CF.. Kursus CERT..

Balik rumah semalam aku terima surat dari pemaju perumahan... surat CF dah dapat... yahoooooooooooooooooooo... senang hati sikit.. so, dalam kepala otak ni dah macam2 difikirkan untuk proses pasang ceiling dan wiring... hmmm.. apalah jadik umah aku nanti yerk...

Dan hari ni sampai hari Jumaat aku ada kursus CERT kat Residence Hotel, Uniten.. kursus Network and Application Security.. mcm gah jerk nama kursusnya.. aku bukannya reti bab2 network ni.. dari pagi sampai petang aku dengar lecture cikgu tu.. rasa2nya hanya 10% jerk aku faham... huhuhu.. bila cikgu tanya jerk.. aku diam.. yelah satu hapa pun aku tak tahu... sepatutnya aku kena pergi kursus Network dulu baru boleh jadi ahli CERT ni.. ni tidak.. main belasah jerk letak nama aku..




last sekali pi hotel ni tahun 2002.. ada kursus gaks..


cikgu tengah concentrate setup apa ntah..


antara menu yang aku suker.. rojak buah... licin...


Inilah Hasilnya

Dah lama aku tak tengok rumah sejak aritu.. semalam kami pi tengok rumah... table top dan bar kat rumah baru aku tu dah siap.. alhamdulillah.. not bad jugaklah orang indon tu buat.. dia faham apa yang aku nak.. siap indon tu bagitahu.. ada jiran kami yang dah snap gambar untuk buat rujukan diorang sebab diorang pun berkenan nak buat macam mana aku buat.. jimat duit dan ruang pun tak nampak sempit.. hehhehhehehhee...





pemandangan keseluruhan dry kitchen..



ini ler bar itu..



table top yang ada sinki warna maroon.. ni ler sinki yang aku maksudkan tu...



yang ni pulaks table top kat wet kitchen.. hat ni kureng sikit coz kat bawah table top tu aku suruh letak semuanya jubin.. tapi diorang letakkan sikit yo.. yang kat dalam diorang cuma simenkan aja.. pastu pulaks diorang guna jubin yang lain color.. dah nampak peliks.. tapi takpelah.. bukannya ketara sangat..



ni pulaks jubin yang diorang pasang kat ruangan basuhan..


ni pulaks pemandangan dari dry kitchen.. nampak tak diorang tengah develop kedai kat sebelah umah aku ni... dokek yo.. tak sampai 5 minit leh sampai..

selain tu aku ada jugak call orang yang boleh buat plaster ceiling ngan wiring datang rumah coz nak dapatkan quotation... bincang punya bincang.. plaster ceiling orang tu ambik RM2000 dari ruang tamu sampai wet kitchen.. harga tu termasuk panel dan cornice.. wiring pulak diorang ambik RM600 untuk pasang lampu kipas dan buat wiring sedikit.. so... kawan2 semua rasa2nya ok tak price kat atas tu?? kalau sesapa ada member yang boleh bagi price lagi kurang leh tak inform saya...

dan aku diberitahu oleh pekerja kat situ.. CF dah dikeluarkan.. so, pasni bolehlah aku nak pasang apa2 yang patut...


Kunci Rumah Baru

Hmmm.. Isnin lepas aku cuti ambik kunci rumah baru.. gomen dah settle kan payment.. alhamdulillah.. cuma CF aja tak dapat lagi... sebab ada projek untuk bangunkan kedai di sebelah rumah aku masih berjalan.. ada something yang membuatkan MPN tak luluskan lagi.. so, maybe end of this month atau next month atau tak tahulah lagi biler.. hopefully next month lah..

Lepas ambik kunci.. first thing yang perlu kami buat.. check rumah tu dulu kalau2 ada kerosakan atau apa2 yang kita tak puas hati lah.. tengah2 check rumah tu.. datang pulak sorang Indon ni meng-offer kalau nak tutup ruang dry kitchen.. kos upah yang ditawarkan RM2500.. then kami pi tengok rumah yang diorang sedang buat.. memang nampak gelap rumah tu.. pastu pulaks rumah nampak lebih sempit... dahlah umah kitaorang ni kecik.. hmmmm...

Then bincang punya bincang ngan hubby.. kami sepakat nak buat table top kat wet dan dry kitchen dulu.. nanti senang nak pasang kitchen cabinet.. selain tu aku pun plan nak buat ala2 bar.. pastu kat ruang basuhan kami pasang jubin seramik.. tak tahulah indon tu faham ke tidak.. macam paham jerk.. hehehhehe... kos upah RM1700.. ok tak ah?? barang2 kami beli sendiri... mmmm... kira total semua almost RM3000.. tu baru buat table top.. belum lagi pasang kitchen cabinet.. pulus.. oh.. pulus...


ni ler kedai tu..


dan ini jubin yang kami beli..



ni pulak sinki untuk wet kitchen.. senang nak membasuh.. satu lagi sinki lupa laks nak ambik pics.. nanti kalau dah siap aku snap pics..



ni ruang dry kitchen yang akan diubahsuai..



pekerja2 sedang mengerjakan dry kitchen aku.. nampak tak dinding separuh tu? itulah aku nak buat bar.. hehehhe..


si kecik ni pun sibuk jerk..

Pastu ada sorang brother ni pulaks buat grill.. dia ambik RM5000 satu rumah untuk full wrough iron.. mahal siot!!! mentang2 ler umah kami umah tepi... tapi nak buat camna kan.. memikirkan kalau ambik orang lain pun harga lebih kurang sebab harga besi dah mahal...



ni ler corak grill dalam gambar yang aku minat... tapi bukan warna camni..


aku warnakan grill tu coklat keemasan.. macam pic kat atas ni.. amacam.. ok tak aaa?


Vantage Card!

Yang ditunggu dah pun sampai... taraaaaaaaaaaa....



kalau pink lagi cantik... hehehhehe...


Mandi Manda

Keesokkannya pulaks... aktiviti kami pi mandi kat satu kawasan rekreasi di Ulu Chepor, Perak.. sejuk siottt... Amiera pun menggeletar... mula2 dia takut nak mandi.. bila dah kena rendam sekali.. nak mandi lagi tu.. hehehhehhehe...



lajusnya air tu mama!!!



Damia yang kecik ni pun leh tahan sejuk... hehehehhe...



ayah2 mithali..



berendam ngan papa...






lepas mandi perut lapor.. mata pun mengantuk...


BBQ & Birthday Party

Hari ni.. my SIL dan BIL dah sepakat nak buat majlis hari jadi untuk anak2 tersayang sempena kelahiran mereka pada bulan Februari...

Amiera yang tengah moody coz baru bangun tido..


anak2 yang dirai.. Along, Haqiem dan Insyirah... Happy Birthday To You!!!!

menikmati juadah bbq..
cakes.. nyump..
lepas makan2... acara bagi hadiah.. aku tak sempat nak snap pics coz my bateri dah kong! memandangkan sepupu sepapat Amiera ramai.. yang dirai pulaks just 3 orang.. my SIL berbesar hati bagi gift kat semua anak2 yang tak dapat hadiah...

muka suker coz dapat hadiah dari Mak Ngah..
close up hadiah Amiera..


ooooo... Mak Ngah sepakat ngan Papa yer...


Cuti Cuti Malaysia

Sempena Tahun Baru China ni ramai yang ambik kesempatan untuk balik kampung... dan kami juga tidak ketinggalan...



jom balik!

Kami bertolak dari Putrajaya pukul 11 lebih, ikut highway Shah Alam then masuk ke highway Guthrie ke Rawang Selatan.. masuk ke Highway PLUS jalan dah jem.. memandangkan highway dah jem.. bayar tol pulak mahal2.. hubby decide masuk jalan lama.. masuk tol Behrang.. so far takde lah jem sangat pun.. biasalah kalau jalan lama.. sempit.. tapi berbaloi ler daripada jem kat highway tapi kena bayar.. hehhehehhe..

Sampai di Tambun kami singgah di Mee Rebus Ramli.. kedai dia ni memang famous de amous kat Perak.. mee rebus dia pun sedaps..





licin...



masa ni lah dia nak ehem..ehem..

kebetulan mertua aku pun on the way back dari kenduri rumah sedara.. diorang pun singgah sekali makan mee rebus...



my hubby and my FIL..



Satu barang sudah sampai.. tinggal kad keahlian vantage aja belum sampai..

Baru kejap tadi PAR bagi aku parcel.. aku dah agak dah.. mesti order aku aritu.. nak tahu apa?? haaaa... namanya dustbin cover..

gunanya??? nak balut bakul sampah ler.. baru ler cantik nak hias2 rumah gitu kan.. ahaks..

so, tinggal satu barang lagi yang belum sampai.. kad keahlian vantage ler.. pasni boleh ler aku nyopping sakan kat dealer2 vantage.. takde lah malu2 nak pi nanti...



taraaaaaaaaaaaaa.... inilah dia.. kain dia dari Elyza.. memang berkualiti...


pics kalau dah letak kat dustbin.. tapi ni bukan dustbin aku.. pinjam gambar kawan.. sweet lor..


KK Home Deco

Petang semalam.. hubby ajak pergi Maidin coz parents dia pesan beli something kat sana.. khamis ni dah nak balik umah mertua.. dah alang2 kat situ.. kiranya pucuk dicita ulam mendatang ler buat aku.. sebab apa? haaa.. kat situlah cawangan baru KK Home Deco baru dibuka... hehehhehe.. kira ni first time aku pi sana.. nak tengok gak ler apa yang ada..

Sebelum tu kisah kat Maidin.. si Amiera kecik ni dah berkenan ngan spec yang hat murah2 tu.. hehehhehe.. terpaksa lah beli dari dia meraung kat situ... hehhehehhe...

amboi...amboi..amboi..


tengah makan sugus..

ni ler kedai home deco tu.. dan antara barang yang aku beli...

plate kocik ni.. bunga dia nampak sweet..
loceng.. nak tambah koleksi yang dah ada..

dan bekas utensils ni.. pink gitu.. aku ada projek ngan bekas ni nanti.. nak tahu apa?? tunggu bulan depan Insya-Allah..

Sampai rumah dalam pukul 9.30 malam kalau tak silap.. waaaa... semangat nak pasang coffee table runner tu semakin membara.. lepas mandi dan solat.. terus aku bukak dan pasang kan dia.. hehhehehe..

amacam?? sesuai tak??


5 barang dah sampai.. tinggal 2 item lagi..

Balik dari mesyuarat kat MAMPU tadi... yelah dah kena lantik sebaga ahli GCERT kat kementerian ni.. so, kenalah tahu apa yang kena buat kan... pasni pulaks kena pergi TOT..

Sambung balik... balik ke opis.. waaaaaaaaaaaa... atas meja ada parcel besar... terus aku dengan rakusnya membuka parcel tu.. tak sabor sebenarnya.. tak sempat nak snap gambar parcel tu... hehehhee... dan barang yang aku order tu adalahhhhhhhhhhhh......




coffee table runner kain Elyza.. balik nanti aku alas coffee table aku yer.. pastu aku snap pics..



teapot plaque..


potpourri lamp..


dan free mug..


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (74) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (114) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty