Selamat Tinggal Kuarters.. Villa Raudhah... I'm coming..

Semalam... proses mengangkut semua barang2 berjalan dengan lancar.. 2 trip guna lori 1 tan..
belah malamnya pulaks.. kami bersihkan kuarters.. yelah kan.. rumah sewa kenalah jaga baik2...

Hari ini... dengan rasminya kami keluar dari kuarters di Putrajaya ni.. dah lebih 2 tahun kami tinggal di situ.. so far memang best sebab duduk tinggi.. cuma yg boringnya bila ada masalah parking dan lif.. biasalah duduk menyewa ni kan..

Sementara menunggu pegawai penguatkuasa datang check rumah.. sempat ler aku snap pics rumah kuarters untuk kenang2an..




ruang dapur




ruang bilik..




ruang tamu.. bersih kan!


Amiera malu2 laks..


aku pun nak posing gaks..

Dalam pukul 10.00 pagi pegawai penguatkuasa datang ke rumah kami untuk check apa yang patut.. alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.. dia cuma check kunci bagi setiap bilik dan setiap kabinet kepunyaan kuarters.. tak sampai sejam dah habis..

Pastu kami dengan acara mengemas rumah kat Putra Nilai.. memandangkan kabinet dapur belum siap sepenuhnya.. so kami cuma kemas mana2 yang patut aja.. proses pengkemasan maut ni akan beroperasi setiap hari sehingga clean semuanya... maybe makan masa 2 minggu kot.. huhuhuhu.. banyak lor barang... poning!..

Sementara tu layan ler dulu pics kat bawah ni yer...


ruang makan..


ruang tamu.. abaikan almari kasut tu yer.. belum di pindahkan lagi..


kabinet hiasan cenonet ni wajib diisi dahulu..


ruang dry kitchen..


kabinet wet kitchen..


letter holder dan teapot plaque dari vantage



satu sudut di dry kitchen..



Langsir Oh Langsir..

Semalam... kami pi ambik langsir kat kedai cino tu.. malangnya langsir dapur belum siap lagi sebab staff dia salah ukur.. so, aku dah bagi ukuran yang baru.. maybe minggu ni dapat lah...

so... langsir2 yang lain tu aku dah gantung.. mula2 nampak cam buruks jerk langsir aku tu.. tapi bila dah gantung.. not bad ler... proses penggantungan belum sepenuhnya sebab tak drill lagi kat tepi tingkap.. penyangkuk pun tak beli lagi..

cerita pasal langsir.. nak habaq mai... esp. untuk kak puteri.satu.. kena prepare ler duit lebih untuk langsir ni sebab tingkap rumah Acasia ni punyalah tingginya.. kalau setakat langsir sliding yg standard jual kat kedai tu.. memang tak boleh nak mencecah lantai.. hanya sejengkal aja labuhnya dari tingkap... so.. kena tempah yang lainlah.. untuk bilik2 lain aku guna dulu langsir2 yang sedia ada.. bajet takdak... memang buruks sikit laaa.. sebab tak cukup labuh... langsir bilik Amiera aku dah beli kainnya.. cuma nak jahit jerk belum.. maybe lepas pindah nanti kot... aku jahit pelan2.. kain beli kat cino yang sama... untuk tingkap 3 panel jerk.. perlukan 8 1/2 meter kain... gilos..


langsir di ruang tamu..


di ruang makan..


di sudut tangga..


close up.. nampak tak bunga dia??


silau ler pulaks dek cahaya.. merahnya makngah!


Proses Mengukur ~ LAnGsiR

Semalam cina yang nak buat langsir tu datang rumah... dia nak ukur untuk pasang rod kayu dan railing dulu... ukur punya ukur.. kira punya kira... daripada anggaran RM500... dah naik jadik RM830.. mahal siot... walhal aku buat hanya kat tingkat bawah aja.. ni aku geram ni.. selalu aja over budget... disebabkan aku memang nak guna rod kayu.. pastu pulaks.. ada 1 tingkap tu kena pasang 2 rod kayu sebab antara tingkap ngan ceiling dah terlalu hampir...terpaksa cina tu pasang 2 rod kayu... hampeh tul... arini cina tu datang pasang.. then baru dia akan ambik ukuran untuk buat langsir... kalau sempat.. maybe hari jumaat ni atau ahad ni dah leh pasang langsir.. kalau langsir dah siap dipasang... nanti aku snap pics yer...

ni pulaks sekitar gambar2 kat dalam umah yang dah penuh ngan barang2 yg berbungkus bangkas... proses perpindahan masih beroperasi lagi.. terlalu byk barang2... adoiii.. ponek!


muka sedih sebab kena marah.. hehhehhee... garang sungguh mama Amiera ni yerk...


gambar kahwin kami gantung kat tepi tangga..


dalam proses menggantung koleksi2 english... hehhehehe... proses menggantung dihentikan buat sementara selagi semua barang2 tidak dipindahkan...


Gambar yang disnap guna kamera digital..

Atas permintaan ita.itu.... saya snap gaks guna kamera digital.. rasanya dah sehabis snap dah tu.. tak tahulah clear tak clear... hehehhehe... apa pun.. layan jelah yerk...

gambar2 ceiling



center panel kat ruang makan... sama ngan ruang tamu..


pemandangan ceiling kat ruang makan...


pemandangan ceiling kat ruang dry kitchen..


pemandangan ceiling kat ruang tamu..


ni pulaks gambar2 ruang yang di cat...




pemandangan kat ruang makan ngan ruang tamu..


bilik Amiera..


bilik utama..


Jom Cat Rumah!

Hari sabtu dan ahad... aku selaku penyelia.. hubby selaku pembantu.. ayah dan adik ipar selaku tukang cat... kami sama2 mengerjakan rumah aku tu... hehhehehhehehhe... aku tak cat ler.. tak reti.. jadik tukang arah dan komplen.. gegegge...

first sekali kami pergi kedai cat.. jenama cat yang kami pilih ialah KCC.. belek punya belek itu katalog.. last2 kami beli ler yang rasa2nya boleh disesuaikan dengan konsep rumah aku tu... cat tu jenis yang boleh dicuci dengan air kalau kotor.. bau dia pun wangi... kos semua lebih kurang RM400... mahal jugak.. kopak lagi duit aku..



pastu keje2 mengecat pun dijalankan... hari sabtu kami cat bilik kat tingkat atas ngan ruang tamu... hari ahadnya pulaks.. continue cat bilik bawah ngan ruang tamu yang tak habis2...

cat color pink kat bilik Amiera..

color purple kat bilik kami..


bilik ke3 dan bilik ke4 sama color ngan ruang tamu.. sebab beli banyak.. color apa pun aku tak tahu.. mcm color roses yg light..

kat ruangan tangga
kat ruang tamu..
sekali ngan ruang makan..
gambar dengan penataan cahaya..
selesai cat... kami basuh rumah... bab cat hanya tinggal sikit jerk lagi.. itupun kami tak jumpa color yang sesuai dengan color cat yang sedia ada... nak kena tanya indon yang buat rumah tu.. huhuhu...


Sekitar sambutan hari ulang tahun kelahiran papa..

Sambutan tahun ni just sambut kat alamanda... sederhana sahaja...

mula2 kami cari hadiah untuk papa.. masuk kedai Camel Active.. takde yang berkenan di hati.. masuk parkson pulaks.. dah rambang mata.. tak tahu nak yang mana satu.. dah penat mencari.. tak jumpa2 kami pi makan dulu... masuk pulak kedai jam.. pun tak jumpa yang berkenan di hati.. last2 aku dah penat ke hulu ke hilir.. papa beli jerk kemeja kerja kat parkson.. aku suruh beli seluar kerja sekali.. tapi dia tak nak sebab papa memang lama memilih.. dia tengok aku pun dah penat semacam..







balik rumah dah pukul 11 malam.. sib baik esok cuti.. aduhhhh... penat siot.. sampai rumah aku dah segar sikit.. then suruh papa potong kek yang aku order tu... papa terpaksa layan jerk karenah isteri dia yang sorang ni.. hehhehehhe... jgn mare yer papa..





Happy Birthday papa!


Amiera pun sibuk nak potong.. kalau tak karang panjang rajuknya..


kek sepotong jerk yang dimakan... dah malam.. tak lalu..


HAPPY BIRTHDAY PAPA!!!

"Selamat hari jadi.... selamat hari jadi... selamat hari jadi... papa... selamat hari jadi...."

Hari ni hari ulang tahun kelahiran hubby ku tersayang...

@ semoga dipanjangkan umur dan murah rezeki dan berjaya dalam kerjaya yang diimpikan..
@ semoga tahun ini akan lebih memberi keberkatan...
@ semoga mahligai yang kita bina ini berkekalan sehingga ke akhir hayat!!!!
@ semoga kasih sayang di antara kita akan mekar selama2nya...

AMINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN......

dan for surprise him.. aku tempah kek dari sorang kakak kat opis ni.. so lovely.. hubby aku tak tahu lagi ni... hehhehhehhee...







petang karang kami nak celebrate kat Alamanda sebab aku nak beli hadiah kat dia.. kat mana??? kat butik Camel Active ler.. tempat favourite dia.. biar dia pilih sendiri barang yang dia nak beli.. aku cuma bayarkan aja.. lagipun sempena hari lahir dia ni.. Camel Active beri 30% diskaun atas setiap pembelian.. ok ler...


Status Villa Raudhah!

Semalam pi tengok rumah.. budak wiring tu kata diorang dah pasang lampu dan kipas kat tingkat bawah... yelah kan.. plaster ceiling aku pun dah siap... nak tengok tak??? hehhehehhehe... rasanya aku puas hati ler dengan design aku tu... nak buat lagi cantik.. tak mampu ler pulaks.. so, buat yang mana mampu jerk... ok.. layannnnnnnnnnnnnnnn...


pemandangan ruang tamu dan ruang makan...


pemandangan dry kitchen

projek lepas ni pulak... aku nak mengecat rumah.. insya-Allah.. sabtu ni proses mengecat akan dilakukan...


Koleksi ku Laaaaaaaaagiiiiiiiiiiiiiiiiii.......

Sorry ler dah lama tak update blog.. minggu ni very2 the bz.. aku kena siapkan sistem dalam masa seminggu.. next week diorang nak semua klinik guna sistem ni... arahan Menteri baru beb.. poning kepalo... takdo orang lain.. muko den ni jugak laa bos nampak...

Oh ya.. semalam baru terima parcel... dah belian kali ini ialah....


dustbin cover..


kalau lepas disarungkan..


candle yang lepas aku decal kan...


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (1) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (148) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (2) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (2) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (68) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (16) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty