Al-Kisah Raya 1430H

Salam uols..

Selamat hari raya.. ada yang dah bekerja.. ada yang masih bercuti.. yang dah bekerja tu.. rajin2 lah yer.. jgn ingat nak beraya jer.. hehehehe.. aku cuti raya sebulan tau.. waaaa.. jangan jeles aaa..

Sambil2 aku download citer Hunt For The Gollum kat satu website ni.. si Fateh pulaks tengah tido.. nak masak.. belum ada mood lagi.. dah boring nak masak sebenarnya.. tak tahu nak masak apa.. susah jugaks nak jadi suri rumah sepenuh masa ni.. hari2 dok fikir nak masak apa.. tak masak.. lapar lah jawabnya.. SIL aku pun dah upload citer pasal raya.. aku jerk belum lagi.. malas sungguh la nak update.. citer ada cuma tak terluah jerk.. kena kuatkan semangat ni..

Hari ni dah 11 Syawal.. dan dah 42 hari aku berpantang.. tinggal 2 hari lagi jer weiiii.. seronoknya..

mmmm.. per yer nak citer.. nak start dari mana yerk... oklah aku story berdasarkan gambar yang sempat aku snap..

Hari raya tahun ni semuanya berkumpul di rumah MIL aku di Ipoh.. except my BIL.. tema pulaks dark purple.. jenuh weiii.. nak cari baju raya warna dark purple.. orang lelaki senang lah nak cari coz satu warna jer.. yang aku ni dah round banyak kedai kat Nilai ni.. pi kedai sana.. berkenan satu kain.. tup2 habis stok.. round2 lagi.. berkenan jugaks tapi color tak memenuhi spesifikasi.. ambik jugaks.. dah berkenan nak wat camna.. raya tahun ni aku ada 6 helai baju raya.. 4 tempah 2 beli siap.. Amiera pulaks ada 4 pasang baju kurung.. 3 pasang sedondon ngan aku.. hehehhehe.. banyak siot.. tapi aku ni jenis tak suka nak membeli kain baju.. aku beli setahun sekali jerk.. tak caya??? percayalah....

Hari Raya Pertama

Seawal pagi aku siapkan Amiera dulu.. pastu aku siapkan Fateh.. tolong hubby siapkan diri dia.. tolong pegang kain sampin jerk.. hehhehehhe.. yg lain2 dia wat sendiri ler.. takkan aku nak siapkan.. over lah tu.. dah settle semua baru siapkan diri sendiri.. ye lah kan.. masih berpantang ni.. kena lama sikit nak bersiap.. sapu sana sapu sini.. mmmm...

Lepas diorang pi sembahyang raya.. sebelum pergi ke rumah sedara mara... cam biasa.. bersalam2an bermaaf2an.. jom tengok gambar..


si kecik ni kacau daun tul la.. tak leh opah ngan atuk nak feeling2..



kakak sulong my hubby.. kak ty, abg nuar, haqiem dan mukhriz..


aku, hubby, amiera dan fateh.. dah besar anak dara aku ni..


adik pompuan pertama hubby.. ana, syam, along dan dhamia..


adik pompuan bongsu hubby.. gie dan li..

lain2 gambar...


aku ngan fateh.. tido sesaja bila perut dah kenyang..



amiera ngan fateh.. lentok kepala si fateh ni.. pedulik apa dia.. buatlah apa2 pun.. tido tetap tido..



with my beloved daughter and son..


family SIL bersalam2an sambil menghulur apa2 yang patut... hikss.. wajib tu..


turn kami pulaks bersalam2an..


senyum2 ada makna tu.. hanya ibu dan anak saje yg mengetahuinya.. hehehhe..


hai mak... menantu dok cium tangan tu.. awat mak pandang arah lain.. jeling duit raya abah ehhh..


mintak ampun bang... byk salah silap selama ni.. maafkan yer... hehehhhe..


tu nangis ke ketawa.. ahaks.. hanya suami isteri yang memahaminya..


budak2 seronok collect duit raya dari mak ayah sedara..


tengok si Amiera.. orang dok sibuk2 collect duit raya.. boleh dia baring baik punya posing.. seksa laks tu..


lepas tu kami beraya ke rumah sedara mara... esok balik kampung mertua ku di Bikam..


Hari Raya Kedua

Kami ramai2 berkonvoi ke kampung mertua ku di Bikam.. sebelum tu singgah dahulu di tanah perkuburan menziarah kubur opah dan atuk hubby aku.. aku duk dalam kete jer..

Lepas tu kami ke rumah ayah Ngah.. abang FIL aku.. kemudian kami ke rumah mertua SIL aku di Trolak..


ni gambar selepas tukar pakaian.. dah nak petang.. pasni nak ke Teluk Intan pulaks..


sebelum ke Teluk Intan kami singgah sat di Bikam rumah adik MIL aku.. jumpa Opah hubby belah MIL aku..

lepas beraya ke rumah Wan aka adik pompuan FIL aku.. kami pun pulang dengan rasa penatnya.. tapi seronok sebab hari raya lah dapat jumpa sedara mara.. setahun sekali jer aku rasa dapat jumpa diorang semua tu..


Hari Raya Ketiga

Hari raya ketiga tak pi mana2... masing2 duk umah.. apa kata orang Perak.. terkelaan jer.. hehehehhe... jangan marah yer bang.. malam harinya aku siap2 barang untuk balik ke Nilai esok.. dah ada 2 orang anak ni.. byk pulaks barang nak di kemas.. adoiiii.. poning kepalo den..


Hari Raya Keempat

Sebelum balik ke Nilai... kami, SIL sefamily, FIL dan MIL singgah ke Trolak Selatan.. jumpa sedara di sana.. pastu singgah semula ke rumah mertua SIL aku untuk lunch time.. pastu kami meneruskan perjalanan ke Villa Raudhah.. apa lah citer agaknya dah 6 hari ditinggalkan.. harap2 semuanya selamat..


Amiera nak duk belakang juga.. nak jugak menyempit ngan aku...



Hari Raya Kelima


Selepas kemas rumah apa2 yang patut.. kami bergerak ke rumah sedara mara aku sekitar Nilai dan Mantin..



gambar di rumah mak aku..






kutipan duit raya Amiera..


kutipan duit raya Fateh.. kali ni fateh dapat lebih dari kakaknya..

oklah.. itu jer cerita ceriti raya tahun ni.. ada ke ceriti?? jumpa lagi di hari raya tahun hadapan.. ganti pose dulu weiiii... sebulan tu...


Salam Sesuci Lebaran 1430 H

Salam semua..

Di kesempatan ini saya sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua sedara mara, sahabat handai, pembaca blog saya ni dan juga kepada semua blogger yang beragama Islam.. Maaf zahir dan Batin.. Berhati2 di jalan raya.. ingatlah orang tersayang..

Uols balik mana?? i balik Ipoh u..



Jemputlah datang ke rumah lepas raya ke -5 yer..


Last Minute Shopping..

Kata tak nak shopping dahh.. tapi tu lah kan.. naluri kewanitaan aku ni memang kuat bershopping..

Ada jugak last minute nya.. hehhehehe..

Selasa lepas.. hubby ajak pi Warta.. aku plan pergi hari Rabu sebab aku ada post natal check kat AnNur..

Dah alang2 hubby ajak.. aku ON jer.. hubby sampai rumah dalam kul 5.30.. so, bergegas ler kami ke Warta.. hehehhhe.. aku bukannya nak beli apa pun.. nak cari brooch jer.. brooch aku yang kecik2 banyak hilang.. hubby pulaks plan nak cari Jersi.. tapi malangnya kedai Cina tu tutup..

Bila bawak si Fateh ni.. salesgirl kat kedai brooch tu dari Indonesia.. dia tegur.. alahai keciknya.. berapa bulan ni.. aku cakaplah baru 3 minggu... hehehehe.. siap dia cakap yang kalau kat Indonesia memang tak boleh keluar kalau masih dalam pantang tapi kat Malaysia ni macam dah biasa.. itu katanya.. siap bisik2 kat aku.. yang aku tak pose.. cisss... aku senyum jelah..

Selain brooch.. aku jugak ada beli handbag secara online.. memang dah lama teringin nak beli... tak mahal sangat dan tak murah sangat.. sedang2 aja.. replica Bag Grade AAA.. oklah.. dari nak beli yang original.. ribu riban gaks.. mana nak cekau..


cantik tak?? kalau uols berminat leh pergi ke website tu.. macam2 jenis brand dia jual.. offer sale sampai esok jer..

Oh ya.. tudung ala Ariani untuk Amiera dah sampai.. boleh lah.. murah jer pun.. jom tengok Amiera pakai..


tudung ni aku suker.. murah jer.. leh dapat RM9.. awning lembut..


tudung ni mahal sikit.. bleh dapat RM15.. awning keras..


Urut Mengurut

Ahlamdulillah.. dah 3 minggu berpantang baru sempat nak berurut..

Semalam..

Mula2nya aku ingat nak urut kat SPA kat area Nilai ni.. bila hubby aku pi tanya rupa2nya tukang urut takde pulaks.. dia bagi no hp tukang urut yang dikenali.. bila kami call.. operator yang jawab..

Last2 kami decide cari kat internet.. sambil tu hubby aku sms kat jiran yang urut wife dia dulu.. cari kat cik google.. cari punya cari.. jumpa satu iklan ni.. kakak ni memang ada sijil untuk mengurut orang lepas bersalin.. mula2 aku risau jugaks.. manalah tahu dia charge mahal sesangat.. kebetulan pulaks dia stay kat Nilai.. haaa.. cantik sangat lah.. bila aku call tanya harga.. RM60 untuk satu jam.. erkkk.. pada aku mahal lah..

Pastu aku call pulaks tukang urut di Seremban.. dia ambik RM55 tapi hanya sekitar seremban.. kalau luar Seremban dia charge RM65.. mmm.. lagi mahal.. pada aku baik aku ambik kakak tadi.. senang.. duk dekat ngan aku..

Confirm aku ambik ngan kakak tu..

Hari ni..

Kakak tu datang.. janji kul 10 pagi.. muda.. lemah lembut jer akak tu.. suara pun lembut jer..

So far.. kakak tu urut tak menyakitkan.. ala2 SPA gitu.. tenang jer.. yelah kan.. orang dah pi kursus..

So, kalau ada sesapa berminat leh contact kakak tu.. kakak tu cover area Nilai, Putrajaya, Kuala Lumpur, Cheras dan Kajang.. nama dia Airis Anuar.. h/p : 012-3944153


Hadiah dari opismate hubby

Balik dalam keadaan separuh basah sebab setengah jalan hujan.. per lagi.. kawasan lembah.. Kuala Lumpur..

Dengan bungkusan plastik Jusco.. ada hadiah untuk Fateh kata hubby.. dari kawan opis dia..


nampak tak kesan basah kat bungkusan.. nasib baik dalamnya berplastik..


meriahlah Fateh ngan baju raya tahun ni.. terima kasih Din dan Ita..


Bestnya kalau dapat NGAP!

Apa yang bestnya??? best ke??

Mestilah best..

Nak2 pulak tengah pantang ni.. semua yang terlarang kalau boleh nak di NGAP.. nasib baik masih ada kesabaran lagi..

Hari Jumaat ni.. member opis aku datang rumah hantar biskut raya.. yelah kan.. aku ni dah biasa beli ngan kawan2 opis.. dah tahu sedap ke tak sedap.. lagipun home made.. bukannya factory made.. biasalah aku order guna email jer.. sonang..

Jom tengok biskut raya yg aku beli.. kalau uols nak leh lah tempah ngan member2 aku ni..


biskut sarang semut..


biskut samperit..

2 jenis biskut ni beli dari Sya..


tart blueberry..


tart nenas..


almond choc chip..

tart dan choc chip beli dari Hasri..

biskut ni pulaks beli dari Nita..


kuih siput.. peberet hubby..


popia simpul..

almond london..

kuih siput, popia simpul dan almond beli dari Mohaini..


crunchy..


splitter truffle..

coklat ni aku beli dari pengedar coklat yang keje satu kementerian ngan aku.. sedap oooo.. terasa kelazatan coklatnya... hehhehhe..

kawan2 opis juga bagi hadiah untuk Fateh berupa hamper.. tima kasih adik2 dan kakak2 ku..


sayang pulak nak bukak.. baju2 leh wat baju raya ni..


Orang Berpantang Pun Bleh Shopping..

Kalau zaman mak2 kita dulu.. berpantang duduk aja lah kat rumah.. jaga diri dan anak..

Tapi sekarang.. dunia makin canggih maaa.. walaupun duduk rumah tapi masih boleh bershopping.. sapa lagi kalau bukan aku..

PC dan internet kan teman rapat aku.. kalau ada laptop idaman sok.. (tak tahu bila leh dapat..) ada suami kedua lah gamaknya.. heheheh.. biasanya kan lelaki jadikan kereta/motor sbg isteri kedua diorang..

Memandangkan kerajaan tak bagi bonus tahun ni.. so, aku terpaksa stop shopping.. hehehehhe...

Nak tahu apa aku shopping.. jom layan..


tudung bawal 1.. from Kelantan..


Compact Powder Pixy.. tgh jualan murah.. kat opis aku ni memang ramai tgh pakai ni.. aku pun tgk harga murah.. per lagi..


one drop perfume.. asyik nengok iklan jer.. aku pun nak try gaks.. lagi pun perfume Cool Water Davidoff dan Pleasure Estee Lauder kegemaran aku ada dalam set ni..




kad raya dan sampul raya.. sapa nak duit raya!!!

nak citer skit pasal parcel poslaju kad raya aku ni.. dalam byk2 barang yg aku beli.. semuanya sampai betul2 depan umah aku.. dah lah aku memang nak hantar cepat kad raya ni.. lagi seminggu nak raya.. boleh si abang posmen poslaju tu pi hantar parcel aku ke USIM.. cemana lah diorang ni baca alamat.. nasib baik aku dapat call poslaju Nilai.. terpaksa lah diorang pi ambik balik dan pulangkan kat aku.. nasib baik ada dan masih dalam keadaan selamat.. kalau tak.. mmmm.. aku saman nanti..hehehhehe..

dan 2 helai tudung ala Ariani untuk Amiera masih dalam proses penghantaran.. mungkin esok atau next week baru sampai..


contoh tudung yg aku order utk Amiera..


Kenapa Fateh?

Mesti ramai yang peliks.. Fateh?? tak glamour nya nama.. tapi nama tu paling disanjungi dan disegani pada zaman Othmaniyah..

Hubby pilih nama Fateh sempena nama Sultan Muhamad Al-Fateh, sultan ke-7 Khilafah Islamiyah Othmaniyah...


hubby siap beli buku tu.. bersungguh2 dia membaca sejarah.. dia memang minat sejarah Islam..

Asalnya hubby just nak letak Muhammad Fateh.. tapi aku nak nama anak ikut huruf pertama nama hubby.. MFA.. cari punya cari.. berkenan aku ngan Azfar..

Fateh bermakna perintis.. Azfar bermakna yang berjaya.. sesuai yang amat.. "Perintis yang berjaya"

Rentetan hidup Tokoh Islam itu boleh uols baca kat blog ni atau pun cari kat cik google..


senyum sikit...


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (1) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (148) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (2) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (2) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (68) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (16) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty