Mengapa ku menyepi??

Haaa... aku pun tak tahu nak tulis tajuk apa kat n3 kali ni.. belasah jer laaaa... asal ado!

Salam uols.. sihat ke?? aku sejak balik kursus ni dah di serang selesema dan batuk2.. adoiii.. cuti thn baru pun aku tak sihat.. duk umah jer.. pastu tak buat apa2 kerja yang berfaedah.. lenguh seluruh badan.. rasa nak demam..

Nak2 pulak musim kemarau ni.. panas tak hengat.. terperap jer dalam bilik... hehehehhe.. air-con maaa... nak update blog??? langsung tak de mood.. keluar jer dari bilik.. berbahang rasanya..

Oh ya.. masa kursus aritu half day.. best siot... idea macam2 datang.. tempat yang aku nak terjah cam biasa lah... Sogo.. tak sah kalau tak shopping kat situ.. nak2 pulak nak raya cina ni kan.. sales confirm ada punya.. kalau dah sales tu.. laju jer... hehehhehe.. nak2 pulaks shopping sorang2... makin ligat ler.. seluruh tingkat aku terjah.. walaupun aku terjah.. tapi still tak boleh wat decision.. nak beli ke tidak.. kena tunggu cik abang datang dulu baru beli... hehheheh.. bagus punya wife... hikss... perah santan sendiri pulaks... apa2 kena dapat permission dulu dari bos.. apa yang aku beli?? biasalah baju budak2 ni.. baju hubby terchenta.. ehem..ehem.. aku?? baju2 ni kureng sikit.. aku bukannya jenis berfesyen2 ni.. minat aku pada handbag.. dapat jugak yang diidamkan.. yang kira mampu aku nak beli.. tup2.. ada offer pulaks.. wallet.. memang tergoda.. rembat satu... haaa.. sekali nak bayar.. haaa.. 300 lebih.. hambek ko!! hehehhe.. sendiri mau ingat..

Perkembangan terkini mengenai Fateh.. dia masih selesema dan batuk2.. kesian dia.. dah lebih sebulan.. tak jugak hilang2.. InsyaAllah.. sabtu ni nak bawak pi klinik.. nak kena pi cucuk.. dah 6 bulan kan...

Oklah.. nanti aku nak story pasal hobi.. idea ada tapi malas nak menulis... tunggu jelah bila rajin tu nak datang..


Kursus JAVA

Aku ada kursus JAVA dari Isnin lepas sampai esok.. kursus kat PJ yer.. kat Amcorp Mall lagi..

Kursus ni quiet tough.. lebih susah dari programming language yang pernah aku buat.. pening siot.. walaupun pernah pergi basic.. tapi basic tu pun aku tak mahir lagi..

Kesian jugak kat tenaga pengajar tu.. yelah yang datang tu hanya sorang jer yang expert.. yg lain2 masih terkapai2.. hehhehe.. termasuk aku... aku cuba jugaks follow kelas dia walaupun kepala otak aku ni dah lotih!

Yang tak berapa best kursus ni.. lunch tak di sediakan.. pastu pulaks.. kedai makan yang ada kat Amcorp semuanya mahal2.. setakat lunch tu tak sah kalau tak RM10 sekali makan.. nasib baik 5 hari jer.. kalau lama2.. mahu sengkek aku..

Oklah nak balik.. letih dah berfikir..


Sudah Jatuh Di Timpa Tangga

Uols mesti faham kan makna peribahasa ni..

Itu lah yang terjadi pada Fateh.. kesian dia.. rasa bersalah yang amat.. maafkan mama yer sayang... huhuhu..

Pukul 12.30 malam semalam.. Fateh start meragam.. bagi susu tak mahu.. menangis jer.. bila aku check perut dia.. rasanya dia kembung.. so, aku dukung dia bagi dia rasa selesa.. tapi still merengek.. kejut hubby minta ambikkan minyak yuyi.. lepas sapu.. still tak berebti nangis.. kami bergilir2 dukung dia.. then bila dia batuk2.. aku rasa something.. macam ada benda kat tekak dia yang buat dia tak selesa... aku tepuk belakang Fateh.. masih tak kurang2... bagi ubat batuk berkahak pulaks.. cam biasa.. bila dah tak selesa ni memang susah sikit nak telan ubat... bila dia masih menangis.. aku bagi dia ubat kembung perut... aku dah rasa lain macam bila Fateh memandang kat satu tempat.. then dia menangis lagi.. aku dah seriau.. mintak hubby laung azan or something yang sepatutnya.. lama2 dia lena..

Pukul 2 lebih dia menjerit balik... aaaa.. sudah.. aku rasa badan dia dah panas... sah demam!! kelam kabut aku pi ambik ubat demam.. lepas bagi ubat.. minum susu sikit.. alhamdulillah lena balik sampai kul 6 lebih.. nasib baik hari ni cuti.. kalau tak terpaksa aku EL..

Kali ni dia tak merengek sangat.. mungkin panas dia dah kurang.. bagi susu tidur balik.. tapi aku masih rasa panas kat badan dia..

Malang lagi... dah lah dalam keadaan yang tak sihat.. masa aku nak mandi kan dia.. aku nak siapkan air mandian dia.. aku minta Amiera tolong jaga adik dia.. takut jatuh.. yelah dah 5 bulan ni lasak sikit.. tak sampai 2 minit.. dia dah menjerit.. Ya Allah... dah jatuh katil... menggigil aku siot.. tengok si kakak tgh khusyuk main berpaling ke arah lain.. bila aku tanya.. dia kata bukan Amiera buat.. memang lah aku tak tuduh dia.. aku cuma mintak dia tolong jaga adik sekejap aja.. kelam kabut aku dukung Fateh tenteramkan dia.. sambil panggil hubby yang nak baru nak kuar rumah.. memang gamat giler.. si Amiera kena marah ngan hubby... kalau ikutkan bukan salah Amiera.. dia masih budak lagi.. bukannya tahu apa pun.. kami sebagai ibu bapa yang bersalah sebenarnya dalam hal ni.. jgn terlalu harapkan anak lain menjadi adik mereka.. memang aku rasa bersalah sangat..

Masa Amiera dulu.. langsung tak pernah jatuh katil.. aku memang seboleh2nya jaga mereka betul2.. tapi tu lah kan... dah ketentuan Ilahi.. Fateh akan jatuh katil pada usia 5 bulan..

Pengajaran dari kisah ni.. jagalah anak anda walau di mana dia berada.. especially di atas katil.. banyak sangat kes jatuh katil ni berlaku..

Di sebabkan risau yang amat.. aku search kat cik google tentang kesan ke atas bayi yang jatuh katil.. dan aku terjumpa satu blog ni.. terima kasih kepada ibu runsing yang tanya soalan ni..

Doktor,
Baru-baru ini anak saya yang berusia lima bulan terjatuh dari katil yang agak tinggi dalam keadaan terlentang di lantai papan. Apabila terjatuh bayi saya itu hanya menangis sekejap dan sedikit terkejut. Saya khuatir berlakunya gegaran otak atau kecederaan dalam otaknya.

Setakat ini, bayi saya tidak mengalami muntah atau menangis tidak berhenti, malah keadaan bayi saya seperti biasa. Adakah kemungkinan bayi saya akan mengalami keadaan fizikal dan mental pada masa akan datang?

Perlukah saya membawanya berjumpa doktor pakar. Apakah amalan pengambilan zat kalsium dapat mengurangkan risiko gegaran dan kecederaan pada otak? Soalan saya apa yang boleh menyebabkan gegaran dan kecederaan pada otak bayi? Adakah semestinya setiap kali kepala terhentak akan menyebabkan perkara tersebut?

– Ibu Runsing

untuk jawapan leh klik kat blog ni ya..

http://serikasih.blogspot.com/2008/07/bayi-terjatuh-katil.html

satu lagi laman blog yang menarik ialah.. ada juga isu berkaitan jatuh katil ni.. selain tu ada jugak informasi2 menarik untuk pengetahun ibu bapa.. sgt bagus..

http://drsaiful.blogspot.com/


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (151) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty