Uhhh.. Letihnya...

Letih siot.. letih bercakap.. aku tabik aa kat semua guru2 di Malaysia ni.. yang tak henti2 bercakap semata2 untuk memastikan murid2 faham apa yang diajar..

2 hari ni.. semalam dan hari ni.. aku jadi guru sambilan aka tenaga pengajar kepada unit IT, Pusat Darah Negara.


taklimat dulu dari bos..

Actually.. aku memang tak prepare apa pun nak ngajar ni... sobab ehh??? aku tak reti nak ngajar.. dan untuk mengajar programming ni bukannya mudah...


amacam?? ada gaya cikgu tak??

Pada awalnya aku diarah untuk mengajar programming dalam sistem yang pernah kami develop.. tetapi atas permintaan user yang boleh dikatakan kurang pengetahuan pasal programming dalam sistem yang kami develop tu.. so, schedule bertukar ler.. aku kena ajar basic PHP programming yang melibatkan penggunaan Dreamweaver CS3 sebagai tools untuk develop sistem.. yang lain2 aku selitkan sikit javascript, sql statement dan mana2 yang terlintas dalam otak aku ni..


concentrate cari error..


semangat bile mouse pink ada... hehehe..

Nasib baik ada ada pembantu.. kalau tak tu.. boleh pengsan aku sorang2..


assisstant aku aka fasi tengah tekun nengok coding...


rajin2 tau murid2 aku ni..

So, murid2... kalau cikgu salah ajar jangan mare yer.. cikgu tak de certificate trainer laaa..



akhir sekali.. wat kenangan ngan anak2 murid..


Klinik AnNur lagi..

Sabtu lepas.. kami terjah balik klinik AnNur.. mmm.. bulan 3 ni jerk.. dah berapa kali kami pi klinik.. kayo lah Dr. kat AnNur tu..

Sampai sana.. aku register Fateh dulu.. kali ni aku mintak nak jumpa Dr. Khairul Anuar.. Dr ni baik gaks.. teliti gak ler kalau check budak2.. malas pulak nak jumpa Dr. Arbaiyah sebab customer dia ramai... lagipun kami nak pi klinik pakar kulit untuk check penyakit Amiera tu..

Then kami pi klinik pakar kulit yang tak jauh dari klinik pakar kanak2.. jalan kaki sajork.. kalu penat leh singgah minum kat kedai yang berhampiran.. mak aiii.. ramainya orang.. nak2 pulak hari Sabtu kan.. ramai jugaks orang kat Malaysia ni mengidap penyakit kulit dan alahan.. Amiera dijangka dapat jumpa Dr. pukul 1 ke atas..

So, kami berpatah balik ke klinik pakar kanak2.. baru turun tangga jerk.. aku dapat call.. klinik pakar kanak2.. aitt cepatnya.. kelam kabut kami pi..

Tak sampai setengah jam.. bab Fateh dah settle.. oh ya.. Fateh ambik suntikan optional iaitu Influenza.. pastu Dr bagi Ventolin Enhaler warna orange.. pakai 2 kali sehari sahaja.. Dr kata yang ni lebih bagus.. wallahualam..

Memandangkan masih awal untuk jam 1 tengahari.. kami ronda2 ke Warta.. ingat nak terjah Romantika.. tup2.. kedai dah tutup maaa.. baca iklan kata dah pindah ke Metro Point Kajang... huk aloh.. mesti tak berapa laku ni.. walhal kat Kajang tu memang dah lama kedai tu kat situ.. hampeh tul.. nak tak nak.. ronda jerlah.. semata2 nak menghabiskan masa..

Sampai kat klinik dalam 1 lebih.. masih ramai lagi.. tunggu punya tunggu.. jam dah kul 2 lebih.. perut dah lapor.. last2 soru dulu..

Masa jumpa Dr., Dr bleh ingat lagi.. dia ingat wajah Fateh yang sentiasa tersenyum.. Amiera aku rasa dia dah lain macam.. mula2 datang klinik ok jer.. leh nyanyi2 lagi.. bila Dr suh tanggal baju.. check penyakit Moluscum dia tu.. banyak yang dah mati.. alhamdulillah.. Dr siap puji sebab jarang pesakit yang cepat baik.. sekali sembur banyak yang mati.. biasanya lebih 5 kali kena sembur baru ok.. dalam hati aku ni.. mana taknya.. setiap malam aku tenyeh krim kat kulit Amiera.. hehehe.. punyalah rajin.. kemudian.. Dr bagi lagi semburan kat bahagian yang masih ada.. sembur sekali jer dah melolong Amiera.. nasib baik tak banyak.. letih aku nengok dia menjerit sakit.. setiap malam aku sapu kat kulit dia.. aku selalu pesan.. kalau nak cepat baik duduk diam2.. nanti kena sembur.. bengang jerk Amiera.. hiks..


Jom tengok wayang!


alhamdulillah.. tak sia2 aku join survey Samsung.. 1000 peserta terawal akan dapat 2 ticket free.. tima kasih Samsung...


Koleksi Romantika

Dah lama aku tak shopping koleksi bunga2an ni.. so, ni ler koleksi aku yang latest..


tempat letak sudu.. koleksi sudu bunga2 takde lagi laaa..


bekas tisu..




akan ku gantung di mana2 yang sesuwai..


Amiera.. Amiera.. Napelah lasak sangat sayang..


Aku nak tanya uols ler especially kaum2 ibu.. kalau uols nampak muka anak anda macam ni.. berdarah sana sini??? bengkak2.. sedih tak???


Inilah dia wajah yang ditimpa musibah hari ni..

Dah banyak kali aku pesan.. duduk diam2.. jangan lompat sana.. lompat sini.. tup2.. kena jugaks.. haiiii... susah mau cerita.. aktif sangat..

Kejadian berlaku pagi tadi.. dalam klinik AnNur.. kami bawa Fateh ke klinik sebab demam dia tak kebah2.. ruam dah muncul2 kat badan dia.. aku risau kalau makin serius.. tengah2 menunggu tu.. gedegangggggggg.. tak tahu ler nak explain bunyi tu.. memang aku nampak depan mata Amiera jatuh.. tergamam.. aku dengan dukung Fateh tak leh nak buat apa.. cuma aku jerit suruh hubby angkat Amiera.. cepat2 aku ambik tisu sebab aku dah nampak darah kat bibir dia.. Amiera menangis tak hengat.. aku suh hubby pi cuci mulut dia..

Masa Amiera tengah cuci mulut, ada sorang lagi budak lelaki jatuh jugaks.. pun berdarah mulut.. memang aku akui.. lantai papan di klinik licin.. so, budak2 yang aktif bermain pasti akan jatuh.. beberapa minit kemudian.. nama Fateh di panggil.. cepat2 aku bawak Amiera masuk jumpa doc.. doc suh staff dia ambik kain yang lap luka tu.. lepas dia tengok mulut Amiera (sambil Amiera menjerit kesakitan).. dia kata darah dah berhenti.. so, tak perlu jahit.. ok lah.. then doc bekalkan ubat sapu... masa tengah rawat Fateh.. Amiera tak henti2 nangis.. aku tahu.. aku pun rasa kesakitan yang Amiera alami.. hanya ibu2 yang memahaminya..

Kes Fateh pulaks.. demam dia disebabkan virus.. lepas dia makan antibiotik.. doc kata mungkin demam dia akan beransur pulih lepas ruam2 tu keluar.. kahak dia masih banyak.. so, doc suggest ambik neb lagi... kalau esok demam dia masih kuat.. doc suggest Fateh di tahan wad..

Lepas Fateh ambik neb.. aku perasan yang dagu Amiera bengkak.. aku takut effect lain kat dagu dia.. cepat2 aku minta staff kat situ bawa Amiera jumpa doc.. kebetulan sebelah tu ada doc sorang lagi.. bila dia nampak dagu Amiera dah bengkak.. dia suh staff bekalkan ubat bengkak dan demam.. doc kata darah beku kat dalam..

Sepatutnya aku kena kerja lepas pi klinik.. tetapi memandangkan Amiera di timpa malang.. aku terpaksa EL lagi.. tak sanggup aku nak biarkan dia..


Moluscum Contagiosum

Uols pernah dengar atau baca tentang Moluscum Contagiosum..

Hari ni aku nak jadi pakar kulit yer... Kalau uols nak tahu ia adalah satu jenis penyakit kulit yang disebabkan oleh sejenis virus di antara keluarga PoxVirus.. Kebiasaannya ia akan menyerang kanak-kanak dan remaja.. ia juga boleh berjangkit secara langsung..

Kenapa aku jadi pakar kulit yang tak diiktiraf ni??? sebabnya... si Amiera telah menjadi salah satu mangsanya.. punca disebabkan mungkin Amiera share towel or something ngan kawan2..

Kesian Amiera.. dah lah dia ada ekzema.. kena pulaks penyakit lain...

Masa kami pergi klinik pakar kulit AnNur sabtu lepas.. Dr. Pakar tu memang bagus.. dia explain langkah2 penjagaan bagi pesakit yang ada ekzema..

Antaranya:

1. Elakkan penggunaan karpet di dalam rumah
2. Elakkan mainan2 yang berbulu
3. Elakkan dari membela kucing atau binatang yang berbulu
4. Beli mite protector untuk lindungi tilam
5. Kalau nak beli vacum, beli yang ada Hepa Filter.. actually sekarang ni kebanyakan vacum dah ada features tu..

Uols tahu kenapa?? sebabnya ada sejenis musuh dalam diam yang dikenali House Dust Mite.. musuh inilah yang akan menyebabkan ekzema Amiera susah nak sembuh walaupun pelbagai krim atau ubat digunakan..

Lepas dia explain panjang lebar... dia pun wat rawatan yang berbentuk semburan (sejenis cecair tak ingat apa namanya yang mana suhunya ada -100 darjah celcius.. giler sejuk..

Masa Amiera wat rawatan.. menjerit melolong dia kesakitan... bila cecair tu kena kat kulit dia.. disebabkan kesejukan yang amat.. dia rasa macam kena cucuk dengan jarum.. giler.. kalau aku pun tak sanggup.. tersedu sedan Amiera menangis.. dalam sejam lebih baru dia ok sikit.. next week kena jumpa Doc tu balik..


PINK Digi Cam ku..

Tahun ni.. ikut checklist.. impian kedua ku dah tercapai.. walaupun apa yang diimpikan sebenarnya lain.. yang dibeli lain.. tak kisah! asal PINK..


inilah sebenarnya impian aku.. tapi... ikutilah kisah aku dan Digi Cam PINK ku.. huhu..

Lepas kami pi wat rawatan Fateh ngan Amiera di AnNur.. (psstttt.. nanti aku story pasal Fateh 7 bulan dan Amiera yang menangis tersedu sedan..).. hubby ajak ke Alamanda.. sajer jalan2.. round sana.. round sini.. time nak balik tu... aku terpandang ler kedai jual kamera ni.. so, sajer ler nak window shopping.. konon2nya nak survey dulu..

Asalnya memang aku survey kamera Sony ni.. si tokey tu pulaks.. dok promote Lumix, Panasonic... siap tunjuk beza kualiti gambar lagi.. katanya Sony mahal dan beza hanya dari segi touch screen dan lebih kepada gaya.. kalau dari segi kualiti gambar yang dihasilkan Lumix lebih baik.. harga pun berpatutan.. kebetulan pulaks.. memang ada color PINK.. berkenan gak ler..

Belek punya belek.. memang berkenan ler.. bila difikirkan balik.. memang Sony tu cantik dan elegan.. tapi kos pun tinggi.. kalau nak beli pun.. tak semestinya dapat beli tahun ni.. ntah2 dua tiga tahun lagi.. yer lah kan aku ni bukannya kayo pun.. actually kamera yg aku guna ni ok lagi cuma masalah bateri.. sekejap jer dah habis.. maklumlah dah 4 tahun aku beli.. kadang nak ambik gambar selalu miss.. tension gak ler..

Kata putus.. beli gak ler.. hopefully pasni selesa ler sikit aku nak snap gambar..



amacam cantik tak?? casing warna pink tak ado laaa.. color peach ada laaa tapi tak cantik.. pudar jer.. akan ku cari jua satu hari nanti..

tahun depan nak tukar apa plak yer?? idea dah ada.. cuma ongkos jer laaa..


Hot Air Ballon Putrajaya

Banyak sungguh promosi dari kawan2 blogger pasal hot air balloon.. teruja gak ler nak pi tengok.. memandangkan hari Jumaat.. esoknya pulaks cuti.. so, singgahlah sat kat Presint 2.. kebetulan pulaks ada pasar malam.. memang sesuai ler.. akal malas nak masak.. hehehhe..

Amiera ler paling excited tengok... pergh.. cam pesta.. ramainya manusia.. nak2 pulak time cuti sekolah ni.. jenuh selit sana selit sini nak cari parking... itupun terpaksa redah kawasan berumput.. nasib baik kereta takde apa2..


snap gambar dari dalam kereta..


antara mainan yang ada special untuk kanak2 sahaja.. RM4 per entry..


2 belon ni tak naik2.. pesal ntah.. api beriya2 keluar.. jenuh jugaks nengok geng2 nak naikkan belon tu..


muka bengang sebab tak dapat mainan yg ada kuar belon air tu... hiks.. dah besar pun nak mainan budak kecik.. muncung jerk.. selagi tak dapat.. bila dah dapat.. senyum sampai telinga..


bergambar dalam paksa..


Fateh pada usia 6 bulan

*** Sticky Entry Until 20th March. For New Entry Please Scroll Down ***



Kala n3 ni di tulis... Fateh dah 6 bulan 11 hari.. nak masuk usia 6 bulan ni.. dan keadaan cuaca yang tidak menentu.. Fateh selalu demam.. batuk ngan selesema jangan cakap lah.. tak hilang2..

Oklah.. aku nak tulis pasal aktiviti, perubahan sifat, tubuh badan dan lain2 pasal Fateh..

1. Berat Fateh pada 20hb.. tarikh masa dia genap 6 bulan.. 8.1kg.. masa ni kami jumpa Dr. Arbaiyah.. masa tu Fateh masih demam.. so, dia tak diberi suntikan imunisasi.. Dr. suh hold dulu.. kalau hari Isnin dia masih demam.. dia akan di tahan wad.. pastu Fateh kena ambik neb untuk legakan kahak kat dada dia.. punyalah rimas dia sedut gas tu... nangis2 dia.. hehehhe...

Alhamdulillah... lepas makan antibiotik dan ubat demam.. kesakitan dia pun dah berkurangan.. so, 25hb.. kami bawak dia semula untuk ambik suntikan imunisasi.. bila ditimbang.. berat dia dah berkurangan 7.8kg sahaja.. kesian Fateh.. ni sebab dia muntah2 bila makan ubat..


masa ni badan dia nak ruam2 panas.. ingatkan kena demam campak.. tapi rupa2nya kena minyak urut.. ada peristiwa dia kena urut dek suami makcik yang jaga Fateh.. hiks..

2. Fateh dah pandai menjerit sekuat hati kalau dia geram.. keluar suara2 yang seakan2 mahu bercakap.. aku nak tiru pun susah... hehehe.. nak rakam masa dia tengah bersuara tu.. takut tak dapat sebab dia akan senyap sambil perhatikan kamera tu...


nak bagi senyap.. kena ada something jadi bahan mainan dia..

3. Pemakanan.. aku dah start bagi macam2 kat dia.. so far boleh diterima.. cuma bila aku bagi makan bubur kosong campur lobak yang dah diblend.. geli geleman dia.. hehhehe.. last2.. campur sikit garam kat baki bubur tu.. kasi kakak dia makan.. licin... hehehhehe...

4. Fateh dalam proses nak merangkak.. dah boleh naikkan tangan dan lutut.. goyang2.. kelakar pulaks bila kami tengok aksi dia tu.. tapi masih ke belakang lagi.. ke depan masih belum boleh.. bila dah letih.. nangis la dia.. update : Fateh dah boleh maju ke depan.. laju jer bila dia nak ambik barang yang dia berkenan..

5. Pantang nampak benda2 yang pelik pada pandangan dia.. hmmm.. makin bersemangat dia nak capai..

6. Dah rimas duk kat bouncher.. sekejap2 nak mengiring.. risau gak.. takut dia ngan bouncher tu sekali tertangkup... kena selalu diperhatikan..


dalam kereta pun kena duk dalam bouncher.. tak larat siot nak dukung dia..

7. Diapers dah pakai size L.. jenama Maman.. kadang2 pakai Europe.. kadang2 pakai Ginggles..

8. Terkini.. Fateh suka sesangat jelir2 lidah.. hiks.. ikut kata FIL aku.. macam arwah moyang dia dulu suka wat camni... hehehhehe.. macam2 hal..

9. Terkini.. Fateh semakin lasak.. susah nak control..




10. Terkini.. Fateh dah boleh duduk tapi still kena pegang.. takut terbalik ke belakang..


dah boleh bangun sendiri dari bouncher.. masa ni tengah geram ngan beg aku... habis semua nak di selongkarnya..

11. Fateh suka senyum.. nak2 pulak yang agah dia tu pompuan.. mmmm.. gatal..


Tolong... aku terpenjara..

N3 without story.. uols nak senyum ke.. nak gelak ke.. nak komen apa2 ke.. nak story bagi pihak aku pun boleh.. sila2 lah yer..







Kemuncak Majlis Perkahwinan BIL

14 Mac 2010..

Majlis perkahwinan terakhir dalam family hubby aku.. tema kali ni biru turqoise.. dengan 8 khemah.. meriah dengan alunan muzik lagu2 pengantin baru.. paluan kompang yang dasyat aaaa... meremang bulu roma aku dengarnya.. nak2 pulaks time last tu... lagi best.. baru ada feel majlis perkahwinan.. hehehe..
Oh ya.. sehari sebelum majlis.. Amiera di timpa kemalangan.. tengah2 seronok main2 lari dengan sepupu, tiba2 aku dengar suara dia menangis.. dia terjatuh dan terhantuk kat bucu tangga.. BIL aku angkat dia.. darah dah menitis2 keluar.. dagu dia luka yang agak dalam.. cepat2 BIL ambik first aid.. hubby sapu ubat kat dagu dia.. then bawa pi klinik.. kena tampal.. sib baik tak kena jahit..

Ok.. malas nak citer banyak.. layan gambar je lah yer..


orang cantik2 time kenduri.. dia dah bertampal.. jenuh aku nak jawab ngan sedara mara yang datang..


Amiera dengan sepupu sepapat..


Ruang makan beradap..


sekitar ruang makan..


tu tengah bercakap ke tengah marah bang??


Menteri Kewangan pun singgah sebentar datang melawat..


Fateh ngan aksi merangkak.. tapi takut2 lagi nak merangkak..


Selepas zohor.. perarakan pengantin..


makan beradap..


bergambar bersama ibu bapa pengantin perempuan..


Amiera yang keboringan..


jadi penari masa papa karaoke..


hubby berduet ngan sepupu aka pengapit BIL..


SIL ngan anaknya..


wedding cake..


bergambar bersama ibu bapa pengantin lelaki..


apalah yang Fateh pandang kat ayah dia..


bergambar ngan mama laks.. tak leh zoom depan2 dan dekat2.. nampak muka cam bulan nanti..


bilik pengantin..

selepas majlis tamat.. baru lah pihak pengantin lelaki bergambar.. maklumlah masa majlis masing2 sibuk melayan tetamu..


bergambar bersama ibu mertua dan ipar duai perempuan..


bergambar bersama adik beradik dan ipar duai lelaki..

















masa ni.. Amiera dan Fateh dah siap mandi.. so, baju rasmi dah tanggal yer..


BIL yang sulong ngan family..


SIL bongsu ngan suami..


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (269) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (75) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (193) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (114) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty