Kisah Bawal Goreng & Parit Buntar

Tadi kata wishlist n3 terakhir kan.. tapi aku kata maybe... hehehhehe.. alang2 dah bosan sangat2 kat opis ni sebab keje2 semua dah settle.. meh nak citer sket kisah lepas pi Langkawi tempohari..

Umah my SIL kan kat Bagan Serai.. so, alang2 dah ada kat sana.. kami jalan2 di sekitar pekan Parit Buntar.. apa yang menarik di Parit Buntar?? uols pergi lah sendiri.. pekan dah makin besar.. banyak kedai2 di situ.. dan kedai yang glamer kat situ adalah Pasaraya Long Wan (if i'm not mistaken).. barang2 especially pakaian kanak2... memang murah compare ngan pakaian yang dijual kat pasar malam or gerai2 kecil kat Putrajaya ni.. memang berbaloi pi shopPINK sana.. contoh yang ketara... baju tidur Amiera bergambarkan Angry Bird.. aku pernah beli kat pasar malam rumah mak aku... dengan harga RM10.. di Putrajaya makin cekik darah.. dijual dengan harga RM20... tapi di Long Wan.. cuma RM8.90.. even baju sekolah pun murah giler.. alang2 dah murah.. kualiti pun not bad.. aku beli siap2 baju sekolah Amiera..




Wishlist..

Sebelum tu... yahooooo... aku dah hantar LNPT.. banyak kali gak aku hantar.. dah hantar.. ubah balik.. hehehhehe... tak pasal2 kena marah ngan penyelia karang.. nasib laaa... bertungkus lumus ngan kawan2 nak siapkan dengan line yang very the slow...

Esok hari terakhir bagi tahun 2011.. esok kan cuti.. so, aku nan ado maso nak ngadap PC.. so, maybe ini adalah n3 terakhir aku bagi tahun ni..

Dan semestinya.. bila berbicara soal kemasukan tahun baru... mesti ada impian, harapan dan cita2 yang ingin dilaksanakan...

Sebelum mengupas isu impian di tahun baru.. jom kita review wishlist aku tahun ni.. (actually aku pun dah tak ingat apa wishlist aku tahun ni.. hehehhe...)




Yang dijanjikan..

Seperti yang pernah aku janjikan kat Amiera dulu.. akhirnya.. dapat juga yang Amiera impikan.. itupun bukan senang aku nak beli utk dia.. semuanya bersyarat.. hehehhehe.. dan syaratnya telah dipenuhi walaupun tidaklah membanggakan.. tapi peningkatan tu ada..

Amiera ni mudah leka dan masih dalam dunia kartunnya tu.. boleh dikatakan masih belum matang untuk menempuh dunia persekolahan yang sangat mencabar..

Nak tak nak aku kena push dan bagi semangat serta ganjaran untuk dia lebih maju ke hadapan.. budak2 sekarang kan jauh beza ngan kehidupan kita dulu2.. anak2 zaman sekarang terutama ibubapa mereka yang bekerjaya.. kehidupan mereka lebih senang.. makan minum terjaga.. persekolahan mudah dan macam2 perkara lagi. .semuanya senang dapat.. compare ngan zaman aku dulu.. nak gi sekolah susah.. makan minum apatah lagi.. mungkin dengan kedaifan dulu mematangkan aku dan membuka mata utk belajar dengan lebih rajin..

Itu yang aku bimbangkan.. nak mendidik anak2 bukannya perkara yang senang walaupun dulu aku tak ada ibubapa yang membimbing.. terpulang kepada diri aku sendiri dan abang yang sentiasa menyokong kuat setiap apa yg aku lakukan.. bukan aku nak salahkan sesiapa.. tapi ini telah ditakdirkan.. aku redha.. dan kejayaan aku sehingga ke hari ini.. sudah cukup bagi aku.. walaupun tak sehebat mana.. walaupun tak menggenggam segulung ijazah.. cukuplah dengan kelulusan yang aku ada.. aku tetap bangga.. tapi bila memikirkan anak2 aku.. aku cukup risau.. mampukah aku??




Percutian Terakhir 2011

Salam semua..

Lama kan aku menyepi... sibuk siot.. selagi tak siap programming aku tu jangan harap lah aku nak ngadap blog ni.. hati tak tenang beb!

Dan hari ni... keje programming aku dah siap.. tunggu utk dapat fail baru.. maybe tahun depan... fuhhh.. cam lama jerk kan.. walhal tinggal beberapa hari jerk lagi menjelang tahun depan..

Sebut pasal akhir2 tahun ni.. uols yg keje gomen ni dah siap ke LNPT?? aku nak update kat HRMIS tu merangkak2.. buat kat rumah pun sama gaks.. slow nak mampos! nasib baik dah tinggal sket jerk yang nak kena update.. tup2 petang tadi error ler pulaks.. hope dah ok ni bleh aku submit esok....

SBPA pulaks camna?? dah sign ke?? uols pilih pencen berapa tahun?? aku totap 55.. dari dulu sampai sekarang.. tak pernah ubah.. cukuplah 55 tu.. tak larat aku nak keje lama2.. nak2 ngadap PC ni... walaupun tempoh nak sign SBPA tu sampai middle Jan ni.. aku dah sign siap2.. malas nak fikir banyak.. selagi ada atas meja aku tu.. selagi tu hidup aku tak tenang.. walaupun banyak orang yang mempertikaikan pasal SBPA ni.. termasuk aku sendiri.. tapi macam mana pun.. nak tak nak kena gaks pilih SBPA walaupun ketidakpuashatian tu ada..

Dah settle keje2 aku.. barulah lega sket kepala otak aku ni.. blehlah nak update blog kesayangan aku ni.. yer dak..




Pembuka Bicara

Salam pagi Selasa..

Sihat semua?? aku sakit kepala since semalam.. hope bleh sambut wat keje2 coding.. kalau kepala aku makin berdenyut2, aku kena stop keje2 coding ni.. memang tak boleh nak fikir dah..

Di kesempatan ni juga aku nak wish sorang adik kat opis aku ni iaitu Edy yg telah mendapat cahayamata ke-2 semalam.. semoga dengan lahirnya putera ni lagi menyerikan rumahtangga yg dibina bersama isteri tersayang.. Oh ya.. Edy ni juga adalah seorang freelance photographer.. so, kalau sesapa yg berminat nak mendapatkan perkhidmatan photo2 ni bleh pi kat blog dia ya utk mendapatkan maklumat lanjut..

Oh ya.. 3 hari cuti lepas uols gi mana?? aku sekeluarga gi jalan2 makan angin.. tapi tak menginap pun.. just balik hari jerk.. nak tau aku gi mana?? nanti aku story naaa... gambar tak fully edit lagi laa...

rasa2 uols kan mana aku pergi eh??


Kisah macam-macam..

Hari ni takde mood sangat nak menulis..

Lagipun fail dah bertimbun atas meja utk di tatap satu per satu.. so, next week agak mem-bz ngan keje2 programming..

Sebelum mem-bz tu meh aku nak update sket pasal kisah hari ni..

Pagi tadi aku pi sekolah Amiera utk beli buku2 tulis dan buku2 aktiviti yang telah di sediakan oleh pihak sekolah..

Aku sampai pun dalam pukul 9 lebih sebab kedai buku dibuka dari jam 9 pagi hingga 1 tengahari.. tengok2 dah ramai yang menunggu giliran.. hish.. ingatkan aku yg terawal..




Kursus Android

Hari ni dan esok aku ada kursus develop application guna Android.. waaa.. nama dah canggih.. tapi kalau lecturer tu serah 100% kat aku suh buat sendiri.. confirm satu apa pun aku tak tau... huhuhuhuu.. mana nak start pun aku tak tau.. bleh krem jari jemari aku ni nak menaip coding Java... toing...toing..toing.. aku memang lemah Java ok!

Lecturer tu dari KUIS.. dia datang pun sebab dia kenal one of pegawai kat sini.. so, alang2 dia nak ngajar kawan dia tu.. kawan dia tu invite kami sekali.. dia tak ajar secara mendalam.. katanya just knowlegde sharing.. apa yg dia tau dia bleh ajar.. mana yg dia tak boleh nak jawab.. minta maap banyak2 lah yer.. dia pun masih baru dalam dunia Android.. lecturer ni memang cool jerk ngajar sampai aku pun jadik ngantuk... sib baik ada game Solitare hilangkan kebosanan aku..kadang2 bila lecturer tu round.. tup2 sedap jerk aku layan Solitare.. hehehhehehe.. tapi yg penting apa yg dia suh buat aku dah siap cepat2... mesti mau pandai cover maaa..




Fuhh.. letih ko!

Lebih 2 jam aku nunggu utk dapatkan perkhidmatan kat Bank Islam.. dari kul 11 hingga 1 lebih.. aduiiii... ni yang nak komplen ni.. kalau dah tau customer ramai.. awat tak ramaikan petugas di bahagian kaunter.. tujuan aku ke Bank Islam coz nak buka akaun Al-Awfar Junior utk putra-putri ku..

Borang semua dah prepare siap2.. sampai2 jerk dah ramai orang.. kena submit dulu borang aku tu kat kaunter pertanyaan.. brother sorang ni lah nak kena key-in data bagai.. nak layan customer yg kuar masuk bertanya.. nak minta borang bagai... huh! memang penyabar sungguh brother tu.. kesian pulaks aku nengok!

Then baru sorang staff tu ambik borang aku dan sambung tugas.. haaa.. kan bagus macam tu.. lagi cepat.. lepas settle baru aku ambik no.. fuh.. no aku 185.. no sekarang 161.. ada 24 orang yang menunggu giliran..




Hasil ShopPINK

Layan gambar sajork sambik aku story sket..

berbungkus-bangkas.. masa ni ada 2 kotak lagi dalam bonet..

beg ni akan uols dapat kalau pembelian melebihi RM250.00.. memandangkan aku beli ratus2an.. aku mintak 2 beg.. tapikan.. kalau aku minta 3 atau 4 beg pun tak pe kan..  



PERHIMPUNAN PENJAWAT AWAM ANJURAN CUEPACS

16 Disember 2011

PERHIMPUNAN PENJAWAT AWAM (CUEPACS)

Media Cuepacs
16/12/2011

PERHIMPUNAN PENJAWAT AWAM ANJURAN CUEPACS

TAJUK : BANTAHAN SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM (SBPA)

TARIKH: 18 .12. 2011 (AHAD)
MASA: 3.00 PETANG
TEMPAT : DEWAN CIDB, JALAN CHAN SOW LIN, CHERAS,
KUALA LUMPUR


SEMUA PENJAWAT AWAM DIJEMPUT HADIR


p/s: Info dari cuepacs.blogspot.com


Family Gathering @ Langkawi : Day 3

Hari terakhir kami di Langkawi..

Selepas kemas barang2, kaum2 Hawa diberi kebebasan utk shopPINK.. yahooooooooooooooooo... best ooooooooooooooooooooo... kaum2 Adam kena jaga anak ok! hehehhehehe.. tinggallah Fateh ngan papa dia.. aku angkut Amiera sekali sebab aku nak beri peluang kat dia pilih coklat2 yang dia nak..sambil tu bleh tolong aku sekali kan.. kan.. sebelum ke Pekan Kuah kami singgah sebentar di kilang gamat..

Nusantara Maju Enterprise.. macam2 ada..



Family Gathering @ Langkawi : Day 2

Salam pagi Jumaat yang penuh barakah...

Meh nak sambung balik story pasal ke Langkawi baru2 ni.. yg nak baca.. silakan.. yg tak mau baca.. pedulik apa aku.. coz inilah tempat aku menitipkan setiap peristiwa2 penting dalam kehidupan kami sekeluarga utk dijadikan kenangan di hari2 kemudian.. itupun kalau blogspot masih wujud.. manalah tau beberapa thn kemudian akan ada tools yang lebih canggih manggih yang akan menggantikan blogspot..

Berbalik pada cerita asal ok...

Dalam pukul 10 pagi kalau tak silap aku.. kami memulakan perjalanan ke destinasi yang seterusnya..

homestay kami.. not recommended ok! 



Takde mood nak update..

Esok2lah yerk aku update.. masing2 tengah sibuk dok membicarakan SPBA.. dah takde mood aku nak update.. daaaaaaaaaaa...


Welcome to the new world..

As salam.. sebelum aku update n3 pasal cuti2 Malaysia lepas taklimat SBPA kul 9 karang.. terlebih dahulu n3 pembuka hari ni.. aku nak ucapkan sekalung tahniah utk en hubby tersayang.. kerana telah mencapai apa yang diimpikan selama ni..

Mulai hari ni.. tanggal pertengahan penutup tahun 2011.. en hubby aku akan bertugas di tempat baru yang lebih dekat daripada pejabat yang dulu.. so, senang sket apa2 hal.. takdelah dia nak berulang alik ke KL lagi.. lebih selamat.. alhamdulillah.. syukur kehadrat Ilahi atas rezeki ke atas kami sekeluarga..

opis baru..

Memandangkan en hubby aku dah dekat ni.. takdelah aku dok risau hari2.. cuma bezanya.. life dia akan banyak berubah daripada dulu.. dia akan jadi terlalu sibuk.. banyak juga pro dan cons nya.. apa pun kami bersyukur atas kurniaan-Nya..


Family Gathering @ Langkawi : Day 1

Kami bertolak hari Khamis yg lepas.. seawal jam 8 lebih kami gerak dari rumah my SIL di Bagan Serai.. ada yg tak tau ke Bagan Serai kat mana?? meh aku nak habaq mai.. kat Perak ok..

Perjalanan kami disertai 4 keluarga adik beradik en hubby.. adik bongsu tak dapat pergi.. abang sulong ada hal.. delay 1 hari.. akan tiba keesokannya.. berkonvoi 3 buah kereta.. mula2 singgah makan pagi di satu tempat.. tak sure apa nama tempatnya.. masing2 dah lapor..


Sampai2 jerk.. aku tengok menu.. aittttt...




Haloooooooooooooooo....

As salam..

Sihat semua.. aku sakit tekak ok.. dengan keadaan opis aku yang sejuk nak mampos ni!! dah rasa macam dalam fridge pun ada.. kalau uols nak bawak anak2 pi makan angin kat tempat sejuk.. tak yah gi jejauh.. mai datang opis aku ni..

Fuhhh.. lama siot aku cuti2 Malaysia ni.. hehehhehe.. buka2 email jerk.. bertimbun2 email... dan yg paling menarik perhatian aku adalah pasal skim SBPA.. ada member2 opis forward pasal gaji baru tu.. hmmm.. no komenlah... pasal jumlah kenaikan tahunan tu aku tak berapa puas hati.. naik sket jerk.. kalu lagu ni.. baik aku dok dendiam jerk.. tak yah tunjuk pandai2.. tak yah nak jadi leader bagai.. hmmm.. macam manalah pihak berkenaan buat pengiraan eh?? confuse tul aku laaa...

Ok.. malas nak citer pasal SBPA ni.. baik aku citer pasal cuti2 Malaysia aku.. tapi.. nanti2lah yerk.. aku tak edit gambar lagi.. daaaaaaaaaa....


Family Gathering @ Langkawi

Seperti tahun2 yang sudah.. tahun lepas tak sempat kot.. family en hubby akan buat family gathering kat mana2 destinasi yang menarik.. dan kali ni adalah di Pulau Lagenda.. Pulau Langkawi..

Hari ni last day aku kerja this week.. esok cuti lor... malam ni dah bertolak ke rumah my SIL di Bagan Serai.. huh!! jauh tu.. ntah pukul berapa bleh sampai sana gamaknya..

Esok kami akan bergerak ke Jeti Kuala Perlis.. dan penginapan kali ni di Homestay Rabiatul Adawiyah selama 3 Hari 2 Malam..

Tak sabar rasanya nak jejak kaki semula ke Pulau Lagenda since 2003 yg lalu.. lama siot..

Selain dari aktiviti shopPINK.. InsyaAllah akan ke LIMA jua.. hope segala perancangan berjalan dengan lancar..

Doakan keselamatan kami sekeluarga agar perjalanan pergi dan pulang dalam keadaan selamat..

Nanti aku story mory lepas balik ya.. 


Debar..

Dah masuk bulan Disember ni.. ramai kakitangan awam berdebar2 menunggu pekeliling SBPA.. dan yang menarik perhatian adalah kenaikan gaji baru..

Dalam FB KPPA pun dah keluarkan skim gaji baru bagi gred N dan J.. dari segi kesahihan tak sure lah pulaks.. takkan KPPA nak tipu kot.. apa pun utk jawapan yang sebenar tunggu jerlah pekeliling SBPA yang akan dihebahkan serentak ke semua laman web agensi2 kerajaan..

Ni aku senaraikan skim gaji baru utk gred J dan N.. kalau ada yg lain aku update kat sini lagi.. bleh wat rujukan pada masa akan datang..




TF.. tti

Hmm... apa tu ek?? semacam jerk tajuknya.. rasa2 uols kan bleh agak tak per mendanya??

Klu... sejuk...

Tak tau gaks?? jom tengok per mendanya yerk..




Layan Puss in Boots

Petang semalam..

En hubby ajak kami pi tengok wayang.. ingatkan nak tengok citer Misteri Jalan Lama.. tapi dah lewat 15 minit.. tak bestlah layan citer dah start kan.. tak syok!.. alang2 bawak anak2.. kami layan sajork citer Puss in Boots..



Dah lama tak bawak Fateh nengok wayang ni.. nak tengok reaksi dia kali ni.. mula2 tu duk diam2 jerk ngan hubby.. siap tutup2 mata lagi bila wayang nak start.. bila aku cakap kat dia.. adik.. adik.. cat lah dik.. cat.. bila byk aksi kucing2 kat dalam citer tu barulah Fateh bukak mata.. mmmm.. cat.. Fateh bersuara..




Pendaftaran MAFIST

Ahad lepas.. kami ke MAFIST semula sebab nak daftar masuk Amiera bagi sesi persekolah tahun depan.. Yuran keseluruhan termasuk yuran tahunan, bulan Jan, transit Jan, buku dan uniform sebanyak RM465.00. Bagi pelajar2 baru lagi tinggi kosnya kerana melibatkan yuran pendaftaran, deposit dan lain2 yuran yang berkenaan.. kalau tak silap aku masa Amiera mula2 daftar dulu pun dah melebihi RM600..

banner kat depan sekolah..

close-up wajah2 student MAFIST.. Amiera nun terselit kat belakang.. comel budak2nya..

Pada mulanya aku ingatkan just nak daftar jerk.. tapi..




Aktiviti Susta

As salam.. pagi ni nama aku naik utk ke perhimpunan bulanan.. dengar amanat dari YB Timb. Menteri sempena akhir tahun ni.. selain dari info kemasukan, pertukaran dan persaraan pegawai.. ada juga info sedih mengenai staff yang telah kembali ke rahmatullah.. takziah aku ucapkan kepada ahli keluarga..

Bersambung lagi kisah cuti aritu.. lepas aktiviti di MAFIST, kenduri kawen dan shopPINK.. malamnya pulaks kami ke Alamanda utk sertai aktiviti yang dianjurkan oleh Sustagen..

Sampai kat sana.. Amieralah orang yang paling excited.. setiap kanak2 akan diberi satu buku dan topi.. kanak2 kena dapatkan 5 sticker.. means kanak2 kena main 4 game dan 1 berjumpa dengan pakar nutrisi..

Memandangkan time tu agak ramai orang.. so, aku skip game yg ramai orang.. cari game yg tak ramai orang beratur.. Amiera risau coz tak tau nak main macam mana.. aku ler kena explain kat dia apa yang nak kena buat... huhuhuuu..

Jom tengok apa game yang disediakan..



ShopPINK @ Ana Muslim

Alang2 dah ke KL kan.. haruslah terjah tempat ni.. walaupun musim cuti masih panjang.. tapi aku tak nak beli keperluan Amiera last2 minute.. takut banyak item yg dah out of stock..

Asalnya kami pi kat Tmn Melawati kalau tak silap aku laaa... cari punya cari tak jumpa2 kedai yg dimaksudkan.. last2 en hubby beli Majalah Adik Muslim.. cari alamat kat dalam majalah tu.. aku ingatkan en hubby tau.. kalau tak aku salin siap2 alamatnya.. Nasib baik kedai Ana Muslim yg terletak di Desa Melawati ni en hubby tau.. senang sket nak cari kedai.. tapi kedai ni agak tersembunyi sket.. kalau orang luar yang tak biasa memang susah nak jumpa..

Nampak jerk kedai (aku lupa nak snap daaa... haish.. excited lebih!).. Amiera menjerit suka.. Nak pergi.. nak pergi.. nak pergi.. masuk jerk kedai.. haaa... ko.. melilau cari barang.. semua comel2.. aku pun suka..yg best tema semestinya color PINK.. semua Amiera nak.. tengok tu nak.. tengok ni nak.. kalau boleh gamaknya satu kedai dia nak angkut..

Pusing punya pusing.. si Fateh pun pusing sekali sampai naik jahanam patung tu di karate nya.. en hubby lah dok layan Fateh.. haishhh.. ligat sungguh lah anak teruna sorang ni.. keje aku cari barang.. semestinya kan.. aku ni cerewet sket.. huhuhuuuhu..

Sambil dok usha barang tu ada gaks kami tanya pasal pembukaan kedai di area Putrajaya.. sebab susah nak ke KL selalu.. dengarnya.. memang ada cadangan nak buka di Alamanda tapi belum ada kata putus sebab lokasi yg diberi oleh pihak pengurusan Alamanda agak tersembunyi sket..

So, nak tengok apa yg aku beli untuk Amiera.. layannnnnnnnnnnnn...





Dua Mempelai..

Sebelum majlis MAFIST tamat.. aku minta izin kat Ustazah yg bertugas.. nak beredar dulu sebab ada acara lain laks lepas ni..

Kami bergegas ke KL.. ada jemputan dari bekas pengasuh Fateh ke majlis perkahwinan beliau.. kami terima 2 jemputan by SMS dari ayah pengantin kepada en hubby dan jemputan SMS juga dari pengantin sendiri kepada aku.. mudah dan cepat..

Alhamdulillah sampai awal jugak dalam 1.30 kalau tak silap.. sampai2 jerk.. terkejut mak pengantin sebab kami datang.. diorang ingat kami tak datang agaknya.. sib baik dekat.. kalau jauh2 tu memang susah sket lah..

Pastu cari meja.. pekena nasi minyak ke nasi beriani eh.. aku dah lupa dah.. rupa macam nasi beriani.. alhamdulillah.. dah kenyang.. cari tempat nak tunggu pengantin pulaks.. nasib baik ada gula2 nak bagi Fateh senyap.. tapi pantang kaki jejah tanah.. hmmm.. pastu ligatlah.. dukung pun tak mau..

Majlis perkahwinan ada 2 mempelai.. kedua2nya pompuan.. x-pengasuh Fateh dan kakak dia.. jom tengok gambar sekitar majlis.. bertemakan color kelabu.. so beauty..



MAFIST

MAFIST ialah Sek Agama & Tahfiz Muhammad Al-Fateh yg dulunya dikenali sebagai Darul Faqihin.. nama baru sekolah ni baru jerk diluluskan... kalau tak silap aku dalam tahun ni jugaks.. ni adalah sekolah agama Amiera.. rasa bangga siot sebab ada nama Muhammad Al-Fateh... hehehhehe.. sib baik Fateh tak sekolah tu.. kalau tak bleh jadi model sekolah ni.. huhuuuu...

Sabtu lepas sekolah  ni ada buat majlis graduasi dan penyampaian hadiah.. majlis 2 in 1.. sebab apa?? sebab majlis ni juga turut meraikan anak2 tadika.. pd aku majlis ni lebih kepada anak2 tadika sebab banyak aktiviti melibatkan anak2 tadika.. untuk pelajar2 Tahun 1 - 6 hanya penyampaian hadiah, khatam Al-Quran dan persembahan murid2 Tahun 1 dan Tahun 2..


Pukul 8 lebih kami cari dewan tempat berlangsungnya majlis ni.. jenuh pi mencari.. rupa2nya dekat ngan rumah my opismate.. dalam majlis ni Amiera terlibat dengan persembahan Nasyid..

Amiera ngan kawan2..



First story for today..

Alhamdulillah.. settle dah satu keje.. sebelum aku nak submit kat penyelia keje tu.. aku nak update blog sat... karang kalau aku submit keje ni.. tup2 dapat keje baru.. naya.. ke sudah tak aman aku..

Jumaat lepas.. opis en hubby ada wat dinner.. aku tak pernah pergi dinner opis dia since kami kawen.. coz why?? takde sapa nak jaga anak2 aku.. lagipun aku tak sanggup nak tinggalkan diorang sedangkan kami syok makan sedap2..

Memandangkan en hubby adalah one of AJK kelab.. so, wajiblah dia pergi ok.. dah namanya AJK kan.. kenalah dapat special sket.. adalah beberapa goodies bag yg dia bawak balik..

Kata en hubby, antara artis jemputan adalah Azharina, Ali Mamak dan Aziz Kota.. sebab artis2 lain mahal2 packagenya.. walaupun package diorang ni agak murah tetapi persembahan diorang tetap mantop!




Tunggu sat..

As salam semua.. sihat?? aku alhamdulillah..

Ada byk nak story ni.. tapi kena hold dulu sebab aku nak siapkan programming ni.. selagi tak siap jiwa aku tak tenang.. huhuhuhu..

Tunggu naaa.. Daaaaaaaaaaaa.....


Susta @ Alamanda

Perhatian.. perhatian..

Utk ibu2.. bapa2.. yg anaknya minum susu Sustagen ataupun yg baru nak mencuba.. bolehlah singgah di Alamanda Putrajaya mulai harini sehingga hari Ahad.. ada promosi harga.. belian 3 pack bleh dpt satu patung carrot.. harga utk Susta 1+ ialah RM26.10 dan utk Susta 6+ ialah RM25.99.. yg hat 3+ aku tak sure pulaks berapa harganya..


Sebelum tu.. sesiapa menjadi ahli kelab Susta dan ada menerima msg kat hp anda.. sila tunjukkan msg anda tu kat kaunter yg disediakan dan dapatkan special gift.. so cute ok! confirm anak2 aku berebut.. sebabnya...




Tahniah Ustazah..

Alhamdulillah.. semalam berakhir sudah siaran Ustazah Pilihan..

Seramai 4 peserta yang masuk ke peringkat akhir iaitu Ustazah Firus, Hidayah, Siti dan Fira..

Berdebar2 gak menunggu keputusan.. aku target samada Ustazah Firus atau Hidayah.. tapi aku lebih prefer pada Ustazah Firus sebab comel dan kepetahan dia semasa berhujah..

Selain Mudirah dan Mursyidah.. ada juga Dato' Dr Fadzillah Kamsah.. dan pengacara jemputan selaku penyanyi lagu tema.. Farah AF.. comel bertudung litup.. alhamdulillah..

Dan keputusannya... seperti yg korang tau.. kalau korang tengoklah kan.. kalau tak tengok meh nak habaq mai sapa yg menang ok!!




Syahdu @ MasterChef

Dah lama aku tak buat ulasan perihal Masterchef.. byk gaks episod yg aku miss.. tu yang maleh nak wat review.. huhuuhhu..

Dalam minggu ni jerk ada beberapa kisah yg syahdu2 kat MasterChef... emo terlebih sudah.. tapi nak wat camnakan.. semua tu dugaan dalam mana2 jua pertandingan.. kena hadapinya jugak..bukan senang nak jadi juara ok!

Kisah syahdu yg pertama masa Zahin selaku ketua kumpulan Merah yg tewas cuma 1 markah ngan kumpulan Biru dalam Episod Cabaran Sajian Luar, diarahkan oleh juri memilih 4 orang sahaja iaitu Saiful, Ery, Deena dan Zahin sendiri untuk bersaing dalam proses penyingkiran.. nama2 lain yg tidak disebut terselamat..bagus tindakan Zahin kerana dia melantik diri sendiri sbb dia bertanggungjawab sebagai ketua.. bila juri bertanya kat Deena.. Deena sentaplah pulak.. nanges2.. mungkin dia terguris sebab Zahin pilih dia.. dan disebabkan dia takut tewas masa ujian penyingkiran.. Deena terpaksa korbankan pin kebal.. huhuhuu.. sayang oooo.. pada aku dia boleh buat walaupun pada ujian penyingkiran.. mungkin dia tak yakin dengan kebolehan diri sendiri.. masa dia dah serahkan pin kebal.. dan nak keluar.. dia cuma ucap good luck kat Ery ngan Saiful.. mesti dia bengang giler ngan Zahin.. si Saiful pun ada nada sebak gaks.. dia sendiri volunteer nak keluar tanpa perlu adanya proses penyingkiran.. tapi Deena bangkang.. huhuhuhuu.. kalau tak dah settle dah.. tak yah nak melalui proses penyingkiran.. pada aku Saiful dah layak keluar.. bakat ada cuma kurang menyerlah.. nasib selalu menyebelahi dia.. nak cakap pun malu2.. haishhh.. geram pulak aku.. camna nak jadi Chef macam ni.. so, mereka bertiga akan berentap dalam ujian penyingkiran..

see.. siapa yg tgh wat keje?? hehehhe.. mana dia tak emo..



Bila kakak merajuk..

Hmmm.. tempohari Fateh ngan Amiera potong rambut.. kasi pendek.. rambut Fateh dah panjang sangat.. wajib potong sebab dah ada anasir jahat menceroboh.. kakak pun nak potong sama..

Malamnya.. kebetulan aku nak snap lengan aku yg bengkak tu.. aku snap gaks gambar Fateh yg berambut baru.. tetiba si kakak dah tarik muka.. huhuhuu.. kenalah pujuk..

muka nakal bila berambut pendek.. 



Satu cerita banyak kisah..

Dah lama aku tak aktif menaip since aku kemalangan tempohari.. macam takde mood jerk.. pastu sibuk ngan urusan keje.. nak berblogging pun mcm tak de feel.. takde semangat.. ni pun aku paksa diri menaip.. belasah jerklah apa yg terlintas di kepala..

Pagi tadi aku masuk opis lewat.. pi klinik coz nak dapatkan nasihat doktor perihal kesakitan yg masih tak kurang2 lagi ni.. masuk2 jerk klinik.. amboi bertimbun2 brg2 tupperware kat sebelah kaunter.. sampai penuh meja kaunter tu ngan produk tupperware.. ni nak rawat orang sakit ke nak perabih duit pesakit.. huhuhuhu.. aku ni kan pantang nampak color2full ni... mesti nak belek sana sini.. hehhehe.. berkenan ngan dua barang ni.. sebab kalau aku beli as ahli confirm tak dapat hasil jualan sebanyak tu sebab barang ni akan dapat based on hasil jualan yg ikut target yg telah ditetapkan.. daripada tak dapat apa2.. baik aku beli jerk yg ada depan mata.. bagus sungguh klinik ni.. free therapy utk pesakit2 wanita.. hehehhehe...

aku beli yg hat panjang ngan yg hat utk salad tu.. besar gak.. puas hatilah..




Jatuh!!

Aduiiiiiiiiiiiiiiiiiii....... sakit ok!!

ehsan google..

Peristiwa Ahad lepas.. masa ni kat rumah mak aku.. aku stay kat rumah mak aku cuti lepas sebab ada urusan berkaitan rumah sewa.. en hubby ngan abah pi repair balik sinki.. tukang repair dulu buat keje tak check balik hasil repair dia.. patutnya lepas repair.. trylah dulu kan ok ke tak.. sebelum ni kami dah sms bagitau masalah ni.. tapi memanjangnya sibuk.. kesian budak2 penyewa.. so, en hubby decide betulkan sendiri.. tulah kan.. kalau buat kerja macam tak ikhlas ni.. berkat ke?? selain tu jugak kenalah pi cari tukang potong rumput rumah kami dulu.. abah aku kenal dia.. dia pun tau rumah tukang potong rumput tu.. nasib baik jumpa.. so, janji ngan dia suh potong rumput esok paginya.. rumput kat umah aku tu dah mencanak naiknya.. macam2 ada kat celah2 rumput tu.. ngan taik kucingnya.. eiiii.. ni lah yg paling aku tak gemar.. taik kucing!! aku memang alergik ngan bau nya.. hidung aku sensitip ok!! kucing ni tabiatnya suka melabur kat rumah orang.. kat rumah sendiri tak maunya dia.. hmmm.. mentang2lah rumput aku byk.. tu yang buat dia lagi suka.. huhuhuhuhuhu.. sabor jerlah...




Selamat Tahun Baru Islam

Sebelum balik ni.. aku nak wish kat semua kawan2 sahabat handai, saudara mara di mana sahaja serta rakan2 blogger... Selamat Tahun Baru.. Semoga tahun baru ni akan membawa seribu keberkatan dan berjuta penghijrahan kearah kebaikan segala kehidupan kita di dunia ini..

Aku copy paste doa awal dan akhir tahun dari http://syedas.wordpress.com


Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib  pada akhir bulan Zulhijjah.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun” 
Berikut adalah Doa Akhir Tahun doa-akhir-thn0.jpg
Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.
Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
“Hampalah kami di sepanjang tahun ini”.

-
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata
“Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan”.
Berikut adalah Doa Awal Tahun
doa-awal-thn0.jpg
Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


Selamat Bersara..

Tahniah utk salah seorang bos kat sini yang akan bersara next-week.. beliau bersara pilihan.. mungkin ada perancangan lain.. bagus jugaks.. kalau aku pun.. kalau duit dah banyak.. baik aku bersara awal2.. tak larat dah rasanya nak ngadap pc hari2.. otak pun dah tepu..





Kenderaan Pertamaku..

Tajuk ni aku ambik dari statement en hubby..

Dah 2 tahun lebih usia Fateh.. ni lah kenderaan mainan dia yang pertama.. itupun papa dia yang belikan.. tak kan aku nak halang kot.. anak lelaki dia ok!! waris dia tu.. kalau akulah mungkin agak susah sket nak beli.. kalau belipun masa harijadi kot.. bukan aku kedekut ok!! tapi kenderaan mainan Amiera masih boleh digunapakai..


Utk kakak.. tak sah kalau dia tak dapat apa.. pastu aku saja cakap.. cari mainan yg harga kurang RM10.. pusing punya pusing.. jumpalah ngan mainan rumah yang kecil.. hehehehhe.. siap komplen kata rumah tu kecik!! huhuhuhu.. oklah tu.. ntah macam mana.. ada satu rumah berbentuk cendawan.. siap dia ajak aku.. 'Mama.. meh sini jap.. meh lah..'.. aku tengok.. agak besar dan memang cantik.. harga dalam RM22.. dlm hati aku bolehlah.. tapi aku cakap kat Amiera.. 'tanya Papa dulu'.. tapi Papa tengok gitu2 jerk.. hehhehehe.. sian dia.. terus aku kata ambik yg elok sikit.. excited tu!




SimplyCT in d bag..

Kisah petang semalam.. sorry lambat update blog.. sibuk sket pagi tadi..

Aku saja usha Watson.. asalnya nak survey satu barang ni.. tapi macam takde yang berkenan.. pusing punya pusing.. berenti kat sudut SimplySiti.. takde sales laks pulaks.. cuma ada lah seketul dua iklan promosi..kalau ada sales biasanya adalah dalam 10 - 20 %..

Sambil tengok2 tu.. en hubby hulur RM100.. nak apa-apa belilah katanya.. ehem.. ehem..bagai orang mengantuk disarungkan bantal ko! lajus jerk aku menerimanya... hehehhehhe.. automatik terus ligat kepala otak aku fikir.. apa yg aku nak beli dengan duit RM100 ni.. takde toleh kiri kanan dah.. dalam mind aku just nak ambik lipstick sebab lipstick Maybeline aku dah nazak.. pastu kira2 sat.. ada lagi balance.. blehlah ambik 2 way cake.. compact powder aku sekarang ni pun tinggal sket lagi.. hmmm.. pastu aku tengok iklan ceconet tu.. ada promosi 50% utk refill 2-way cake.. hmmm.. bleh beli satu utk stok akan datang.. aku just top-tup duit sket jerk..

aku cuma tambah dalam 10 hengget jerk utk barang2 ni..
close-up product SimplySiti..




Menangis..

Petang semalam ambik Fateh macam biasa..

Tiba2 salah seorang cikgu kata Fateh ngan sorang budak lagi selalu nanges2... dari pagi sampai petang... lepas Asar dia ok.. dia macam takut2.. kalau cikgu tinggalkan dia.. mesti dia nanges.. nak ikut.. asyik melekat ngan cikgu jerk.. tidur tengahari pun tak nak.. asyik nanges jerk..

Bila cikgu tanya perihal dia kat rumah.. aku cakap.. so far takde pulak nanges2.. kalau kita tinggalkan dia sorang2 memanglah dia nanges.. tapi kalau ada orang.. ok jerk dia..

Biasanya pun en hubby hantar pi taska pagi2.. takde lah pulaks dia nanges2 ke apa.. hmmm...

Korang rasa kenapa eh?? nak kena pi jumpa pakar kanak-kanak or perubatan Islam??




Pls... pls.. vote for him..

Kawan2 semua..

Aku lupa nak habaq mai... aku saja gatai2 masuk satu contest ni.. tapi lupalah pulaks pics tu dah masuk 29 oct aritu.. contest berakhir 24 Nov ni.. so, nak minta jasa baik kawan2 semua vote for Fateh.. boleh kan.. just a simple step..


1. Like fb Happy Life Shoppe

http://www.facebook.com/happylifeshoppe

2. Klik link bawah dan LIKE untuk contestant..

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=291425487543121&set=a.278488258836844.73814.164483780237293&type=3&theater

Pastu mintak tolong inform kawan2 lain untuk tolong vote sekali.. bleh tak?? bleh lah yerk.. sayang uols... hehhehehhe...

LIKE anda sangat2 aku hargai..


Mari Berdansa..

 



Jom layan Fateh berdansa... kakak tukang nyanyi yg takde gigi..hehehhe.. kelakar gilos.. comel jerk gayanya..


Bila Mama Merajuk

Semalam..

Dok tengah usha hotel Lexis kat PD.. saja gatal2 sebab abang aku dah pi ngan family dia.. tapi kalau aku tu mungkin tak gi kot.. mahal siot satu malam.. paling murah pun RM450.. kalau ada seseorang or company nak taja tu bleh jerk.. ada ke?? huhuhuhu..

Pastu aku panggil Amiera tengok pemandangan villa tu.. ada private swimming pool.. syoknya budak2 kan.. mandilah kolam tu puas2.. takde sapa nak ganggu..

Tapi masa aku panggil dia tu dia tengah buat keje lain.. so, dia nyahut panggilan aku dalam nada suara yg keras.. 'Nak apa??'.. aku sentap ok!!

So, aku mau kasi ajar sama dia.. ooo.. berlagak ehhh... aku pandang muka dia.. terus jeling mata.. terus tutup gambar yg aku nak tunjuk kat dia..  terus berlalu ke dapur..

Mungkin Amiera rasa bersalah..

Tau apa dia buat... dia ngendeng aku kat dinding dapur sambil cakap... 'cepatlah.. tadi nak tunjuk sangat..'

Aku buat dek jerk.. langsung tak balas cakap dia.. aku buat keje kat dapur.. saja nyibukkan diri.. hehehhehe...




Iklan : Apartment TBR Untuk Dijual

As salam..

Kawan opis en hubby nak jual apartment dia kat Tiara Beach Resort (TBR).. nak tahu apa tu TBR.. bleh klik kat website dia ya.. http://www.tbr.com.my

pics cari kat google..

Jenis Apartment : Studio Room (Facing Belakang Taman Tema Air) - Tingkat 5


So, sesapa berminat nak beli (serius buyer ONLY) untuk buat biznes bleh email kat aku ya.. arina_melissa_idayu@yahoo.com


Hati-hati..

As salam..

Aku baru terima email..

Ada surat dari JAKIM mengenai HP sos & Tobasco Sos.. ada DNA khinzir aka ba alif ba ya.. sos ni dijual di Tesco.. kalau ikut surat ni dah lama dah dikeluarkan.. mungkin ramai yang dah tahu kot.. aku jerk yg ketinggalan zaman..



Voucher Terakhir..

Ni adalah voucher yg kami dapat.. terakhir rasanya.. dan tak tahu lagi dapat ke tak tahun depan.. rasanya tak dapat dah.. sebabnya??? nanti aku story mory kemudian bila dah sahih!!

Voucher ni adalah hasil penat lelah en hubby main bowling ngan geng2 opis dia..

Alhamdulillah.. dah ujung2 tahun ni.. macam2 nak kena bayar.. Amiera nak masuk sekolah lagi.. nak kena beli persiapan sekolah tahun depan.. adanya voucher ni blehlah cover sket..

jom shopPINK!


Amacam?? Puas Hati??

Korang2... tengok ke semalam Final Bola Sepak??

Meh nak ulas sket jerk sebab kepala aku tengah sakit..

Mula2 perlawanan rasa frust sebab pihak lawan dah dapat sebijik... huhuhuhuhu..

Tunggu punya tunggu tak masuk2 jugak.. bila time team tengah mengasak.. tang striker hancur.. eiiiiii... geramnya lah aku ngan mamat botak sorang ni.. awatlah Ong pilih dia.. kalau tak.. dah boleh jaring gol.. peluang keemasan depan mata pun tak bleh nak buat.. ntah apa2 si botak ni.. sapa nama dia?? Fakri Saarani... dahlah rupa ala2 penyanyi Tomok tu.. agak2lah.. tak pandai main bola ke?? dia ni memang spoil betullah since perlawanan2 yg lepas.. kenapa si Ong masih lagi pilih dia sebagai striker..

Bila dah banyak kali percubaan tak berjaya.. aku nampak byk pemain2 tengah cuba untuk jaringkan gol tanpa passing bola kat Fakri.. mesti diorang tension.. dahlah penat2 mengasak nak bawak bola.. tahu2 sampai depan pintu gol.. boleh sepak ntah apa2.. geram sungguh aku.. nak jerk aku tampar2 muka dia.. pastu sibuk dok ambik tempat team tengah dan pertahanan.. duk dendiam kat area sriker udahlah.. ni tak.. bila tengah nak hantar bola ke pihak lawan.. dah takde orang.. camnalah dia ni leh layak jadi pemain kebangsaan eh??




Harimau Muda vs Merah Putih

Malam ni ya.. jangan lupa ya kawan2.. (mentang2lah Astro aku dah ok since malam Sabtu lepas.. dapatlah aku nengok cerita peberet..)

kredit to google..


Final Bola Sepak.. M'sia vs Ind'sia.. perjumpaan sekali lagi.. bakal menentukan siapakah Juara Asean..


kredit to google..




Tak Seindah Rupa..

Petang Ahad semalam..

Dari pagi Amiera dah ajak aku ngemas mainan2 kat bilik dia.. tapi kebizian aku tak mengizinkan.. yerlah.. nak memasaknya.. mengemasnya.. membasuhnya.. melipatnya.. nan ado maso..

Bila dah jelang petang.. baru jerk aku nak rehat.. dia request lagi.. aku mintak sekejap jerk lagi.. bagi Mama rehat sat.. hujan kat luar semakin lebat ngan kilat petirnya.. sebelum mata Amiera layu.. en hubby pun gigih nak tolong sekali.. Fateh dah lena diulit mimpi.. senang sket kerja takde gangguan..

Mainan2 yang dah patah dibuang.. nampak jerk sket.. tapi macam2 ada.. nak tak nak kena buang gaks yg tak boleh diguna lagi.. mainan2 yg tak selalu di main.. aku sumbat dalam satu bekas besar.. tak dibenarkan utk di buka lagi... huhuhuu.. hanya satu bekas jerk yg boleh dibuka.. aku campurkan sekali mainan Fateh ngan Amiera..




Lolipop Perisa Tomato vs Mata Layu

Habis shopPINK kat c4.. kami JJCM..

Tak nak makan nasi.. makan KFC jerk tgh2 malam.. menambahkan kebuncitan perut masing2.. huhuuhuhu..

Dah lewat2 ni pun ramai gaks yg masih mencari makanan.. malam minggu lah katakan..

Sambil nunggu tu.. Fateh pekena lolipop.. kena beli sebab nak bagi dia duk diam2 kat kerusi..

Si kakak very the rajin prepare sos awal2 walhal papa masih beratur nak membeli..

Fateh ni pantang nampak sos.. dia ingat sos tomato.. suka amatlah hai.. jenuh kakak pi ambik untuk dia beberapa kali.. mula2 ambik sket2.. licin.. merengek nak lagi.. ambik lagi.. licin.. merengek lagi.. haaa... ko!! penuh satu bekas.. dah letih gamaknya berulang alik.. ingat akak ko tokei sos ke?? huuhuhuhu..

Yang paling best.. suka2 hati dia ja nak cecah lolipop ngan sos tu.. erkkkk... kalau aku tak lalu.. bila Fateh rasa lolipop ni menyusahkan dia.. dia bagi kat aku.. 'na nak'.. katanya.. pastu dengan senang hati dia ngadap satu bekas sos cili tu.. hishhh... tak elok byk2 makan.. dlm hati ni.. awatlah lambat sangat makanan sampai..

aaaaaaaaaalaaaaaaaaaaaaa... tomei.. tomei.. (ikut versi Boboi MLM) 



Jalan2 Malam Minggu

As salam.. morning semua.. sihat?? alhamdulillah... aku ngan family semuanya sihat alhamdulillah.. syukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberi peluang untuk bernafas di alam fana ni..

Malam minggu baru2 ni..

Tujuan asal ke C4 nak pi beli kerusi kecil untuk Amiera coz dia akan berkampung kat opis aku ni sepanjang cuti sekolah.. (setengah hari jerk.. petang2 dia kena gi sekolah agama laks..) di samping tu nak gaks beli bekas besar nak simpan mainan2 Amiera ngan Fateh yg bersepah2..

Sampai sana.. terus terjah apa yg patut.. cari punya cari tak jumpa2 yg berkenan di hati.. yg ada pun yg biasa2 jerk.. takde tmpt sandar di belakang.. nak tak nak beli lah jugaks.. ada 3 color.. OREN, BIRU DAN PUTIH.. so, uols rasalah kan.. warna apa pilihan di hati?? partition aku ni sempit.. tak bleh letak kerusi besar2.. nanti ganggu laluan.. orang marah lah pulaks kan.. susahnya lah nak jaga hati orang2 ni kan.. karang ada gak yg mengata.. 'tak bleh ke hantar anak ke taska?? tak de orang nak jaga ke??' eiiiiii... nak jugak aku sound balik.. 'ko nak bayar duit taska anak aku?? tak pun ko jerlah yg jaga bleh??'.. suka hati aku lah.. ada aku kesah ko bawak anak ke tak??




Jiwa ku sentap!!

Sentapkah aku??? memang aku sentap ok!!



Tak perlulah aku ceritakan peristiwa ni kat semua orang.. cukuplah aku yang melaluinya.. kerna akan ada makhluk2 yang busuk hati dengan kehidupan.. kebahagiaan aku sekarang.. masalah yang aku alami ni tak mustahil akan dialaminya juga satu hari nanti.. dan masa tu baru dia tahu langit tu tinggi ke rendah!! dan yang paling penting puteri kesayanganku selamat..

Sekurang2nya semasa dalam keadaan kritikal.. ada insan yang sudi membantu dan menenangkan aku tika dan saat itu.. masih lagi terbayang2 peristiwa itu.. memang sesuatu yang diluar dugaan.. andai kata aku keseorangan menghadapi situasi tu.. mesti aku meraung keseorangan.. hanya Allah tempat aku mengadu.. kerana hanya Allah jerk yang tahu perasaan aku tika itu..

Apa pun terima kasih ya Allah kerana memberi petunjuk dan menyelamatkan puteri kesayanganku.. aminnn... terima kasih juga pada insan2 yang banyak membantu dan juga insan yang tidak dikenali yang turut membantu.. hanya Allah saja yang mampu membalasnya..

Tidak ada seorang ibu yang tidak akan menitiskan air mata kerana anak2.. sesungguhnya merekalah buah hati pengarang jantung yang 9 bulan dikandung dalam rahim seseorang ibu..




Char Kuey Teow

amacam?? terliuq??

petang2 ni pekena Char Kuey Teow mesti besh kan???

Bahan2 nak buat CKT ni aku tau.. cuma dari segi teknik tu aku kurang mahir.. so, baru2 ni opismate aku ada bagitau.. dia pernah tengok orang buat katanya.. barulah aku tau teknik serba sedikit..

Kebetulan pagi tu (Rabu lepas) Amiera call aku guna public phone kat sekolah.. suh aku masak kuey teow.. sebelum2 ni aku masak kuey teow goreng jerk.. meh nak cuba resepi baru..

So, untuk tidak menghampakan Amiera.. gigih aku cari mee kuey teow kat Alamanda..




Kes Ditutup!

Semalam... dok aku kalut2.. syibuk pulak orang DL ni calling2 aku... huhuhuhu... ingat tak n3 aku pasal susu rosak tu.. kalau tak sempat baca uols klik jerlah kat Older Posts ek.. hehehhee..

Dahlah satu hal jadi tmpt pertanyaan pasal jalan2 kat Putrajaya ni.. grrrrrrrrrrrrrrr... cino ni pun.. tanyalah orang2 kat sekitar.. itu pun mau aku gak yg explain..

Akhirnya sampai jugaks kat opis ni.. macamlah besar sangat Putrajaya ni.. pusing2 pun.. pasti akan jumpa gaks..

Sampai2 aku bawak ler botol susu DL yg dah rosak tu.. dengan takde plastiknya.. memang time tu kepala aku tengah serabut.. sib baik cino tu ada plastik kecik.. hehehehe.. pastu dia bagi aku seplastik dengan beberapa isi botol susu DL.. wahhh.. byknya kata aku.. takpelah kak.. ambiklah.. (dalam hati.. hmmmm mesti nak suh aku tutup mulut.. )... isi borang penerimaan.. borak2 sat ngan cino tu.. settle..

nak tau berapa ketul aku dapat??



Duit.. duit..

First of all.. i just wanna say sorry.. coz semalam.. sibuk yg amat..!! tak sempat nak update blog.. dengan peristiwa yang menyentap hati... huhuhuhu.. sob.. sob.. dengan panggilan2 yang tak putus2 aku terima since pagi... huhuuuuuuhuhu.. hangen pun ada!


Ok.. story hari ni pasal DUIT... thanks to PM atas bajet yang diperuntukkan RM100 seorang untuk pelajar2 sekolah dari Tahun 1 - Tingkatan 5..

pics from google..

Pagi2 lepas hantar Fateh.. aku ke sekolah dengan ditemani en hubby terchenta.. very supportive, caring & loving.. walaupun hanya sekadar collect duit jerk.. aku pun bleh pergi sorang2 sebenarnya.. tapi kan aku ni ngades jerk lelebih.. pedulik orang nak kata apa.. suka hati aku lah kan.. ada orang kesah ke?? huhuuhuhu... actually..  tapi ni kan first time kami.. anak sulong ke sekolah lah katakan.. memang kami tak miss bersama2 untuk apa2 aktiviti di sekolah.. nanti bila time en hubby aku sibuk sok.. memang susah aaa nak together-gether..




Pengorbanan Kakak

Semalam..

Semua pelajar Tahun 1 hingga Tahun 5 perlu berpakaian kasual.. bukannya pakaian sekolah.. masing2 ranggi dan comel2 jerk.. gah ngan pakaian yg cantik2.. mula2 aku risau gak.. takut Amiera bagi salah info.. pagi2 tu dah usha dari tingkap tgk budak2 pergi sekolah.. kot2 ada yg berpakaian sekolah.. kang tak pasal2 jadi mcm dulu2.. jenuh tukar baju kat tengah2 jalan.. huhuhuhu.. tapi Amiera confident.. aku ok jerk.. jangan nanti kena patah balik rumah tukar baju sudah!! mau membebel panjang aku..

Turun lif nampak budak2 berpakaian sekolah termengah2 lari.. aku tanya diorang samada kena berpakaian sekolah or baju biasa.. budak2 tu kata berpakaian biasa.. agaknya diorang balik rumah nak tukar bajulah tu.. alhamdulillah takdelah kami nak kena patah balik..

Apa aktiviti diorang aku tak tau lah.. tunggu jerk cerita Amiera belah petangnya nanti...


Pulang dari sekolah...




Wordless Wednesday : Siti Rama-Rama

pics from google..
Dialog di Subuh hening.. Amiera bangun tidur..

Sherina kata mama dia dah tukar nama dia.. dah bayar RM5000 kat polis.. kena panggil dia 'Siti Rama-Rama'.. sapa panggil Sherina kena tangkap..


Hari Tanpa Astro

Since Sabtu lepas.. kami tak bleh tengok siaran Astro.. mati2 ingatkan Fateh dah rosakkan kad.. dari pagi Amiera tukar Channel kartun.. langsung tak berubah.. 'Service Currently Not Available'.. mulanya aku tak perasan.. bila aku tekan ON kat remote.. pun sama.. aku check kad Astro dah keluar sket.. aku masukkan semula.. tapi still tak ok.. mungkin hujan kot (kebetulan hujan kat luar... ).. so, aku biarkan..

Bila en hubby pulang dari main bowling... dia check.. pun sama.. masalah serupa.. orang yg paling bosan takde Astro adalah en hubby dan Amiera.. last2 petangnya.. en hubby kuar pi cari antena.. kebetulan dia kuar.. ada gak suara2 bercerita.. rupa2nya satu bangunan takde.. caitttt.. wat penat jerk en hubby check sana sini..

Menjelang petang... tatkala Fateh try sepakan maut dia.. terus bola melantun ke bawah.. nak tak nak aku pi turun ambik.. ngam2 jerk bola tu duk kat tengah2 jalan kat parking bawah... huhuhuu.. sib baik aku sempat.. kalau tak memang hancur lebur bola tu kena langgar.. masa nak naik nampak satu informasi.. pihak Maintenance sedang buat penyelenggaraan sehingga Isnin.. lorrr... tak dapatlah aku nak tengok AIM dan MasterChef... huhuhuhuuu.. tensionnya..

Bila pasang Internal Antena tu.. alahai.. siaran apa jerk yg ada.. pastu malu2 kucing jerk.. bunyi bzzzzzzz.. macam bunyi tebuan jerk lebih.. jenuhlah nak jadi model TV tak berbayar.. cari posisi menarik untuk dapat siaran cantik.. huuuhuhu..

Dan semalam.. siaran Astro masih tak dapat.. apa ke halnya lagi weiiiii.. lama sangat baikinya.. ker dah terbakar... dah banyak hari aku tak tengok MasterChef ni.. tak syiok lah tengok sinopsis jerk..

Hope hari ni dah ada siaran.. tapi kan..  bila takde siaran best gaks.. takdelah Amiera melekat jerk kat sofa ngadap TV.. mata tak berkelip2 tengok kartun.. kalau dipanggil jangan harap dia nak dengar... kena jerit baru dia paling muka.. huhuhuu...


Kasi Licin..



Pak Pandir vs Ekspo

Di satu lokasi.. (ada satu papan iklan seperti kat bawah ni)


Pak Pandir (watak utama dalam cerita ni..) sedang mendongak (sambil tangan cekak pinggang yg dah uzur.. huhuhu.. tersenyum simpul sorang2.. ala2 malu2 kucing gitu..)... Pak Pandir cakap sorang2.. 'uiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. bolatnya... '



N3 Geram..

Permulaan bicara...

Dalam bahasa kasarnya.. bongok!
Dalam bahasa halusnya.. buduh! (tak leh cakap bodoh nanti kasar jadinya..)
Dalam bahasa n9.. bongap!
Dalam bahasa indahnya.. tak pandai!
Dalam bahasa puitisnya.. tak sekolah ke!

Ok.. boleh diterima?? tak boleh?? fedulik! suka suki aku lah nak tulis apa.. ada ku kesah! huhuhu..

Back to the story..

Ni kes semalam.. nak aku marah depan2.. tak pasal2 aku kena tendang kuar.. huhuhu.. so, baik aku dok dendiam sudah!! dalam hati dah terbakar2 ni..

Nak tau sapa punya angkara??




Duhai Hati

A simple poetry.. lama dah aku tak berpuisi2 ni..

Duhai Hati..
Tidakkah kau mengerti..
Kedukaan yang mewarnai pelangi..

Duhai Hati..
Tidakkah kau mengerti..
Keperitan yang dilalui..

Duhai Hati..
Tidakkah kau mengerti..
Luruh kesabaran ini..

Duhai Hati..
Tidakkah kau mengerti..
Amarah menguasai..

Duhai Hati..
Tidakkah kau mengerti..
Permata yang dimiliki..

Duhai Hati..
Bilakah kau akan mengerti..


Salam Seindah Puisi..
Arina Melissa Idayu ~ 15 November 2011


PINK Freezer ku..

Actually dah lama aku beli.. sebelum tarikh tutup kat katalog tu.. rasanya dah berminggu2.. tapi masih berbungkus2 dalam plastik.. nan ado maso nak merasmikannya.. asyik sibuk memanjang.. aku nak ngemas2 ni makan masa.. suka ambik masa cuti jerk.. baru syiok.. tak kelam kabut.. masalahnya pulaks.. cuti2 asyik nan ado jerk kat rumah.. sibuk lagi.. that's why masih terkepuk dalam plastik bag.. huhuuhu..

So, kan aku jadi Tarzan pada Amiera sabtu lepas.. so, malamnya barulah aku berkesempatan nak jengah bungkusan tu..

Barulah terhegeh2 nak bukak plastik dan cuci mencuci.. sweet siot color dia.. i LIKE..

Barulah semangat nak masak kan.. buka2 jerk kat area freezer tu.. PINK mata hitam ku.. terus kobar2 nak masak ala2 romantik.. tak gitu?? baru ada umphhh!!

so sweet..

Hat yg lama aku dah bagi kat mak aku.. buat apa nak simpan banyak2 kan.. baik bagi kat keluarga aku.. ada gak pekdahnya..


RM50 Gift Voucher from Mommy Lily

Hari ni aku dapat invitation dari Mommy Lily untuk masuk giveaway tajaan beliau..

Memandangkan syarat2nya mudah.. meh aku nak cuba nasib. .walaupun aku tahu aku memang susah nak menang apa2 contest.. tapi manalah tau kan.. Mommy Lily dengan baik hati nak bagi kat aku... huhuhuhu.. tetiba..

Hadiahnya berupa Voucher RM50 untuk mana2 pembelian di kedai beliau iaitu Princess Lily Closet


Cara-caranya
1) Follow blog ini - dah follow lama dah..

2) Buat satu entri dalam blog u all dengan subject RM50 Gift Voucher from Mommy Lily - tgh karang lah ni..

3) Dalam entri anda sila letak (a) gambar voucher di atas dan (b) link blog ini. - dah LINK sekali ngan blog Princess Lily Closet

4) Tak perlu jawab apa-apa soalan cuma bolehlah buat sepatah dua kata dalam entry untuk menyokong kemenangan. - dah karang ayat sempoi2 jerk kat atas.. huhuhuhu..

5) Lepas tu letak link entry tu dalam komen box kat sini. - abis aku publish n3 ni jap lagi.. dengan sepantas kilat aku post link n3 aku kat komen box Mommy Lily..

6) Oleh kerana tiada peraduan menjawab soalan atau apa-apa maka mami akan mencabut undi untuk mencari pemenang. Undi akan dibuat secara adil dan saksama. Makanya lagi siapa bertuah akan mendapat voucher tersebut lah. Mana tahu rezeki u all. - huhuhuu.. plssssssssssssssss... tangan sapalah yg nak mencabut undi tu ya??

Kalau uols berminat nak join.. silalah ke blog Mommy Lily untuk maklumat lanjut.. tarikh tutup 30 November ni.. kalau tak nak join pun takpe.. besar chances nama aku dicabut... hiks.. uols juga bleh shopPINK online kat kedai beliau yg very the cute mute.. Princess Lily Closet

Anyway.. selamat mencuba dan best of luck untuk contestant yg lain..


UPDATE : Susu Rosak

Baru sat tadi.. aku dapat panggilan dari wakil syarikat pengeluar Dutch Lady.. female chinese yang call..

Dia mintak maklumat untuk buka fail aduan aku..jenuh aku nak baca alamat utk dia.. yerlah kan.. kalau aku sebut B dia ingat D.. so, korang jangan lupa sebut sekali ngan nama2 negara or negeri..

Antara maklumat yg diorang mintak.. so uols bleh standby kalau uols nak buat report jugak lain-kali..

1. Maklumat Peribadi
  • Full name
  • Alamat
  • No phone kedua
2. Maklumat produk susu




Resepi Minggu Ini : Gulai Tempoyak Udang Petai

Resepi ni khusus untuk penggemar2 TEMPOYAK dan PETAI.. dan yg bukan peminat pun bleh cuba untuk mempelbagaikan masakan anda..

Aku rasa resepi ni pun dah ramai yg tau.. tapi resepi ni aku tak cilok kat mana2 sebab resepi ni turun temurun dari mak aku ok!! kalau yg sama tu maybe secara kebetulan..

Gulai Tempoyak Udang Petai.. 



AMARAN : Susu Rosak!!

Beware of this product!! Dutch Lady Full Cream Milk..

Aku dah terkena ok!!

Untuk pengetahuan semua.. aku adalah pelanggan tetap produk susu keluaran Dutch Lady.. dari yang jenis minuman berkotak, berbotol, yogurt, pernah beli susu tepung formula.. pernah join peraduan walaupun tak menang.. huhuuhuhu... aku suka ngan rasa dia.. sesuai utk anak2 aku.. sebelum ni memang takde masalah.. semua ok! memang sedap... tapi..




Tersingkir..

Siri Ustazah Pilihan semalam..

Tinggal 6 orang Ustazah.. tugasan minggu ni ke rumah anak2 yatim bertemakan Pengorbanan.. menemubual dan mendalami isi hati anak2 yatim.. aku tak tengok sangat sebab dok berblogwalking tengah2 malam.. Fateh pun dah tidur awal.. cian dia.. bila adegan2 sedih tu cepat2 aku ngadap PC.. huhuhuhu sedih aaa tengok anak2 yatim ni..

Aku tengok saat2 kemuncak penyingkiran.. kali ni tiada nama disebut untuk berada di raudhah.. sebab 6 orang jerk kan..

Mula2 Mudhirah announce Ustazah terbaik mingguan.. jatuh kepada Ustazah Fira.. syabas..


Then.. Ustazah yang terpaksa meninggalkan raudhah ialah Ustazah Nina.. apa pun buat Ustazah Nina.. walaupun tiada rezeki di rancangan ni.. tapi dakwah tetap di mana2.. semoga sukses dalam karier..


Kini tinggal 5 orang Ustazah yg akan meneruskan perjuangan.. antaranya.. Ustazah Firuz, Fira, Hidayah, Fatimah dan Siti  (kalau tak silap aku.. )


Again.. sabar jerlah..

Semalam..

Macam biasa ambik Fateh.. bunyi loceng dulu.. bila cikgu bukak pintu nampak kelibat Fateh kat belakang dia.. kebetulan.. cikgu tu yg selalu prepare beg Fateh.. macam tau2 jerk aku nak sampai..

Bila Fateh terpa kat aku.. dia senyap jerk.. takde senyum2.. mula2 aku tak perasan.. cikgu dia yg bagitau.. masa main2 ngan kawan2, dia terhantuk kat dinding.. giler bengkak ko!! tempat yang sama laks tu.. aduiiiii.. bengkak yg aritu pun masih ada kesannya.. cikgu kata dah letak minyak gamat.. aku tergamam.. tak tau nak kata apa.. takkan nak marah cikgu tu.. aku bukannya suka suki nak marah orang.. cikgu tu pun baik.. lagipun memang aku tau Fateh ni memang ligat.. kalau kat rumah pun aku dah terjerit terlolong macam tarzan.. tu baru sorang dua anak.. apatah lagi cikgu2 tu.. dengan ramai kanak2.. huuhuhu..

dulu lebam jerk.. ni ngan merah2 sekali..



Peristiwa 11.11.11

Seperti yang aku ceritakan semalam..

Pagi ni aku ke sekolah Amiera.. nak jumpa cikgu untuk tengok status pembelajaran Amiera..

Kami sampai dalam pukul 8.15.. sanggup tak breakfast sebab nak cepat.. nanti kalau parents dah ramai kena tunggu lama.. sampai2 jerk.. dah ada 3 orang parents yg nunggu.. cisss..ingatkan kami yg terawal.. huhuhuhu... tunggu punya tunggu.. takde jugak cikgunya.. last2 sampai Ustazah.. aittt.. kenapa Ustazah yang masuk.. kenapa guru kelas Amiera tak masuk.. mungkin Ustazah ganti kot.. tapi kena tunggu lagi.. rupa2nya guru kelas tak sampai sekolah.. ada hal lain lah tu.. lorrr.. tunggu punya tunggu.. ramai parents dah ngeluh sebab lama sangat... akhirnya yg ditunggu sampai jua... perut aku dah pedih ni..

Sambil menunggu giliran (aku yg ke-4.. sebab kasi can kat sorang kakak ni coz dia nak pi out-station).. parent yg sorang lagi patutnya dulu tapi orang lelaki ni kan suka ngalah.. hehhehe.. aku tengok ramai kawan2 Amiera bermain2.. tapi Amiera dan beberapa orang budak lain.. duk diam2 kat tempat masing2.. Amiera fokus ngan buku Muzik yang dibawanya.. Amiera lebih suka buat keje sendiri.. sebab tu aku selalu dengar dia komplen kata kawan2 sekolah suka buat bising.. pening kepala dia..




Aku tumpang gembira..

Baru jerk aku cerita pasal kawan2 sekolah lama.. ntah macam mana.. malam ni aku dok blogwalking kat blog Mama.. tgk senarai Bloglist.. punyalah banyak.. tetiba aku berhenti kat satu blog ni.. nama very familiar.. bila aku klik kat blog tu... lorrrrr... kawan masa sekolah menengah weiiii.. cam tak caya jerk.. bangga siot..

Kan aku dah kata dalam n3 sebelum ni.. kawan2 aku byk yang berjaya dalam karier masing2.. nahhh.. terbukti sudah..  dah ada 2 koleksi buku masakan diterbitkan di pasaran.. dia ni lecturer Culinary kat Uitm..

ni buku ke-2 beliau.. kalau korang nak kenal dia.. blehlah klik kat SINI
 



Memori Siri 1

Bila dok berstory pasal kawan2 lama.. aku teringat gambar2 lama yg kebetulan ada dalam simpanan.. tak byk pun.. aku snap tapi kualiti agak kureng sebab nama pun gambar lama.. agak2 lah kan tetiba ko nak kualiti gambar sehebat kualiti DLSR.. dulu pakai film.. jenuh nak pi kedai cuci kalau nak tengok.. lanni canggih manggih dah...on the spot dah leh tengok.. huhuhu..

So, layan jerlah yerk...

 masa ni aku Form 5.. aku dah tak ingat tgh dok baca apa.. tapi yg pasti time ni kat bilik agama..



Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (74) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (114) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty