Kena Cium???

Terkejut beruk aku!! biar betul.. jawapannya... betullllllllllllllllllllllllllllll..............

Korang tak percaya ke?? percayalah..

masa ni Amiera berusia 3 tahun..

Mangsa dalam kes ni adalah Amiera... hehehhehe.. sebab apa dia kena cium.. sebab dia comel... hiks.. itu alasan yang dia cerita kat aku.. itu memang aku akui.. Amiera ni kalau free hair.. biasa2 sajork.. tapi bila dia bertudung memang terserlah ke-cute-an dia.. bukan nak puji anak sendiri eh.. tapi memang kenyataan.. kalau tak camna ada orang bleh cium dia.. awat tak cium anak orang lain.. punyalah ramai student kat situ...

Siapa yang cium tak perlulah aku sebutkan... bukannya budak sebaya atau budak below 18 thn eh.. tapi seorang lelaki dewasa.. tak taulah samada dia dah kawen ke belum.. kalau Amiera terserempak ngan dia.. pipi Amiera mesti jadi mangsa.. kena cubit.. pastu dia akan cakap.. comelnya!! sampai Amiera malu2 ngan orang tu..

Aku fikir positif selagi tak melampaui batas.. kalau setakat kena cubit dan cium kat pipi tu biasalah.. budak2 sebaya Amiera.. masih kecik lagi.. macam anak2 diorang.. lainlah kalau Amiera tu dah Tingkatan 1.. itu dah kes lain.. naper aku tak kisah?? sebabnya aku pun pernah kena cium.. awwwww... kat pipi jer tau!!! aku pun pelik..naper orang suker cium aku...so.. dah menurun kat anak aku pulaks..

Sampai hari ni.. tiap2 hari aku akan bertanya kat Amiera.. orang tu cium lagi tak?? so far alhamdulillah.. takde.. cuma kalau berselisih tu.. dia akan tegur dan cubit pipi Amiera..


Pot Pet Pot Pet

Lama siot aku tak update.. sibuk skit aaa minggu ni.. nak siapkan kerja before next week..  next week aku terpaksa cuti.. taska Fateh pun cuti gaks.. sekolah rendah Amiera pun cuti cuma sekolah agama dia jer yg tak cuti..

Nape tajuk n3 macam tu.. memang pompuan suker membebel eh.. naper ek?? mungkin pompuan suka luahkan geram dalam bentuk lisan.. hehehhee.. tapi takdelah sepanjang masa nak pot pet pot pet kan.. agak2 aaa.. dah ok semuanya.. cool balik.. ok sambung story..

Pagi2 lagi aku dah bising.. haaa.. nape aku bising.. aku paling pantang.. kalau aku cakap baik2 dah lebih 3 kali.. tapi masih terbungkang!! tu memang cari na'as lah namanya..

Ngan sapa lagi aku bising.. anak dara sorang ni ler.. bila aku pot pet pot pet.. baru nak gerak..

Cuba korang bayangkan yerk.. action pagi ni...

Aku kat dapur tengah siapkan breakfast ngan bekal dia.. masuk bilik masih terbungkang.. sekali aku pot pet pot pet.. dia bangun.. pastu duduk termenung... aku ke dapur.. pastu aku dengar senyap jerk.. takde bunyi air pun...boleh dia termenung pulaks kat dalam bilik air.. adoiii.. aku pot pet pot pet lagi.. siap aku sound dia.. kalau lambat sangat.. pergi sekolah sendiri.. barulah terhegeh2 nak gosok gigi bagai.. adooii.. memang geram tahap cipan ni.. yg jadi aku geram sangat.. lagi aku bebel.. lagi lah slow motion pergerakan dia.. eiiiiii.... arghhhh...

Pas mandi.. lap2 pun ala2 model gitu.. lorrrr.. kita suruh cepat.. lagi dia lambat.. pakai baju.. sikat rambut.. memang kalah lah model iklan tu.. nak pakai tudung aku tak tau bila lah dia boleh siap.. nak tak nak.. aku terpaksa gak uruskan dia.. itu lah peel Amiera kalau dia dengar aku pot pet pot pet.. sambil tarik muka masam.. segala kerja dia akan buat lambat2.. adoiii.. boleh giler mama ko ni!!

Tapi yang bagusnya si Amiera ni.. kalau dia bangun sendiri tanpa di kejut.. memang semangat buat semua.. memang cepat.. tapi tang mandi memang tak bleh blaaa.. tetap lambat.. suker bebenor mandi lama2.. nak kata bersih tu idak jugak.. main air jer lebih..macam2 peel anak2 ni kan.. marah2 pun kita tetap sayang mereka kan.. sebab marah tu tandanya sayang.. tul tak???

Oklah.. ada masa nanti aku update lagi...


Riadah

Semalam..

Beriadah bersama.. first time wat Fateh.. dah lama kami tak beriadah macam ni.. dolu2. .sebelum kami pindah ke Nilai.. selalu kami beriadah kat sini..

Sejak pindah Nilai.. langsung tak de masa nak beriadah.. hanya en hubby aku ngan Amiera jer rajin round2 taman rumah.. aku?? hehehhe.. dok tercorok kat rumah.. rasa malas nak keluar.. masa cuti byk dihabiskan dengan aktiviti2 dalam rumah.. letih oooo...

Jom layan aktiviti anak2.. diorang rasa bebas..

masih tak stabil naik tangga.. kejap2 jatuh.. sbb tu en hubby standby kat belakang..

happy dapat lari2 kat tmpt nan luas..

my encem boy..


putra - putri ku..

pandai posing dah ni.. sapa nak ambik jadi model cilik jgn segan2 jgn malu2 leh contact i okay..


Konsep Sama... Tapi..

Memandangkan aku dah pindah.. segala tok nenek koleksi aku tu aku angkut sekali.. pastu pening pale nak letak kat mana..

Cuti lepas.. kami wat operasi.. tapi setengah jalan.. sobab eh!! paku dinding habis daaa... sempat gantung mana yg boleh jer.. boleh gantung ke?? opsss.. halal lah yer.. macam orang lain tak buat..

So, dengan ruangan yg sempit.. aku cuba match kan koleksi aku tu mengikut kesesuaian ruang yg ada.. hantam sajalah labu..

 Ruangan dapur..

 Ruangan ke balkoni.. aku suker umah ada balkoni.. abaikan langsir ku itu.. masib belum siap di oter..

 Ruangan ke bilik Amiera.. opss.. terbuka pulaks bilik termenung tu..

 Bilik Amiera.. sila abaikan barang2 yg serabut kat atas katil tu yer..

 Ruang ke pintu utama..

Pandangan sisi.. sisi ke?? hantam sajalah..

Ruang tamu tak sempat nak snap sebab ada insan2 sedang layan baek punya movie..


Minum Milo dapat Macbook Air, iPhone 4, iPad dan Sony PS3??

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!


Tengok sampai muntah!!

Uols tahu tak pasal AstroFirst???

Aku adalah antara pelanggannya.. memandangkan kalau nak pi tengok wayang tu boleh habis puluhan ringgit.. so, kami langganlah AstroFirst ni.. langganan based on Filem yang kita nak tengok..

Taktik kami.. kami langgan hari Sabtu.. so, Sabtu dan Ahad leh tengok sepuas2nya.. sebab langganan hanya valid 48 (2 hari okay) jam sajork..

Sambil nonton tu.. korang nak  berbaring ke.. nak tidur ke.. nak makan ke apa ke.. suka hati lah..tak de sapa nak marah.. takde sapa nak larang.. makan pun free of charge.. tak payah nak beratur bagai..

Filem ni pun takde iklan hokay.. habis citer tu.. sambung lagi.. sampai muntah lah korang tengok tau.. hehehhee..

Cuma kalau dapat nonton kat TV LED yg besar gedabak.. combine sekali ngan Home Theater... tutup lampu.. duk dalam gelap2.. pergh.. ala2 panggung wayang gitu.. mesti best kan.. kan bang kan.. (pujuk en hubby beli TV baru.. bleh diterima ke?? huhuhu.. )


Cubit OR Gigit

Dah 1 tahun 4 bulan ni.. dah nak masuk 5 bulan pun ni.. sejak masuk taska baru ni.. macam2 hal..

Actually.. kesan tu aku dapat kesan minggu pertama aku hantar Fateh.. tup2 minggu ke-2 kena lagi.. aiittt... aku taulah Fateh ni lasak.. tapi takkan kena cubit camtu sekali.. ni mesti kesan lain.. aku perhatikan kesan tu macam ke arah kesan gigit.. tapi tak taulah betul ke tidak.. kalau kesan jatuh tu memang jauh sekali.. so, uols rasa kesan apa yer???

Nanti aku nak inform kat cikgu yg jaga dia.. nak mintak diorang tolong tengok2kan Fateh.. takut ada yg geram ngan dia..


 kesan baru yg warna merah.. yg hitam tu parut kena gigit sebelum ni..
Letihlah camni.. kalau tiap2 minggu kena gigit.. sebab tu agaknya kot si Fateh berubah sikap since dia pindah taska ni..
Si budak yang tak duk diam.. dalam tangan mesti ada makanan











sakit2 pun bleh senyum lagi.... comey jerk..


Merajuk Yang Macam2 Hal..

Dah petang Jumaat.. cuaca hujan.. sejuk jer kat opis ni.. mata ngantuk sebab konyang eh lak aiii..pagi2 aku dah sarap makaroni goreng.. request dari Amiera..kul 10 lebih makan bihun sup pas mesyuarat.. tengahari makan bubur kacang.. arghhh.. kenyang.. kenyang...alhamdulillah..

Bila teringat pasal makaroni ni.. aku teringat pasal kisah semalam.. 

Kes pertama..

Aku sajerk wat merajuk ngan Amiera... boleh dia tak sentuh langsung bekal yang aku buatkan.. ngamuk sakan ler aku.. alasan dia pedas.. memanglah sambal tu pedas.. tapi aku buh sikit jer kat bucu2 nasi tu.. at least masih ada nasi lemak yg langsung tak kena sambal.. alasan dia memang aku tak bleh terima.. sebelum tu dia bangga bagitau kat aku yg dia makan sosej kat sekolah.. beli tapi bukan dia yang beli.. kawan dia yang tolong belikan.. duit?? duit papa dia ler.. bila aku tengok bekal yg tak berusik.. mulalah aku membebel.. konon2nya merajuk ler ni.. aku sound kat dia.. penat2 mama masak.. tapi tak makan.. at least makan sikit pun jadiklah.. ni tak.. langsung tak berusik.. prung.. prang..prung prang.. esok mama tak nak masak apa2 dah..  pandai2lah beli makanan kat kantin.. ada duit ke tak de duit ke.. pandai2lah ko.. pastu siap pesan kat hubby.. jangan kasi dia duit... mulalah dia.. diam.. membisu.. bila dah acapkali aku bebel benda yg sama.. terus dia nanges.. haaa.. taupun..

Bila aku dah cool.. dengar pulaks dia tersedu sedan.. baru aku pujuk baliks.. senang maaa.. kalau aku marah.. aku pujuk balik.. boleh aja.. tapi kalau en hubby aku yg marah.. nak pujuk balik tu memang susah.. Amiera boikot habislah.. anak ayah kan...

Walaupun seorang ibu tu marah sangat2 ngan anak2.. tapi tak akan sampai hati biarkan anak pergi sekolah tanpa makanan.. aku totap masak untuk Amiera..

Kes ke-2 pulaks..

Anak teruna sorang ni.. sejak dua menjak ni dah pandai merajuk.. suka bebenor tarik muka masam kat aku.. apa ke hei nya ntah.. kot yer pun marah sangat letak kan dia kat taska baru ni.. janganlah majuk camni.. cian mama ko ni tau.. boleh sakit jantung camni.. 

Bila tengok gaya merajuk dia ni kan.. aku laks nak ketawa... jeling sambil tarik moncong pastu alih muka dan badan ke tempat lain.. kadang2 majuk sambil tangan tu peluk tubuh.. mulut muncung.. kepala tunduk tapi mata pandang ke atas.. korang bayangkan lah camna yer.. lawak tau!! adoiiii.. poning... poning...


Tenang

Setenang air di kolam... begitu wajahku.. gelora hati di dalam.. tiada yang tahu..
Sentiasa terukir senyum di bibir.. lindungi perasaan dibalik gurauan...

Lirik takde kaitan dengan n3 yer.. aku suker lagu Aishah ni.. kalau tengah2 sedih.. suker nyanyi lagu ni..

Semenjak aku berpindah ni.. hidup aku lebih tenang.. masa aku lebih dengan anak-anak.. aku keluar bekerja dah nampak cahaya matahari.. balik kerja sebelum matahari terbenam.. masih cerah lagi.. indah... sungguh indah.. aku rasa bebas.. bebas dengan debu2 jalanan.. yg hampir 3 tahun aku bergelumang dengannya..

Pulang ambil Fateh.. masih boleh lagi bawak dia bermain2 di taman permainan.. seronok melihat keletah anak bermain.. berbanding sebelum ni.. kepulangan yg lewat.. membataskan pergaulan dengan anak2.. hanya bermesra sejam dua.. tapi mereka banyak merengek.. mungkin merajuk.. pastu tidur kepenatan.. esoknya ke rumah pengasuh.. banyak masa tumbesaran di depan pengasuh..bukannya di depan aku.. ibu mereka.. chedihh...

 wajah anak Mama yang mula2 muram.. pastu ceria kerna adanya insan tempat bergantung di sisi..

Alhamdulillah..

Harap2.. zaman aku membesarkan Amiera dulu dapat dirasai juga oleh Fateh..

Penat?? memang penat menguruskan hal ehwal rumah.. memasak, mencuci, mengemas .. etc.. sapa yg tak penat uruskan hal ehwal rumah sila angkat tangan?? nak2 pulak kita yang berstatus ibu bekerjaya ni.. tetapi aku masih boleh bertahan untuk bangun keesokan paginya.. menyediakan sarapan dan bekalan buat Amiera ke sekolah.. seronok.. seronok anak2 membesar di depan kita..

Kalau sebelum ni.. liat sungguh nak bangun.. seperti tidur aku tu tak cukup untuk merehatkan badan yang terlalu letih.. letih dengan perjalanan yg jauh.. dalam usia dah meningkat ni.. lagi mudah dapat penyakit.. maka sindrom M aku pun tetiba jer muncul.. dalam keadaan terpaksa bangunlah jugaks.. dan adakalanya terlewat.. so, kalut lah aku untuk menyediakan segala bagai.. nasib baik dulu Amiera belum bersekolah.. aku hanya sempat menyediakan minuman sahaja untuk dijadikan sarapan..

Dah seminggu lebih.. aku masih bertenaga untuk bangun dan ke tempat kerja.. cuma kadang2 aku pening memikirkan menu apa untuk dijadikan bekalan Amiera ke sekolah.. aku tak mahu dia kelaparan ke sekolah.. hari ni jer aku masakkan nasi lemak.. so, far menu yg aku masak.. Amiera akan makan.. kalau kena dengan seleranya memang licin dibuatnya.. kalau tak tu.. kalau tak sikit.. separuh akan ditinggalkan..

Nasib baik aku dah standby beli Majalah Rasa keluaran Januari 2011..  cam faham2 jer kan.. so, next menu pls..









En Hubby aku pun dah tak sepenat dulu.. terpaksa berulang-alik dari KL - Putrajaya - Nilai.. perjalanan yang memang memenatkan..

Actually.. ramai yang tertanya2.. sedara mara.. jiran tetangga.. sahabat handai.. kenapa kami pindah??? sayangnya nak tinggalkan rumah yg baru dibeli..

Banyak faktor sebenarnya.. tetapi biarlah ia menjadi sebahagian dari diari hidup aku ni.. diari kan rahsia.. mana boleh story mory ni.. untuk mencapai sesuatu kita terpaksa korbankan sesuatu yang kita sayang..

Semoga kehidupan kami diredhai-Nya.. aminnnn...


Pertemuan Itu

Malam semalam.. kami bergegas ke Nilai untuk menyerahkan kunci rumah kepada teman penyewa.. penyewa masih berada di negara asalnya..

Tunggu punya tunggu.. tak muncul2 juga.. nak kul 9 baru diorang sampai.. berdesus Camry kat depan umah kami.. tinggi lampai orangnya.. gaya orang ado2.. Khan namanya.. sib baik bukan Shah Rukh Khan.. mahu pengsan aku kat situ... kwang.. kwang..kwang... bersama dengan seorang yang lebih tua darinya.. maybe sekitar akhir 20-an.. berpakaian sederhana..

Hubby menunjukkan rumah bla.. bla.. bla... then kami request suh jaga pokok segala bagai harta peninggalan kami tu ler.. apa kata mamat tu.. InsyaAllah.. InsyaAllah.. Don't Worry.. Don't Worry.. sambil bagitau yg seorang lagi tu akan berada di rumah 24 jam..

Dari pemerhatian kami.. kawan dia seorang lagi tu adalah 'maid' diorang.. yg mungkin diimport sekali untuk bekerja ngan mereka.. diorang kan student.. mana ada masa nak uruskan rumah2 ni.. lagipun diorang kan orang ado2.. kalau begitu lah andaian kami.. hopefully rumah kami tu terjaga dengan baiklah..

Kalau uols perasan lah.. especially peminat filem hindi.. pembantu rumah orang ado2 ni kebanyakannya Lelaki.. betul tak?? betullah.. betullah... betulll.. sobab eh.. aku selalu nengok citer Hindi..

Dah settle semua.. diorang pun bla.. dan akan kembali semula ke rumah tu after 2 hours katanya.. diorang plan nak berpindah before penyewa pulang ke sini..


Sapa mau pi Hong Kong?? Jom join #MaxisOmNomNom contest sikalang jugaks!

Ada peraduan “food edition”.. banyak siot hadiah dia.. dapat pi Hong Kong lagi kalau bertuah.. Join the #MaxisOmNomNom contest now!


Indahnya Di Sutera Harbour

Kalau korang berminat nak bermalam di Sutera Harbour KK.. blehlah mencuba nasib ngan contest anjuran Astro Byond.. #byondpvr


JOM TEST TAHAP KESIHATAN KITA!!

Diet macam mana pun... makan macam mana pun... kesihatan ok ke?? dah test?? betul ke?? jom try test ngan #NestleProfiler!


SALE.. SALE.. SALE..

For 2011, I am going to start my year with my latest Samsung Galazy tab! It's super amazing. Head over to #CelcomGreatSale to grab one now!


10 Minutes

Apa yang 10 Minutes???

Semalam..

Dapat naik bas yg direct terus pi rumah aku.. takdok nak nyimpang ke mana2...

Campur tolak darab bahagi dengan traffic jam dan traffic light bagai.. sebelum 5.30 dah sampai.. best2..

Masa nak ambik Fateh.. aku tengok ramai parents yg dah tunggu kat luar.. apa kes??

Rupa2nya.. pintu taska berkunci.. tekan loceng tak berbunyi.. ketuk pintu tak dibuka juga.. hampir 5 minit.. last2 datang owner taska.. di ketuknya kuat2 baru ler buka.. patutnya diorang kena lah faham.. kalau dah kul 5 ke atas tu.. bukak jerlah pintu.. kunci gril jer.. budak2 takkan keluar punya.. manalah budak2 kecik tu pandai nak bukak..

Pastu bila aku kata nak ambik Fateh.. boleh dia terus tutup pintu dan kunci.. gilo ko diorang ni.. kenapa tak bagi parents masuk ambik anak?? kenapa nak kunci bagai.. tutup tu ok lagi lah..korang jangan buat perangai.. aku wat report kang.. jaga.. jaga.. hehhehe... musykil tau kalau diorang wat camni.. macam nak sembunyikan sesuatu.. selama aku hantar anak2 ke taska or tadika.. dan kebanyakannya kawasan perumahan.. rumah teres.. bleh jer diorang bukak pintu bagai.. takde maknanya diorang nak kunci pintu tak bagi parents nengok anak2 dalam taska..

Aku tau lah lokasi taska tu tak berapa strategik.. anak2 terkepap kat situ.. takde permainan.. memang tak menaikkan minda langsung.. tapi at least bagilah budak2 tu nengok environment kat luar.. sian diorang tau..

Bila Fateh nampak aku.. suker dia.. takde nanges2 dah.. berlari2 anak kat aku.. pastu pemilik taska halang budak2 nak keluar.. Fateh dah wat muka.. cepat2 aku sebut Fateh.. kalau tak mau nanges gak kang..

Kalau Fateh dah masuk 3 atau 4 tahun nanti.. kalau ada rezeki lebih.. nak jugak aku hantar di ke CIC..

Sampai rumah.. cam biasa.. bersilat lah kat dapur.. tu lah perempuan kan.. betapa hebatnya menjadi seorang perempuan.. selagi belum tutup mata.. kerja.. kerja.. kerja..


Nadi mu Nadi ku jua..

Tajuk tak boleh bla.. suka2 hati jer nak kongsi2 nadi.. mana boleh kan.. nadi kau.. kau punyalah.. nadi aku.. hak aku lah kan.. mana boleh share..

Tapi kami kat sini hari2 share nadi.. nadi apa??? Nadi Putra.. hahahaha... sila bangga yer orang Putrajaya..

Kisahnya cenggini...

(sebut sama2... cer citer.. cer citer... )

Semalam first day aku naik bas Nadi Putra.. dah lama tak naik ni.. since aku pindah Nilai dulu.. debar siot.. aku ni paling pantang kalau benda2 first time ni.. ada jer yg tak kenanya..

Nasib baik ada member opis pun nak naik bas.. so, sepanjang nak ke stesen bas tu.. aku leh control lagi.. kalau tak tu.. dup dap dup dap.. hehehhe.. kes kecut perut.. jantung dah berdegup macam orang lari 400km sejam.. spek mata dah standby kat beg kertas.. nak cari no bas 500..

Memandangkan laluan bas tu sempit.. bas Nadi pulaks banyak yg nak berenti.. so, aku termiss satu bas yg patut aku naik tu.. mana taknya.. dia bleh berenti kat laluan sebelah laluan bas.. mana aku nak perasan.. tahu2 bas tu dah say hi..hi.. bye..bye.. kat aku.. cittt..

Tunggu lagi.. penantian ni satu penyeksaan pada aku tau.. sib baik ramai orang kat situ lagi.. dan dari pemerhatian aku.. cam ramai jer nak naik bas cam aku... dalam hati ni.. perghh... selamat.. selamat.. aku.. ada member..

Dalam 5.20.. bas pun sampai.. ramai jugaks yer.. bagus2.. aku pun dengan ramahnya lah siap tanya driver bas.. buat muka ala2 budak baru belajar naik bas.. bleh gitu?? hahahha.. bas ni direct ke?? driver tu wat muka toya jer.. lotih kot.. nak tak nak jer jawab.. aku pun confuse.. direct ke tak?? arghhh.. lantak lah... asal aku dah selamat duk dalam bas yg sepatutnya..


pics dari google.. aku tak sempat lagi naik bas color ni.. PINK tu.. i LIKE..

Bila bas tu masuk roundabout.. kira ok lah.. so, dlm hati aku kata direct lah ni.. tup2 masuk simpang Alamanda pulaks.. arghh sudah.. nak kemana pulaks bas ni.. lecehlah kalau dia tawaf satu Putrajaya ni.. mahu kematu punggung aku dalam bas ni.. pernah weiii aku kena dulu.. masa duk kat Presint 11.. dari opis nak ke rumah hampir sejam.. keje giler.. kalau naik kereta tak sampai 10 minit jerk..

Nasib baik lepas Alamanda dia patah balik... pergh lega.. pastu masuk pulak simpang ke Maidin.. mmm.. best jugaks ni.. asyik pi jalan2 shopping complex jer.. cam ada idea jer nak pi Maidin.. ada berani??? hahahhaha.. confirm aku tak berani.. penakut nak mampos..

Pastu bas pun meluncur dengan lajunya ke arah rumah aku... so, perjalanan ke rumah aku mengambil masa 20 minit.. oklah..

Sampai2 bergegas aku ke taska Fateh.. cian dia.. masa cikgu ambik Fateh dari dalam bilik.. dia nanges2 aku tengok.. cepat2 aku masuk dalam dan dukung dia.. still nanges2.. ciannya.. aku pujuk jer dia sepanjang perjalanan balik.. sampai rumah bagi dia main bola.. barulah dia leh tersenyum.. bagi dia makan biskut2.. bagi susu.. baru dia lega..


Ber-4 gelak sakan..

Plan asalnya nak pi tengok wayang Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah hari Khamis minggu lepas.. walaupun citer tu dah hampir sebulan ditayangkan.. barulah kami berkesempatan nak tengok.. maklumlah kan.. kami very2 the bz sebulan dua ni.. so, dah pindah randah ni.. barulah lega skit..

Beria2 ni nak pi.. tup2 dah penuh.. yg ada pun single sit jerk.. pulanglah kami dengan hampanya.. tapi.. sebelum pulang.. kami beli tiket siap2 untuk tengok keesokan harinya..



Seperti dinantikan.. lepas ambik Amiera.. gigih jugak aku masak apa2 yg patut sebelum 7.30.. lepas semua makan, mandi dan solat.. bergegas lah ke Alamanda.. sib baik dekat.. tak sampai 10 minit.. wayang start kul 8.. ingatkan sempat gaklah.. tup2 cepatlah pulaks wayang tu start.. biasanya kan intronya lama..

Panggung pun nampak tak penuh sangat.. kitaorang dpt sit tepi.. senang nak kuar.. Fateh first time masuk panggung ni.. ramai gak parents bawak anak2 kecik.. so, aku tak worry lah bawak Fateh..

Mula2 masuk tu.. Fateh duk diam jerk.. bila dengar orang gelak2.. dia dah tak duk diam.. dia pun sama gelaks.. dia bukannya gelak sebab citer tu.. tapi dia gelak kat orang yg tergelak terbahak2 tu.. pastu.. sekejap2 nak turun.. tangan pun sama.. nak sentuh kepala orang kat depan.. aku memang tak fokus sangatlah tengok wayang tu.. sebab nak bagi Fateh duk diam.. kejap2 pas kat husband.. kejap2 suapkan dia susu.. last2 dia pun lena kat ribaan aku... hehehhe.. aman donia aku nengok wayang...

Si Amiera pulaks.. cam biasa.. tangan mesti tak lepas dari muka.. kes takut ler ni.. bila ada sound or suasana gelap.. cepat2 dia tutup muka.. tapi kat celah2 tangan tu ler dia ngintai citer tu.. bila time hantu Mak Limah tu nak kuar.. siap dia cakap kat aku.. "Miera takut.. "..

Yang paling tak tahan.. masa kes lawak nak mampos tu.. semua orang dalam panggung pecah perut.. termasuk Amiera sekali.. punyalah seronok tengok dia gelaks.. at least release tension dia selama seminggu bersekolah.. punyalah sporting mak pak sekarang.. kalau zaman aku dulu2... nak tengok wayang tu.. pergh.. bukannya senang wei.. maunnya kena ceramah 24jam..

Tamat citer.. Amiera dah pesan kat aku.. suh beli CD (budak2 bukannya tau sebut DVD.. depa tau CD jerk..) laks.. dia ni pantang kalau tengok wayang.. apa sajer citer.. confirm dia suh beli CD pastu..

Overall citer ni ok lah pada aku.. kalau dari 5 star tu.. aku bagi 4 star lah.. belum sampai tahap 5 star lagi.. masih banyak yg boleh diperbaiki..


Macam Baru..

Bila masuk rumah yang hampir 90% kosong ni.. teringat 2 tahun lebih yang lalu.. masa kami mula2 nak pindah ke rumah ni..

So, hopefully.. as in agreement.. penyewa akan memulangkan semula rumah aku (ntah bila tak tau..) seperti keadaan ini jugaks.. kalau penyewa menjahamkan rumah ni.. korang siaplah.. i see u in court.. cewah.. takde maknanya aku nak masuk court ni.. nak bayar lawyer punyalah mahal nak mampos.. cam tak berbaloi jerk.. lainlah kalau untung aku dapat lebih 1 Juta.. hehehe..

Gambar ni aku snap sebagai bukti keadaan rumah yang aku tinggalkan untuk disewakan.. korang saksi sendiri yer betapa sucinya keadaan rumah aku ni.. ahaks..


ruang tamu..


rasa nak pindah balik jer... huhuhu..


perabot masa en hubby bujang dolu2 terpaksa di tinggalkan..


dry kitchen..


wet kitchen..


family hall..


bilik Amiera..


bakal bilik Fateh bila kami pindah semula.. set bilik tidur ni pun ditinggalkan..


bilik utama..


pandangan dari sudut tangga..


pandangan dari luar..


100% Ku Lepaskan

Bermula HARI INI...

Seawal jam 7 pagi.. aku kuar hantar Amiera ke sekolah.. en hubby hantar Fateh ke taska..

Sampai di perkarangan sekolah.. aku pesan suh hantar beg ke kelas lepas tu turun semula untuk perhimpunan.. aku ingat nak tunggu dia kat bawah... tetapi masa nak hantar tu.. terserempak ngan rakan kelas dia.. terus Amiera hulur tangan.. macam faham jer dia..

Aku pesan lagi.. ikut kawan masuk kelas.. pastu turun.. bagi kiss kat dia.. tengok dia jalan dengan confident.. aku pun bla..

So, dengan rasminya.. aku lepaskan Amiera sendirian di sekolah sepanjang hari ini tanpa sebarang pemantauan jarak dekat.. harap2 Amiera dapat menyesuaikan diri sepenuhnya dengan alam persekolahan yang baru.. huhuu.. sedih gaks..


Amiera ngan tudung baru.. yg memang very the senang nak pakai..


Besday MOM wt SR

Selamat Hari Jadi!!... Happy Birthday To You!!... May Allah Bless U & Ur Family Alwiz.. Stay comel kay!!

Ada sorang mak budak kat opis aku ni sambut besday yg ke?? tapi masih maintain cun weiiii... kalau single lagi tu ramai yg beratur beli tiket.. gegegeggee...

So, sorang opismate ni bermurah hati untuk menaja cake tajaan SR.. untuk dijamu beramai2..

Layan gambar sajork sambil story yo!!


besday girl yg cun melecun... muka versi Arab..


Chocolate Indulgence..


wt sponsor..


teknik ambik gambar dari atas yg tak berapa nak jadi.. tak sedar diri ni pendek.. ada hati tu.. huhuhu..


debor..debor..


lemah lembut cik adik ni potong kek.. orang sebelah dah tak sabar tu.. orang sebelah lagi tu.. mmmm... abehlah kek aku.. gegegge.. lariks..


JIM.. jejaka idaman malaya.. tak tahan... huwahuwahuwa.. available or not available??


Misi Berjaya

Misi terakhir minggu ni..

Seperti dijanjikan.. hari ni kan Jumaat.. so, sekolah tamat kul 12.05.. bergegas aku kuar pejabat awal coz nak monitor Amiera..

Cam biasa.. aku tengok dia dari jauh.. sib baik aku pakai spec.. kalau tak melilau aku cari kelibat Amiera.. kebetulan masa aku sampai tu.. brother van dah sampai awal.. awal pulaks dia harini.. mungkin sebab aku dah msg dia pepagi kot... dia pun jalan2 kat sekitar situ..

En hubby takde.. dia lupa nak bawak beg transit Amiera kat sekolah agama.. so, terpaksa bergegas ambil..

Pastu aku nampak kelibat Amiera.. laju jer turun tangga.. mungkin sebab dia dah nampak brother van tu.. brother tu pun perasan Amiera.. alhamdulillah.. Amiera dah pandai bawak diri.. so, cepat2 aku pi kat van.. yelah nak suh tunggu en hubby aku.. so, kesimpulannya.. brother van tu akan park kat tepi pagar.. sebab dia pun risau kalau Amiera seberang jalan.. budak2.. bukannya reti.. dia tau jalan jerk..

Amiera.. dia cool jer.. macam dah lama kenal jerk ngan brother van tu.. langsung tak malu2 lagi.. dah macam kereta sendiri pulaks.. siap sound kat ayah dia.. dia nak kereta cam tu lah.. ada TV.. hmmm... no comment.. mak pak ko ni tak mampu lagi weiii...


Hilang Jugak Akhirnya...

Kan aku story pasal Amiera yg balik sekolah cuma pakai serkup jer..

Tup2 petang tu kami ambik dia dari Sek. Agama.. pun masih berpakaian sama dan berserkup..

Bertubi2 aku tanya dia.. kenapa tak mandi.. kalau tak sempat mandi kenapa tak tukar baju.. mana pergi tudung.. bla..bla..bla.. membebel dah mak budak ni.. dialog mak dan anak yg ringkas..

Amiera : tadi ada sorang kakak pakai tudung purple tu pakaikan Mira tudung.. pastu Miera bukak balik.. tapi tudung dah hilang..

Mama : kenapa tanggalkan tudung tu.. biarkan jer.. kalau senget tarik jer ke belakang.. jangan sesekali bukak tudung... kan dah hilang..

Amiera : tadi ustazah cakap lain kali beli 7 helai tudung.. tu lah mama.. beli 3 jer..

Mama : (dlm hati)... aku pulaks disalahkan balik.. habis kalau hari2 hilang.. nak kena beli 365 tudung.. gilo ko!!

So, aku suh dia cari nanti kat sekolah agama.. insyaAllah jumpa sebab aku dah letak nama kat tudung dia tu..

Baru sekolah 4 hari dah hilang tudung.. belum sebulan.. 2 bulan.. setahun... uwaaa.. ntah apa yg akan hilang.. yg paling aku risau buku teks..

Uols tahu tak kat mana yer jual tudung color putih yg senang dipakai macam pattern kita pakai sekarang ni??


Menjelang Tahun Baru & New Life @ Putrajaya

N3 dah basi.. tapi aku nak publish gak.. tak kira.. hari ni jerk dah 8 n3 aku buat.. hambek ko!!.. jangan termuntah baca sudah lah yer.. hehehhe.. kalau uols termiss mana2 tu.. rajin2lah yer klik kat Older Posts atau Catatan Lama kat side kiri..

31 Disember 2010

Lagi 2 jam untuk ke Tahun Baru 2011.. kami dengan rasminya keluar dari rumah kediaman yg amat kami sayangi.. cewah.. pulang ke Putrajaya dengan membawa seribu impian.. fulamak.. bermadah lagi.. hehehhe.. nasib baik hari Jumaat tu PM umumkan cuti.. kami bertungkus lumus meng-clearkan apa yg patut.. hanya tinggal perabot yg akan diangkut kemudian..

So, malamnya kami tidur dengan lena sebab keletihan.. apa2 sambutan Tahun Baru langsung kami tak hiraukan.. mana nak hiraunya.. TV pun takdok.. gegegege.. jadi orang zaman dolu2 laks..

1 Januari 2011

Bangun dengan misi mengemas rumah.. sambil en hubby memasang meja komputer semula.. Amiera ngan Fateh layan diri.. kejap2 mama.. nak susu.. kejap2 si adik.. nanges... nak susu ler tu.. bosan giler siot sebab takde TV... petangnya hubby pulang ke rumah lama untuk buang sampah sarap dan angkut mana yg boleh diangkut..

2 Januari 2011

Pagi2 driver lori dah call.. cepat2 hubby standby kat rumah lama.. so, seharian proses angkut mengangkut.. kebetulan pekerja indon hanya sorang.. so, terpaksalah hubby tolong angkut sekali.. lori 1 tan.. so, dapatlah 2 trip.. tu belum lagi kalau clearkan satu rumah.. mahu jugak bertrip2..


Amiera @ School Day 4

Hari ke-4 Amiera bersekolah... aku pun mula start keje.. en hubby jer cuti lagiks sampai esok.. sayang wei dia ngan anak dara dia sorang tu.. hehehe...

Pagi2 cam biasa.. seperti yg dijanjikan aku masakkan bihun goreng untuk Amiera.. kesihatan aku pun beransur pulih.. gagahlah jugak bangun.. as usual.. pagi2 Amiera sarapan coco-crunch.. tu yg selera dia makan pagi2.. anak2 kena sarapan pagi2.. takut pengsan semasa berhimpun atau dalam kelas..

Tengahari tadi.. kami park betul2 depan sekolah.. konon2nya nak nyorok dari dia.. aku suh hubby pantau Amiera dari jauh.. aku pulaks intai2 van sekolah.. sambil intai2 tu ngomel2 gak ler sebab tak muncul2 lagi.. naik sakit tengkuk aku.. pandang sisi cermin kereta sambil nyorokkan diri.. apa kes.. macam nak menculik laks gayanya.. hehehe..

En hubby kononnya nak nyorok gaks.. dia pun nampak kelibat Amiera baru kuar dari sekolah.. yang tak tahannya.. boleh dia pakai serkup jer.. tudung ntah ke mana.. aittt.. hilang ke?? boleh gitu.. selamba dek dia jer.. boleh pulaks tak malu.. nampak lah dia berdiri kat tempat yang kami arahkan.. sambil mencari.. last2 dia nampak kete kami.. nak2 pulak ayah dia.. per lagi.. senyum2 simpul dia.. pastu bergegas turun tangga.. nak tak nak hubby terpaksa kuar kereta.. takut Amiera melintas jalan.. misi kami gagal lagi.. adoiiii.. esok percubaan terakhir before my hubby start keje next week.. dah takde sapa yg akan memantau.. kami terpaksa serah bulat2 kepada Amiera untuk uruskan diri sendiri.. boleh ke?? insyaAllah.. harap2lah yerk.. aku akan sentiasa call brother tu to make sure Amiera selamat naik van.. bila aku tengok brother tu.. teringat Bro Mazidul TV3.. ada iras2 skit..

So far setakat 4 hari ni.. aku nampak Amiera ada sedikit confident dan macam rasa seronok bersekolah.. hopefully.. dah nampak keberanian dia..

Lepas kami serahkan Amiera kat brother tu.. kami pun cabut ke Billion coz nak cari T-Shirt putih dan Track untuk esok.. ehehehe.. esok nak pakai.. baru nak beli hari ni.. apa kes!!

Oh ya.. masa nak kuar park tu.. berselisih ngan Imam Hj Hassan Mahmud Al-Hafiz yg park depan kereta kami.. sebelum ni pun kami berselisih kat sekolah.. nampak dia dalam keadaan tergesa-gesa.. ambik anak katanya.. sempat gaklah hubby aku tegur dan salam beliau.. bukan senang ooo nak salam alim ulama ni.. ambik berkat..


pics dari soyabean26.blogspot.com

ginilah pakaian beliau semasa kami berselisih ngan dia baru2 ni..


Fateh @ New Taska & Wajah Baru

Since aku hantar.. actually bukan aku.. en hubby aku yg hantar si Fateh ke taska baru.. yelah kan.. aku masih terkedek2 nak bersiap2.. hehehhe.. starting Isnin lepas..

Hari2 dia nanges.. cian dia.. tempat baru kan.. cikgu taska tu kata..lama gaklah dia nanges.. tersedu-sedan dia.. kembang-kembang hidung dia nanges.. cedihnya.. emosi seorang ibu... huhuhu..

Bila baliks.. turn aku yg pi ambik dia.. en hubby tunggu dalam kereta.. bila dia nampak aku.. terus dia nanges.. teruk sangat ke kat taska tu.. takpe.. aku nak tengok dalam sebulan ni.. harap2 pastu dia ok.. kalau hari2 nanges jerk.. ntahlah.. ada cadangan tak??

Fateh sekarang ni dah pandai sangat merajuk ngan aku.. buat mata jelingnya.. merajuk senyap takpe.. ni ngan nanges2nya.. hentak2 diri bagai.. kita risaukan dia takut terhantuk kat mana2 bucu tajam.. kalau kat dalam kereta suka duk nyempit kat bawah sit depan kereta.. apa kes.. pening aku..

Baru2 ni jugaks.. kami pi alamanda.. kononnya nak gunting rambut si kakak.. en hubby ni ajaklah pi kedai gunting.. dalam hati aku.. ni tempat lelaki.. mau ke dia nak potong rambut Amiera.. dan sah2 si tukang gunting tak mau.. last2 Fateh jadik mangsa.. hehehhe.. mula2 ok jer.. lama2 dia resah.. pastu menjerit lah.. heheheh.. dah hilang wajah keencemannya..


mengamuk.. lepas gunting rambut.. sanggup bergelimpangan kat atas lantai.. adoiii laaa.. hero sorang ni.. tak macho lah sayang!!



close-up.. Fateh encem lagi lah Mama!!


Amiera @ School Day 3

Hari ni aku dah lembik!! dari kepala sehingga kaki aku sakit2.. macam nak demam.. peliks kan.. anak yg sekolah.. mak pulaks yg sakit...

Terpaksa kejutkan hubby suh hantarkan Amiera dan Fateh.. bertungkus lumus en hubby uruskan semuanya.. hehhehe.. sorry yer bang.. den tak larat dah ha!! aku cuma suh hubby bekalkan roti ngan air coklat jerk.. petangnya aku kena marah ngan Amiera sebab janji nak masakkan bihun untuk dia.. heheheh.. sorry yer sayang.. mama memang tak larat nak bangun..

Lepas uruskan anak2.. hubby uruskan aku pulaks.. bukan uruskan apa.. cuma tolong urut pinggang aku ni.. sakit yg amat tau..

Waktu rehat sekolah, kami tak pergi tengok Amiera.. kami nak dia buat sendiri..

Waktu balik pulaks.. dalam keadaan aku yg lembik tu gagahkan jugaks lah.. kami monitor dari jauh.. aku tengok2kan van.. hubby tengok2kan Amiera.. kebetulan.. van sampai.. tapi park kat tepi seberang jalan.. kami nampak Amiera dah turun dari pagar sekolah.. melilau cari orang.. eiii bahaya betul.. cepat2 kami datang kat dia.. pesan kat dia suh tunggu kat atas..

Then cam biasa.. kami biarkan dia uruskan diri sendiri kat sekolah agama..

Sampai rumah.. aku dah lembik.. muntah2.. mungkin tersalah makan.. perut aku sakit.. terpaksa baring.. lemah sesangat..

Petangnya kami ambik dia kat sekolah agama.. masih berpakaian sekolah kebangsaan cuma tudung berbeza.. dia kata dia tukar tudung jer.. aku tanyalah kenapa dia tak mandi.. dia kata budak2 lain dah habis makan.. boleh gitu.. sabor jerlah.. mungkin dia sampai lewat ke sekolah agama.. pastu dia membebel kat aku sebab makan roti jer.. mana kenyang.. lor.. aku cakaplah kat sekolah agama kan makan nasi.. boleh dia kata ikan dia sikit jerk.. ikan dia sedap.. sabor jelah.. yg makan ikan jer buat apa.. mana nak kenyangnya.. kenalah makan nasi sekali.. adoiii.. Amiera.. Amiera..


Shopping and socializing have been brought to another new level! In @Jipaban, you can shop while you Skype with your friends anywhere in the world! Hurry!

Shopping and socializing have been brought to another new level! In @Jipaban, you can shop while you Skype with your friends anywhere in the world! Hurry!


Contest Astro Beyond!!

Stop. Pause. Rewind. Play. Get an Astro B.yond PVR yourself and take charge of your TV-viewing experience! Take part in the Astro b.yond pvr contest today! #byondpvr


Amiera @ School Day 2

Hari ke-2.. cam biasa.. aku bangun awal walaupun aku tak keje hokay!! gigih semangat anak nak sekolah.. buat nasi goreng ngan hot dog untuk puteri kesayangan.. buat sementara ni aku tak ajarkan Amiera ngan duit belanja sekolah.. bagi dia kenal dulu pengiraan duit baru aku bagi..

Setiap hari murid2 kena berkumpul dulu di tapak perhimpunan.. perhimpunan tak lama.. pastu murid2 masuk ke kelas..


hari ni dia berani sikit..


berselawat..



tak ingat murid ni baca apa..


tengah rancak cikgu beri arahan.. makin rancak suara budak menangis.. aku cari2 jugaks.. di mana yer..rupanya di belakang murid lelaki yg macam menahan sakit perut tu.. barisan ke -3 dari kiri..


murid2 tahun 2 - 6 masuk ke kelas dalam keadaan senyap.. see..syhhhhhhhhhh...


arahan untuk murid2 Tahun 1..


fokus nampak.. faham ke cikgu cakap tu..

Hari ni kami plan nak memantau Amiera dari jauh sedikit..

Sambil menunggu Amiera di kantin, aku survey apa yg patut..


info yang bagus.. bangga!!


penting ni.. boleh ajar Amiera nanti..

Masa murid2 nak ke kantin, kami follow dari belakang.. nampak kelibat Amiera yg jalan keseorangan.. susah sungguh nak bergaul ngan kawan lah dia ni.. sampai kat kantin, cikgu pun terus gi rehat.. Amiera terpinga2.. tak duduk2 lagi.. dia tak tau nak duduk kat mana.. berdiri jerk sebelah kawan2 sekelas dia.. walhal kawan2 dia dah sedap makan dah.. pastu kami pun datang kat dia.. dan suh dia duduk.. cari tempat kosong.. kena ajar jugaks.. bersemangat dia makan masa kami ada.. hehehhe...


tengah lapar tu..

Waktu balik pulaks.. kami tunggu dia di luar bangunan.. tetapi masih dalam kawasan sekolah.. kami nak ajar dia naik Van ke sekolah agama..

Alhamdulillah.. dia tahu cari jalan keluar.. bila nampak kami lagilah dia bersemangat.. sementara tu kami juga menunggu van yang dimaksudkan..

Pastu van yg bukan van pun datang.. Amiera takut2 bila kami suh dia naik.. muka dah semacam jerk.. nak tak nak kami terpaksa suh dia naik jugaks.. dia kena belajar berdikari..


see.. budak2 zaman sekarang.. naik van kelas 5 bintang tu!! hehehe..

Then kami memantau dari jauh kat sekolah agama.. bila van dah sampai.. nampak kelibat Amiera turun dari van.. kecik jerk dia dikalangan penumpang.. hehhee...


Amiera seronok sebab leh tengok citer dalam van katanya..

Sampai kat sekolah agama.. kami follow lagi dari belakang.. menyorok2.. tengok dia tengah sedap makan.. bila dia dah sudah.. dia ternampak kelibat kami.. kantoi siot!!.. cisss.. kena gaklah bagi arahan kat dia suh mandi dan bersiap.. satu hal.. beg sekolah dia tertinggal kat dalam van.. boleh dia kata aku suh bawak satu beg jerk.. haaa ni ler.. aku cakap lain.. dia fikir yang lain.. sib baik brother van tu tolong hantarkan balik ke sekolah agama..


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (151) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty