Puasa Amiera : Day 28-29

Hari2 terakhir puasa...

Bersahur dan berbuka di rumah mertua... walaupun banyak dugaan.. nak2 pulak bila bermain ngan sepupu sepapat... kadang2 dengar dia ngeluh letih dan lapar.. kena bagi semangat kat Amiera...

Alhamdulillah.. dengan rasminya... pada usia 7 tahun.. Amiera berjaya puasa penuh.. semoga pada tahun2 akan datang.. Amiera akan berjaya juga puasa penuh dan diberi kesihatan yang berpanjangan...

Lawaknya.. pada malam raya... setelah diumumkan hari raya.. orang ramai sibuk wat persiapan untuk takbir raya... Amiera sempat bertanya kat aku.. malam ni boleh makan ke Mama?? boleh.... jawab aku... Esok kena bangun sahur?? tanya lagi... esok kan raya.. Mira makan puas2 yer..


Puasa Amiera : Day 26 - Day 27

Day 26..

Untuk hari yang ke-26.. Amiera selesai menunaikan ibadah puasa.. alhamdulillah.. kami hanya berbuka ngan nasi ayam.. last minute beli.. sebab kami lama sangat berurusan kat kedai T.. kalau nak berbuka kat Alamanda.. confirm2 dah penuh..

Apa yang aku beli kat kedai T??? dah 8 tahun baru nak tukar yang baru.. tapi berbaloi2... aku cuma tambah 1 riban lebih sket jer untuk 2 barang.. oklah..


Day 27..

Sebelum pulang ke kampung selepas berbuka... Amiera tolong aku ngemas.. cam biasa.. pagi2 memang kewajipan dia basuh kasut.. pastu dia tolong lipat kain.. hmmm.. mood tengah rajin tu.. kalau tak.. memang takde maknanya nak suruh dia lipat..

Tengahari.. dua2 dah pengsan... so, bolehlah aku nyapu dan mop bagai.. senang sket.. takde gangguan.. akibatnya.. aku pulak selesema.. memang alergik sungguh lah aku ngan habuk2 ni..

Masa aku dok ngemas2 tu.. berbau harum jerk jiran sebelah masak sambal tumis.. awalnya masak... huhuhuhuhu...

Plan asal aku nak masak jerk kat rumah.. nak perhabiskan stok2 yg ada.. tapi bila selesema aku dah makin melarat.. terpaksa aku batalkan.. terus ajak en hubby pi bazar ramadhan.. cari sambal tumis petai kalau ada... hehehhehe..

Cam biasa kalau dah ke bazar ni.. semua nak makan kan.. tak jumpa sambal tumis petai.. yg ada sambal kerang + petai.. bolehlah. .asal ado.. pastu untuk Amiera belikan chicken chop.. en hubby standardlah.. mesti nak lamb chop..

Alhamdulillah. sampai2 rumah dah hampir nak berbuka.. aku yg rasa nak berbuka sangat sebab selesema ni perlukan air panas..

So, genap 27 hari Amiera puasa penuh.. tinggal 2 hari jerk lagi.. pastu boleh raya!!!


Puasa Amiera : Day 25

Bersahurkan coco-crunch... dah saat2 akhir ni malas sungguh lah nak goreng2 nasi... huhuhuu.. walhal dasar pemalas... Amiera pun macam tak lalu jerk nak bersahur.. tapi kena paksa gak...

Memandangkan semalam... aku sakit kepala sebab nak menyiapkan program... so, petang tu en hubby berbesar hati nak singgah bazar kat area rumah.. just beli nasi lemak utara special dan nasi ayam untuk Amiera... aku kat rumah just kemas2 dapur.. cuci sana cuci sini.. pastu goreng ayam... sebagai lauk tambahan.. kepala dah nyut.. nyut...

Nasi ayam memang peberet Amiera.. licin dia makan..alhamdulillah genap 25 hari Amiera berpuasa penuh... syukur sangat2... dah melepasi pencapaian tahun lepas yg sebanyak 22 hari.. yes.. yes.. yes.. u did it girl.. i'm proud of you.. mama sayang Amiera..

Sebut pasal nasi lemak utara ni kan.. sedap tau.. sebelum ni.. namanya yg famous.. Nasi Lemak RM1.. biasanya kat pasar malam Putrajaya ni.. memang diorang jual RM1.. sambal dia ada 3 jenis.. bilis, ikan masin dan udang... pilihlah mana satu.. kalau beli RM1 memang tak puas makan.. ceconet jerk isinya.. dalam 3 suap jerk kot dah licin.. (kalau orang lelaki yg makan lah.. huhuhu).. sambal dia memang sedap.. pada aku lah.. memang tip top.. tak pedas sangat.. dan tak manis sangat.. sambal dia agak kering sket.. tapi sedaplah.. memang kena ngan tekak aku yg banyak songeh ni...

Kebetulan bulan Ramadhan ni pun diorang ada wat jualan kat bazar area rumah aku ni.. tapi bukannya RM1 harga jualan.. RM2 (hat biasa..) yg special.. RM2.50 (ada udang, bilis, ikan masin, telur rebus separuh).. nyum.. nyum.. .memang kenyang.. kalau ikut perut aku cukuplah satu bungkus tu.. tapi kalau orang lelaki mana cukup.. paling koman pun 2 bungkus..





Limited Edition : Special for raya

Bukannya baju, kasut, handbag, tudung jer tau yang baru... botol susu pun baru tau!! haaa... ni special punya.. baru jerk kelmarin aku order.. semalam en hubby aku ambik kat Concorde Hotel.. haaaa... beli botol susu kat Concorde Hotel tu.. hebat!! kelas gitu........ jangan jeles!!

Aku tau keluaran limited Edition ni pun masa aku dok usha kat google pasal Avent ni.. banyak siot.. kedai yg biasa aku beli tu memang tak jual yg limited edition.. kalau peniaga2 yg jual through blogspot.. aku tak tau alamat diorang.. kebanyakannya kena by pos.. lecehlah pos2 ni.. lambat dan kena bayar lebih pulaks kan..

Kebetulan member opis tanya pasal produk2 baby ni.. aku usha lagi google.. tak terfikir sebenarnya nak beli.. walhal dpt bonus aritu boleh jerk aku spend duit kan...

Then jumpa satu website ni.. memang khusus jual produk Avent.. lokasi diorang tak sure.. mungkin KL.. sebab biz kat rumah rasanya.. diorang sediakan perkhidmatan pick-up point kat lokasi tertentu.. so, salah satu lokasi kat Concorde Hotel.. tak jauh dari opis en hubby.. harga yg ditawarkan memang murah compare ngan lain2 website.. 1 botol rm40.. kalau botol jenis PES tu boleh dapat RM32.. alang2 ada lebihan duit bonus dan time gaji gamaknya.. terus aku order 4 botol... huhuhuuu.. aku kan suka ngumpul2 botol ni untuk akan datang.. Fateh ni bukannya pakai 1 botol jer tau.. berbotol2.. sebab tu aku kena standby banyak2..

biru... color PINK pun ada tau!! tapi takkan nak beli PINK.. sob..sob..sob.. au..au..  so, bolehlah Fateh melaram ngan botol baru masa raya nanti.. :-D


Ponteng lagi... huhuhuhu...

Hari ni semua sekolah masih bukak kan.. tapi Amiera ponteng ok!! dia ikut aku gi opis.. itu jerk cara yg terbaik!! suka2 hati aku jerk..

Yelah.. cikgu pesan katanya... hari ni kena pakai baju kurung raya.. tudung raya.. kasut raya.. pelik.. pastu cikgu kata balik pukul 11 pagi.. aitttt.. pesal pulaks..

Kul 11 pagi?? sapa yang nak ambik?? aku?? sampai ke tengahari nanti confirm tak sampai2.. maklumlah driver aku tu tak tentu...en hubby tak kan awal2 pagi kena patah balik sini.. letih lah dia kan..

Alang2 dah nak raya.. confirm2 kat sekolah bukannya belajar pun.. cikgu2 pun semua dah mood raya.. kannnnn... paling koman pun cuma ambik kehadiran murid jerk.. hmmm... so, tak yah pening2 kepala.. ponteng jerk.. ikut aku gi opis.. abis cerita..

Tapi kan.. ada tapi lagi tu.. masa aku nak naik bas pagi tadi.. nampak2 murid sekolah pakai baju raya.. cam best jerk.. rasa rugi laks Amiera tak pergi sekolah.. at least bolehlah rasa suasana berhari raya kat sekolah.. hmmm.. serba salah aku.. kalaulah aku tak takut nak drive.. (mulalah aku berangan... )

awat lesu jerk ni!!

peace...dah beso anak dara aku yerk..


Biskut raya terakhir!!

Alhamdulillah.. akhirnya.. yg di order dapat jugaks..

Tak habis2 ngan biskut rayanya kan... huhuuh.. yelah kan.. dah namanya nak berhari raya.. mestilah asyik citer pasal... biskut raya.. baju raya.. tudung raya.. kasut raya... lagu raya... raya... raya....... tul tak???

Dari pertengahan puasa aku sibuk dok mencari biskut almond stick ni.. yg jual kat bawah opis aku ni punyalah mahal.. RM38 untuk 50pcs.. pastu aku ada berkenan ngan jualan online... tapi kat KL lah pulaks.. jauhnya.. susah nak pi ambik.. memang murah RM39 utk 100pcs++.. kebetulan one of pegawai kat sini bawak balang biskut tu.. terus aku order... murah dan sedap... rm30 sajork utk 50pcs..


Satu lagi biskut.. tart gulung.. tiap2 tahun mesti ada biskut ni.. tak sah kalau tak membeli.. so, aku order ngan one of staff kat bahagian lain yg promote through email.. katanya tart homemade dari Ampang.. murah.. RM19 sajork utk 50pcs.. lepas aku order tu lah.. berbalang2 en hubby bawak balik rumah tart nenas ni.. huhuhu..

Kalau korang nak rasa biskut2 yg sedap2 ni.. mailah datang rumah yer.. selamat hari raya...


YES!! Siap...

Ni bukan Year End Sale ok...

Aku dah siapkan program sebelum cuti raya ni... fuhhhhh... sampai sakit2 kepala otak aku ni.. balik rumah confirm2 tumbang ni.. yg penting aku boleh berhari raya dengan tenang... takde dah nak fikir masalah2 coding.. alhamdulillah.. tq Allah coz give me this skill and idea yang mencurah2 walaupun dalam keadaan tertekan!!

Esok.. aku keje.. tapi dah tak de keje nak buat ok.. wat keje lain lah lorrrr... blogwalking ler.. jangan mare..


SELAMAT HARI RAYA UNTUK SEMUA

Salam semua..

Ada yang dah bercuti hari ni.. dan ramai yang akan bercuti esok.. aku?? esok masih ada!!

So, sempena menyambut hari raya yang akan tiba dan dengan sayunya kita akan meninggalkan Ramadhan yg mulia ini.. aku memanjatkan kesyukuran kehadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya.. kita semua dapat bersama-sama berpuasa (walaupun aku tak puasa penuh.. huhuhuhu)... di bulan mulia ini.. semoga kita semua akan dapat menyambutnya kembali di tahun hadapan.. aminnnn...

Dikesempatan ini... aku memohon jutaan kemaafan... maaf zahir dan batin kepada semua di bawah ni....

~ mak abah (mak abah aku mana baca blog aku.. apa daaaa... tak kira.. aku nak tulis jugaks.. manalah tau.. aku yg pergi dulu daripada mereka.. sekurang2nya uols yg baca leh sampaikan kepada mak abah aku kan.. kan.. kan.. syahdu ler pulaks..)
 
~ mertua ku (mertua aku pun mana baca blog daaaaaaa.. takpe.. same as above niatnya..)

~ en hubby terchenta dan anak2 ku yang sangat2 aku sayang.. love uols..

~ sanak sedara (aka adik beradik.. ipar duai.. sepupu sepapat.. anak2 sedara.. mak pak sedara.. nek tuk sedara.. )


~ jiran tetangga (aka jiran semasa or x-jiran.. )


~ kenalan2 di mana2 sahaja (aka kawan2 pejabat.. kawan2 sekolah dolu2.. kawan2 U dolu2.. kawan2 serumah dolu2.. kawan2 yg mengenali aku samada secara langsung atau tak langsung)

~ blogger2 dan rakan2 di alam maya yang mengenali aku..

~ silent2 reader walau di mana sahaja anda berada...

Sekali lagi... aku memohon jutaan kemaafan.. andai kata terkasar bahasa.. tersilap kata.. terlebih bicara.. terlajak termengumpat sini sana (kena ngaku ok!).. maaf sekali lagi.. kadang2 emosi menguasai.. tak ingat ni semua mainan duniawi.. syaitan menghasuti... amarah melebihi.. hope semua dapat memaafkan diri aku yang kerdil ini.. insan lemah disisi Ilahi.. huhuhuu.. kalau korang tak nak maafkan jugak.. nak wat camna.. sekurang2nya aku dengan rasa rendah diri memohon maaf kat korang semua... maaf zahir dan batin dari lubuk hati sampai hujung nyawa..

Selain tu jugak.. aku mohon agar dihalalkan segala makan minum atau apa juga samada secara disedari atau tidak disedari.. semoga apa yg mengalir dalam darah aku ni adalah halalan toyyiba..

Untuk semua yang pulang ke kampung.. berhati2 di jalan raya.. hidup hanya sekali.. mati hanya sekali.. ingatlah insan2 dikeliling anda.. tiada siapa yang mahu meninggalkan dan ditinggalkan.. apa pun hanya Allah yang menentukan segala-galanya.. kita hanya mampu merancang.. dan hendaklah kita bertawakal dan berdoa semoga setiap perjalanan diredhai dan dilindungi-Nya..

Sesiapa yang duk kat belah2 Ipoh tu.. jemputlah datang ke rumah mertuaku (suka2 hati aku jerk kan.. ada ke yg nak datang?? macam lah aku ni ramai member.. ).. alah.. nama pun raya.. tak salah kalau menziarah sesama sendiri.. kan.. kan.. apa pun.. kenalah calling2 dulu.. jangan main terjah jerk..kalau nak datang raya rumah kuarters ku.. tunggu ler lepas seminggu yerk.. apa??? open house?? akan difikirkan kudrat dan bajet yg ada... hohohoho.. kawan2 sekampung kalau nak datang rumah mak aku blehlah datang masa raya ke-4.. InsyaAllah.. apa pun calling2 is important k..

Akhir kata... selamat hari raya untuk semua... semoga aidilfitri ini akan mengeratkan sillaturrahim antara kita semua.. aminnnn...

Terima lah kad raya online yg tak seberapa ni..




Akhirnya.. siap jugak..

Semalam..

gigih aku siapkan hasil keras tangan aku yang tak seberapa tu.. senget pun sengetlah... asal ado yer tak?? sendiri bikin lagi puas hati.. walaupun tak cantik mana.. tak banyak mana manik2nya.. (huhuhuu.. dah takde masa nak fikir design2 lain sebenarnya)..

seperti yang aku janjikan.. nilah dia hasil keras tangan aku untuk tahun ni.. huhuhuhu... uols janganlah compare ngan jahitan2 manik yg pro tu ek.. aku ni baru jerk nak mencuba..

ok lah kot.. sendiri pakai..
aku hanya boleh jahit tang lengan jerk.. tang leher tu takde masa dah.. lagipun pakai tudung.. bukannya nampak pun.. 

insyaAllah.. aku akan jahit untuk baju Amiera laks.. tapi tak sama lah designnya... nak guna design yg boleh siap cepat... huhuhu...



Biskut raya lagi...

Alhamdulillah.. petang semalam en hubby bawak balik lagi biskut2 raya dari opis.. bos dia chinese pun ada bagi.. bos aku??? huhuhuhu..

samperit.. balang besar ko! bleh habih ke ni??
 sib baik aku tak beli almond london taun ni..

Makin bertambah2 biskut.. yg tak tahan.. walaupun banyak en hubby bawak balik biskut.. every year tetap aku habiskan rm250 beli biskut raya.. huhuhuhuuu... tak reti berjimat langsung!! pantang nampak sedap jer terus order... lagipun aku memang tak sangka en hubby akan bawak balik biskut raya. .sebab taun2 lepas langsung nan ado!!

Bila dikira2 balik.. dah lebih 10 jenis biskut yg ada kat rumah aku tu.. hat choc chip tu macam2 jenis.. macam2 color ada.. hahhahaha... 8 jenis biskut aku beli.. yg lain2 en hubby aku yg bawak balik..

Itu tak termasuk kerepek merepek lagi.. hahahhahahha... stop! aku dah tak membeli dah.. bajet pun dah tak ado ok!


Puasa Amiera : Day 22-24

Salam semua.. sibuk sket ler.. semalam tak sempat nak update blog.. dah nak raya ni.. keje programming aku tak siap2 lagi.. mana nak siapnya.. Isnin baru start buat.. spec laks mengong!! huhuhu..


Day 22..

Untuk hari ke-22 ni... kan Amiera nanges2 pagi2 nak gi sekolah kan.. so, petang tu aku bagi dia kad hari jadi.. senyum2 malu dia baca kat tu... huhuuu... saje aku nak kasi dia happy sempena besday dia kan..

special for her..

untuk juadah berbuka.. aku beli sket kat opis ni.. sup daging ngan rendang daging tok.. pastu kat rumah aku masak lauk tambahan telur dadar ngan sotong goreng kunyit.. haaa... sotong goreng tu yang dihadap Amiera ngan sup daging.. licin... alhamdulillah genap puasa yang ke-22..

Day 23..

Memandangkan lauk2 yang dibeli semalam agak kureng.. so, aku decide nak masak jer.. tapi ntah macam mana.. kepala guwe pusing dong!!... en hubby pun kesian kat aku.. so, dia beli lauk tambahan sket.. aku cuma masak nasi, tenggiri masak singgang dan tamban goreng..

Memang favorite Amiera ngan Fateh makan singgang ni.. tak pedas dan masam2 sket.. licin!!

Alhamdulillah.. Amiera berjaya utk hari yang ke-23...


Day 24..

Amiera dah semakin seronok untuk menyambut hari raya.. lagi 5 hari aku bagitau dia.. pasni boleh makan puas2..

Macam biasa dia masih boleh bertahan hingga ke petang...

Untuk iftar.. aku cuma pesan kat en hubby belikan ikan bakar keramat... untuk Amiera biar aku yang masakkan.. goreng ikan.. udang.. dan ketang tumis air + suhun.. memang licin dia makan.. memang sesuai ngan selera dia anti-pedas.. huhuhuhu...

Alhamdulillah.. lagi 5 hari untuk Amiera berjaya memenuhkan puasa pd tahun ni... semoga Allah memberikan Amiera kekuatan dan kesihatan sepanjang bulan Ramadhan al-mubaraq ni.. aminnnn...


Puasa Amiera : Day 19-21

Day 19..

Jumaat lepas... kami balik awal dari pejabat.. ada appointment rawatan susulan Fateh kat An-Nur.. kebetulan Dr khairul ada time tu.. bila nama Fateh dipanggil.. dr terkejut bila dia tau Fateh baru kuar dari wad seminggu yang lalu..

Berdasarkan pemerhatian dr.. Fateh dah beransur pulih.. berat pun naik sket ke 11.6 kg.. antibiotik yg dr bekalkan sebelum ni pun dah habis..

Alang2 dah ke AnNur.. aku suh dr bagi suntikan Hep A first dose... meraung2 Fateh.. huhuhu.. dah besar ni.. susah sungguh dia.. second dose perlu diambil selepas 6 bulan dan sebelum usia 5 tahun... Hep A bagus especially kalau anak2 kita selalu makan kat luar..

Balik dari An-Nur kami singgah sat ke Maidin dan bazar... pastu baru ambik Amiera.. disebabkan masih awal untuk berbuka kami terjah sat ke PICC.. en hubby nak survey kasut... nasib baik tak ramai sangat orang kat PICC.. tapi budak2 ni memang tak leh nak control.. berlari2.. aku naik risau.. takut terhantuk kat besi rak2 tu..

Walaupun Amiera berpuasa.. tapi dia masih cergas berlari2 ngan adik2 dia.. aku yg naik letih dok jerit kat diorang..

Alhamdulillah.. berbekalkan nasi ayam.. Amiera seronok berbuka.. alhamdulillah.. genap 19 hari..


Day 20..

Kali ni berbuka di rumah mak aku.. sambil celeb besday Fateh.. Amiera makan KFC sajork.. tu pun dah kenyang.. walhal seketul jer pun ayam nya.. alhamdulillah.. berjaya juga menamatkan puasa yang ke-20..

Day 21..

Hari ke-21.. bila aku suh dia bersiap2 untuk ke Alamanda.. bersungguh2 dia ngemas bilik bagai.. sampaikan celah2 magazine aku pun dia sapunya.. cepat2 aku suh dia stop sebab nanti dia selesema teruk.. rajin pulak dia menyapu.. kalau tak tu memang susah sangat..

Disebabkan dia rajin hari ni.. aku suh dia ambik apa sahaja makanan yang dia nak kat C4.. mainan2 tidak dibenarkan sama sekali.. hehehhehhe.. pastu belikan dia sandle.. memang dia happy sangat2.. pastu kami tapau Kenny Rogers jerk untuk berbuka.. tak larat dah nak memasak bagai.. nak makan kat luar pun dah penuh..

Seronok tengok Amiera makan petang tu.. alhamdulillah genap 21 hari..



Big Hamper..

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. rezeki datang lagi...

Memandangkan en hubby adalah one of the ahli dalam persatuan kelab kat opis... so, kelab berbesar hati bagi kat semua ahli hamper raya... alhamdulillah again..

gedabak besar nya.. banyak produk dari company en hubby..

si adik nengok si kakak buka hamper..

lepas diagih2kan.. ada certain2 barang makanan aku bagi kat mak aku atas keizinan en hubby aku.. mak abah aku kan kurang berkemampuan.. at least pemberian kami dapat mengurangkan beban mereka.. yelah kan.. aku pernah ajak mak ayah aku duk sekali ngan kami.. tapi mereka sendiri tak mau.. mungkin mereka tak mau menyusahkan kami..

Di samping tu jugak.. aku bawa balik biskut2 raya, kerepek2 raya.. tiap2 tahun memang wajib aku belikan.. tak kisahlah adik-beradik aku yg lain dah belikan ke.. pada aku itu adalah tanggungjawab aku..

Memandangkan tahun ni first raya kat kampung en hubby.. so, tak dapatlah aku nak menolong mak aku membeli barang2 keperluan untuk membuat rendang dan juadah2 yg lain..


She's cry on her birth day!!!

Huhuhuuh.. sedih sket pagi2 ni...

Hari ni 22 Ogos.. genap 7 tahun usia putri ku.. Nur Fareeha Amiera..

Pagi2 bangun sahur ok jerk dia.. senyum2... pastu mungkin kepenatan dia tidur balik lepas sahur.. biasanya dia tengok TV..

So, bila dikejutkan suh mandi.. liat nya laa haiiii.. aku marah sket dah tarik muka masam.. bila dipujuk2 tak mau nya dia.. diam jerk..

Then bila aku nak hantar dia ke tepi jalan berhadapan ngan sekolah... sebelum dia melintas tu.. menitis air mata dia... huhuhuuh.. sedih laks aku.. rasa bersalah pulaks.. aku minta maap kat dia.. then aku suh dia happy2 hari ni coz birthday dia kan.. last2 kuar dari mulut dia hanya tiga patah perkataan... 'nak ikut mama'.. aku pujuk2 dia lagi.. jangan nangis.. kena kuat.. lap2 air mata dia.. pastu guard pun dah bunyi wisel suh melintas... dengan paksa dia melintas jugaks.. aku perhati dia dari jauh... langsung tak toleh kat aku.. lambai pun tak.. huhuuhhu.. sedih ooooo... aku cuma doakan agar Allah sentiasa melindungi Amiera walau di mana dia berada.. aku sebak dah ni.. huhuhuu...

Apapun sayangku... selamat hari jadi sayang...

Semoga Amiera bertambah matang mengikut usia.. sentiasa di dalam lindungan-Nya.. diberikan kesihatan berpanjangan.. di panjangkan usia.. dimurahkan rezeki.. menjadi anak yang solehah.. berguna kepada agama, bangsa dan negara.. mama dan papa sayang Amiera sangat2...

Apa yerk nak buat surprise hari ni kat dia???


Happy 2nd Besday My Dear Son..

Tanggal 20 Ogos.. genap 2 tahun usia putra ku Muhammad Fateh Azfar..

Semoga putra ku dikurniakan rahmat dari-Nya.. sentiasa di dalam lindungan-Nya.. dipanjangkan umur.. dimurahkan rezeki.. diberikan kesihatan berpanjangan.. semoga menjadi anak yang soleh.. berguna kepada agama.. bangsa dan agama.. Mama dan Papa sayang Fateh sangat2... muah.. muah... muah...

 happy besday sayang...

Majlis besar2an telah diadakan sebelum ni..

So, hari ni just celeb kecil2an sajork... beli 1 slice of indulgence.. pastu suh dia tiup lilin.. tapi tak tertiup2 ko!! takut dia ngan lilin tu.. aku pun takut!!! per kes??

aku main cucuk jerk lilin..  asal ado!

lilin tu dah jadi macam bunga api gayanya... naik risau aku... last2 en hubby tiupkan.. sekali tiup terus padam.. tak sampai 2 saat.. api ada balik... aitt.. tiup2.. tiup2.. tak mau2 jugak... hahahhahhahahha.. last2 keluarkan dari kek.. campak ke air... hahhahahahha.. penyudah nya.. tak dan si Fateh nak niup...

aku tak puas hati.. baca kat label lilin tu... rupa2nya....

..



..


..


..


..



..



..



..



..



..

magic candle daaaaaaaaaaaa.... oh patutlah!! sampai ke sudah lilin tu bernyawa kalau ko tiup banyak kali.. huhuhu... unless dah habis lilinnya..


Chicky & Friends @ School

Semalam..

Amiera bersungguh2 cerita kat aku.. katanya.. KFCC datang sekolah.. adoiii laaa... Amiera.. Amiera.. dari dulu lagi.. mesti dia confius nak sebut KFC.. kadang2 tersasul sebut KLCC.. huhuhu..

Katanya... watak2 kartun yang datang adalah... pics dari http://www.kfc.com.my/kids/chicky.html




 
 


Ada pertandingan mewarna.. dan macam2 lagi aktiviti... setiap pelajar akan dapat student school's pack macam kat bawah ni...

pencil, time table, sticker, bookmark, colouring book..



Kad Raya Pertama Amiera

Semalam...

Balik2 rumah.. Amiera terus tunjuk kat aku yg kawan dia Umairah bagi kad raya... yg tak tahannya.. punyalah banyak kad raya.. sabor jerlah.. budak2 kan..

kad raya berbentuk RM.. macam2.. dulu sampul raya..
Kebetulan Amiera pun ada kad raya.. aku suh dia balas balik.. gigih dia tulis kat kad raya tu.. seronok tengok bila anak2 seronok.. aku nak Amiera rasa keseronokan berhari raya setelah sebulan berpuasa..


Untuk pakai time kerja katanya..

Huhuhuhu...

Ingat tak n3 aku pasal shopping kat Sogo tempohari.. kan aku ada beli handbag CR.. disebabkan handbag tu very the mahal and aku rasa sayang sangat nak pakai gi kerja.. nanti cepat jahanam.. pakai untuk special occasion jerlah boleh??

Aku nak rasmikan masa hari raya nanti..

Tapi bila handbag sedia ada macam merajuk ngan aku.. makin lama dia makin menunjukkan belangnya.. koyak sana.. koyak sini.. semakin ketara.. sampaikan en hubby suh aku tukar jerk.. pakai jerk CR yg dibeli tu.. huhuhuhu.. mak tak sanggup!!

see.. handbag ni dah tak tahan memikul beban yang tersangat beratnya... hehehhehe... aku beli taun lepas..

Aku sayang ngan handbag tu sebab leh isi macam2.. tapi sebab dah nazak... aku terpaksa tukar dan pakai CR yg lama (beli tahun2 yg sudah..) yg dok terperuk kat dalam lemari.. hehhehe... sekali kecik daaaaaaaaa... tak muat nak sumbat semua.. terpaksa aku shortlist barang2 yg nak di bawak jer... huhuhuhu.. tak bestnya...

zaman beg ni dah berlalu.. so, aku simpan wat koleksi jerk.. 
hadiah dari en hubby aku beberapa tahun yg sudah.. bila aku pakai balik.. adoiii laaa.. kocik eh lak aiiii..

ni pun simpan wat koleksi.. ala2 mak datin gitu!! hadiah masa besday aku.. tak ingat bila..

Alang2 dah ke Parkson semalam.. gigih aku cari pengganti semata2 nak guna pi kerja.. aku nak cari yg besar (tapi takdelah besar gedabak.. yg sedang2 dan sesuai ngan aku yg keding ni..).. dan selesa di pakai.. cari yg murah sajork.. kalau nak rosak pun tak terkilan sangat kan.. kan.. kan...

Pusing2.. terjah kat CR.. tapi tak berkenan.. semuanya lebih rm50.. tak mau lah.. pusing2 lagi.. jumpa satu ni.. aku baru teringat.. aku pernah jumpa handbag ni masa aku nak beli handbag mak aku bulan April lepas.. tapi time tu handbag nya besar gedabak.. takde design lain.. tapi kali ni.. ada 3 design yg berbeza.. bolehlah.. murah pun murah.. dan amat sesuai ngan aku... color totap PINK wei!!

boleh lah ek.. selesa bila aku pakai... ada 2 compartment.. dan luas..


Gift + Sampul Raya

Company hubby aku ni kan sangatlah bermurah hati.. aritu bagi hamper kuih raya.. pastu bagi berbalang2 kuih raya.. kali ni dapat lagi.. gift raya yang sangat2 cute.. comel jerk.. isinya pun comel jerk..


Macam biasalah kan.. kotaknya aku yang punya!!

ni pulaks sampul raya keluaran tahun ni.. tapi ni anak syarikat lain.. pun dapat gaks..



Baju raya lagi..

En hubby baru dapat duit raya.. bukan bonus ok.. tapi duit raya.. bonus akan menyusul jugaks.. company dia tahun ni bagi duit raya.. kalau tahun2 sebelum biasanya bagi barang2 macam sampin ke.. kain ke..alhamdulillah rezeki..

So, en hubby belikan Amiera baju dan seluar raya.. menambah koleksi yang aku beli kat Sogo tempohari.. alang2 dah kami ada kat Parkson!!.. nak terjah PICC susah bawak budak2 ni.. ligat!

Memandangkang favourite cartoon Amiera sekarang ni adalah Powepuff Girl (aku pun tak tau apalah yang best sangat kartun tu!.. dahlah cenonet jerk kartunnya... boleh pulak jadi heroin!!).. huhuhuu... so, kami belikan pakaian bertemakan PPF..

hat merah tu aku yg belikan.. huhuhu.. sebab tema kan..

seluar pun nak ada gambar PPF.. yg takde gambar.. reject..


Puasa Amiera : Day 17-18

Day 17..

Nuzul Quran..

Sek Agama Amiera cuti.. so, Amiera lepak kat opis aku... sampai kat opis.. mula2 basuh muka ngan kaki jerk.. pastu dia request nak mandi.. aku ok jerk.. bagus gaks bagi dia segar sket sebab cuaca kat luar panas sungguh..

Bila dia dah bosan dan keletihan.. dia pun tertidur.. habis opis hour.. aku kejutkan dia utk balik..

Sampai rumah.. nampak dia cam ngantuk lagi.. aku suh dia sambung tidur.. tapi ... hmmm.. nan ado!! kartun dilayannya..

Aku pun bersilat lah kat dapur.. Fateh en hubby yang gi ambik sebab Amiera ngan aku kan.. kalau Amiera sekolah petang.. aku yang gi ambik Fateh..

So, menu berbuka petang tu... korang jangan laks terliur pagi2 puasa ni yer..

spaghetti carbonara ala2 Faina..

kambing bakar..

favorite en hubby.. cempedak goreng ngan popia basah..

murtabak special from Keramat.. very marvellous..
Alhamdulilah.. Amiera berjaya untuk yang ke 17 hari..

Day 18..

Macam biasa... Amiera masih boleh bertahan...

Sampai aku kat rumah petang semalam.. hubby call.. suh standby.. dia ajak berbuka kat luar.. aku ok jerk!! orang nak belanja..

Kali ni kami berbuka kat Noodle Station.. aku order lah nasi  goreng utk Amiera.. aku cuma makan mee wantan sup.. en hubby of course lah nasi jugak pilihan di hati.. 

Sebelum masuk waktu berbuka.. Amiera ngan Fateh bermain kat tapak permainan tepi Parkson tu.. Amiera ligat sungguh.. pantang nampak tapak permainan.. tak padan ngan puasanya.. bibir dah kering habis tu!!
Time berbuka.. di hirupnya Ice Lemon Tea tak hengat!! haaa... haus sangatlah tu!.. bila nak makan nasi goreng.. di kuis2nya nasi tu.. sebab nasi goreng tu penuh ngan sayur2an.. memang pantang dia tu!! last2 dia reject.. katanya tak sedap!! mee aku jadi mangsa.. huhuhu...

Alhamdulillah.. berjaya untuk yang ke-18 hari..


Puasa Amiera : Day 16

Setelah setengah bulan berpuasa.. aku tengok Amiera macam dah biasa berpuasa.. alhamdulillah.. senang sangat2 nak train dia since last year..

Bangun sahur pun tak mengamuk.. tapi nak kejutkan dia kena dengan penuh kasih sayang.. kalau marah2.. memang dia naik hangen!!

Walaupun seharian bersekolah.. Amiera masih kuat bertahan.. mungkin amalan aku suruh dia minum susu untuk kuatkan badan.. sesekali jerk dia rasa kehausan dek keletihan bermain..

Berbuka ngan KFC di rumah.. en hubby tapau jerk.. tak sempat kalau nak berbuka kat luar... confirm penuh KFC.. sib baik aku beli menu yang ada nasi.. memang itu yang dia nak dulu.. dapat secawan milo.. terus kenyang.. alhamdulillah.. genap 16 hari berpuasa penuh.

Hari ni nuzul Quran.. so, sekolah agama cuti.. Amiera aku suh van hantar ke opis aku.. tak larat lah eh aku nak pi ambik.. seronok sangatlah dia kalau petang tak sekolah.. nak2 pulak dapat lepak kat opis aku.. confirm2 dia akan tidur keletihan..


Projek Baru

Semalam.. gigih aku buat projek baru... nak tau apa dia??? cer teka?? cer teka???

Bahan2nya...

bukan nak buat kuih raya ok!



































































setelah diasingkan ke dalam bekas..














































































































 dan setelah hampir 2 jam.. baru siap sket jerk.. baru half way.. terkial2 aku membuatnya.. senget benget.. malam esok dan seterusnya akan di continue sehingga siap..


aku saja2 tanya kat Fateh sebab dia dok sibuk kacau aku.. 'cantik tak??' .. dia pun jawab sambil pegang2 dan belai2 kain aku tu... 'tantik..'

nak tau rupa lepas siap.. InsyaAllah.. aku publish before raya k! 



Puasa Amiera : Day 15

Alhamdulillah.. syukur kehadrat Ilahi.. dengan berkatNya.. Amiera berjaya puasa penuh sehingga hari yang ke-15..

Ceria bila nampak kami ambik dia.. walaupun agak kelewatan.. segera ke Alamanda.. cari port untuk berbuka.. sib baik ada satu meja yg direserve tapi orang tu tak ambik order.. so, staff tu bagi kat kami.. alhamdulillah.. suka sungguh dia kalau berbuka kat luar.. yer lah kan.. dapat gi jalan2.. tapi kalau jalan ngan aku dia paling tak suka.. sebab apa yg dia mintak esp mainan.. memang susah aku nak tunaikan.. hahahhahahha...

Bukannya aku kedekut ok!!.. tapi mainan dah berlambak kat rumah tu.. nak buat apa.. yg nak dibeli pun ntah apa2 mainannya.. bila tak dapat yang dia nak.. mulalah tarik muka masam... hahaha.. huhuhuhu...

Siap dia sound kat aku... mama ni... bagilah duit mama tu kat papa... amboi!! suka2 dia jerk suh bagi duit aku kat papa dia.. senanglah dia nak bodek papa dia mainan.. heheheh.. sorry the morry ok!

Aku cakap kat dia.. kalau Amiera nak mainan.. nak beli tu nak beli ni.. belajar rajin2.. dapat kerja besar.. dapat duit banyak.. haaaa.. belilah nak beli apa pun...

pastu boleh dia kata aku.. alah mama ni.. beli macam2.. beli sana.. beli sini.. beli mahal2.. hahahhahahha... ehhhh.. aku jawab lah balik... ni duit mama.. suka hati mamalah nak beli apa!!

selagi tak dapat apa yg dia nak.. selagi tu dia tak puas hati ngan aku... ada aku kisah!! hahahhahhaha..


Sampul raya 4 this year

Macam tahun2 yang sudah.. aku musti tempah sampul raya kat Mai..

Dan tahun ni kan temanya merah.. so, sampul pun kenalah merah kan..kan..kan.. cantik sangat2.. cuma gambar kami jerk yang kureng... huhuhu.. kami tak banyak gambar berempat.. so, ambik jerlah mana yang ada..

sapa nak duit raya?? mintak kat en hubby eh!! huhuhuhu... aku sponsor sampul jerk.. hahahhahahha.. jangan marah yer bang..




Amiera tulis kad raya weiiiii...

Nasib baik aku ada kad raya.. itupun aku ambik abang aku punya.. hehheheheh... ada persatuan kanak2 istimewa yang bagi.. abang aku pun bukannya nak sangat kad2 tu... baik aku bagi Amiera.. boleh dia bagi kat cikgu atau kawan2nya.. dan memang kebetulan.. 

Cikgu Bahasa Malaysia suruh semua pelajar buat kad raya dan hantar kepada cikgu.. siap kena pos bagai.. amboi.. per lah salahnya by hand jerk kan.. tapi aku rasa mesti ada sebab kenapa cikgu suruh buat macam tu.. mungkin nak ajar murid2 macam mana nak tulis kad raya dan merasai suasana kemeriahan untuk meyambut hari raya..

So, ahad lepas.. aku suh dia tulis kad raya tu.. dan papa akan tolong hantar ke pejabat pos..

Amiera sendiri yang menulis.. tapi aku yang tolong bacakan ayat apa yang nak ditulis..

lukisan pada kad ni adalah hasil kaki kanak2 istimewa tu..

bersungguh Amiera menulis...

tadaaa... dah siap.. zahir jadi zahid pulaks... huuhuhu..



Jualan Metrojaya @ PICC

Wahai... blogger2 di Putrajaya dan kawasan2 yang sewaktu dengannya... jualan Metrojaya kembali @ PICC...

Jom peghabih duit!!




Rezeki Ramadhan

Alhamdulillah..

dok kalut2 nak cari biskut raya... semalam en hubby bawak balik biskut raya.. opis dia yang bagi.. ada 3 jenis biskut.. tart pun ada.. aku dah order lah pulaks kat opis.. takpe lah.. bleh wat makan2.. aku suka sangat2 tart gulung ni.. syukur alhamdulillah... jimat bajet.. aku cuma akan top-up sket jerk lagi kuih2 raya..

setakat ni yang aku dah order kat opis ada 3 jenis biskut dan 1 choc.. hope semua tu adalah stoknya nanti.. rasanya cukuplah kot.. pastu nak cari kerepek2 sket.. tu jerlah...



My First BB

Bukan blackberry ok.. tapi broadband...

Orang dah lama pakai.. aku baru jerk nak guna.. per kes.. yerlah kan.. kalau takde keperluan buat apa aku nak beli.. yer dak?? ni pun sebab dah ada my PINK lappy kan.. so nak tak nak kenalah ada BB.. leh online bila2 masa dan di mana sahaja.. huhuhu...

en hubby sponsor registration.. bulan2 aku yg bayar.. huhuhuhu.. 

pilihan adalah MAXIS.. 

naper takde color PINK eh?? 



Sempoi

Ingat tak n3 pasal kat hospital.. yang aku ada singgah satu kedai ni.. so, the story as below..

Dengan pakai T-Shirt.. memang sempoi.. kalau orang tengok mesti ingat aku ni tak pandai berfesyen.. baju color lain tudung color lain.. aku pakai jerk baju mana yang ada.. tu pun en hubby main ambik jer dalam almari.. huhuhuhu.. tapi tudung masih ada kelas lagi..!!

Masa aku singgah kat satu kedai ni.. orang tengok aku semacam jerk.. lantak pi lah.. yang penting staff kat kedai tu layan aku.. sebab dia tengok tudung yang aku pakai tu ada kelas... hahahhahahhaha...

Cantik2 siot keluaran terbaru ni.. mulalah aku tergoda.. aku memang suka sebab selesa sangat bila dipakai..

Last2 decide nak beli jugak.. aku tak kira.. tapi kan.. kat wallet aku ada duit sket jerk.. nak tak nak aku balik hospital.. tinggalkan Amiera ngan hubby.. ambik duit.. duit bonus kan nak masuk.. pakai dulu mana2 duit yang ada kat celah2 beg aku tu.. hahhahahhaha.. poyo jerk.. pastu aku pi sorang2.. sanggup tu!!

Sampai2 jerk.. sales girl tu perasan aku.. haaa... siap dia pegang lagik barang yang aku nak beli tu.. hehehheheh... akak ko ni kalau nak beli.. beli gak tau.. takde tipu2 punya.. mesti datang balik..

Lepas cari sana cari sini.. tapi mata tetap ke PINK dan MERAH.. sampaikan sales girl tu kata akak peminat PINK ngan MERAH eh.. hahhahaha.. tengok tudung akak pakai pun dah tau katanya...

So, agak2 uols kan.. apa benda yang aku beli tu yerk??? pls scroll ke bawah yerk...






































































































































































tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Ariani in da House!!


nampak macam tak cantik kan.. tapi bila aku pakai.. cun aaaa.. 

ni pun cantik.. 
kenapa Ariani again?? sebab senang aku nak pakai.. main sarung jerk.. tak yah nak lilit2 bagai macam Fareeda.. Fareeda memang cantik dari segi design.. tapi aku ni jenis pemalas dan tak reti nak bergaya.. so, Ariani lah yang akan aku selalu pakai.. sonang yo!!



Puasa Amiera - Day 10 'til Day 14

Day 10..

Amiera berjaya pada puasa yang ke-10 ni.. alhamdulillah.. buka puasa kat rumah jerk.. menu yang aku masak as below yerk.. biasa2 jerk.. yang penting kenyang..

sayur campur..

telur masak lemak kuning..


pedal masak cili api

Day 11..

Memandangkan Fateh masuk wad.. so, kami berbuka puasa di hospital.. alhamdulillah.. nampaknya Amiera segar jerk hari tu.. maklumlah kan.. katanya dapat tidur hotel.. so, kami berbuka ngan makanan dari bazar Ramadhan.. Amiera makan nasi ayam..

Day 12..

Bersahurkan roti canai.. Amiera nampak ceria.. tapi bila nampak nurse2 hantar makanan.. besar dugaan dia.. sekejap2 tengok kat makanan tu.. sampaikan siap pesan kat aku suh simpan makanan tu.. so, masa berbuka dia makan bubur yang hospital sediakan.. huhuhu.. tapi makan sket jerk... last2 dia suh aku suapkan makanan aku.. katanya lebih sedap!! huhuhu...

Day 13..

Sahur makan nasi goreng kedai jerk.. aku yang tak berapa nak lalu.. Amiera.. punyalah dia ngadap.. kalau nasi goreng ni memang dia suker.. masa dia temankan aku jalan2.. ada jerk alasan sakit perut.. tu semua kes nak berbuka.. nak tak nak bagi motivasi sket.. suh dia tidur lah.. tapi tak nak pulaks tidur.. pi main2 ngan adik dia laks.. gamat dalam bilik hospital tu.. berbuka di rumah tapi berlaukkan makanan di bazar Ramadhan.. alhamdulillah.. berjaya puasa penuh sehingga hari ke-13 ni.. alhamdulillah..

Day 14..

Dah lama tak bersahur kat rumah.. huhuhu..walhal baru jerk 3 hari.. cam biasa kalau kat rumah cuti2 ni.. ada jerk karenah nya.. kejap2 nak susu lah.. mmm.... mana boleh!! untuk hilangkan rasa bosan dia.. aku suh dia siapkan keje sekolah mana2 yg tak siap.. kemas2 bilik dia yang bersepah... pastu aku suh dia tidur.. bila dah bangun.. ikut hubby gi jalan2 ke mana2.. at least masa dia tak terbuang.. nanti mengamuk nak berbuka.. hari minggu ni aku just masak kat rumah jerk.. hubby request kurma kambing.. aku ok jerk kalau nak masak.. yg penting bahan2 kena ada... Amiera berselera sungguh dia berbuka.. kurma kambing tu pun dia makan.. maklumlah kan bukannya pedas sangat pun.. nak2 lagi ada ayam + pedal goreng kunyit.. lagilah laju dia makan...

ni lauk hubby dan amiera..

ni lauk aku..

ni lauk untuk semua...


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (1) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (148) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (2) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (2) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (68) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (16) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty