Special Treatment @ AnNur

Lepas cuti raya tempohari.. aku ngan en hubby ada ambik pakej rawatan kesihatan kat AnNur.. yerlah kan umur dah melebihi 30-an ni takut macam2 penyakit yg kita tak tahu..

Untuk pengetahuan uols (yg hanya berminat sajork leh lah baca.. yg tak berminat pun kena baca coz ni untuk kesihatan diri sendiri.. tak rugi apa pun..).. kalau yg mampu bleh pi private hospital.. dan yg tak mampu boleh wat appointment ngan klinik kerajaan.. tapi aku tak berapa sure samada boleh ke tidak buat rawatan kesihatan wanita kat Hospital Kerajaan.. mungkin ada prosedur..




Mimpi..

Nak citer sket pasal mimpi..

Sapa yg tak pernah mimpi sila angkat keyboard!! pastu hempuk pale sendiri... hmmmm... ada ke yang tak pernah mimpi??

Macam2 cerita dalam mimpi kita kan.. ada yg manis.. ada yang menakutkan.. aku pun sama.. ada yg manis.. ada gak yang menakutkan... mimpi kan mainan tidur..

Masa aku bujang2 dulu.. aku selalu gak ler mimpi angkat batu besar... selalu sangat.. sampai naik rimas aku.. petanda apa tu yer??




Sedondon gitu..

Hari ni kami sedondon PINK yo! opppsss... bukan aku ngan en hubby lor... tapi aku ngan Amiera.. hari ni sekolah Amiera ada wat sambutan hari raya.. so, semua orang kena pakai baju raya..

Tapi baju yg kami pakai hari ni bukannya baju raya tahun ni.. tahun lepas punya baju... hehhehehe.. senang nak gosok.. baju tahun ni byk jenis cotton (silap beli kain punya pasal.. huuhuuu.. padan muka aku kan!).. leceh nak gosok..

Amiera bukannya kisah baju raya tahun ni ke tak.. yg penting dia pakai baju color PINK.. dengan berkasut tumitnya... dengan beg sandang tepinya (penuh ngan baju sekolah agama dan buku2 sket).. dengan tangan kiri memegang beg kertas berisi biskut raya.. cuba uols bayangkan.. kesian pulaks aku nengok dia melintas jalan...teringat zaman aku sekolah menengah dulu.. dengan bawak beg sandang besar penuh ngan buku2.. tangan kiri memegang buku2 yg dah tak muat dlm beg.. dengan bentuk badan aku yg pendek dan kurus kering... naik bas turun bas... naik tangga turun tangga... huhuhuhu.. memang kesian kalau orang tengok...

Tetiba aku teringin nak belikan dia beg galas yg kecik sket.. senang kalau ada apa2 function kat sekolah yg tak perlu bawak beg besar..


Lega..

Hari ni baru masuk opiss....

Semalam EL lagi coz Fateh demam since petang Sabtu.. semalam jugak bawak pi jumpa dr. Khairul.. alhamdulillah.. tonsil Fateh ok.. cuma demam mungkin disebabkan selesema dan batuk yg kuat..

Alhamdulillah juga kerja yg memang susah dah aku siapkan.. dalam tempoh seminggu (tolak MC, EL, PowerTrip, JamuanRaya, cuti sabtu ahad).. aku leh siapkan dalam tempoh 4 hari.. memang mencabar untuk buat programming yg melibatkan calculation...




Ke mana tumpahnya kuah..

Hari ni kita belajar peribahasa OK!!

So, uols tau tak sambungan tajuk n3 ni.. sila sambung sendiri ok.. kalau tak tau.. sila google ok..

Apa kaitannya ngan n3 aku kali ni??




Jamuan Raya Opis

Fuhhh.. erkkkkkkkkkkk... alhamdulillah... rezeki hari Jumaat.. terima kasih kerana semua yg terlibat dalam menjayakan majlis ni.. macam2 makanan ada.. kalau boleh semua nak masuk dalam perut.. tapi perut aku kecik lorrrr... baru makan sket.. dah tak lalu nak telan.. so, menapau jerlah keje aku.. balik karang makan ngan anak2.. pastu berebut2.. baru syiokkk...

Memandangkan opis aku ni ada 3 zon -> Rafflesia, Tulip & Melur (kami memang amalkan konsep 5S tapi still takde Sijil.. tak tau kenapa..).. so, setiap zon kena buat deco sudut masing2...

Walapun kami orang IT.. cewah.. tapi bab2 hias menghias ni.. boleh aja kan.. semua2nya kreatif2 belaka..

Jom layan gambar sambil story..




Simple Dinner

Kisah semalam..

Memandangkan stok mee ada dalam fridge.. so, malas nak masak nasi.. aku masak mee pelbagai rasa.. en hubby dan anak2 bleh makan.. pastu rebus jagung pemberian kawan surau en hubby dan buat punch cocktail.. ada setin cocktail.. kasi perabih laaa..

mee sup.. fishball kena banyak sebab Amiera suker.. 



Special Song Again..

As salam..

Mesti uols dah muak kan asyik dengar lagu Sedetik Lebih Anuar Zain kan.. so, aku tukar lagi ke lagu yang very slowly mlowly... hehheheheh..




Lagu ni pun en hubby aku tujukan.. lama2 dengar best gaks.. Yang Terindah OST Adamaya.. so, uols.. dengar2lah yer sambil baca blog aku ni...




Majlis Sedang2 Aja..

As salam.. morning..

Masih dalam mood raya??

Sabtu lepas.. kami adakan majlis yg serba sederhana bagi meraikan pelbagai acara sempena bulan Syawal dan Ramadhan yg lalu.. antaranya.. MerdekaRaya.. genapnya usia anak2ku pada minggu akhir Ramadhan dan genapnya usia perkahwinan kami yang ke-8 pada 6 sept yg lalu..

Jemputan terdiri dari sanak sedara, sahabat handai, jiran tetangga dan kenalan2 yg rapat.. maaf tak dapat nak jemput semua blogger2 dan silent reader yg baca blog ni sebab rumah kami kecik sajork.. majlis pun kecil2an kan..




Lupa nak proposed & Raya @ KL

Sabtu lepas..

Kami pi beraya umah pak sedara aku.. alah yg CEO PTPTN tu... huhuhu.. itupun dapat msg dari pak sedara yg duk kat Putrajaya ni.. katanya dia jemput kami sekeluarga ke rumah dia... aku ingatkan pakcik aku pun nak pergi gaks.. rupa2nya dia cuma sampaikan amanah jerk.. segan siot nak pergi.. last2 aku msg abang aku.. sib baik dia on the way nak pergi jugak... perghh.. selamat... yerlah kan.. karang kalau tak pergi.. macam tak kenang budi namanya... huhuuhu...

Sampai jerk kat Ampang.. ingatkan abang aku dah sampai.. rupa2nya dia sangkut sket.. kereta dia air kurang.. sib baik tak apa2.. yg aku ni ingat2 lupa rumah pak sedara aku tu.. bila dah sampai.. aku minta en hubby parking kat tepi jalan depan sket.. yerlah.. kang terjah2 rumah orang.. tup2 salah orang.. malu siot..




Baru plan.. tapi..

Kononnya.. semangat bulan ni tak nak cuti.. yerlah kan aritu raya dah cuti lama.. tup2 memang unsangkarable.. Fateh demam mengejut awal pagi semalam.. demam panas.. cam biasa.. makan tak mau.. minum susu pun sket jerk.. petangnya kami bawak dia ke klinik AnNur kat Presint Diplomatik..

Penyakit kebiasaannya.. tonsil dah merah2.. memang dah agak dah pun.. ni mesti raya sakan sabtu lepas.. makan anggur tak hengat!! pastu pulaks dok sibuk main ngan kucing mak sedara.. antibody Fateh ni kureng sket... mudah sakit..

Cam biasa dr bagi antibiotik.. tapi cam lain sket.. nak tak nak suh gaklah Fateh telan..

So, memandangkan demam Fateh tak kebah2.. terpaksalah aku EL lagi hari ni.. huhuhuu.. jangan mare yer bos.. family first ok!

Saat ni.. Fateh masih tak nak makan.. minum susu pun separuh jerk.. mungkin tekak dia masih tak selesa untuk telan apa2..  hope esok dia ok lah... kesian nak hantar dia ke taska kalau keadaan dia masih tak stabil..


Jadi VIP sat..

Tiap2 tahun aku dapat jemputan... dan aku tak pernah pergi.. huhuuhu.. masa yang memang tak mengizinkan..

Aku sangat salute la ngan x-opis aku ni.. sampai ke lubang cacing leh carik aku.. huhuhu...

Biasanya jemputan by email.. kali ni dapat jemputan khas ala2 VIP gitu.. nak rasa gak jadi VIP ni kan.. huhuhu.. walhal aku ni bukannya orang ado2.. tapi cara mereka memberi pengiktirafan pada semua staff dan juga x-staff amat aku kagumi.. susah gak nak jumpa opis cenggini..

Dan malang sekali.. aku tak dapat jugak hadirkan diri sebab aku ada urusan lain yg memang dah aku plan ngan en hubby.. awat lah tak buat esok ke?? huhuhu.. sebab InsyaAllah.. mungkin aku akan ke KL esok.. takde rezeki lah nak jumpa kawan2 lama.. masih ke kenal aku ni??




Chu ta tak.. chu ta tak..

"Chu ta tak.. chu ta tak.. chu ta tak.. "...

Selalu dengar Fateh dok nyanyi lagi ni.. kami layan jerlah.. tak faham satu apa pun...

Ntah macam mana.. aku dok nyanyi lagu ni masa raya tempohari.. dia pun ikut sekali.. "Chu ta tak.. chu ta tak.. chu ta tak.. "..... patutlah... lagu ni rupanya dia nyanyikan.. ni mesti dengar lagu ni kat TV... yg bestnya.. bila ada 'ohooo..ohoooooooooo'.. bersungguh2 dia sebut... hehehheheh.. lawak sungguh lah...

Korang rasakan apa yerk lagu yang Fateh nyanyi tu... cer teka.. cer teka..




Memang Kamikaze

Baca paper.. rasanya dah 2 restoran kena rompak secara terang2an.. berani sungguhlah perompak ni.. aritu kat Shah Alam.. semalam kat KL..

Macam2 taktik diorang nak cari duit cara senang... dulu kecoh ngan simbah asid yang masih tak berkesudahan.. walaupun ada yg motif bukan untuk tujuan merompak..

Ni mungkin taktik baru diorang... lagi senang.. terjah jerk mana2 restoran yg ramai orang.. leh dapat puluh2 ribu tak sampai 10 minit.. tapi kena make sure lah bilangan perompak tu ramai.. kalau setakat 2 orang jerk.. confirm2 memang kena pukul ramai2..

Kesan kepada orang ramai.. memang jadi takut nak makan kat luar.. pastu banyak restoran akan menanggung kerugian..

Pada kawan2 semua.. berhati2lah kalau nak makan kat luar.. tak kira di mana kita berada.. penjenayah ni macam2 rupa.. mungkin semua restoran perlu pasang alarm yang boleh connect ngan balai polis terdekat.. sekurang2nya penjenayah2 tu tak dapat nak lari jauh.. kerjasama semua pihak pun penting..

Yerlah kan.. bila dah panik.. memang tak ingat apa.. tapi kalau boleh kita cuba cam no kereta atau apa saja yang boleh membantu pihak polis untuk membuat penyiasatan..


Beraya kat Warisan

Dah lama tak pekena roti john sedap kat Warisan..

Alang2 en hubby balik awal.. dia ajak kami makan kat Warisan.. hehehhehe.. asalnya aku suh tapau jerk senang.. sebab nak jaga budak tecik ni.. lahai.. lotih! tapi en hubby malas kot.. senang jerk makan terus.. aku ikut jerk lah.. tapi yg penting kena bagi something kat Fateh.. nak bagi dia duk dendiam..




Menabung di mana??

Salam petang Khamis..

Jap lagi en hubby ambik aku.. waaaa... best.. kalau dia datang naik motor.. boleh merempit ngan dia.. dah lama tak merempit sama2.. hilang keayuan aku... cittt... ayu ke.. terlebih perah santan laks.. tak sedar diri!! walhal jalan macam kartun...poyo jerk... huhuhu..




Bleh jimat ke??

Hari ni.. waktu ni.. opis sunyi sepi.. ramai staff yg dah pi PICC.. ada majlis MerdekaRaya...

Dah hampir 6 tahun aku keje sini.. ni lah first time opis aku ni wat kat luar.. pastu hanya beberapa orang sajerk yang dijemput.. kononnya nak jimat kos.. kalau nak betul2 jimat.. baik toksah buat.. confirm.. satu sen pun tak keluar.. huhuhu...ni tidak.. buat kat PICC... bukan lagi mahal ke kos perbelanjaannya?? wallahualam..

Dahlah tahun lepas ramai yang merungut sebab makanan tak cukup.. tahun ni langsung hmmm.. nak sebut malas lah... aku tak kisah pun tak pergi.. bagi can kat staff2 baru dan yg tak pernah pergi kan.. tapi kan.. persoalannya kenapa nak meraikan sesuatu majlis tidak menjemput semua staff.. dan aku rasa.. jemputan utama semestinya golongan2 kenamaan.. bagaimana pula dengan golongan2 yg berpendapatan rendah?? tidakkah mereka juga menyumbang dalam skt pucuk pimpinan.. berkatkah majlis yg diadakan??.. fikir2kan lah wahai pihak pengurusan...


Mama.. teacher Annie bagi

Semalam...

Tengah aku sibuk2 siapkan juadah minum petang... Amiera bagi aku sampul duit raya.. katanya teacher Annie yg bagi.. katanya yg tak datang last day sebelum raya yg dapat.. tu ler.. kalau Amiera datang masa last day tu mesti dah dapat awal2 kan..




Menu Petang

Dah lama aku tak mencuba resepi baru.. nak2 pulak bila puasa sebulan.. faham2 jerlah kan..

Bila dah start keje ni.. petang2 cam biasa memang rutin aku sediakan minum petang.. kalau takde yg heavy.. setakat secawan air panas pun ok..

Isnin lepas aku buat mee goreng.. yerlah kan.. bila stok dah ada dlm peti sejuk.. lajus jerk aku nak memasak...

Selasa tak sempat coz pi cabut gigi Amiera..

Semalam.. aku cuba resepi baru.. aku suka cuba resepi yg senang2 sebab nak kejar masa..




Avatar

N3 ni takde kaitan ngan filem Avatar ok!

Dok boring2 tadi.. blogwalking kat blogger2 yang aku kenal...

Jumpa satu n3 pasal avatar.. cam best jerk.. aku pun try lah buat.. syok gak.. tengah2 boring ni kan..




Kalau dah longgar..

Tajuk suspen jerk yer... apa yang longgar?? hhuuuhuhuhu.. jangan fikir negatif ok.. thinks positive!! rasa2 uols kan apa yer???


...


...


...



Hadiah Anniversary

8 tahun lalu... seutas rantai leher, seutas rantai tangan, dan sebentuk cincin menjadi hantaran...kos keseluruhan mencecah 2K.. tu belum masuk ngan hantaran2 yg lain...huhuhuu..

Tahun 2008.. kami pindah ke rumah baru.. tahun yg mencatat sejarah hitam dalam hidup kami.. rumah kami dimasuki pencuri.. buah rantai yg aku simpan (tak boleh nak pakai sebab dah putus.. ditarik dek Amiera.. tak sempat nak sambung.. ).. menjadi rezeki si penyamun... sekali ngan set barang kemas Amiera.. memang frust giler....

Pada kelahiran Amiera yang ke-5.. aku belikan semula set barang kemas Amiera.. buah rantai aku yg hilang masih tak berganti.. memang niat di hati nak beli.. tapi bukan sesuatu yang penting untuk aku mencari pengganti...

Bila dah lama rantai aku tidak berbuah... dan semakin lama semakin kusam.. aku memang tak jaga sangat!!




Al-kisahnya.. sib baik jumpa

Masa hari raya ke-4... masa tu aku kat rumah mak aku... bila anak2 aku dah mandi.. sambil diorang main... aku tegur Amiera..

Aku : Amiera.. tengok kaki...

Amiera selak seluar tidur dia belah kiri.. nothing... selak pulak belah kanan.. nothing...

Aku : Mana gelang kaki??

Amiera angkat bahu tanda tak tau.. boleh cenggitu... aku hangen laaaa... ni mesti putus kat mana2 ni.. aku dah mula risau.. semalaman kami berhari raya banyak rumah.. ntah kat mana cicirnya..




Akhir Cuti Raya

Memandangkan penat semalam.. kami tak patah balik ke Putrajaya lepas hantar mak aku.. kami decide.. tidur lagi semalam... esoknya plan nak singgah pasar pagi kat Salak.. dah lama tak pi sana...

Lepas bersiap.. kami ke pasar salak.. ramai yg tak berniaga.. kami beli barang2 dapur yg dah kekeringan.. itupun tak banyak yg dapat..

Pastu pi sat ke Maidin berdekatan.. singgah makan sat kat kedai mamak.. baru pulang balik ke Putrajaya..




Hari Raya Kelima 2011

N3 takde gambar.. 

Plan ngan abang aku... nak pi ziarah pak sedara kat Putrajaya.. dulu pak sedara aku duk kat Ampang.. tapi tahun lepas dia pindah ke sini sebab wife dia mintak tukar..

Dari rumah mak aku dalam kul 12 lebih.. sampai Putrajaya bawak mak aku tengok kuarters aku dulu.. bila abang aku dah sampai Putrajaya.. kami gerak ke rumah pakcik..




Kisahnya.. Amber Court Genting

Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...... serammmmmmmmmm....


Kalau korang google pasal Amber Court kat Genting.. macam2 cerita yang uols akan baca... actually aku tak ambik port pun pasal hal2 kat Genting ni...


Ntah macam mana.. en hubby terbaca kisah dari blog someone pasal kisah2 seram kat Genting.. dan salah satu hotel yang dianggap berhantu tu adalah Amber Court.. dan setelah diamati... hotel tu kami pernah stay masa family gathering tahun 2009... cam tak caya jerk..




Hari Raya Keempat 2011

Sunyi jerk Putrajaya...

Masing2 masih ada di kampung halaman.. yg penting motor en hubby dan rumah kami dalam keadaan selamat...

Lepas kemas2 sket baju2 dan cuci apa2 yg patut... kami gerak pulang ke rumah mak aku kat N.S.. dekat sesangat.. tak sampai pun sejam..

posing dulu ok.. senyum kat kamera jerk..



Happy 8th Anniversary

Tanggal 6 Sept 2003.. dengan 2 kali lafaz.. kami telah selamat diijabkabulkan.. memori itu tetap utuh di ingatan..


huhuhu.. malu sih!! berpeluh2 en hubby.. hehehhehe...



Hari Raya Ketiga 2011

Selepas semua bersiap2..

Perjalanan pulang ke kampung halaman MIL & FIL untuk bertemu sanak sedara di teruskan...

Kali ni tak sempat nak posing2 bagai sebab aku lambat bersiap.. huhuhuu.. 

Mula2 pi Teluk Intan menziarah keluarga kakak FIL.. laksa pergh.. pedas2 sedap.. hehehhehehe..

pantang ada citer kartun.. 

Pastu perjalanan diteruskan ke Bidor.. ziarah mak sedara MIL.. aku just makan biskut jerk sebab dah kenyang.. huhuu...




Hari Raya Kedua 2011

Macam mana raya pertama?? syok tak?? mestilah syok kan.. makan sesaja..

Meh baca pulaks story hari raya ke-2..

sebelum tu.. kena posing2 dulu..



Saman Pertama

Huhuhu.. baru check MyEG.. manalah tau kot2 kena saman masa cuti2 raya tempohari...

Sekali check... ada satu... alamak... tapi bukannya masa cuti.. tapi sebelum puasa lagi.. huhuuhu.. kat Putrajaya laks tu.. hampeh tul... ni mesti laju tahap cipan en hubby bawak sebab nak ambik Amiera.. kat mana tu tak tau lah pulaks.. adoiiiilaaa... ni lah first time kena saman ngan kete yg dah hampir 2 tahun kami guna ni.. en hubby.. sila bayar ok! hehehhehe..


Hari Raya Pertama 2011

Awal pagi raya.. semua orang sibuk menyiapkan juadah dan persiapan untuk solat hari raya...

Aku cam biasa.. uruskan anak2.. baju2 dah siap iron sehari sebelum raya.. memandangkan Amiera dah 7 tahun ni.. aku suh dia pi solat hari raya ngan sepupu2.. aku nak dia rasa keseronokan berhari raya.. makna kejayaan setelah sebulan dia berpuasa penuh!

 berlari2 anak nampak aku..



Malam Raya

Aktiviti malam raya... macam2 hal... ngan Fateh yang luka kat ibu jari coz terkena bunga api nya.. lagak macam hero nak main bunga api.. tak pasal2 di pegangnya bunga api tu.. haaa... ko! jerit tak hengat!! pastu tobat tak mau main lagi...

Amiera pulaks takut2 nak main.. hanya berani main pop-pop.. kui..kui..kui...

Hampir kul 11 malam kalau tak silap.. baru jemaah masjid datang untuk bertakbir raya.. 




Camna raya??

Assalamualaikum..

Perghhhh... letih siot.. ramai yang malas nak pi keje kan.. tapi aku kul 8 dah ngadap PC kat opis ni...huhuhuuh.. Amiera dah sekolah kan.. nak tak nak kena gak ler aku keje..

Cam biasalah kan.. ramai kat opis ni yang masih cuti-cuti malaysia.. so, keje program aku pun dah selesai buat masa ni.. sambil nunggu dapat keje baru.. leh lah aku update blog hokay...

So, untuk n3 pasal raya.. jap lagi aku update.. banyak sangat gambar2 yang silau mata.. huhuhuhu...



Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (269) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (75) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (193) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (114) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty