Fareeda : Promosi AidilAdha

As salam..

Buat peminat Fareeda... aku nolong promote jerk.. aku tak beli pun sebab dah banyak beli tudung masa hari raya tempohari.. (walhal dalam hati.. kalau diajak memang lajus jerk aku nak pergi.. huhuhuhu.. anyone???)

Info detail tengok gambar kat bawah yer.. pics dari fb Fareeda..

aku suke nengok model yg tengah2.. yg pemenang model tahun lepas (belah kiri) comel gaks.. ada iras2 Lydiawati..

so pada sesapa yg tak pernah mencuba.. silalah cuba membeli.. alah membeli menang memakai.. motip??


Itik @ MasterChef

Korang tengok tak MasterChef Sabtu lepas.. aku tak tengok ok... huhuhuhu...

Tadi aku pi website astro.. nak tengok apa menda yang diorang kena buat..

Seramai 24 peserta yang akan berentap dalam Dapur MasterChef..

Cabaran bagi episod pertama ini adalah Peti Saji Misteri.. haaa... seperti tajuk di atas.. bahan utama adalah ITIK...

Korang pernah makan ITIK??? aku walaupun halal... nan ado aku nak makan nya.. kembang tekak aku ni.. melainkan aku makan kat kedai yg tipu kata daging ayam.. huhuhuuu..

Dalam banyak2 hidangan tu, hidangan dr gigi iaitu Ezani mendapat perhatian juri.. nak tau apa nama menu dia??


Demam Angry Bird

Uos perasan tak.. aku rasa semua orang perasan..

Kalau famous satu benda tu.. setiap produk yg boleh di buat bisnes akan dijadikan tema.. tul tak?? tapi biasanya famous tu tak lama.. bila dah lama2.. dah kurang famousnya.. then bila ada kemunculan baru.. maka yg lama semakin pudar..

Gitulah sekarang ni.. demam angry bird.. mana2 kalau kita pergi macam2 produk bertemakan Angry Bird.. sasaran utama kanak2 dan wanita.. penyumbang utama dalam perniagaan mereka.. pompuan kan suka shopping mopping ni.. pics bawah2 kredit to google kay..

T-shirt..


Ada gaya tak?

Hmmm...

Punyalah seronok bila dapat beg.. tau2 jerk susu dan barang2 dia ada dalam beg tu.. so, dah ada gaya nak pi tadika dah ni.. marah bila si kakak pegang..

malangnya.. ntah macam mana bleh terputus tali... haishhh.. nak kena pulang balik ke??


Mood Rajin

Ni kisah semalam..

En hubby kena keje jaga booth..

Sedang aku melipat baju lepas kemaskan dapur.. dua2 beradik makan kudap2 sambil nonton TV.. si adik makan bersepah2.. makannya sket tapi sepahnya lebih.. masa sepah sket tu aku suh kakak tolong kutip kan.. lama2 makin banyak.. last2 aku biarkan jerk.. nanti aku sapu..

Ntah macam mana.. lepas Amiera susun baju2 dia yg dah aku lipat tu... rajin pulak dia pi ambik penyapu.. mulalah aktiviti menyapu dia.. walaupun tak fully bersih.. tapi usaha tu ada.. sedang elok dia rajin yg amat tu.. aku snap lah pics dia.. bukan senang ooo nak tengok dia rajin camni.. curi2 ambik gambar dia.. bila dia perasan.. mulalah dia malu2 kucing sambil membebel... so sweet..


Syabas N9 tapi..

Firstly, aku nak wish.... horeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee..... hoben jang hoben.. aku orang n9 ok!! kenalah sokong walaupun aku kureng minat ngan sukan bola ni.. anyway.. sekalung tahniah buat n9 kerna menjuarai Piala Malaysia..

Meh aku nak ulas sket perlawanan malam tu.. cheh.. macam pengulas sukan pro laks.. konon!!

Dari pemerhatian aku.. corak permainan Terengganu lebih menarik, teratur tapi tulah rezeki tak berpihak pada diorang.. permainan N9 agak kureng.. nampak kelam kabut.. kadang2 striker sorang2 jerk kat dpn.. yg lain2 malas nak berkejar tolong striker.. yg paling kesian aku nengok Kunalan.. dia punyalah bagus.. lari punyalah laju.. last2 bila nak hampir ke jaring lawan.. tak leh nak pass kat sesapa.. takde back-up.. tinggal Hai-O sorang2 jerk.. ntah apa2.. yg lain2 maleh nak kejar!! walaupun aku nengok byk kali gak N9 mengasak jaring lawan.. tapi tak masuk-masuk.. geram sungguh lah hai..


IKLAN DI TUTUP

Untuk makluman semua, rumah aku telah ada penyewa.. aggreement telah di tandatangani oleh kedua-dua pihak.. sedikit deposit dan bayaran bulan Nov telah di bayar.. pasni tunggu en hubby pi LHDN untuk stamping..

Rumah pun dah siap dibaiki Sabtu lepas.. bila dah sign aggreement aku serahkan kunci rumah.. student yang menghuni..

Sehari sebelum kami sign aggreement... ada student yg pernah kami offer sebelum ni.. call balik.. katanya nak sewa rumah kami... tapi dik.. dah terlambat.. lewat sehari.. tulah.. masa kami remind balik.. diorang cuma balas.. akan bincang ngan kawan2 dulu.. then lama gak lah kami tunggu.. bila penyewa baru ni call tengok rumah.. terus decide nak sewa.. senang.. kami tak nak pening2 kepala.. so, sapa cepat dia dapat.. tapi tulah rasa kesian pun ada..

Memandangkan rumah aku tu kan banyak sangat tingkapnya.. tinggi2 pulaks tu.. so, adik2 tu ada gak menanyakan pasal ukuran langsir.. aku just proposed langsir lama kami tu.. daripada tak di pakai.. baik letak balik kat tempat asalnya.. cuma ada lah selai dua aku guna kat rumah sekarang.. diorang setuju sangat2... kalau nak tambah langsir pun hanya beberapa tingkap jerk lagi.. at least kalau aku bagi langsir tu blehlah diorang nak wat contoh ukuran..

Lepas tunjuk cara2 nak bersihkan hood dan hob, filter dan lain2 switch.. diorang pun balik.. aku nunggu en hubby membaja tanam2an kesayangannya.. pastu kami gerak ke rumah mak aku.. en hubby nak layan bola ngan family aku.. huhuhuu.. tak dapat aku nak layan MasterChef..


Fettuccine Jalapeno

Tgh2 borak ngan member opis.. tetiba ada idea aku nak menambah n3 kat blog ni.. sekaligus bleh share simple dimple menu untuk anak2..
Actually.. stok nak masak kat rumah aku byk dah habis especially bahan utama.. bawang!! haishhh.. takde bawang tak syiok lah nak masak.. setiap kali nak pi pasar malam petang2 mesti hujan.. aku lebih suka beli kat pasar malam compare ngan kedai2 runcit ni.. hope hari ni tak hujan.. blehlah aku nak membeli barang2 dapur..

Ok.. memandangkan semalam aku kenyang.. en hubby pun kenyang katanya lah kan.. so, decide tak mau masak nasi.. aku just masak simple menu untuk anak2 aku makan.. cam biasalah.. kalau masak pasta ni laju jerk diorang makan.. aku kalau beli pasta.. mesti beli San Remo..
pics dari gba.com.my 


Menu simple aku mana yg terlintas jerk masa tu.. 


Angry Bird lagi..

Ni anak yg suke or mak yang suke.. actually dua-dua suka ok..

Aku suka tengok anak2 aku gembira.. biasalah kan budak2 ni suka kalau dapat hadiah or pakaian baru..

Cam biasalah kan.. tiap2 hari Khamis & Jumaat ada jerk orang meniaga kat bawah opis aku ni.. so, kalau korang2 yg nak usha bleh lah singgah sini ya..

So, yg aku beli semestinya tema Angry Bird.. cute jerk nengok kartun tu.. beli di 2 kedai yang berlainan.. satu kedai tu jual baju murah2.. kualiti pun tak seberapa.. tapi bolehlah di pakai di rumah.. ada kedai yg jual agak mahal tapi berkualiti.. so, tepuk dada tanya citarasa.. ikut kemampuan dan citarasa masing2..


Syabas Ustazah Hidayah

As salam..

Korang tengok tak Ustazah Pilihan semalam??

Tugasan minggu ni menguruskan jenazah dari memandi, mengkafan dan solat jenazah..

Ustazah Aqidah pengsan semasa nak buat tugasan.. alasan yg diberi mungkin disebabkan kurang tidur dan rehat.. sebab sebelum ni memang dia dah biasa melihat jenazah..

Ada juga yang sedih kerana kenangan silam bila melihat jenazah bayi yang baru dilahirkan.. tak ingat pulak Ustazah mana..

Lepas membuat ulasan berdasarkan pertanyaan Mudirah dan Mursyidah di Raudhah.. time ni aku suka sangat2.. seperti minggu2 sebelum.. akan ada penyingkiran.. 3 nama disebut iaitu Ustazah Aqidah, Ustazah Atieqah dan Ustazah Hidayah.. di antara nama2 yang disebut.. salah seorang adalah Ustazah Terbaik mingguan.. macam biasa.. aku boleh agak..


Seni kebosanan

Citer hari Selasa... masa ni Amiera follow aku ke pejabat sebab masih demam..

Awal pagi dia rajin siapkan kerja2 sekolah yg byk tak siap2..

Bila dah petang.. dah letih.. dia wat perangai.. kacau aku laaa.. main game hp laaa.. last2 dah boring sangat2.. dia melukis pastu tampal kat dinding partition aku ni..

comel2 jerk karikatur ni.. 


Lagi setengah jam nak balik.. tau apa dia buat???


Top 24 MasterChef Malaysia

Korang tengok tak?? aku miss masa Boot Camp 1.. first time ditayangkan Sabtu lepas.. sebab masa tu aku kat umah mak aku.. umah mak aku takde Astro.. kalau ada pun.. aku kalah punya sebab semua orang nak tengok BOLA.. mencik tul..

So, malam2 berikutnya sampai Rabu.. aku tak miss ok tengok Boot Camp!! seronok sangat2 tengok diorang masuk pertandingan memasak ni.. macam2 tugasan yg perlu dilakukan sebelum dapat menyarungkan apron MasterChef Malaysia..

Yang betul2 mencabar.. tugasan kacau putih telur jadi gebu.. tak pakai mesin pemutar ok.. guna tangan untuk putarkan.. pergh.. kalau aku mahu krem tangan aku.. giler.. tau tak putih gebu tu camna.. tengok gambar chef Yahya kat bawah ni..


Lunch @ KRR

Erkkkk.. alhamdulillah... syukur sebab hari ni dapat makan sedap.. pegawai projek yg aku ngan 4 member lagi wat sistem yg dia handle belanja kami makan.. jangan jeles ok!! terbaekkkk... bukan senang nak jumpa pegawai yg dapat elaun keraian nak belanja anak2 buah makan2.. tau2 dapat elaun keraian bulanan senyap cenggitu jerk.. kami yg teruk2 buat sistem.. hmmmm.. dapat gaji yg ciput ni jerk.. elaun khas satu apa pun takdok!!

Actually malu2 gak nak pi makan.. yerlah kan sistem tu belum siap keseluruhan.. baru siap 2 modul utama.. sistem ni kena buat berfasa-fasa sebab besar sangat..

Asalnya mungkin nak pi Pizza.. tapi aku cadangkan ke KRR sebab Pizza ni cepat muak lah.. aku kalau makan sepotong pizza dah tak lalu nak telan lagi.. so, baik pi kedai makan yg memang betul2 menyeyangkan dan berkhasiat.. hehhehehhe...



Alhamdulillah..

Semalam..

Kami singgah ke rumah sebab nak tengok anak jiran mak aku betulkan mana2 yang rosak kat rumah.. cam biasalah masalah saluran paip kat rumah since aku pindah rumah tu asyik bermasalah jerk.. pastu mintak dia tampal balik lubang2 air-cond.. tukar suis letrik utama sebab dah longgar.. then check mana2 lampu yg tak menyala.. hope minggu ni leh selesai.. kerja abang tu nampak kemas walaupun bayaran agak mahal pada aku..

Alang2 kami dah singgah.. kami tampal balik iklan.. tak sampai 3 jam dah ada orang tanya.. memang taman rumah kami tu ramai yang nak menyewa.. nasib baik haritu aku lepak kat umah mak aku.. so, petang tu bakal penyewa call nak tengok rumah.. dalam hujan2 tu terpaksa gaklah aku bukak pagar..

Diorang excited ngan rumah aku tu.. yerlah kan.. rumah besar compare ngan rumah yg diorang duduk sekarang ni.. diorang cadang nak masuk bulan Dis.. tapi aku tak dapat nak reserve utk diorang.. konsep kami siapa cepat dia yg dapat based on harga sewaan gaks.. riak muka diorang seakan nak sangat rumah kami tu.. so, aku cakap kat diorang terpulang lah pada diorang.. fikir2kan dulu.. yg paling kelakar.. diorang suh aku tunggu msg diorang malam tu jugaks..

Tak sampai setengah jam.. diorang reply msg tanda setuju.. aku agak dah.. dari riak muka tu.. diorang sanggup pindah dari rumah sewa sekarang (sebab rumah sewa diorang sekarang ni kecik dan byk masalah)...

Lepas cerita ceriti gitu gini... InsyaAllah.. sabtu sign aggrement.. hope dalam tempoh ni diorang tak cancel.. takdelah pening2 kepala nak biarkan rumah tanpa penghuni..

Iklan kat blog ni dan kat depan pagar rumah still ON selagi belum sign aggreement.. 


Avatar Amiera

Ni Amiera yang buat ok.. sibuk jerk ngacau aku kat opis ni..

comel kan.. pandai pulak dia memilih.. yg tak tahan.. nak pilih hidung yang comel2 jerk.. huhuhuhuhu...


Jalapeno in da House..

Uols tau tak Jalapeno tu menda??

Jalapeno ni dah memang famous lama daaa... aku yg lambat membeli.. hhehehhehe..

Ia adalah serbuk cheese untuk wedges atau apa sahaja hidangan yg memerlukan cheese.. rasa sebijik cam KFC..
200gm.. tak tau bila boleh habis ni..

So, untuk permulaan.. petang Jumaat lepas.. (konon2 excited nak mencuba).. aku just buat wedges aku sendirik.. guna apa aja bahan yg kat rumah.. kebetulan ada 2 ketul kentang.. bolehlah nak merasa.. yg penting boleh di makan.. apa tah lagi adanya Jalapeno.. lagi syedap...


Bengang

Mula2 beriya msg en hubby.. tanya macam2.. konon betul2 nak.. lepas jumpa gaya mcm betul2 nak.. siap bagi ic no utk tenancy aggreement.. lepas msg balik.. senyap.. tau2 pagi semalam ni kata tak jadi.. bagi alasan yg tak boleh diterimapakai.. awat masa jumpa tak bagitau..

Susah sangat ke nak cakap belum pasti ke.. tak pun bagitau jerk.. akan confirm balik ke.. ni tak.. gaya tanda setuju..

Kalau aku tau.. takde lah kami nak tanggal papan iklan tu.. memang siot betullah..  ada juga umat manusia camni.. deiiiiiiii.. mana belajar haaaa?? $#%#%^..


Demam

Aku EL. Amiera pulak demam. Ni kali ke-2 dia demam untuk tahun ni.. start demam pagi sabtu.. mulanya nak bawak jerk dia ke opis aku.. tapi panas dia memang tak hengat.. opis aku pulak sejuk yg amat.. so, dari memudaratkan sakit dia baik aku cuti..

Punca demam.. tekak dia dah merah2.. mungkin jugak sebab dia kena hujan Jumaat lepas.. masa tu aku ngan Amiera redah hujan sebab dah lewat petang.. petir memancar2.. risau gak duk lama2 kat stesen bas.. bila hujan agak reda.. kami redah jerk.. kalau ikutkan aku yg patut demam sebab aku yg basah teruk.. Amiera sket2 jerk.. tapi tulah kan.. kalau dah nak sakit.. tak boleh nak kata apa..

Petang semalam baru pi klinik.. itupun sebab demam tak kebah2 dan makin teruk.. 

So far.. bila dah makan antibiotik beberapa kali baru kurang sket panasnya.. hope esok dia ok.. boleh pi sekolah cam biasa.. aku pun boleh pi kerja dengan hati yg senang..


Wordless Friday..

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacccchhhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....





CLOTH DIAPER (CD)

As salam..

Nak cerita sket.. khusus untuk ibu bapa yang bijak berbelanja..

Uols tau tak Cloth Diaper tu?? short form nya CD ok!!.. CD ni kiranya macam lampin kain anak zaman dulu2 tapi telah dikomersialkan dengan teknologi canggih zaman kini..

CD jenama BabyLand yg mempunyai kriteria seperti di bawah:-

1. 1 CD dibekalkan sekali dengan 2 insert. Insert mikrofiber ni lapisan dalam yang mudah meresap dengan cepat supaya baby anda sentiasa rasa kering..

2. Saiz yang besar sedikit dari keluaran lama (sapa2 yang pernah guna CD Babyland akan nampak perbezaannya)

3. Terdiri dari plain color (7 pilihan color : Pink, Merah, Oren, Kuning, Biru, Hijau, Ungu) dan printed (bercorak)..



 

 

4. Button yang terdapat pada CD adalah berwarna dan bukannya color putih seperti sebelum ini.. leh search kat google..



5. Terdapat extra button supaya CD nampak lebih kemas..

6. Teksture kain CD yang lebih berkualiti..

7. Sesuai untuk baby dari usia 0 - 3 tahun (anggaran 3kg - 13 kg)

Cara Penggunaan :

1. Masukkan insert ke dalam ruang kat CD yang telah disediakan. Terpulang samada untuk menggunakan 1 insert atau 2 insert sekaligus. Anggaran 1 insert boleh bertahan sehingga 3 jam..

2. Adjust CD mengikut button yang disediakan dan saiz anak anda..

3. Setelah digunapakai, sekiranya anak anda hanya kencing, just keluarkan insert dan masukkan insert yang baru. Sekiranya anak anda berak, sembur CD dengan air bersih untuk membuang najis dan kemudian cuci CD seperti cuci pakaian biasa.. gunakanlah Pencuci yang sesuai untuk anak2 anda..

4. Sekiranya nak mencuci menggunakan mesin basuh.. gunakan special net untuk memastikan CD anda tahan lama..


LEWAT..

Hari ni aku lewat sampai opis.. lewat 4 minit.. biasanya dalam 7.45 dan paling lewat pun 10 minit b4 8 pagi aku dah terpacak kat opis..

Nak tau kenapa?? aku hampir2 EL sebab Fateh demam panas awal pagi tadi..

Aku dapat rasa Fateh dah semacam sejak malam tadi.. dia tidur awal tak sempat nak makan malam.. pastu cam tak lena.. kejap2 merengek.. bagi susu tidur balik.. dalam kul 12 tgh malam.. aku tak tidur lagi coz dok layan citer James Bond dolu2.. masuk bilik tengok Fateh dah baring kat atas katil kat bantal aku.. aitttt.. tak dengar pulak dia merengek.. masa nak angkat dia.. hmmm.. basah dah baju ngan seluar.. masa aku nak tukar pakaian dia.. dia dah macam menggigil kesejukan.. cepat2 aku selimutkan dia dan biarkan dia tidur sebelah aku.. kasi rapat2 supaya dia panas..

Lebih kurang kul 3.. badan dia panas sangat2.. cepat2 aku bagi dia ubat demam.. aku rasa dia dah mula selesema balik.. tak sampai seminggu selesema dia reda.. dah datang balik.. haishhh.. ni lah risiko kalau anak2 kurang antibodi dan dihantar ke taska...


Exam tapi..

Semalam..

Amiera bagitau yang dia ada exam.. ada Math ngan BM katanya.. cikgu bagi kertas kena jawab.. bila aku tanya kakak boleh jawab ke tidak... katanya boleh...

Risau gaks.. kenapa takde surat daripada pihak sekolah menyatakan ada peperiksaan seperti penggal yang lalu..

Aku call pihak admin sekolah.. memang ada surat diedarkan.. tapi bila aku kata aku tak dapat.. staff tu tanya anak aku Tahun berapa.. bila aku cakap Tahun 1.. baru dia jelaskan memang takde surat diedarkan kerana format untuk Tahun 1 lain dari peperiksaan biasa.. KSSR.. ada cara dan penilaian yang berbeza..

So, aku google.. google.. google.. (cik google ni banyak bantu aku.. tima kasih cik google..)..


Teladan Untuk Tuan Tanah!!

Malam Isnin lepas..

Kononnya cousin tenant aku tu nak jumpa.. nak serah kunci katanya.. siap msg kat en hubby siang hari.. nak jumpa malam katanya..

Sampai kat sana dalam kul 9 tapi batang hidung pun tak nampak.. so, kami guna kunci spare.. masuk rumah tu sebab nampak dalam rumah dah clear.. langsir2 bagai dah cabut..

Masuk2 jerk.. kira oklah.. aku tak terkejut sangat sebab as tenant aku promise dia akan jaga rumah seperti rumahnya sendiri.. tak de robak sana sini.. alhamdulillah.. cuma lubang sebab dia pasang air-cond kat ruang tamu dan bilik Amiera.. itu small matter.. boleh tampal balik..


Wordless Wednesday.. Apa sudah jadi??


huhuuhhu.. nanti aku story.. permulaan pagi Rabu.. kata Wordless Wednesday kan..


Benjol vs Bengong

Geram... sedih.. tu jerk perasaan aku petang semalam..

Masa aku ambik Fateh.. wajah dia ceria.. berlari2 kat aku..

Cam biasa lah kan.. otw nak ke rumah tu.. aku borak2 ngan dia sambil tak lekang ngan ciuman kat pipi.. aku dukung dia ok!! terpaksa.. kalau aku lepaskan dia.. hmmm.. ntah kul berapa leh sampai rumah..

Sampai jerk kat rumah.. pasang lampu sebab dah gelap kan.. cuaca kat luar gelap gilos.. dah hujan.. baru aku ternampak satu benjolan besar kat dahi!!!..

sian encem mama kan..


Al-Awfar Junior

Khusus untuk semua ibu bapa..

Again.. n3 ni takde kaitan dengan mana2 pengiklan berbayar.. foc.. aku sendiri nak promote..

Kebetulan pi BIslam pas lunch.. aku ambik pamplet mengenai akaun simpanan untuk anak2.. cam best jerk.. dah macam akaun Nuri Bank Rakyat pulaks.. rasa cam nak masuk.. tapi tunggu dululah.. duit tak berkepuk2 lagi ni... hehhehehhe...



Riadah @ KL Ver 3 : Taman Tasik Perdana

Alhamdulillah... baru lepas lunch.. senak pulak rasanya perut ni.. pesal eh.. bukan sebab kekenyangan ok.. angin kot.. whatever laaa.. nak rehat sat sambil taip n3 ni..

Oh ya tadi nampak iklan pasal akaun al-awfar Junior Bank Islam.. mcm best.. sempat gak aku bertanya kat petugas kaunter.. nak tahu cerita selanjutnya tunggu next n3 ok!

Bersambung kisah riadah tadi...

Lepas pi Tugu Negara... kami ke Taman Tasik Perdana.. menikmati keindahan alam.. sambil aku menyediakan juadah yg dibawa... Amiera main layang2.. si adik dah cemburu.. pun nak main sama.. terpaksa umpan Fateh ngan buah oren.. baru duk diam.. makan kat bawah pokok.. ada meja disediakan.. angin sepoi2 bahasa.. cuaca kejap mendung kejap panas... memang best!!


Riadah @ KL Ver 2 : Tugu Negara

Ok... sambung lagi aktiviti riadah kami kat KL...

Lepas habis explore Planetarium Negara... kami ke Tugu Negara.. menjejak sejarah... nak tunjuk Amiera the real tugu Negara yang pernah dia nampak iklan kat TV...

Sampai kat sana dalam tengahari.. memang panas terik sungguh!! nak tak nak redah jugaklah... ramai gak pelawat yang datang.. kebanyakan aku tengok orang2 Cina..

Si Fateh bila dilepaskan.. uiiii... ligat.. tak mau pegang2 tangan.. nak jalan sendiri gamaknya... aku dok risau kolam2 air yang disekitar menara dan tugu tu.. langsung takde penghadang.. bahaya sungguh lah aiiii... kalau parents yg ramai anak dan jenis ligat macam Fateh... hmmm.. kena hati2 lah.. tau2 semua dah mandi manda dalam kolam tu... ahaks..


Riadah @ KL Ver 1 : Planetarium Negara

As salam...

Semua sihat?? aku ngan family semuanya sihat alhamdulillah.. syukur ke hadrat Ilahi kerana beri aku kesihatan berpanjangan supaya dapat berbakti kepada keluarga dan kerjaya..

Seperti yang dijanjikan.. meh aku nak story sket pasal aktiviti riadah aku pada hujung minggu ni..

Tajuk pun riadah @ KL kan.. so, kami ke KL lahhh.. rasa2 uols lah kan.. apa yerk yang ada kat KL tu?? shopping complex banyaklah kan.. takkan beriadah kat shopping complex kot.. bukan riadah namanya.. tu kes perabih duit... hehehhehe... takde makna ok aku nak ke shopping complex tengah2 bulan ni.. lainlah pulus aku sentiasa berkepuk dalam poket.. camtu gayanya.. hari2 aku shopping.. .wallahhhhhhh... syurga dunia tu!!



Hujan rahmat

Alhamdulillah... hujan turun lebat sangat2 kat luar tu.. jap lagi aku nak balik ni... huhuhuuuuuhu.. walaupun berpayung confirm aku basah gak nanti... tapi takpe.. dah lama tak hujan.. tiap2 malam panas kan..

Esok cuti kan.. uols wat pe??

InsyaAllah aku sefamily ada tempat nak dituju.. hope dipermudahkan-Nya.. aktiviti riadah bersama anak2 tersayang.. so, kalau ada masa free kat umah nanti (rasanya macam tak jerk).. pagi Isninlah aku update yerk.. huhuhuhuhu..

Selamat bercuti minggu semua.. see ya next week..


Anlene... Terbaekkk...

Apa yer nak citer petang2 Jumaat ni.. Bajet dah bentang dah minggu lepas.. nunggu jadual gaji baru jerk lagi.. hope kuar middle of Dec.. tak sabar nak berbajet2 sendiri ni.. huhuhuuuhuhu..

Meh nak citer pasal susu Anlene... n3 ni takde kaitan dengan unsur2 pengiklanan ok!! sajer nak citer... tapi kalau syarikat Anlene baca n3 ni.. leh lah lantik aku jadi duta Anlene yerk.. huuhuhuu.. bleh jadikan aku bahan ujikaji.. hehehhehe..

B4 this memang aku selalu gak beli susu Anlene ni.. tapi alahai nak minumnya berjanggut nunggu... hehehheheheh.. bukannya aku tak boleh nak minum.. boleh jer tapi nafsu nak membuatnya tu takde.. kalau air teh ke IndoCafe ke.. laju jerk aku membuatnya..
susu perisa coklat jerk yang bleh lalu kat tekak aku ni..



Edisi Perabih Duit

Pantang ada jualan kat opis aku ni.. ada jerk nak usha pi tengok.. asalnya tak nak membeli.. nak window shopping jerk.. tapi pompuan beb.. tak sah kalau tak membeli..

Oh ya.. kat bawah opis aku ni.. tiap2 minggu setiap Khamis dan Jumaat ada wat jualan2 kecil2an.. ada yg jual baju2.. kain ela.. handbag.. brooch.. minyak wangi.. alat mekap.. produk2 herba.. kain batik pun ada tau.. baju kanak2 lagi banyak.. tu yang tertarik menarik da boom.. suka sangat tengok baju budak2.. ada yang murah.. dan ada yang mahal... so, its your choice.. nak murah ke mahal.. tepuk poket masing2..

Minggu lepas aku dah perabih duit beli baju Fateh Boboiboy 2 pasang dan baju tidur Amiera Angry Bird.. haa.. (pics lupa nak snap..) citer pasal Angry Bird ni.. pasal tak nak ambik tau ler ni.. orang lain dah tau.. aku baru sibuk nak tau.. memang ketinggalan keretapi sungguh lah aku ni... masa aku beli baju tu nampak comel laks burung tu... so, aku belilah baju tu.. konon2 nak surprise Amiera... mesti Amiera tau pasal Angry Bird sebab dia suka tengok citer kartun kan... tapi rupa2nya.. Angry Bird tu game lorrr... opismate aku yang bagitau.. cittttt... memang katak bawah tempurung betullah aku ni.. maklumlah kan aku ni bukannya minat ngan game2 ni.. sebab tu aku ketinggalan zaman sket...



Real Barbie Doll

Comey kan..

So, sesapa2 yang tgh pregnantkan anak pompuan.. sila ngadap hari2 gambar ni ok.. hehehheheh.. mana tau berkenan.. huhuhuuhu.. dapat anak comei oooooo... macam barbie.. motip??





Ustazah Pilihan Minggu ke-2

Uols tengok tak semalam Ustazah Pilihan?? aku tengok gak tapi tak fokus sebab urusan rumah tak selesai2..

Untuk minggu ke-2 ni diorang diberi tugas ke tirai besi aka Penjara Wanita.. satu kumpulan 2 orang kalau tak silap.. menemuramah penghuni tirai besi dengan macam2 kisah yang dipaparkan.. sedih.. tapi sekurang2nya paparan ni dapat menyedarkan kaum2 wanita diluar supaya berhati2 supaya tidak melakukan sesuatu yang boleh mengheret kita ke kancah jenayah..

Bila Mudirah menanyakan soalan kepada ustazah2.. bab ni yang aku suka sekali sebab bilamana seseorang ustazah tu bijak berbicara dengan iringin ayat-ayat Al-Quran.. sebutan.. dengungan.. sedap jerk dengar...




Pra-Kelayakan Model Sesi I

As salam..

N3 ni untuk peminat2 Fareeda... dan kalau yang bukan peminat Fareeda tapi nak cuba nasib bolehlah... aku lambat sket promote kat kawan2 semua.. rasanya tarikh tutup penyertaan kat Bangi dah tamat.. yang ada pun kat Penang..

Walaupun aku ada beli gak tudung Fareeda.. tapi aku tak layak nak join.. muka tak fotogenik.. umur dah terlebih syarat agaknya kot.. tak sesuwai ler...



Couple

Couple atau istilah mudahnya ... cinta monyet.. ada yang sampai ke jinjang pelamin.. dan ada juga yg separuh jalan..

pics search kat google..

Korang pernah 'couple' tak masa sekolah2 dulu??? tak pernah??? tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... buuuuuuuuuuuuuuu.. sapa yg tak pernah couple masa sekolah2 sila senyum lebar ok!! aku ler tu.. cayalah... puji diri sendiri sebab aku berjaya untuk tidak meng-couple kan diri ngan mana2 student lelaki ok!!

Tipulah kalau aku kata zaman sekarang ni student yg bercouple tak pernah pegang tangan... zaman dulu2 aku tak taulah kan.. sama kot.. wallahualam..  itu dah mencemarkan amanah ibu bapa masing2..

Kenapa aku buat topik hangat ni???



Aaaaaaaaaaatuuuuuiiittttt.....

Ha... hambek ko!! ni lagi ganaz weiii... lagi samseng maaaa.... konon.. hehhehehe... dalam blog berani laaa... cer buat betul2 depan orang tu... kaku kaki semua.. huhuhuhuuh.. pengsan #$@&*...

Al-kisahnya...

Pagi2 tadi kecoh kat opis aku ni haaaa... ingatkan per hal lah tadi.. kecoh sekejap.. aku pun naklah tau kan.. minah kepohh.. kepoh ke aku??? kan ke aku ni pendiam.. suka wat hal sendiri.. selalunya berita2 sensasi orang lain dah lama tau.. aku baru nak tau.. huhuhuu..



Blogger MasterChef Malaysia

As salam...

Uols perasan tak.. kadang2 Astro ada buat iklan pasal MasterChef.. cam best jerk.. mati2 aku ingatkan ada pertandingan memasak antara Chef2 kat Malaysia ni.. rupa2nya utk semua rakyat Malaysia yang telah berjaya melepasi saringan2 yang telah dijalankan.. ada 40 peserta keseluruhan akan berentap.. excited gak nak nengok.. aku bab2 rancangan memasak ni memang suka tengok.. tapi tak pandai2 jugak memasak..





Offer Tinggi

Petang semalam en hubby call katanya... ada sorang lecturer pompuan request nak beli rumah kami.. dia tawarkan RM450K... perghhh... tinggi tu.. 2 kali ganda harga rumah masa kami beli.. dan dia pun siap tanya berapa harga yg kami nak letakkan.. fuhhh..

Maaflah yer... rumah kami tu bukannya untuk dijual (buat masa ni lah.. sayang ooo).. bukan mudah nak beli rumah tu.. dengan environment yg cantik.. kemudahan yg macam2.. amat sesuai untuk kehidupan kami masa hari2 tua nanti..

Kami cuma niat nak sewakan sebab tak nak biarkan rumah tu sepi tanpa dihuni.. (nanti ada orang lain yg menghuni.. huhuhuuuu).. selagi kerjaya aku dan masa depan pendidikan anak2 di Putrajaya ni... aku akan sewakan rumah tu.. tak de niat langsung nak jual.. rumah tu lah aset berharga buat kami..


Windu aaa ngan rumah itu...

Tgh bosan2.. sambil nunggu job yg hang.. team projek kena tambah sket lagi portion kat modul sebelum ni.. byk lagi changes kena buat pasni.. aku surf lah blog sendiri.. tetiba tengok gambar2 rumah lama... hmmmm.. rindu sangat2...

InsyaAllah.. kalau takde aral.. hujung minggu ni kami akan berkunjung ke sana.. nak check dan kemas apa2 yang patut...


Ngantuks

Oooooooooooooo... uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.... zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

Ngantuknya...

Dahlah tidur lewat semalam.. layan citer Tamil.. huhuhuuu.. boleh gitu.. kata 1 Malaysia.. kenalah layan semua Movie.. kwang..kwang..kwang... kebetulan jerk tu.. aku tengah iron baju Amiera ngan baju keje... citer kat Chanel Astro yg biasa ditengok cam tak best jerk.. en hubby tukar ke Channel Fiesta.. sempena musim2 perayaan ni memang Astro bagi free sampai end of Oktober kalau tak silap..

Tup2 macam menarik jalan citer dia.. Tamil pun Tamillah.. yg penting jalan citer dan ada sub-title.. best gak.. citer seram2 ni aku sukalah.. huhuhuhuhu... Amiera pun layan gaks.. sanggup bersengkang mata tengok citer tu.. suh tidur tak mau.. aku dah siap pesan.. esok kalau aku kejut tak mau bangun.. hmmm.. memang kenalah ngan aku... sib baik hari ni dia boleh bangun.. tapi kesian gaklah.. mesti dia ngantuk dalam kelas nanti ni..

Kalau setakat tidur kul 12.. aku boleh lagi nak bangun cam biasa.. tapi yg buat aku rasa ngantuk dan hangen ni.. boleh satu kereta tu alarmnya berbunyi macam bunyi hon.. punyalah kuat..adalah dalam seminit dua.. pastu senyap.. tak sampai 15 minit berbunyi balik... maybe dalam kul 3 lebih kot... terkejut aku.. dahlah nak sambung tidur balik bukannya senang.. sampai ke subuh.. bunyi2 tu masih berlanjutan.. hampagas tul lah.. awatlah pemilik kereta yang parking kat luar tu tak nak jenguk ke luar.. kot2 kereta mereka yg berbunyi.. ke diorang tu tidur mati.. eiiii.. geram sungguh laaa... pencemaran bunyi betul.. awatlah diorang ni buat tak endah jerk.. kena curi kereta baru tau!!


Sepetang di pinggiran pantai

Petang ahad... semalam lah kisahnya...

Pagi tu en hubby ada perlawanan bowling anjuran opis dia.. dalam tengahari sampai... lepas lunch.. en hubby ajak pi Pullman.. plan yg asal dulu.. so, aku pun setuju bawak anak2 pi main2..

kelihatan ada function di sana.. melibatkan pelajar U kalau tak silap aku.. 


Ulasan Bajet 2012

Habis pembentangan bajet 2012.. banyak siaran2 TV membuat ulasan mengenai bajet.. macam2 isu yang dibangkitkan dengan hal ehwal semasa.. asyik diorang jerk ulas.. meh blogger pulak nak ulas..

Aku cuma nak ulas yang berkaitan ngan aku dan yg menarik perhatian aku.. yg lain2 uols ulas lah sendiri.. huhuhuhuhu...

1. Bayaran pendaftaran murid Sekolah Rendah RM24.50 yang merangkumi bayaran kokurikulum, kertas ujian dalaman, MSSSM dan Insurans Takaful..

Ulasan : Walaupun nampak jumlah ni kecik jerk.. bagi parents yg anak tak ramai dan berkemampuan.. mungkin takde effect sangat.. tapi bagi yg kurang berkemampuan dan bilangan anak yg ramai.. memang besar maknanya dan pemansuhan yuran pendaftaran ni dapat membantu meringankan beban mereka.. aku setuju sangat2..



Suspen..

Lagi sejam.. PM kita akan bentangkan bajet 2012 di Parlimen..

Dan as usual akhir2 pembentangan tulah yang ditunggu2 especially kakitangan awam... adakah isu2 yang digembar gemburkan sesetengah pihak itu benar atau sebaliknya... adakah banyak berita2 gembira untuk rakyat jelata??

So, sama2lah kita mendengar ulasan keseluruhan bajet 2012..

Apapun.. jika ada rezeki untuk kakitangan awam.. aku bersyukur sangat2.. tapi jika takde nak wat macam mana.. mungkin belum tiba masanya.. (walhal frust gak..)


Boboiboy

Mesti uols pernah dengar kan nama Boboiboy ni.. memang sekarang famous de amous.. apa??? tak tau... yg tau tu duk dendiam eh.. yg tak tau meh aku nak citer sket.. (hmmm.. camna aku leh terjebak ngan animasi2 ni.. huhuhuhuuhu)



Boboiboy ni adalah satu cerita kartun animasi bersiri yang dihasilkan oleh Animonsta Studios..  




Shabby Chic

Ohhhh... ahhhhh... teruja aku... cantik siot... alangkah indahnya... motip??? lalalalalalalalala....




Tak pernah2 lupa..

Ni lah first time since dah ada anak 2 orang..  aku dah start jadi pelupa yang amat.. itu menandakan aku ni dah TUA!! huhuhuhuuh... sedar diri sendiri... insaf sekejap..

buruk sungguh laaa...

Aku kalau bab2 urusan anak2 memang aku tak pernah miss.. tapi hari ni.. aku boleh tak ingat langsung.. bekas susu Fateh aku lupa nak masukkan ke dalam beg..

Nak kul 9 cikgu taska call aku.. susu Fateh tak ada... baru aku teringat... memang kalut aaa... kesian Fateh.. mungkin dia dah mandi.. so, mesti dia nak susu kan..

Cepat2 aku mintak tolong opismate hantar aku balik umah sat.. ni ler aku.. tak pandai drive.. penakut yang amat.. harapkan lesen jerk renew tiap2 taun.. anyway.. thanks yer Nita for ur kindness...


Waffles Gardenia

Uols pernah makan tak waffles baru ni..

Aku baru jerk try beli semalam... yg ada hanya perisa Cinnamon.. rasa kayu manis... banyak lagi lain2 perisa.. vanilla, bluberry, banana, maple wholemeal..


Rasa agak kureng sket.. sebab bau kayu manis tu kuat.. tapi nak tak nak telan gaklah.. nak lagi sedap bakar pastu sapu mentega / peanut butter / chocolate baru sedap sket...

pics search kat google..
Pasni nak try perisa lain laks..


Ustazah Pilihan

Salam pagi Khamis...

Nak citer sket pasal Ustazah Pilihan ni... siaran mingguan dan penyingkiran akan mula ditayangkan pada hari ini..

Siri Detik Ustazah Pilihan pun akan ditayangkan setiap hari.. cuma 10 minit jer kalau tak silap aku lah.. cam tak best jerk nak tau apa aktiviti diorang.. yg sempat aku tengok masa mula2 mereka mendaftarkan diri.. nanges2.. huhuhuhu.. ada yg tinggalkan suami dan anak2... yg bujang terpaksa berjauhan ngan mak ayah.. dan ada juga relax jer sebab dah biasa berjauhan ngan parents..

pics dari astro..
sapakah Pilihan Anda?? 

aku tak pilih sapa2. .sebab aku dah ada Ustazah Pilihan aku sendiri.. nak tau sapa?? opismate aku laaa.. hehehhe... comel.. ciri2 ustazah.. ciri2 isteri solehah... ciri2 ibu mithali.. perfect lah..

Semalam kisah diorang main futsal.. lawak sungguh laaa... agak2 lah nak beriadah pun.. takde ke aktiviti sukan yg sopan sket.. macam bowling ke.. kesian peserta2.. yerlah.. diorang terpaksa sebab itu adalah satu tugas yg diorang kena laksanakan.. sepatutnya pihak2 tertentu fikir2kan dulu..

Nak tahu aktiviti2 diorang leh pi kat website ni... http://www.astro.com.my/ustazahpilihan/

Yg teruna2 di luar sana.. kalau berkenan nak cari bakal isteri.. bolehlah cuba try test tengok... tak salahkan.. yg bujang2 jerlah.. isteri orang jangan sekali.. janganlah over sangat.. huhuhuu..


Cinabeng... Fuhh Selamat aku..

Hishhh... geram betullah syarikat2 yang suka ambik kesempatan ni...

Dahlah call suara kejap2 timbul.. ingatkan menda laaa... kata aku antara yg terpilih lah... cittt!!

Tau2 nak mintak pengesahan bagai.. aku yerlah bagi info kredit kad aku (bodoh diri sendiri).. cerita punya cerita dalam nada yg tak berapa clear.. tup2 kata aku kena bayar RM499 utk pendaftaran.. katanya boleh refund balik..

Pastu aku cakaplah.. aku tak nak kad tu.. buat apa nak kena bayar mahal2.. tapi pompuan tu siap tanya kenapa aku tak nak.. aku bagilah alasan yg sesuai.. tapi dia berdolak dalih lagi.. katanya pendaftaran online akan dibuat.. dan keputusan samada aku dapat ke tidak kad tu diorang akan call kemudian.. pastu aku cakaplah.. saya tak nak.. batalkan jerlah per susah... pastu dolak dalih lagi.. kata nama aku akan didaftar.. pastu terus letak telepon.. bodoh punya pompuan.. hampeh sungguh2 laaa...




Alhamdulillah...

Baru dapat msg dari Dr Hazian aka dr yang rawat aku tempohari...

Terkejut gaks.. dr sendiri yg msg kat aku.. ingatkan nurse yang akan contact aku..

Alhamdulillah.. result pap-smear aku normal.. so, uols dah buat pap-smear??

Pasni ingat nak dapatkan vaksin HPV laks.. en hubby.. tolong buat appointment bleh... :-D


Maajun punya kisah..

Sebut pasal maajun ni... biasanya dikaitkan dengan zaman mak2 kita dulu.. aku masih ingat lagi.. mak aku dulu lepas pantang.. dia makan maajun tak tau jenis apa.. tapi maajun tu dalam bekas bulat kecil color kuning macam bola.. bila dibuka.. hmmmm... baunya... menusuk.. ehhehehhe...

Bila zaman semakin moden.. maajun telah dikomersialkan.. dalam macam2 bentuk packaging.. dan jenama.. masing2 mempunya rahsia dan keistimewaan tersendiri..




Mandi manda @ Gold Coast

Waaaaa.... gold coast tu... takde makna nak gi jauh2 ok.. tak pernah lagi nak pi obersea ok.. setakat dalam semenanjung ni.. masih gagah lagi.. tak dapat pi gold coast sebenar.. dapat pi yg dekat pun jadiklah.. pantai Bagan Lalang yg bersebelahan ngan Sepang Gold Coast..

Memang tak plan sebenarnya.. tetiba petang Sabtu en hubby ajak gi mandi manda kat pantai Putrajaya... kebetulan aku tengah dok buka lappy kesayangan.. terus aku suggest gi Sepang Gold Coast.. tengok gambar.. tengok map.. terus en hubby setuju tapi bukannya pergi immediately.. plan gi esoklah.. ingatkan nak bawak parent aku sekali tapi ayah aku kerja.. mak aku tak mau pulaks...

Kul 7 aku dah siap2 bangun.. nak masak nasi lemak.. request en hubby.. kena masak lebih sket sebab nak bawak pi picnic nanti.. goreng nugget utk anak2..

Kul 9 lebih kami kuar.. itupun aku dah bising2 takut kalau lambat cuaca panas... alhamdulillah cuaca mendung.. hehehhehe...

pantang dapat topi.. tak habis2..

peace four!!




Desert Hari Cuti

Tengah2 rajin hari Sabtu...

petangnya aku buat bubur kacang... dah lama tak makan.. kebetulan kacang hijau ada.. bahan2 yg lain pun ada.. laju jerk aku masak.. simple dimple.. bleh hirup petang2.. mmmm.. syedapppp.. masak sendiri.. citarasa sendiri.. baru puas hati.. beli kat luar tak sama ngan citarasa sendiri..


malamnya.. aku buat puding kastard Peach.. nyum2.. buat satu adunan.. blehlah dapat dalam 15 bekas kecil.. tujuan nak bawak pi berkelah esoknya...

puding kastard dah siap..

letakkan buah peach diatasnya dan sedikit susu sejat..kalau nak lebih cantik.. blehlah tambah apa2 pun kat atas tu ikut citarasa masing2..

pastu sejukkan dalam fridge.. baru sedap di ngap!!


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (269) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (75) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (193) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (115) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (2) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty