Salam Jumaat..
Actually since semalam.. aku tak tau nak cerita apa.. takde idea.. lagipun sibuk sket ngan kerja coding aku yg takde kesudahan ni..
Hari ni pun tak tau nak cerita apa.. aku cerita pasal jering lah..
kredit to info-gallery.org
Korang makan jering?? mesti ramai yg tak suka kan.. zaman aku dulu biasanya yg hidup di kg jerk makan jering ni.. kat bandar tak taulah..
Jering ni pulaks ada macam2 jenis dan gelaran.. ada jering muda yg dibuat ulam.. ada jering tua.. jering tua ni boleh dimasak terus atau pun dicambah terlebih dulu.. jering cambah ni.. setahu aku.. cara arwah nenek aku dulu.. akan tanam jering tua ni dan ianya akan bercambah.. dan cara memasak jering cambah pun lain..
jering muda.. kredit to dangarumbia.wordpress.com
jering tua.. kredit to rasarasa.net.my
jering cambah.. kredit to cheriterazanyra.blogspot.com
Jering ni kat mana2 negeri pun ada.. cuma bezanya.. cara ianya dihidangkan.. ada yg dibuat ulam.. ada yg dimasak.. dan macam2 cara..
Di n9 pulaks.. selain dibuat ulam.. kami masak dengan aneka resepi.. dan yang paling sedap bila jering tua ni direbus seempuk2nya.. pastu di buat sambal tumis or sambal kering.. memang marvellous.. jilat jari ko!.. selain tu boleh juga dimasak lemak cili padi.. jering cambah ni pulaks.. akan diketuk terlebih dahulu menggunakan lesung kemudian masak lemak cili padi.. pun sodap! selain tu.. jering cambah ni pun boleh dibuat sambal.. tapi caranya lain sket.. kami akan hiris dulu.. kemudian goreng garing2.. pastu buat sambal kering.. pergh!! makan ngan nasi panas.. memang sedap...
Tapi sayangnya... aku ni jenis tak berapa nak reti.. tak mewarisi keistimewaan tu.. aku tak reti ko! aku tau makan jerk.. huhuhuhuhu... sebab tu aku jarang beli jering.. kalau aku beli pun.. aku beli jering muda.. kalau yg tua ni memang aku tak tau.. takut salah.. kalau aku teringin sangat nak makan.. aku mintak abah aku tolong belikan jering.. pastu bab masak.. aku no hal lah.. hantam sajalah asal ada rasanya.. tapi kan tak seenak masakan arwah nenek dan mak aku..
Dan kebetulan masa aku balik umah mak aku.. ada jering... fuhhh.. menusuk kalbu baunya yg harum.. tapi ada orang tak boleh ooo ngan bau jering rebus ni.. mak aku masak lemak cili padi.. pedas... zassssssssss... sempat lagi suh aku tapau bawak balik.. aku sorang jerlah yg makan.. makan lauk tu ngan nasi putih pun dah cukup pada aku.. tak toleh kiri kanan...
Tapi AWAS!! jering tak boleh makan dalam kuantiti yang banyak ok! boleh merosakkan organ dalaman kita.. info lanjut bleh baca kat
sini.. so, peminat tegar jering.. hadkan pengambilan jering anda..
Comments
makan jering gak eh.. tu aa.. orang n9 ni suka makan yg pelik2.. memang sedap lah wehhh.. kelemakan jering tu terasa..