Bermulalah Perjalanan Seorang Mahasiswi UKM

Image
 Assalamualaikum.. Lamanya tak update blog.. sibuk sangat sejak jadi penyelia ni.. coding pun aku kena hadap.. keje2 pengujian coding programmer bawah aku pun aku kena hadap.. report pun nak kena update.. aduhaiiii... better aku jadi programmer dari penyelia.. nak gaduh pun ngan PC jerk.. hahahahha.. tapi nak buat camna.. keje ngan gomen ni.. sampai masa kau akan naik pangkat.. huhuhu... hadap jerlah... Oh ya berbalik pada topik... Selepas SPM 2021, macam2 cabaran yg perlu ditempuhi untuk membolehkan si kakak layak memasuki bidang perundangan.. memandangkan si kakak tak lepas min requirement nak masuk Asasi Law, jalan pintas adalah dengan memasuki Matrikulasi jurusan Perakaunan yang dia agak kurang berminat.. walaupun kurang berminat exam Akaun dpt A jugak.. aku pun confuse.. kalau dia tak diterima juga untuk ke degree Law, jurusan perakaunan pun apa kurangnya.. at least backup tu ada..  Selepas berhempas pulas di Matrikulasi.. proses seterusnya adalah menyusun borang UPU dengan sebaik

Perihal Jering

Salam Jumaat..

Actually since semalam.. aku tak tau nak cerita apa.. takde idea.. lagipun sibuk sket ngan kerja coding aku yg takde kesudahan ni..

Hari ni pun tak tau nak cerita apa.. aku cerita pasal jering lah..

kredit to info-gallery.org


Korang makan jering?? mesti ramai yg tak suka kan.. zaman aku dulu biasanya yg hidup di kg jerk makan jering ni.. kat bandar tak taulah..



Jering ni pulaks ada macam2 jenis dan gelaran.. ada jering muda yg dibuat ulam.. ada jering tua.. jering tua ni boleh dimasak terus atau pun dicambah terlebih dulu.. jering cambah ni.. setahu aku.. cara arwah nenek aku dulu.. akan tanam jering tua ni dan ianya akan bercambah.. dan cara memasak jering cambah pun lain..

jering muda.. kredit to dangarumbia.wordpress.com

jering tua.. kredit to rasarasa.net.my

jering cambah.. kredit to cheriterazanyra.blogspot.com

Jering ni kat mana2 negeri pun ada.. cuma bezanya.. cara ianya dihidangkan.. ada yg dibuat ulam.. ada yg dimasak.. dan macam2 cara..

Di n9 pulaks.. selain dibuat ulam.. kami masak dengan aneka resepi.. dan yang paling sedap bila jering tua ni direbus seempuk2nya.. pastu di buat sambal tumis or sambal kering.. memang marvellous.. jilat jari ko!.. selain tu boleh juga dimasak lemak cili padi.. jering cambah ni pulaks.. akan diketuk terlebih dahulu menggunakan lesung kemudian masak lemak cili padi.. pun sodap! selain tu.. jering cambah ni pun boleh dibuat sambal.. tapi caranya lain sket.. kami akan hiris dulu.. kemudian goreng garing2.. pastu buat sambal kering.. pergh!! makan ngan nasi panas.. memang sedap...


Tapi sayangnya... aku ni jenis tak berapa nak reti.. tak mewarisi keistimewaan tu.. aku tak reti ko! aku tau makan jerk.. huhuhuhuhu... sebab tu aku jarang beli jering.. kalau aku beli pun.. aku beli jering muda.. kalau yg tua ni memang aku tak tau.. takut salah.. kalau aku teringin sangat nak makan.. aku mintak abah aku tolong belikan jering.. pastu bab masak.. aku no hal lah.. hantam sajalah asal ada rasanya.. tapi kan tak seenak masakan arwah nenek dan mak aku..

Dan kebetulan masa aku balik umah mak aku.. ada jering... fuhhh.. menusuk kalbu baunya yg harum.. tapi ada orang tak boleh ooo ngan bau jering rebus ni.. mak aku masak lemak cili padi.. pedas... zassssssssss... sempat lagi suh aku tapau bawak balik.. aku sorang jerlah yg makan.. makan lauk tu ngan nasi putih pun dah cukup pada aku.. tak toleh kiri kanan...



Tapi AWAS!! jering tak boleh makan dalam kuantiti yang banyak ok! boleh merosakkan organ dalaman kita.. info lanjut bleh baca kat sini.. so, peminat tegar jering.. hadkan pengambilan jering anda..

Comments

syalinda johari said…
kak iena..sedaplah masak lemak tuh..pernah makan dulu...orang nogori masak.. pergh..pedasss tapi menjilat jariiiiii
Faina Arisya said…
syalinda..

makan jering gak eh.. tu aa.. orang n9 ni suka makan yg pelik2.. memang sedap lah wehhh.. kelemakan jering tu terasa..
Kebod's Family said…
kat kelantan jering di rebus..pastu makan ngan kelapa...bleh jd juadah minum petang plak nyer...

Popular posts from this blog

Susu Rosak!!

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Kopi Che' Nah