Semanis Kurma @ My Opis

Pagi tadi..

Opis jabatan aku ni ada buat program bicara rohani untuk bulan Mac.. dan yang paling best ceramah kali ni adalah penceramah jemputannya iaitu Y. Bhg. Ustazah Dato' Siti Nor Bahyah dan suami beliau Ustaz Wan Akashah.. tapi yang tak bestnya.. ceramah tu hanya sejam sajork..


Tajuk ceramah kali ini adalah Semanis Kurma Keluarga Bahagia..




Muffin 2nd Edition

Hehehhehe... giler muffin..

Semalam.. aku ngikut opismate pi kedai bakeri kat Presint 9..  alang2 dah sampai ke sana.. macam2 ada.. mulalah idea nak buat muffin datang baliks.. yerlah kan.. percubaan pertama aritu sedang2 aja..

So, semalam gigihlah carik balik resepi2 kat internet.. semestinya resepi yang berbentuk kukus.. tapi alahai.. aku carik juga resepi yang berbentuk bakar.. mungkin jugak boleh di kukus.. pandai2lah nanti aku adjust..

so, inilah hasilnya.. snap pic muffin yang comel2 jerk.. huhuhuhuhu..

Nak tau resepi?? meh aku citer sket2...




Bomba.. oh bomba.. ganggu tidur ku..

Awal pagi tadi.. lebih kurang pukul 2 lebih..

Aku terkejut sebab dengar bunyi siren bomba... terus bangun jengah tingkap.. nampak jentera bomba..

Cepat2 aku kuar ke balkoni tengok apa yg berlaku.. sampai 2 jentera bomba.. risau gaks.. apa kes??

pics cari kat google..


Ada gaklah beberapa ahli bomba keluar dan menghala ke apartment aku tu.. dan yang lain2 tunggu kat luar sambil pandang ke atas (en hubby aku yang cakap.. aku tak nampak apa pun... aku cuma nampak jentera bomba dan orang2nya sahaja.. apa yg diorang buat aku bukannya nampak.. yg aku tau.. diorang berkumpul sambil borak2..)

Dalam 5 minit camtu.. kami tengok masih takde apa2 yang mencurigakan.. kalau kebakaran atau gegaran.. mesti diorang dah arahkan penduduk keluar dari bangunan.. kalau setakat orang terperangkap dalam lift.. takkan sampai 2 jentera bomba datang... hmmmm.. confuse aku..




Seefood

Jumaat lepas...

Lepas dinner.. aku ajak en hubby bawak anak2 tengok wayang.. maklumlah kan.. esoknya cuti.. penat pun takpe.. esok boleh tido lama2... hehehheheh.. pemalas sungguh kan!

Kami pi survey movie apa yg ada.. asalnya nak tengok John Carter.. tapi tiket selling fast lah beb.. so, kenalah cari filem2 lain yang menepati citarasa anak2 aku..

Bila tengok senarai ada movie seefood..  aku teringat opismate aku.. bolehlah layan cerita ni.. nak tau best tak best.. dengarnya movie Silver Ants ni adalah syarikat animasi di Malaysia.. waaa... satu usaha yang sangat kreatif dan mengangkat budaya dan kehidupan rakyat di Malaysia..


So, decide tengok cerita ni.. tapi wayang start kul 9.45 mlm..

Kami balik rumah.. bersihkan diri.. kemas apa yg patut.. pakaikan anak2 baju panas siap2.. baru syok sket nak layan movie malam2..

Sampai di Alamanda..




Muffin Coklat Kukus Bersama Chef Amiera..

Semalam..

Projek yang asyik tertangguh2 nak buat.. resepi dah ada.. cari kat internet jerk.. kalau tak silap aku kat MakLang Azie ..

Alang2 membeli barang2 dapur semalam.. aku beli baking powder, soda bikarbonat dan chocolate chip.. bahan2 lain dah sedia ada di rumah.. tapi coklat emulco jerk tak jumpa2.. habis stok kot.. tak perlah.. cuba jerlah buat tanpa emulco..

Resepinya tak susah.. senang sangat2.. nak2 pulaks yang berkukus.. maklumlah kan.. aku takde oven.. mungkin ramai yg heran.. nape aku tak de oven.. ntahlah.. dulu2 adalah tapi jarang sangat guna.. last2 rosak.. hehehhehe... nak beli yang baru.. hmmm.. nanti2lah.. bukannya satu keperluan yang penting..

Yang paling best..  mixer pun aku takde tau.. hehehhehe.. nampak sangat aku tak masak kek2 ni.. bukan aku malas ok.. masalahnya.. anak2 aku agak kureng sket ngan kek2 ni.. ayahnya.. hahahhahaha.. lagilah tak suka.. so, kalau aku teringin nak makan kek ke apa ke... beli sajork..

Masa bujang2 aku suka buat kek.. sebab mak aku pun rajin buat kek.. nak2 pulak kalau nak raya.. lagilah syiok.. guna tangan dua kerat ni jerk nak mengacau adunan.. sampai lenguh2 tangan dibuatnya.. hebat tak??

Amiera suka muffin.. so, aku cuba nasib ngan resepi Maklang Azie ni.. hopefully menjadik dan boleh ditelan..




Juara Model Tudung Fareeda 2012

Pertandingan akhir Pencarian Model Fareeda 2012 berakhir semalam..

43 peserta telah bertanding diperingkat separuh akhir pada hari Sabtu lepas.. dan 16 peserta telah dipilih ke pertandingan akhir..

Dan pemenangnya.. hmmm.. aku pun confuse.. awat nama dia aku tak perasan masa nak submit peraduan memilih 7 nama peserta yang bakal berentap di pertandingan akhir..

Uols dah tau ke sapa pemenangnya?? tak tau?? jom tengok..



CT & SimplySiti @ Alamanda

Salam pagi Isnin..

Sihat semua?? amacam hari ni?? ada semangat memuliakan hari bekerja??

Sabtu lepas... CT ada kat Alamanda ok.. merasmikan galeri produk SimplySiti di ruang legar tengah2 Alamanda.. sapa2 nak jumpa CT kena beli produk dia dulu... hehehhehe..

ntah berapa kos sewa kat sini..

 Aku?? korang2 rasa aku ada tak eh??




Lawak Tak Boleh Bla

Sila baca dengan penuh khusyuk yaa... aku dapat dari email.. tak tau dari komik mana... so, kredit kepada komik yang berkenaan dan Lambok sebagai pengkarya..


muka orang minyak tak ble bla... habis serius tu..



Ya Allah.. lindungilah rumahku..

Bimbang... cukup bimbang dengan keadaan di taman rumah aku.. semakin banyak kejadian2 pecah rumah..

Dan yang terbaru sangat mengejutkan.. pada aku ia adalah satu kejadian yang pertama seumpama itu kat taman..

kredit to http://media4.mynewshub.my

Mangsa adalah pelajar2 perempuan.. mereka telah di samun pada awal pagi dan hampir di rogol.. menurut sumber, kerugian dianggarkan 20K.. dan penyamun adalah warga asing..

Nasib baik jeritan mereka di dengari oleh beberapa jiran.. diorang mesti trauma dengan kejadian yang menimpa.. dan mereka telah pun berpindah ke asrama..

Pengajaran dari peristiwa ini.. pentingnya kerjasama semua pihak terutama sesama jiran.. dah takde istilah jaga tepi kain orang pada zaman kini.. keselamatan lebih utama.. yg lain2 terserah kepada pihak taman sendiri untuk menguruskan yang terbaik..

Dari kejauhan aku mendoakan semoga adik2 yg menyewa rumah aku tu sentiasa di lindungi dari anasir2 jahat..


Amukan Pocong..

Wuuuuuuuuuuuu... wuuuuuuuuuuuuuuu... wuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... hehehehhe... serammmmmmmm...

Cerita baru kat TV3.. setiap hari Khamis pukul 10 malam..

 jumpa gambar kat warisanchanteq.com dan kredit to tv3.com.my


Sebelum ni cerita Santau Merasuk.. not bad gaks cerita dia.. tapi takdelah seram sangat..

Then start minggu lepas cerita Amukan Pocong laks.. gazette memang seram.. kadang2 cerita melayu ni.. hmmm.. takdelah seram mana kan..

Tapi semalam..




Makan.. makan.. makan.. n3 tanpa gambar..

Hari ni makan tengahari di taja oleh seorang pegawai yang akan bertukar keluar ke jabatan lain sebab naik pangkat.. tahniah untuk En Jaafar selaku x-bos aku dulu2 (macamlah dia baca blog aku.. huhuuhu).. pernahlah keje ngan dia sekejap.. dia jenis kewl jerk.. pak lawak pun yer ngan sleng Utara dia..

Oh lupa laks.. menu dia adalah nasi beriani.. memang sedap dan pedas... tak sempat nak snap gambar sebab aku dah lapar giler.. terus ngap masuk mulut... huhuuu.. buruk lantak sungguh... walhal pagi tadi aku dah sarap nasi goreng..

Pagi tadi aku jamu kawan2 opis ngan kuih lapis jagung versi ke-2.. guna adunan penuh ikut resepi asal.. tu pun tak dapat banyak.. penuh satu loyang size 6 inci kot kalau tak silap.. potong2.. dapat sket jerk.. cantik ok.. berlapis2.. versi pertama tak banyak lapis.. bleh tengok kat n3 ni.. gigih aku buat malam semalam ok.. hehehhehhe.. alah.. tak susah mana pun.. cuma nak menunggu tu jerk yang lama sket.. tu pun aku lupa nak snap gambar.. pagi2 memang tak sempat lah.. kalut sebab dah lambat.. sampai opis lupa pulaks.. pastu edar terus kat kawan2.. hope kawan2 suka lah yer..


OnAir

Halllloooooooooooo...

Korang2 tengok tak semalam siaran OnAir sesi pemilihan dan penyingkiran kat Channel AstroRia??

kredit to Astro

Baru2 ni aku tengok sekali imbas jerk siaran tu.. then kemudiannya.. tengok pulaks tugasan pertama diorang sebelum peringkat penyingkiran untuk memilih yang terbaik.. tapi aku sempat tengok hat peserta lelaki jerk... huhuhuhuhuhuhu...

Tugasan pertama diorang ialah menggayakan penampilan masing2.. especially dari segi pemakaian.. tak kurang juga menjaga penampilan wajah.. siap bedak2 ko.. yg tak pernah bermekap.. haaa... time ni ler nak jadi ala2 pompuan kan..mana yg bernasib baik dapatlah pujian dari juri.. tak ingat dah sapa.. ada yang dikata cantik.. jelita... huhuhuuhu.. takde pulak di katakan tampan... confuse aku.. tang mana cantik pun aku tak tau.. mungkin sebab hover sangat mekap.. tu yang jadi terlebih tampan.. hehehhe..

Tugasan yang paling kelakar masa diorang kena temuramah selebriti dan personaliti yang terkenal.. siap ada yang tersasul nama pun ada.. bengang jerk yang kena temuramah.. alamak.. camna nak jadi pengacara macam ni.. nama pun tak tau.. haru!

Yang tak tahannya.. bila salah seorang peserta cuba digoda dek Rozita Che Wan.. tapi tahan sabar jerlah dik yer.. buat2 kewl... dalam hati siapa yg tau.. sib baik tengah dalam rancangan OnAir.. huhuhuuhuh.. kalau tak tu.. Rozita Che Wan dah lari dulu gamaknya..

Then semalam pun..




Barcode..

Hasil penat lelah.. bukannya penat mana pun.. penat menggunting sajork... huhuhuuhhuuu....

Barcode susu Enfagrow dan Sustagen anak2 dah lama aku kumpul.. cuma malasnya lah aku nak hantar..

So, cuti minggu lepas.. terlebih rajin pulaks.. susun2 balik ikut no dan gunting molek2..

ni kepingan barcode susu Sustagen.. walaupun nampak banyak.. tapi point bagi setiap kepingan barcode cuma 15 saja..

ni pulaks kepingan barcode Enfagrow.. walaupun sket jerk.. tapi setiap kepingan bernilai 30 point... 

Ok.. ready nak dimasukkan ke mailbox.. tapi... bila pulaks nak pi pejabat pos... aduiiiiii... malasnya aku...

Untuk pengetahuan uols.. point2 ni bergantung kepada kuantiti berat susu yang korang beli.. nak tahu lebih lanjut bleh pi kat website MeadJohnsons..

Pasni bolehlah aku nak redeem hadiah2 yang ditawarkan.. best jugak tau.. so, korang2 yang anak2 minum susu ni.. janganlah lupa collect bar code tu.. rugi tau kalau tak redeem..

Selamat mengumpul..


Rendang Merah Simple

Memandangkan dah takde cerita aku nak update kat blog ni.. meh aku cerita pasal masakan..

Baru2 ni aku buat rendang.. rasa dah bosan nak masak lauk yg sama.. letih gaks tau memikir nak masak apa dengan bahan2 yang terhad ni..

Ntah macam mana tergerak hati nak masak rendang.. lama gaks dah tak makan rendang ni.. Amiera pun suka... ayahnya lagilah suka.. masak satu jenis lauk ni pun dah kira cukup.. kebetulan opismate bagi ulam raja.. molek sangat2lah kan..

So, godek2 dulu dalam peti.. cukupkah bahan2nya???




Senarai 100 Blogger Terpilih untuk Cabaran RM5000

Cuba korang perhati molek-molek no. 23..

Ni n3 aku copy paste dari BloggerWanita.Com.. Aya, mintak izin eh..

*************************************************************************
Alhamdulillah..Tak sampai 10 jam post tentang Program Wang Tunai RM5000 untuk Blogger, Dah ramai rakan blogger yang berminat nak join program ini. Alhamdulillah mendapat sambutan yang baik dari blogger-blogger Malaysia. Makin meriah dunia blogging ini. ^__^
Mungkin ada yang dah join program Insentif RM0.02 dari DenaiHati.com dan Insentif RM0.03 dari MamaMurai.com, jadi tak salah rakan blogger sertai Insentif Rm0.05 dari BloggerWanita.com pula yang bernilai RM5000.


100 Blogger  yang terpilih  menyertai Program Wang Tunai RM5000 untuk Blogger adalah:




Beriadah di Pinggir Pekan..

Selepas tengok belon2 berterbangan ke udara.. kami pergi tempat rekreasi yang tak pernah kami pergi.. walhal dekat sangat2 dengan rumah..

Kami ni nama jerk duk kat Putrajaya.. bukan pernah pun nak pergi ke taman2 rekreasi ni yang ada kat Putrajaya ni.. kalau orang tanya.. mesti malu nak jawab sebab tak tau.. huhuhuhuu.. padan muka..

So, tempat yang kami pergi tu.. aku pun tak tau apa nama taman rekreasi tu.. main terjah jerk.. yg aku tau dia kat belakang Presint Diplomatik..

Sampai2 jerk cari tempat menarik utk menjamu selera... ada satu tempat dekat dengan taman permainan.. sesuai sangat2..




Wang Tunai RM5000 untuk Blogger


n3 ni melekat sehingga 100 pencalonan disenaraikan.. kalau tak tersenarai... huhuhuuuu.. faham2 jerlah yerk.. for new n3.. pls scroll down...

Teman satu jabatan tapi lain lokasi... kenal melalui alam blog ni jerk.. aku selalu gaks follow cerita2 dia..tapi aku rasa dia tak kenal aku pun.. maklumlah blogger bawah tempurung cam aku ni siapa yang kenal.. yer dak?

Hari ni pemilik BloggerWanita.com menganjurkan satu insentif tunai untuk blogger2.. asalnya aku malas nak join.. yerlah aku ni kan tak famous de amous.. follower pun tak ramai.. tapi takpelah.. aku share ni kat korang2.. manalah tau.. korang2 yang glamer2 dan ramai follower tu bleh join sekali dan dapat wang insentif tu..

So, apa lagi.. marilah sama2 join program Wang Tunai RM5000 terbaekkkkkkkkk dari WanitaBlogger.Com

Untuk maklumat lanjut bleh klik kat banner di bawah
(utk kes yang tak tau nak klik kat Link yang disediakan)..

 Banner 

Memandangkan aku tak ada Twitter (hehehe.. kes malas nak bersosial)..
aku dah LIKE page Facebook BloggerWanita.com sebagai salah satu syarat untuk mengikuti program ni..

Hopefully.. n3 ringkas aku ni boleh diterima oleh pihak penganjur iaitu WanitaBlogger.Com aka Aya..


Kunjungan Ketiga @ Fiesta Hot Air Balloon

Dan seperti yang dijanjikan..

Perancangan untuk melihat pelbagai belon2 yang tomei-tomei tercapai juaaaa...

Aku bangan awal ok.. tapi takdelah awal sangat.. sedang2 jerk.. semangat tu walaupun mata ku ini merayu untuk ditutup kembali.. tak boleh.. hari ni last day fiesta hot air ballon.. kalau tak kena tunggu taun depan ok!.. mulalah agenda aku masak nasi goreng, ayam goreng segera dan hotdog.. buat air teh panas masuk dalam termos.. potong kuih lapis yang aku buat malam sebelum.. buat susu siap2 untuk anak2.. packing semua masuk dalam bakul.. pastu kejut budak2 dan ayah budak untuk bersiap..

Keluar rumah dalam pukul 7.20 kalau tak silap.. tu pun aku rasa dah lambat..

Sampai2 jerk tengok parking yang dekat2 semua dah full.. amboi.. diorang lagi cergas dari aku.. tak aci ni.. last2 kami buat pusingan kat Masjid Besi.. cari parking yang tak berapa jauh dari tapak fiesta..tu pun terpaksa menyelit kat parking motor.. hehehhehe...dah nampak belon2 ke udara..

Lepas satu.. satu belon di lepaskan... anak2 aku semuanya bersemangat.. menjerit2.. 'Mama.. mama... tu.. tu.. tu.. '... Fateh tak habis2 jerit2 panggil nama aku... selagi aku tak nyahut.. hmmm.. selagi tu dia jerit..  hehehhee...seronok sangat2 ler tu.. nak2 pulaks belon tu betul2 beberapa meter atas kepala.. besau giler.. lagilah diorang seronok..

Jom tengok gambar2 yang sempat aku snap.. jenuh cari posisi menarik nak ambik gambar.. walhal kamera cikai jerk.. tengok orang lain semuanya besar gedabak.. DSLR katakan.. huhuhhuuh.. en hubby?? bila nak beli ni??



Kuih lapis jagung..

Salam semua..

Meh pagi2 ni aku jamu mata uols dengan kuih yang aku buat di hujung minggu..

Haritu kan kami pi CH.. so, belilah jagung manis.. selain di kukus/rebus.. aku carilah resepi yang berkaitan dengan jagung... jumpa kat blog kak Hanieliza..


Adunan aku buat separuh jerk.. pandai2lah agak2 sendiri kan.. lagipun resepi dia senang sesangat.. kalau aku buat 1 adunan..  confirm takkan habis kuih tu.. sebabnya anak2 aku kureng kalau kuih2 manis ni.. en hubby bleh makan sket2 jerk.. yg lain2 aku lantak sorang2..

Jom tengok apa hasilnya.. jadik ke tak eh??




Kunjungan Kedua @ Fiesta Hot Air Balloon

Seperti yang telah di rancang..

Belah petangnya.. kami sampai di Presint 2.. fuhhhh.. jem siot.. mungkin ramai nak beriadah sebelah petang.. jenuh cari parking kat mana2.. setiap ruang yang ada kekosongan dah penuh ngan pelbagai jenis kenderaan.. plan asal nak tengok belon dari dalam kereta jerk.. last2 cari parking jugaks.. tu pun agak jauh dari kawasan fiesta.. so, kami melihat dari kejauhan..

encem boy aku dah ready nak tengok belon.. walhal hari dah nak senja.. apa kes pakai spek ni?

tunggu punya tunggu.. 



Kunjungan Pertama @ Fiesta Hot Air Balloon

Salam semua...

Huhuhuhu.. sibuk sket laa pagi ni.. nak kena siapkan dulu keje2 programming baru leh sambung part-time job aku... update blog.. gambar2 banyak pulaks nak kena edit.. tengok blog kawan2 dah update pasal Hot Air Balloon baru2 ni... aisehmen... tak leh jadik ni.. aku pun nak cerita gaks..

Seharusnya.. walaupun apa2 aktiviti kat Putrajaya ni dah start lebih awal.. tapi kami hanya boleh pergi waktu cuti sahaja.. hari bekerja memang tak dapek lah..

Tahun lepas dan tahun sebelum tu agak mengecewakan aku.. bleh baca n3 2011  dan n3 2010 aku dulu..

Dan tahun ni..



Doaku Untukmu Sayang

Tgh khusyuk wat keje programming aku.. tetiba dapat msg from my en hubby..

Special song from my en hubby.. Doaku Untukmu Sayang dari Wali Band.. tolong nyanyikan bleh?? tak pernah dengar laaaaaaaaa...

Kau mau aku apa, pasti kan ku beri
Kau minta apa, akan ku turuti
Walau harus aku terlelap dan letih
Ini demi kamu sayang

Aku tak akan berhenti
Menemani dan menyayangimu
Hingga matahari tak terbit lagi
Bahkan bila aku mati
Ku kan berdoa pada Ilahi
Tuk satukan kami di surga nanti

Tahukah kamu apa yang ku pinta
Di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

(Tuhan tolong aku, jaga jaga dia
Tuhan ku pun sayang dia)

p/s : sayang abang jua... huhuuuuuuuhu.. (buat gaya tersipu2 malu)


Basikal Bebas Cukai?

Cuti baru2 ni..

Kami singgah ke Pekan Tanjung Rambutan... yg terkenal dengan bebas cukai.. tapi aku rasa tak semua barang2 kat situ yg bebas cukai..

Biasanya kalau kami balik kampung tak sah kalau tak singgah kat Pekan Tanjung Rambutan.. walaupun pekan tu kecil jerk.. tapi ada nilai yang tersendiri..

berlatarbelakang kan bukit bukau yang merupakan simbol kebanggaan negeri Perak..


setiap kali kami pergi mesti ada pasar tani.. macam2 ada..

Dah alang2 ke sana..



APC kah??

Huhuhuuhu.. jangan terkezut.......... kawan2 opis aku dah tau.. kawan2 alam maya jerk yg tak tau..

korang rasa apa yerk??




2 urusan 1 hari..

Alhamdulillah..

Selesai jugak 2 urusan yg penting dlm hidup aku..

Ingat tak n3 pasal urusan mykad baru aku tu.. pg tadi saja gatal2 check status permohonan kat website jpn..

alhamdulillah.. dah sedia utk di ambil.. so, cepat2 aku msg en hubby.. kot2 dia bleh temankan aku pi ambik mykad baru tu.. secara kebetulan opismate pun ajak kuar jalan2 sebab dah boring duk opis yg sejuk amat ni.. so, cancel ngan en hubby.. dating bertiga ngan opismate dan Amiera..

Pi JPN yang tak berapa jauh ngan opis aku ni.. proses nak ambik mykad kejap jerk.. tak sampai pun 15 minit..

Kemudian kami ke Alamanda laks..




Cuti2..

Salam pagi Selasa..

Semalam aku cuti ya.. balik kampung en hubby.. sambil cuti2 Malaysia..

Kami gerak dari Putrajaya bih kurang tengahari.. nasib baik tak jem sangat.. sampai kat slim river.. highway dah jem.. mungkin ada accident sebab ada ambulans lalu.. terus kami masuk tol Slim.. singgah umah pak sedara en hubby kat kg Bikam sebelum meneruskan perjalanan ke Ipoh.. 

Esoknya..

Nak tau ke mana?? kawan2 opis aku dah tau..

byk juga kereta ke tempat yang kami nak tuju ni.. almaklumlah kan cuti sekolah..

sampai juga ke destinasi setelah hampir sejam perjalanan... rasa2 uols kat ner ye?



Koleksi lagi.. galeri baru..

Huhuu.. kalau en hubby aku tau.. mampos aku.. tapi en hubby aku sporting.. kan abg kan?? hehehhehehe..

Kisahnya... lunch hour tadi.. aku teman opismate cari tudung.. kebetulan dia nak cari tudung kat kedai sorang peniaga kat bawah opis ni.. tapi cam tak berbaloi jerk.. sebab harga dia pun mahal.. so, aku ajak di ke Fareeda.. yerlah kan.. nak pi kenduri kawen.. kenalah vogue2.. boleh gitu?

Sampai kat butik Fareeda.. ehhh.. dah bukak galeri baru kat belah bawah.. dah takde kat atas daaaa... ini sudah bagus.. luas sket jerk dari tingkat atas tu.. oklah..

Kebetulan masa kami datang.. tak ramai sangat orang.. sambil2 opismate tu cari tudung.. aku pun round sekali dua.. hish! tak leh jadi ni.. orang datang nak membeli bukan nak tengok.. tercabar beb iman aku.. harga pun masih ok lagi.. beza tak banyak sangat dengan crazy price dulu..

Round punya round berkenan la.. so, pegang dulu siap2.. pusing2 lagi.. cari lagi.. last2.. bayar laaa... per laie... huhuhuhuhu..


Pengumuman Datuk Najib di PICC. SBPA BATAL!!

Alhamdulillah... keputusan yang amat memberangsangkan... terima kasih kepada PM kita..

Ni aku copy paste ringkasan dari beritasemasa.com

Seperti yang dijanjikan hari ini, sedang diadakan satu perhimpunan penjawat awam bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib. Sekarang ini sedang berlangsung perhimpunan tersebut.



Dan Datuk Najib sedang memberikan ucapannya ketika ini. Ini yang ditunggu-tunggu oleh semua penjawat awam di seluruh Malaysia sebenarnya. Biasalah untuk permulaan, mukadimah seperti telah disusun elok dan disampaikan oleh Datuk Seri Najib Razak dengan baik. Dan….kami akan kemaskini apa yang berlaku di PICC daripada masa ke semasa di sini…..
Antara isi penting ucapan & pengumuman Datuk Najib mengenai SBPA :



Fateh ?? Fatih?? Fetih??

Bulan 2 yang lepas..

Satu filem dari negara Turki.. Fetih 1453.. mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.. telah berada di pawagam di beberapa buah negara terbesar..

Pergh!! macam best jerk kan.. rasa nak tengok gaklah.. aku dah tau serba sedikit sejarah Sultan Muhammad Al-Fateh tu.. so, kalau tengok dalam bentuk filem mesti lagi best.. khabarnya kos pembikinan $17 juta..

confuse aku.. Fetih ke Fatih ke Fateh??

Tapi kan.. macam takde jerk kat pawagam kat negara kita ni.. ke aku yg termiss.. huhuhuu...


Aku dah.. Jom Tukar..

Korang??

Apa tu yer?

Haa... pasal MyKad baru laaa..

Memang sesuatu yang tak dirancang..

Kebetulan opismate aku nak gi ambik mykad baru dia... so, alang2 aku pun ikut sekali... bolehlah aku tukar kepada mykad yang baru..

see.. lagi 100 lebih no sebelum di panggil.. 

Sampai2 ambik no.. lama siot.. siap pergi lunch dulu.. pastu tunggu sat then baru no dipanggil.. proses kat kaunter memang sekejap.. isi borang pun simple jerk.. kena isi semula sebab salah isi.. sib baik selai jerk.. pastu pi ambik gambar.. tapi kan.. gambar aku musti buruk sebab aku pakai tudung itam.. dah mcm berkabung laks.. dah macam jerangkung ropanya..

Kalau ikutkan mykad baru tu boleh siap esok.. tapi...



Calon Model Fareeda 2012

Korang2...

Jomlah join peraduan ni.. untung2 bleh dapat tudung Fareeda berharga RM410.00..

Ni aku copy paste info dari fb..

"Penyertaan untuk peminat FAREEDA, Hadiah Tudung Eksklusif Bernilai RM410.00 Siapakah calon peserta-peserta yang layak menjadi Model FAREEDA 2012??? 
 
1. Sila cadangkan 7 nama peserta-peserta Model yang layak menjadi pemenang. 

2. Emailkan 7 nama-nama tersebut kepada members@fareedascarf.com selewat-lewatnya pada 22hb Mac 2012. 

3. Anda boleh menghantar hanya sekali tekaan sahaja. Sertakan nama, alamat dan no.telefon anda. 

4. 3 nama dari 7 nama peserta yang diberi jika betul adalah dikira layak untuk menang. 

5. 10 pemenang pertama akan diumumkan pada 1hb April 2012. Selamat mencuba!!!"


Tarikh tutup lambat lagi.. tapi confirm ramai yang dah submit.. kalau korang nak tengok finalist2 tu bleh lah pi kat fb Fareeda.. 


psttttt... siapa yg korang akan pilih ek?? aku?? syyyyyyyyyyyy... rahsia...


The Devil Wears Prada

Korang pernah tengok tak filem ni.. dulu pernah gaklah kuar kat Astro tapi aku tak tengok pun.. tajuk cam tak best jerk kan.. tapi semalam en hubby layan citer ni.. so, aku pun layan sekali.. best jugak jalan cerita dia..

Filem ni dah lama.. tahun 2006.. berasaskan novel yang diterbitkan pada tahun 2003..

Filem ni mengenai seorang perempuan yang biasa2 jer gayanya dapat tawaran bekerja di salah sebuah syarikat majalah terkenal.. uols nak tau dia keje sebagai apa?? haaa... dia keje sebagai PA kepada seorang editor perempuan yang sangatlah kerek nya..

kredit to moviewallpaper.net




N3 Geram Petang Isnin..

Adehhhhh... rasanya dah berpuluh2 kali benda ni terjadi.. takde sivil langsung!! nak kata tak sekolah.. rasa2nya semuanya lepasan SPM.. lepasan kolej.. lepasan U.. nak kata mak ayah tak ajar.. nonsent! coz dari kecik kita dah di ajar..

N3 ni ada unsur2 yg agak kotor yer kawan2.. kalau korang tengah makan2 ke kan.. toksah sambung baca ya.. kalau sanggup bleh sambung baca.. ok?




Pak sedara baru kawen??

Lepas jerk kenduri kawen sepupu aku tu.. kami pi kenduri kawen pak sedara aku pulaks..

Macam mana eh nak cakap.. tuk sedara tu sepupu kepada arwah nenek aku.. so, anaknya adalah dua pupu kepada mak aku.. dan dia adalah pak sedara dua pupu pada aku.. betul tak ek..uihhh... susah jugak eh pasal salasilah keturunan ni.. ni baru dua pupu.. kalau dah berpupu2.. hehehhehehhe.. silap2 bleh jadi kupu2..

Memandangkan kami dah agak lewat sebab lama kat majlis sepupu.. pengantin pun dah sampai.. tetamu pun dah tak ramai.. ok jugak kan..

Lepas makan2 tu.. tiba2 ada sorang pompuan ni tegur aku.. mula2 aku tak cam sih! pastu baru aku teringat... kawan sekolah dulu2.. kenal dia sejak Form 2 kalau tak silap.. lepas SRP terus lost contact.. dah 20 tahun lah rasanya tak jumpa.. walhal aku selalu gaks pergi taman tu tapi tak de rezeki nak jumpa..

caittt.. gambar candid di snap dek Amiera.. nasib baik masih sopan aku makan.. huhuhuu.. kalau tak nganga tak hengat!

Dia pun ingat2 lupa.. nak tegur aku pun takut2 katanya.. takut salah orang... hehhehehehe...




Kisah di sebalik kecurian.. emas lambang keunggulan..

Salam pagi Isnin..

Pagi2 ni aduiiiii... nak tulis melalut kat dalam blog boleh jerk.. tapi nak buat tajuk sedikit punya susah.. macam nak buat tajuk pilem gayanya.. walhal setakat n3 dalam blog jerk.. huhuhuhuhu...

Oklah.. actually.. aku nak cerita pasal kenduri kawen adik sepupu aku semalam.. ni belah arwah ayah aku..

Majlis diadakan di kompleks kejiranan kat Putrajaya jugaks.. tak jauh dari rumah aku.. sebelum tu aku nak cerita sket satu peristiwa yang sungguh menyakitkan hati..

Sebelum tu.. en hubby ada urusan urut mengurut.. en hubby aku bukan tukang urut ok!! dia hanya tukang urut peribadi aku jerk tau.. ehhh.. eh... jangan pikir lain ok!.. aku ni kan jenis penakut nak pi mengurut kat luar... sakittttttt ooooooooooo kena urut.. sebab tu kalau aku sakit2 urat en hubby ler yg tolong urutkan... hehehhehe.. takde lah malu sangat nak jerit sana sini.. hehhehehe...

Masa en hubby nak pi tu.. dia bawak sekali hadiah pengantin utk letak kat dalam kereta.. tapi sampai kat kereta kunci lupa bawak pulaks.. so, en hubby letak jerk atas kereta.. selesai urusan urut mengurut.. balik rumah.. hadiah masih tersergam indah atas kereta... sampai rumah.. kami bersiap utk ke majlis perkahwinan tu.. bila sampai jerk kat kereta.... u know what???




Berita Utama..

PERHIMPUNAN PENJAWAT AWAM BERSAMA PERDANA MENTERI AKAN DIADAKAN PADA 8 MAC 2012


Media Cuepacs
2/3/2012

Perhimpunan penjawat awam bersama YAB Perdana Menteri Malaysia akan diadakan pada:

Tarikh : 8 Mac 2012

Masa : 8.00 pagi hingga 12.00 tengahari

Tempat : Dewan Perdana, Dewan A dan Dewan B Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC)


Semua penjawat awam di seluruh Malaysia dijemput hari bagi mendengar satu pengumuman penting yang akan disampaikan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Najib bin Tun Abdul Razak

Sumber : cuepacs.blogspot.com


Hadiah kali ini..

Memandangkan anak2 aku adalah sangat susah nak makan dan sangat memilih makanan.. especially sayur2an.. memang reject!

So, untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap, aku bagi diorang susu Sustagen..

Dan kebiasaannya susu sustagen ni selalu wat promosi dengan barang2an yg comel2.. dan kali ni diorang sediakan hadiah berbentuk box..

Boleh tahan jugaks cantiknya.. macam2 design yg ada.. blehlah sumbat barang2 mainan dan yg sewaktu dengannya..




Hari Kantin..

Hari ni Amiera kena sekolah.. sekolah ganti katanya.. aku tak tau ganti masa cuti bila.. raya cina aritu kot..

Tapi hari ni takde belajar2 bagai tapi digantikan dengan hari Keusahawanan aka hari kantin..

Awal2 sebelum sekolah Sabtu Amiera dah request RM5 kat aku.. nak beli kupon katanya..



Pastu sehari sebelum siap mintak kat aku RM10.. amboi.. amboi.. banyak cantik.. bagi betis nak peha laks.. kena luku ngan aku baru tau.. duit baki dalam wallet ada RM6 dah cukup kata aku.. beli masa hari kantin nanti..

Pagi tadi papa dia hantar.. sempat lagi ngendeng2 kat en hubby RM10.. oppsss... nasib baik en hubby tak bagi.. en hubby pesan kat Amiera yang kami akan datang sekolah dalam kul 9 nanti..

Aku?? membuta lagi beb!! aku ni kan kaki tidur... bagilah aku rehat sket hujung2 minggu ni..




Info Solat

Salam petang Jumaat..

Hujan petang ni.. alhamdulillah.. hujan rahmat.. masih menunggu hujan reda baru nak ambik Fateh..

Sempena  Jumaat yang mulia ni.. aku nak share info solat untuk semua para muslimin dan muslimat..

Sangat Simple..

Korang tak perlu download or search kat google.. yang paling penting korang kena ada handphone dan make sure hp korang ada bateri ya..




Golap..

Hallo... anybody home??? halloooooooooooooooooooooooooo....

Hari ini dalam sejarah 2012!

Putrajaya gelap!

Ni kes malam semalam... aku tengah baik punya gosok gigi.. tiba2 lampu bilik air jadi suram2.. alamak.. dalam hatii.. nak kena tukar lah ni. tup2.. terus gelap semuanya... terkejut aku!! riuh rendah kat semua blok.. rupanya2 semua blok black-out.. tapi nasib baik tak sampai seminit kemudian.. ok balik.. huh!! ni mesti ada orang main ni!

Aku ingatkan kat area rumah aku ni jerk.. rupanya seluruh Putrajaya bergelap!! dan khabarnya ada pencawang letrik kat bangi terbakar..

Ni baru takde letrik.. belum lagi bencana bumi.. huh!! nauzubillah.. mintak2 lah dijauhkan.. semoga Allah melindungi penduduk di Putrajaya dan selamat dari sebarang bencana.. aminnn....


Ohh.. mataku...

Hari ni aku mc ok!!.. aku tak beli MC tau.. MA klinik kerajaan yang bagi.. sungguh baik hati!!...

Actually... mata aku merah2 since 2 days ago.. bangun pagi jerk... penuh taik mata.. nak buka mata pun susah.. rasa nak sambung tidor jerk..

Hari ni dah masuk hari ke-3.. rasa tak selesa.. mata aku pedih2.. so, planning.. gi klinik dulu ambik obat.. pastu bleh pi keje.. masuk lambat sket lah kan..

Lepas aku hantar Amiera.. aku balik rumah balik.. lepak2 sambil tunggu kul 7.50.. jalan2.. alah.. klinik dekat sesangat.. selang satu blok.. cuma malas atau rajin jer nak pergi.. tapi memandangkan aku dah bangun awal2 pagi.. rajinlah jawabnya nak ke klinik..

Sampai2.. klinik tak bukak lagi.. tiba2..




Bingung..

Actually.. dalam seminggu ni aku jadi serba salah.. banyak sangat agenda hujung minggu ni..

Sepupu aku belah arwah ayah aku nak kawen.. pakcik aku tu baik sangat2.. dia banyak bantu aku ngan abang masa kami bujang2..

So, dia invite kami utk join upacara akad nikah, sanding dan bertandang...

Pada awalnya, kami akan serta upacara sanding dan bertandang... ntah macam mana.. aku dapat msg dari nenek sedara belah mak aku.. pun nak adakan kenduri kawen anak dia.. alamak.. tak pergi rasa serba salah pulaks.. sebab aku selalu tempah baju aku kat nenek sedara tu.. aduilaaaaaaaaa...

So, untuk hari Ahad nanti.. ada 2 majlis nak kena pergi.. huh! memang sibuk dengan majlis perkahwinan.. pastu aku merangkap anak yg paling dekat ngan rumah mak aku (walaupun ada lagi yg lebih dekat).. nak tak nak kenalah singgah umah mak aku dulu nak bawak diorang pergi sekali..

Dan semalam... aku bertembung ngan Ustazah aka jiran rumah aku.. katanya Sabtu ni ada cuti ganti sekolah Amiera... lorrr...so, nak tak nak aku kena batalkan niat nak pergi majlis persandingan sepupu aku tu... nasib baik pakcik aku faham.. hopefully..

Dan malamnya pulaks.. abah aku call.. dia tak nak pergi kenduri kawen sepupu aku tu.. katanya tak larat.. ok fine.. means.. aku tak perlu bermalam rumah mak aku.. aku just balik hari Ahad utk ke kenduri nenek sedara aku tu.. habis.. Allah permudahkan segalanya.. alhamdulillah.. tak payah aku bingung2..

Satu hal lagi yang masih memeningkan kepala otak aku ni.. rumah aku kat Nilai tu buat hal lagi.. tak sudah2.. aritu saluran paip tersumbatlah... nasib baik en hubby ngan abah aku dah tolong settlekan.. pastu pulaks.. masalah since kami duk kat rumah tu lagi.. ingatkan dah ok masa kami upah brother sorang ni.. rupa2nya tak selesai jugaks.. ni lah yang aku maleh sangat2 nak upah orang Melayu buat kerja.. bayar nak mahal.. tapi keje hampeh!! eiiiiiiiii....

Aku tak tau apa punca masalahnya.. dulu2 selalu gaks kami buat report kat BBN Development.. tapi diorang ambil tindakan dengan cara mudah.. check2.. habih rabak plaster ceiling dapur aku.. tapi still takde solution.. buat aduan lagi.. pastu repair endah tak endah jerk.. dan sampai satu tahap dah habis tempoh utk buat aduan ni.. eiiiiii... geram sungguh2.. rasa nak buat report jerk kat Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.. ada sesapa yg keje kat situ tak??

Aku kesian ngan budak2 sewa rumah tu.. hopefully Sabtu ni blehlah kami pi tengok masalah sekali lagi.. mungkin punca tempat lain ke kan..


I miss them..

1st day of March..

Bosan lah weiiii... dah berhari2 aku takde kerja ni... fail tak sampai2 lagi.. dah letih mata aku dok surf internet.. blogwalking (tapi as silent reader jerk.. tak tau nak komen apa.. ).. nak update blog sendiri takde idea pulaks.. kalau sibuk ngan keje.. berduyun2 idea sampai.. huh!!  at last.... aku bosan!

Upsss.. kang orang kata aku makan gaji buta.. silap lah weiiiiiii... keje aku siap cepat ok!! aku tak suka bertangguh2.. aku kejar keje.. bukannya keje kejar aku ok! aku masih ingat lagi.. zaman dolu2.. masa aku bujang trang tang tang.. mungkin aku suka buat kerja dengan cepat.. sampai satu tahap.. aku giler2 bosan.. dulu2 tak famous sangat ngan blogging ni.. famous ngan chatting.. aku pun dah bosan sangat ngan chatting time tu.. aku pi ngadap bos mintak kerja.. sampaikan bos aku sendiri pun tak tau nak bagi aku kerja apa... huwa..huwa..huwa.. giler keje aku kan!.. 

Aku patah balik ke blog kesayangan aku.. dan wajah2 kesayangan ada di depan mata.. and... i miss them so much!! kan bagus masa lapang aku ni dipenuhkan bersama dengan anak2.. tapi... aku tetap kena pergi opis walaupun aku takde keje!! kan bagus.. kalau dah takde keje.. kita boleh cuti2 Malaysia.. cuti tanpa rekod.. well.. bila dah ada kerja.. kita datanglah baliks... yg penting kerja siap.. boleh gitu??

Amboi.. suka2 hati jerk nak cuti2 Malaysia.. ingat kantor ni bapak ko punya?? huhuhuhuhu... ko tu makan gaji.. jgn nak ada hati ada bisnes sendiri..

Nak tak nak taip jugak kat blog kesayangan aku ni.. hantam saja nak cerita apa..

Hmmmm... nak cerita apa yerk?? esok dah last day kerja utk minggu ni... yippppiiiiiiiiiiiiiiii... syioknya lah...

Okla.. nanti aku fikirkan lagi nak story apa yer....... daaaaaaaaaaaaa........


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (151) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty