Bermulalah Perjalanan Seorang Mahasiswi UKM

Image
 Assalamualaikum.. Lamanya tak update blog.. sibuk sangat sejak jadi penyelia ni.. coding pun aku kena hadap.. keje2 pengujian coding programmer bawah aku pun aku kena hadap.. report pun nak kena update.. aduhaiiii... better aku jadi programmer dari penyelia.. nak gaduh pun ngan PC jerk.. hahahahha.. tapi nak buat camna.. keje ngan gomen ni.. sampai masa kau akan naik pangkat.. huhuhu... hadap jerlah... Oh ya berbalik pada topik... Selepas SPM 2021, macam2 cabaran yg perlu ditempuhi untuk membolehkan si kakak layak memasuki bidang perundangan.. memandangkan si kakak tak lepas min requirement nak masuk Asasi Law, jalan pintas adalah dengan memasuki Matrikulasi jurusan Perakaunan yang dia agak kurang berminat.. walaupun kurang berminat exam Akaun dpt A jugak.. aku pun confuse.. kalau dia tak diterima juga untuk ke degree Law, jurusan perakaunan pun apa kurangnya.. at least backup tu ada..  Selepas berhempas pulas di Matrikulasi.. proses seterusnya adalah menyusun borang UPU dengan sebaik

Terung Pipit Goreng Pedas

Tak habis2 ngan n3 pasal masakan kan... hehehheheehe.. suka aku lah kan.. tak suka toksah baca ok.. aku nak simpan kat blog ni.. senang anak2 aku nanti kalau aku dah tua2.. diorang tau apa yg aku suka makan dan apa yg aku tak suka makan.. aci tak??

Tekak aku ni tekak orang kampung.. kalau lauk pauk bandar tu aku bleh makan gaks laa tapi bukannya peberet sangat..

Jumaat lepas aku pi pasar malam.. jumpa terung pipit.. teringat MIL aku buat ulam.. mak aku pulaks suka buat sambal jerk..

So, belilah sket.. teringin.. lama sangat dah tak makan kan.. mentang2lah dah duk bandar ni.. lupa pulaks asal usul sendiri.. huhuhuuuu...

Oh ya sebut pasal terung pipit ni.. adik2.. kakak2.. abang2.. tahu ke rupanya camna?? meh aku nak tunjuk rupa terung pipit dan resepi terung pipit goreng pedas..


Sebelum tu.. aku nak ingatkan... korang2 yang tak pernah makan terung pipit.. i don't think that u will like it.. dan sapa2 yang pernah atau asyik makan berbentuk ulam.. cubalah pelbagaikan dengan resepi mudah aku ni..

ni lah rupanya terung pipit yer anak2.. bukannya kacang peas yo! tak pasal2 korang pi beli yg dalam tin tu.. takpun dengan susah payah korang asingkan dari pek sayur campur tu.. ahaks..

kalau nak masak.. kenalah asingkan terung dari tangkainya.. agak2 lah ko nak masak sekali ngan tangkai kan.. pastu cuci bersih2 ya puan2.. pasni kejenya agak leceh sket..

puan2 kena belah dua terung pipit tu.. kenapa perlu di belah dua?? sebabnya tak semua terung pipit tu berkeadaan elok.. yg elok macam gambar kat atas ya.. kalau hitam2 tu toksah ambik yer..

make sure rendam dalam air.. kalau tak takut dia jadi lebam2..

Bahan2:-

 1 labu bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
setengah genggam ikan bilis
garam dan gula

Cara :
 
1. Tumbuk semua bahan2 tu kecuali garam dan gula
2. Pastu tumis bahan2 tadi hingga naik bau..
3. Masukkan terung pipit.. goreng hingga agak masak..
4. Akhir sekali masukkan garam dan gula

Siap..

makan ngan nasi panas lagi terangkat.. 

tips nak rasa keaslian terung pipit ni.. masa makan tu jangan makan ngan lauk lain.. makan ngan nasi panas tu pun dah sodap sangat laaa... 

~ selamat mencuba ~

Comments

Suraya Baharun said…
patut la semenjak 2 menjak ni nampak kak ina asyik buka web pasal masakan je...hiihii...
Faina Arisya said…
su..

bukak web masakan sebab nak cari resepi pasal kek2 ni.. hehhehe.. ada projek kecil2an..

Popular posts from this blog

Susu Rosak!!

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Kopi Che' Nah