Ana Solehah & Setia Hujung Nyawa

Alhamdulillah...

Cuti tempohari.. en hubby ngan Amiera pi Alamanda.. nak pi beli buku cerita Ana Solehah.. kalau ikut umur ni Amiera tak sesuai baca lagi.. tapi takpelah.. lagi setahun jerk lagi.. dah janji ngan Amiera nak tambahkan koleksi sedia ada.. bukan main seronok dia.. tak nyempat2 ngajak papa di ke MPH.. aku duk rumah jerlah malam2 tu dengan badan yg masih tak sihat kan.. bila teringatkan kedai buku.. aku pun teringat sekali novel yang aku idamkan.. terus pesan kat en hubby.. carikan novel2 yg aku berkenan nak baca tu.. ni semua penangan cerita2 drama ler ni..

antara koleksi yg semakin bertambah..


Tapi malangnya.. en hubby bagitau.. semua novel2 yang aku cari tu dah SOLD-OUT!! grrrrr... tensi aku..

Dan Selasa aritu.. opismate pi alamanda.. ternampak novel Setia Hujung Nyawa berlambak kat MPH.. petang tu jugaks aku ajak en hubby pi beli.. hehehhehehe... ni cetakan bagi tahun 2013.. mmmmm.. untung2.. jenis aku ni.. aku tak suka beli satu jerk.. paling koman pun 2 atau 3 buah.. so, usha jugaks novel2 terbaru.. tapi hati tertarik nak baca novel yang lama.. apa kes.. lantaklah... hat novel baru tu nanti2 aku beli.. yg sedia ada pun tak habis baca lagi..




Holiday @ Genting ~ Indoor Theme Park

Salam pagi Khamis..

Esok warga2 Wilayah akan bercuti ok! yabedabeduuuuuuu.... so, lain2 warga sila duk ontok2 kat opis memasing ya... hehehhehehhe...

Meh aku nak sambung balik cerita kat genting tempohari.. kali ni di Indoor Theme Park pulaks.. apa yang menarik di sana??

Kat Indoor ni pun ada 3 jenis permainan.. kanak2, sekeluarga dan penuh aksi.. tapi takde banyak macam kat Outdoor..

Kat permainan kanak2 ada:-

1. Carousel
2. Ride de Paris (height:min 76cm, max 122cm)
3. Junior Bumper Car (height:min 76cm, max124cm)

nak naik escalator ke Indoor dari outdoor.. akan jumpa natang ni.. suka pulaks fateh nengoknya! hahahha..



Holiday @ Genting ~ Outdoor Theme Park

Salam.. meh sambung lagi cuti2 malaysia aku yg tak habis lagi ni..

Mengikut rekod.. tahun ni barulah kami berkesempatan masuk ke Outdoor Theme Park.. masa 2 tahun lepas kami pergi waktu hari krismas.. memang musim tengkujuh.. memang tak dapat masuk laa sebab hujan.. huhuhuhuuuh... so, last sekali kami masuk taman tema masa aku tengah pregnant Fateh.. masa tu family en hubby buat family gathering.. dahlah stay kat Amber Court.. huuhuhuhuhu.. seram siot.. sib baik time tu aku tak tau tempat tu sememangnya menyeramkan.. kalau aku tau.. memang tak pergi lah gamaknya..

Sebelum tu aku nak share harga tiket dulu.. tapi aku cuma bagitau harga untuk family package ya.. family package means.. 2 dewasa 2 kanak-kanak.. utk detail price.. bleh refer website ya.. utk Outdoor ni harga family package rm167.. untuk Indoor pulaks.. family package rm109.. dan utk All Park rm213.. mula2 aku ingat nak beli kat online jerk.. tapi masa nak booking tu harga package outdoor jerk dah RM176.. terkezut jugaks.. sebab 4 tahun yg lepas cuma RM110... tup2 naik mendadak.. macam tak percaya.. terus tak jadi beli online..

Dan baru sat aku pi usha website tu.. tengok harga outdoor 2 dewasa 2 kanak-kanak murah jerk.. baru RM138.. agaknya masa cuti maulud ngan thaipusam dia naikkan harga kot... ker aku yang salah usha.... hahahhaha... grrr.. confuse aku..

Hari ke-2 di genting.. dah nak kul 11.. maklumlah nak keluar awal2 tu rasa malas sangat2.. sejukkk weii.. tarik selimut lah jawabnya.. hahahaha.. last2 terlajak ko..nasib baik tak de orang beratur beli tiket.. terus beli hat All Park.. nak bagi anak2 aku main puas2..

Masuk2 jerk dah ada mascot nunggu kat depan pagar.. seronok ler budak2 ni..


mascot ni kelakar.. mula2 dia buat kaku jerk mendagu kat tiang tu.. bila budak2 ni dah nak dekat.. di sergahnya.. sampai naik takut si Fateh.. huhuhuu...


Sebelum aku meneruskan cerita dan tunjuk gambar.. aku nak share info apa yg ada kat Outdoor Theme Park..




Holiday @ Genting ~ Memori Kenangan Silam

Salam pagi Rabu..  dah sarapan ke uols?? aku baru jerk lepas ni haaa.. makan bubur nasi pagi2.. pekena teh panas kaw2... hahhaha.. sampai muncit2 perut aku dibuatnya.. perut aku ni jenis suka nyimpan jerk.. buangnya susah.. tu yang muncit terlebih sudah! dah macam orang Somalia gamaknya.. dah macam pregnant 5 bulan gayanya...

Meh aku nak sambung cerita pasal cuti2 kami di Genting Highlands.. kiranya utk tahun 2013 ni.. ini adalah percutian kami yang pertama..memandangkan kami stay 3 hari.. so, hari pertama ni kami just jalan2 sekitar Genting.. yerlah kan sampai pun dah petang.. nak masuk ke taman tema rugi lah pulaks.. so decide esoknya baru kami pulun main kat taman tema..

berlatar belakang Theme Park Hotel..

Teringat masa aku bujang dulu.. masa tengah couple ngan en hubby.. gi dating kat Genting.. aku ni pantang nampak ala2 english ni... mesti tertarik da boom... 

jom tengok gambar2 yg mengimbau kenangan silam aku dan dia..
 


Holiday @ Genting ~ Theme Park Hotel

Assalamualaikum..

Sihat semua?? aku balik dari cuti2 haritu.. sakit2 badan.. sakit kepala.. demam selesema.. huhuhuhuhu.. sejuk punya penangan.. sebelum pergi bercuti pun memang dah selesema.. so, makin menjadi2 lah bila duk tempat2 sejuk ni..

Perancangan cuti ni dibuat seminggu sebelum nak pi.. hehehhe.. suka sangat plan last minute.. ni pun sebab aku baru tau yg semalam cuti sempena Thaipusam.. so, memandangkan cuti Maulidur Rasul tu bersambung ngan Thaipusam.. memang cantik sangat2 nak pi jalan2.. yerlah kan alang2 dah cuti lama ni.. blehlah bawak anak2 pi jalan2.. so, terus discuss ngan en hubby nak pi mana.. terus teringatkan Amiera.. bincang sambil survey.. terus decide ke genting.. harga hotel pun murah.. kebetulan masih ada bilik kosong.. terus aku booking untuk 3 hari 2 malam.. harga RM256 sajork.. bukan senang nak dapat stay kat tempat peranginan yg sejuk2 ni dapat harga murah dan dekat ngan taman tema..

Perancangan kali ni tak diketahui dek Amiera.. sajer nak kasi surprise kat dia.. kami cuma inform kat Amiera yg kami nak balik kampung umah sedara aku kat Pahang.. hehehehhe.. dia langsung tak perasan sebab masa aku packing baju tu dia takde.. huhuhuuu.. tau2 baju dia dah sumbat dalam beg..




Salam MaulidurRasul & Cuti2 Malaysia

Salam petang Jumaat.. opsss... silap pulaks.. yerlah kan esok cuti... bila dah hari terakhir ni sentiasa ingat hari Jumaat sajork.. huhuhuu.. again.. salam petang Rabu..

Esok adalah hari ulang tahun kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.. marilah sama2 kita berselawat ke atas baginda.. teringat zaman sekolah rendah dulu.. aku terlibat dengan nasyid.. aku time sekolah rendah ni memang aktif.. semua menda aku join.. masih terngiang2 bait2 lirik nasyid mengenai baginda..

kredit to pembina.com.my


12 RabiulAwal Nabi dilahirkan
Di kota Mekah Nabi dibesarkan
Itulah Nabi yg akhir zaman
Menyeru umat seluruh alam

Lain2 bait aku tak ingat daaa... hahahahahhaha.. 

Memandangkan esok cuti.. so, aku mengambil kesempatan cuti hari Jumaat nanti.. nak rehat2kan minda bersama family tersayang.. kami nak pi bercuti.. nak bawak anak2 enjoy.. ke mana?? haaaa.. tgg aku balik bercuti ya.. nanti aku update blog.. selamat bercuti semua...



Bantuan Persekolahan

Salam tengahari.. dah lunch ke?? 

Aku nak cerita pasal bantuan persekolahan..

Tengahari semalam en hubby gi sekolah ambik duit bantuan persekolahan utk pelajar2 sekolah yg diumumkan baru2 ni.. kali ni ada sampul pulaks..



Nasib baik Tahun 3 - Tahun 6.. parents kena datang ambik ke sekolah sajork.. untuk Tahun 2 pulaks.. parents kena ambik duit tu Sabtu lepas kalau tak silap.. penyampaian dibuat oleh Menteri Wilayah Persekutuan Putrajaya.. glamour ler pulok nanti.. hahhahaha.. sib baik.. tapi untuk murid Tahun 1.. kena tunggu surat pemberitahuan bila peruntukan dah ada.. huhuhuu.. kesian diorang.. mungkin peruntukan utk pelajar2 baru belum dapat lagi..

Tahun ni merupakan tahun ke-2 bantuan persekolahan di beri kepada pelajar2.. walaupun RM100 sahaja.. tapi bila dikumpul.. kan dah jadi RM200.. banyak gaks tu.. itu adalah rezeki bagi setiap pelajar.. kalau parents anak dia 5 orang yg belajar.. lagi best.. dah dpt 1k.. tapi kenalah nyimpan.. kalau dibelanjakan memang tak nampaklah hasilnya.. tapi pada yg kurang berkemampuan tu.. alhamdulillah dapat juga meringankan beban yg sedia ada..

Amiera ku sayang.. no belanja2 ok.. mama akan simpan dalam bank.. hahahhaha.. bengang jerk dia bila aku kata duit tu akan dimasukkan ke dalam bank.. marah sungguh dia ngan bank! walhal dia bukannya faham pentingnya menabung utk masa depan..

Anyway.. terima kasih kepada yang memberi..


Koko

Assalamualaikum...

Tahun ni Amiera dah masuk tahun 3.. kalau zaman aku dulu dikenali Darjah 3.. bila dipanggil 'tahun' ni rasa peliks pulaks.. kadang2 aku jadi confuse.. Tahun 3.. 3 Tahun... hahahhahaha...

So, awal hari persekolahan tempohari.. Amiera kena isi borang ko-kurikulum atau dikenali sebagai koko.. dengan bangganya Amiera bagitau aku petang tu lepas dia balik dari sekolah agama.. dia memilih masuk persatuan agama Islam, puteri Islam dan permainan badminton.. bagus Amiera ni.. macam omak eh!

Zaman aku dulu masa sekolah rendah mana ada koko ni.. maklumlah kan sekolah ulu kampung.. yg ada pun cuma sukan jerk.. masa sekolah menengah jerk baru aku involve.. dan masa tu aku pilih persatuan agama Islam, puteri Islam... hahahhahaha.. sebijik apa yg Amiera pilih.. kecuali sukan.. dulu aku masuk hoki tau!! hahahhahaha.. jangan terkezut.. tapi sekejap jerlah aku masuk.. pastu aku surrender... hahahhaa.. gilos ko!! bola dia besar beb!! main pulaks tongah2 paneh!! mau hitam kulit aku ni tau!! ohhhhh... tidakkkkkk..

Amiera bersungguh2 cakap ngan aku dia kena attend koko sebelah petang.. tapi apa yg aku tau dari kawan2 sepejabat.. tahun 3 masih tidak wajib.. bila aku tanya Amiera wajib ke idak.. jawab dia senang jerk.. ntah.. mama tanyalah cikgu... grrrrrrrrr... sakit jiwa aku tau!.. memang nak kena pelangkung ngan aku ni.. dah dia yang gi sekolah.. patutnya dia lah yg kena tanya cikgu.. cerdik tak budak zaman sekarang ni..

Dan minggu lepas.. aku beli siap2 uniform Puteri Islam.. (mak eh pulak berkobar2..).. bekalkan dia uniform.. bagi duit belanja lebih sket.. ni kiranya first time Amiera akan stay kat sekolah sampai petang.. dia ponteng sehari sekolah agama.. pastu pesanan aku tu sampai bingit telinga Amiera.. hahahah.. risau beb tinggalkan dia sorang2 kat sekolah walaupun aku tau dia ada kawan2.. pagi tu aku call pihak pentadbiran sekolah untuk mengetahui lebih lanjut tentang koko ni.. sah!

Untuk makluman uols yg anak2 bakal memasuki alam persekolahan atau pun bakal memasuki koko.. meh aku nak kongsi info.. Tahun 3 adalah tidak diwajibkan untuk hadir koko pada sebelah petang tetapi amatlah digalakkan..

Dan koko ni ada 3 aktiviti.. anak2 uols kena pilih satu bagi setiap aktiviti..

1. Persatuan
2. Badan Beruniform
3. Sukan

Cikgu akan bagi borang kat anak2 uols utk diisi.. kemudian korang kena beli buku koko.. harganya kalau tak silap RM4.. (itu yang Amiera bagitau la..).. alah suh jerk anak2 korang beli.. tahun 3 kan dah cerdik sket..

So, aku bagi peluang kat Amiera.. memandangkan koko adalah tidak wajib.. aku cuma benarkan dia involve 2 kali sebulan.. sebab dia kena attend sekolah agama.. aku tak nak dia ketinggalan subjek kat sekolah agama..

Ni lah wajah anak dara aku yang memilik puteri islam sebagai aktiviti badan beruniform..

mahal siot.. kain ngan tudung jerk dan lebih RM40.. huuhuhu..


Ragam Fateh

Ragam anak teruna nan sorang sewaktu di rumah.. tak betah duk dendiam.. ada sajerk projeknya.. kalau tak ganggu akak dia.. dia nyepahkan barang2.. kalau pandai kemas balik takpelah jugaks.. haaa.. bila singa betina dah mengaum tu.. nak tak nak paksa rela sambil nanges2 kemas balik barang2 mainan.. kalau tidak.. memang kena rotan lah jawabnya..


 aku tak tau bila masa akak dia snap gambar2 ni guna hp aku.. macam2 ropa..

hat ni pulaks.. dah datang idea lain pulaks.. nak tunjukkan skill teknik pemakaian pampers..

ok.. dah siap!! gunalah PetPet utk jangka masa yg panjang.. hiks!


Ibu

Assalamualaikum..

Sihat semua?? aku masih kebatukan lagi.. minggu ni keje 3 hari sajork.. yes.. bleh rest lama2..

Amacam korang pergi tak riadah pagi semalam?? aku tak pergi pun.. huhuhuhuh.. aku balik kampung.. tengok mak aku.. dia masih tak sihat lagi.. risau jugaks.. walaupun dah seminggu tapi agak susah sket nak sembuh kalau melibatkan tulang ni.. walaupun sayang aku tak sama seperti mana sayang uols pada mak uols.. tapi atas dasar tanggungjawab dan penat jerih dia melahirkan aku dan membesarkan aku walaupun seketika.. aku tetap faham akan perasan seorang ibu kerna aku juga seorang ibu.. walaupun dia tak membesarkan aku dua beradik sepenuhnya.. tapi sayang dia tetap ada pada semua anak2 dia..

Walaupun dari segi luaran dia tak mahu menyusahkan anak2.. tapi dalam hati seorang ibu pasti nakkan anak2 berada di sampingnya ketika dia dalam kesakitan.. tul tak?? nasib baik aku balik aritu.. kalau tak lagi dia rasa terkilan sebab adik beradik yg lain pun tak balik.. mungkin mereka ada hal.. itu aku tak nak ambik kisah.. walaupun hati kecil aku sering berbisik.. aku bukanlah anak yg diharapkan utk pulang.. walaupun kadang2 aku rasa terkilan.. tapi aku terpaksa redha dan buang jauh2 perasan tu.. yg penting selagi mereka ada.. aku akan cuba yg terbaik utk menunaikan tanggungjawab aku..

Buat masa ni.. mak aku masih makan Gamogen.. dan aku suruh mak aku stop minum susu Anlene dan aku gantikan dengan susu HiGoat buat sementara waktu ni.. untuk proses merawat.. alhamdulillah.. mak aku jenis senang nak makan menda2 tu.. harap2 mak aku cepat sembuh...

Sekarang ni kerja2 rumah abah aku yg uruskan.. kesian pulaks aku nengok abah aku.. cuma mak aku tetap nak masak.. yerlah.. walaupun abang aku dah proposed suh duduk ngan dia.. tapi mak aku tetap tak mau.. risau sangat ngan kucing2 kesayangan dia tu.. hmmmm... nilah dilema yg dihadapi anak2 zaman sekarang.. dari dulu lagi memang camni pun... hahhahaaha.. mak ayah tak suka nak menyusahkan anak2.. mereka sanggup bersusah asalkan tidak menyusahkan anak2..

Oklah.. selamat bekerja semua.. no monday blues kay!! daaaaaaa...


Program Langkah Ceria @ Putrajaya

Salam.. just nak share ngan semua readers.. jom sihat!!




Setia Hujung Nyawa

Hahahahaha... tengok tajuk mesti korang dah tau kan?? dah tamat cerita Adam & Hawa.. aku layan cerita ni pulaks..

Hehehehhe.. lanni setiap Isnin - Khamis dok ngadap tv layan drama Setia Hujung Nyawa..

Geram.. nyampah.. suka.. macam2 lah perasan kalau tengok cerita ni.. tak logik pun ada.. amiera pulaks muka gatal jerk bila ada adegan romantik2 ni... aduiiii... bahaya sungguh anak dara aku sorang ni... eiiiiiii... kalau ikut hati.. aku lempang jerk dua2 watak tu.. (sib baik ni lakonan semata2..).. tapi baguslah.. sekurang2nya lakonan diorang tu meninggalkan kesan kepada para penonton..

Bila dah tau cerita ni adaptasi dari novel.. confirm akan laku punya novel ni.. aku pun memang plan nak beli.. tengok cover dia pun cantik.. sekali aku baca kat fb.. ada yg warwarkan novel ni dah sold-out!! amboi cepatnya... so, kena tunnggu lah gamaknya cetakan seterusnya..

kredit to perekacerita.com



JJCM : Restoran Nasi Minyak Presint Diplomatik Putrajaya

Salam..

Sihat semua??? aku tak berapa nak sihat.. sejak last week aku sakit tekak.. lepas tu pulaks.. kena selesema.. nak tak nak telan jugaks ubat.. selesema dah ok.. batuk pulak menyerang.. 3 sakit ni mesti saling berkait.. ni semua berpunca dari ais.. huhuhuhuu.. sebab tu aku jarang minum ais.. disebabkan terlalu panas satu hari tu.. aku minum jugaks ais masa sarapan.. haaa.. ko.. padan muka aku!

Aku takde apa nak update.. lagipun aku sibuk sket ngan keje2 programming yang tak ada kesudahannya..

So, aku update cerita pasal makan2 lah yerk.. masa ni aku gi lunch ngan en hubby.. kami lunch kat restoran Nasi Minyak di presint diplomatik.. first time nak cuba ni..

Masuk2 jerk restoran tu.. nampak sign JJCM.. oooo.. dah pernah masuk JJCM rupanya.. aku tak tau pun.. dah lama aku tak tengok JJCM.. bz lah katakan ngan urusan rumah walaupun hari ahad..

Jom tengok menu yang kami order..

nasi minyak ayam masak merah.. sedap.. pedasss..

ni nasi minyak kambing masak apa ntah.. aku pun dah lupa..

tembikai laici dan jus epal.. banyak siot.. tinggi gelasnya.. kalau dah tinggi tu airnya pun banyak.. memang tak habis aku telan sorang2..

So, warga Putrajaya dan kawasan yg sewaktu dengannya.. blehlah datang mencuba makanan di sini.. not bad ya..


JJCM : Lunch @ Al Dente

Salam..

Memandangkan aku tak tau nak update cerita apa dalam blog ni.. kebetulan.. teringat gambar2 yang aku ambik masa lunch ngan kawan2.. so, baik aku masukkan kat sini.. bleh gaks jadi info utk korang2 yang tak pernah makan kat Al-Dente ni..



Al Dente ni adalah restoran milik Pullman Putrajaya Lakeside yang menyediakan Malaysian & Italian Cuisine.. terletak di Galeria PJH Presint 4 Putrajaya..

Aku memang tak pernah terfikir pun nak makan kat sini.. lagipun takde sapa yg nak bawak kan.. kebetulan opismate teringin nak makan kat situ.. aku ok jerk.. bleh gaks nak try..

Sampai2 jerk kat situ.. alamak.. segan lah pulaks.. aku ni ala2 kampung.. nak masuk restoran ala2 hotel.. telan air liur sekejap.. sib baik member sorang lagi berani.. so, aku pun selamba jerlah..

Masuk2 jerk.. meja tersusun rapi.. dah nak macam kat hotel gayanya.. mesti mahal ni.. hati aku berdialog sendiri..

Bila aku baca menu.. pergh!! takde lah mahal mana pun.. apa omputih kata.. price is reasonable..

Kami ambik Executive Set.. ada 4 jenis main-course (nasi goreng, spaghetti laksa, fettuccine cream dan satu lagi aku tak ingat.. lupa pulaks nak ambik gambar kat board depan restoran tu..).. korang kena pilih salah satu main course, lain2.. ada garlic bread, tomyam dan desert (aku tak tau apa namanya.. aku hat nama peliks2 ni memang susah nak ingat.. hehehhe..).. tapi desert ni memang manis dan sedap.. dan air pulaks.. jus tembikai.. air suam pun diorang bagi jugaks..

Mula2.. diorang serve garlic bread.. pastu tomyam.. time dok hirup tomyam tu aku dah stop.. pedas2 sedap.. (pedas pada aku lah yerk.. lain orang rasa citarasa).. air pulaks tak sampai2.. air suam pun belum dituangnya.. aduiiii..

roti ni sedap.. kebetulan tengah lapar.. semuanya sedap..

tomyam.. ada fishball ngan sayur2 jerk..


Kemudian baru sampai air dan main course.. aku ambik fettuccine.. terkezut aku!.. banyak siot.. aku sorang memang tak habislaaa..

nampak sket kan.. tapi tak habis aku makan sorang2 ni.. dahlah penuh rasa cream nya.. memang cepat muak..

ni menu nasi goreng yg kawan aku order.. member sorang lagi order spaghetti laksa.. pun sedap jugaks.. macam laksa johor..

lepas kekenyangan.. baru sampai desert.. 

simple jerk kan.. atas dia agak keras sket (tapi takdelah sampai tak boleh nak makan).. dalam dia lembut macam puding.. sorry aku lupa sangat nama desert ni.. korang carilah sendiri yerk..

 Total termasuk cukai RM 25.50.. bolehlah kan.. dapat makan macam2..


Homework!

Salam..

Hampir 2 minggu persekolahan.. semalam CIC baru memulakan pelajaran.. dan semalam juga Fateh dapat first homework!! Bahasa Arab ok!

buku2 utk 4 tahun..

Excited ni nak suh Fateh buat..

Dan semalam jugaks baru dapat uniform rasmi CIC.

try dulu.. size M.. seluar agak labuh sket.. baju oklah tu.. pstttt.. korang abaikan jerk lah yer caligraphy kat dinding tu.. hehehehhe.. dah tak larat nak larang..

Dan lepas makam malam.. aku pun dah siap kemas2.. mula lah aktiviti seperti 5 tahun yang lalu.. zaman Amiera.. mula2 masuk tadika pada usia yang sama dengan Fateh... uwaaaaaaaa... susah ooooo nak suh diorang buat homework.. macam2 peel.. macam2 gaya..

 Nak suruh pegang pensel tu... alahai.. kejap2 ok.. kejap2 karang lain gayanya.. kejap2 merajuk.. nak suruh siapkan satu page tu aduiiiii... itu baru tulis huruf Alif.. huhuhuhu.. 

dan inilah hasilnya.. walaupun dah banyak kali aku padam.. huhuuhuhu.. nak perfect sangat tu mimpi lah yerk.. ini pun dah cukup bagus dia nak buat... 

dengan rasa gumbiranya.. tapi cepat2 aku simpan.. kalau tak dia nak buku tu buat projek.. tak pasal2 koyak buku tu nanti... hehhehee...


Hadiah Redeem..

Salam pagi Isnin..

Sebelum aku nak meneruskan kerja2 programming aku.. aku nak update sket blog ni.. kusam pulaks blog aku takde n3 kan..

Bulan lepas aku dah submit redeem form kat MeadJohnsons.. alhamdulillah.. yg ditunggu2 sampai juaa...



barang2 redeem kat atas ni dari club EnfaMama.. dapat bulan lepas lagi.. aku hold dulu n3 sebab nak tunggu barang redeem dari club Susta.. hadiah dari EnfaMama ni banyak berupa mainan.. tapi Susta agak menarik sket.. sesuai utk ibu2.. huhuhu..



alhamdulillah.. rezeki kan.. tapi kenalah rajin2 mengumpul bar code susu..


Doakan Ibu ku

Salam petang Ahad..

Baru lepas layan episod akhir Adam dan Hawa.. happy ending.. babak2 akhir tu very the lomantik.. huuhuhu.. tapi kelakar bila aku dok bayangkan balik.. yerlah.. in real live.. masing2 dah berkahwin.. nak melakonkan watak cenggitu... huhuhuuu.. ngan isteri orang.. ngan suami orang... hahhahahhahaha... seram sejuk dibuatnya..

Tengahari semalam.. aku dapat berita agak mendukacitakan... itu pun abang aku yang sms.. agak terkejut.. mak aku jatuh bilik air.. bilik air yang sama pernah aku jatuh dulu.. bilik air tu agak berisiko sebab kena turun selangkah.. dan kalau tak berhati2.. memang boleh jatuh.. kalau aku jatuh pun boleh sakit dan lebam sana sini.. inikan pulaks mak aku yang agak berisi... mak aku cuma lebam di belakang badan... itupun sket jerk.. tapi sakitnya.. hanya Allah saja yg tahu.. mak aku jatuh masa hari Jumaat.. mak aku tak benarkan abah contact anak2... boleh cenggitu!! tu lah kan.. aku faham perasan seorang mak.. mereka tak suka menyusahkan anak2.. tapi abah aku cerdik.. pagi Sabtu dia call abang aku bila dia keluar rumah... hehehhee.. bila abang aku tau.. terus dia sms kat semua adik beradik yang lain..

Immediately pagi Sabtu tu abang aku balik rumah mak dan terus bawak mak aku ke klinik.. buat x-ray.. sah.. mak aku sakit sangat tu disebabkan tulang rusuk dia dah retak.. takde rawatan khusus.. dr cuma bekalkan ubat tahan sakit.. dr cuma suruh mak aku rehat dan tak boleh buat kerja berat selama sebulan.. bahaya sekiranya tulang rusuk patah.. boleh menyebabkan tulang yg patah menusuk paru2..

Petang Sabtu tu.. aku sampai rumah mak.. bila tengok keadaan mak.. kesian mak aku.. menanggung kesakitan.. so, aku google info mengenai tulang rusuk retak.. tak banyak yg dapat membantu.. dan takde rawatan yg khusus..

Cara lain ialah aku belikan mak aku susu Anlene utk kuatkan tulang.. dan aku belikan jugaks Gamogen untuk mengurangkan bengkak.. InsyaAllah.. harap2.. mak aku cepat sembuh..

Korang yang ada terbaca / pernah mengalami tulang retak ni.. ada tak petua2 yg dapat membantu menyembuhkan ya.. kalau ada.. tolong share ya..



Siap! Tamat sudah kisah..

Salam...

Sihat semua?? Dah makan ke??

Alhamdulillah..

Akhirnya dapat jugak aku siapkan keje programming menggunakan framework baru ni.. terkial2 jugak nak menyiapkan.. harap2 takde masalah lah kan.. so, pasni senang sket keje kalau dapat spesifikasi baru.. dah ada contoh.. kalau tak dapat jugaks.. terpaksalah aku berguru ngan cik google yang banyak membantu aku menyelesaikan masalah..

Apa lagi yer nak cerita.. pasal anak2 aku pulaks lah..

So far Amiera takde masalah ngan persekolahan dia.. cuma kesian gaks.. petang2 balik lewat.. dah nak kul 7 baru sampai rumah.. dengan beg berat lagi... aduhhhh... bila lah pihak sekolah nak bagi kunci loker ni.. dahlah cekeding.. bawak beg berat2.. aku yang ngantar dia pagi2.. dok galas beg dia pun rasa macam nak patah bahu ni... itu belum lagi nak naik tangga ke tingkat 2.. mampos!! takpelah kakak.. insyaAllah.. dengan keberkatan usung beg berat sana sini.. sekurang2nya kakak rasa sedikit kesusahan untuk menimba ilmu.. at least.. kakak akan lebih berusaha utk berjaya dengan cemerlang..

Fateh pulaks.. aduiiiii.. jenuh gaks en hubby aku nak uruskan dia pagi2.. kalau mood dia baik.. senang hati sket.. kalau tak tu... letih en hubby layan dia.. teacher pulaks dah start komplen.. Fateh ni tak duk diam masa orang lain tengah solat.. tapi Fateh is a good boy.. kalau ada budak2 nanges dia akan inform teacher.. dia ni memang jenis prihatin.. satu lagi Fateh ni mudah mesra.. dengan muka 'gatal' dia kalau nampak baby atau budak2 pompuan... kecik2 dah pandai eh!!

Apa lagi... hmmm..

Oh ya.. kisah Adam & Hawa telah tamat semalam.. happy ending yo! macam dalam novel gaks.. tapi aku tak tengok lagi 2 episod akhir ni.. banyak sangat masalahnya.. kat opis faham2lah.. kena block..

Oklah.. esok cuti kan... keje dah siap.. senang hati sket.. kalau tak tu asyik dok fikir jerk.. sampai termimpi2 ko! selamat bercuti semua...


Rezeki Tahun Baru

Alhamdulillah..

Tahun baru wajah baru.. hehehhehe.. takde wajah2 baru ok.. sama jerk.. dah hari ke-8 tahun baru.. tapi n3 aku baru 3... aduhhhh!! malasnya nak update.. dengan kesibukan bagai.. huhuhuhuu...

Semua orang bercerita pasal wish list.. tapi taun ni aku tak mau ada wish2.. tak nak plan apa2.. biar ianya datang dengan sendiri.. sebabnya.. mengikut pengalaman.. byk perkara adalah sesuatu yang tidak dirancang atau pun di rancang last2 minute.. so taun ni.. biarlah ia datang dengan sendiri.. yg penting aku dan keluarga aku bahagia, dlm lindungan dan dimurahkan rezeki dari-Nya..

Sebut pasal rezeki.. alhamdulillah.. rezeki yang tak dirancang dan rezeki yg ditunggu2..

Rezeki yang tak dirancang.. tapi sampai mimpi2 aku dibuatnya.. huhuhu.. dan alhamdulillah.. mimpi jadi kenyataan.. walaupun tak lah banyak mana.. tapi siapa yg nak bagi kan.. tapi ni lah first time aku dapat se'byk' ni.. hahhaha.. banyaklah sangat!!




Fareeda Again..

Tahun baru.. tudung baru.. tapi tak dapat jugaks yang diidamkan.. huhuhuhuhu..

Aku berkenan hat Sweet Love.. sungguh tergoda dengan design baru tu.. so aku pergi ler ke Fareeda sempena jualan masyur cuti sekolah aritu.. nasib baik ler en hubby berbesar hati nak layan karenah aku ni... huhuhuuu... yerlah sejak mula2 design Sweet Love dikeluarkan.. tak habis2 aku dok usha kat fb hari2..

Sampai jerk kat fareeda dalam kul 3 kalau tak silap.. dah lama tak pi since nak raya dulu.. tau2 dah ada sistem bernombor.. macam nak buat urusan kat bank lah pulaks.. haaa.. ko.. dah lebih seribu no nya.. itupun tinggal 2 no jerk lagi yang di printkan.. sib baik..

tapi sayang... no ni takde ong laa..

Lepas keluar jalan2 dulu sekitar bangi.. kami patah balik.. tak sampai 10 minit no aku dipanggil.. tapi kena beratur dulu dalam kedai.. adalah lebih kurang 20 orang dalam tu.. lepas group yang sebelum tu selesai buat pembayaran.. kelihatan staff Fareeda keluarkan beberapa helai stok baru.. so, aku dah aim nak rembat..  tapi... nak masuk tu rupa2nya still ikut no giliran... huhuhuhu.. hampeh!! berbelas orang yang terawal dari aku dah rembat siap2.. grrrrr.. aku hat last2 ni apa pun tadak.. masuk pun macam dah takde semangat nak beli.. hat cantik2 dah takde.. semua diorang rembat.. yg aku geram tu.. diorang tu bawak family.. yg lelaki pun join sekali.. yg lelaki pun ambik jugaks.. fareeda pun satu.. dah tau ramai customer.. buatlah banyak2 design baru.. design lama dah tak ramai yg nak beli..

Aku pusing2 lagi.. sempat jugaks usha kat bahagian belakang kot2 diorang nak keluarkan stok baru.. tapi hampeh.. bila aku tanya pasal Sweet Love.. dah takde katanya.. lorrrr.. ntah apa2.. last2 baru sorang staff tu perasan ada dalam kotak design Sweet Reben color merah.. haa... ada pun.. 

Oh ya.. masa jualan masyur ni harga tudung memang murah.. tak sampai RM150..

So, sebelum tamat masa yg diberikan.. aku rasa tak sampai pun 10 minit.. cepat2 aku ambik yg berkenan.. dapatlah dua helai.. tapi yg diidamkan masih takde..

Sweet Reben kaler merah..

Suzanna 2 layer + brooch cincin

Masa hari terakhir jualan masyur.. aku plan nak pergi lah kan... sebab tak puas hati tak dapat Sweet Love.. harga pulaks masa tu cuma RM120.. tapi sebab keletihan pergi Wet World.. so, aku sampai kat Fareeda dah nak dekat kul 4 petang.. 

Tapi... punyalah ramai yg masih ada kat luar.. aduiii.. sekali tengok no giliran dah tak dikeluarkan.. sadis.. takde rezeki..


First Day @ School

Salam pagi Sabtu..

Terlebih dulu aku nak minta maaf sebab lambat nak update perihal anak2 aku masa hari pertama persekolahan.. sibuk yg amat.. jap agi aku cerita ya..

Aku masuk keje hari Khamis.. aku dah mula start buat keje2 programming guna framework baru.. agak mencabar kefahaman programming aku.. pe'el aku ni once aku dah start memang susah sket aku nak berenti.. selagi tak dapat selagi tu aku akan cuba cari solution.. keje yg sepatutnya bleh siap dalam 3 hari paling lama pun sampai sekarang tak siap2.. hahahhahahha.. fenin aku.. walaupun design dah keluar tapi proses di belakang tu masih belum boleh run lagi.. dunia IT ni memang cepat berubah.. so, macam2 kaedah dan pendekatan baru yang digunapakai.. utk orang2 yg separuh veteran cam aku ni.. otak pun dah tepu.. lagilah mencabar.. so, utk korang2 yang anak nak masuk U tu.. toksah lah ambik bidang keje programming.. carilah bidang lain.. melainkan anak2 berminat dan masuk sektor swasta.. berbaloi dengan gaji yang ditawarkan..

Bukannya apa.. kalau upah kat vendor buat sistem pun dah memakan puluh2 ribu dan ada jugak mencecah ratusan ribu... kami yang nak pecah kepala kerja buat sistem gaji takat tu jugaks.. takde elaun kritikal bagai.. user pulaks suka2 hati ambil kesempatan.. mentang2 free.. suka2 jerk nak ngarah buat sistem itu ini.. eiiiiii... PESIMA sila perjuangkan apa yg patut ya..

Ok.. tak mau migrain2.. meh aku cerita serba sedikit kisah anak2 aku di hari pertama persekolahan..

Tahun ni aku tak bimbang sangat perihal anak2.. Amiera pun dah Tahun 3.. so, dia dah arif perihal sekolah.. Fateh pulaks just masuk tadika.. memang aku serah kat cikgu.. lagipun seharian Fateh di situ.. takde tukar ke mana2..

Kisah Amiera..



Persediaan Sekolah & Sambutan Tahun Baru 2013

1 Januari 2013.. hari ni semua orang sedang beristirehat nampaknya.. esok aku cuti lagi.. first dah anak2 sekolah kan.. mestilah aku cuti.. bagi support utk anak2 tersayang..

Banyak urusan persediaan sekolah dah settle.. cuma nak kemas beg tu nak tunggu si kecik tu tidur siang.. alahai.. ke malam tak tidur2.. tau2 dah zzzzzzzzzzzz.. urusan kemas beg ni memang tak boleh buat depan dia.. ada saja menda nak dibuatnya nanti.. lagipun nak kasi surprise kat dia masuk sekolah hari pertama nanti.. nak bagi dia semangat nak ke sekolah.. tak mau nanges2.. hopefully..



proses mengagih dan menulis nama..

Walaupun sambutan tahun baru diadakan di Putrajaya.. tapi kami tak join.. bersesak2.. sekadar nak tengok konsert tu idaklah.. nak bawak anak2 pi tengok bunga api dari jarak yg agak jauh dari tapak konsert tak jadi... anak2 dah tidur awal..

So, aku just tengok dari kejauhan rumah aku ni.. aku nampak 2 persembahan bunga api.. kalau tengok live memang best laaa.. dari jauh ni.. inilah hasilnya..


dalam banyak2 gambar bunga api tu.. aku terperasan satu gambar ni.. korang nampak tak apa yang aku nampak??? misteri...

macam kepala setan kan??

Akhir kata.. selamat tahun baru utk semua.. semoga tahun baru menyingkap sinar baru dalam kamus hidup kita semua..




Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (112) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty