Genting Strawberry Leisure Farm ~ Strawberry Farm

Assalamualaikum..

Semalam aku cuti.. bawak anak2 gi jalan2.. kesian pulaks aku nengok anak2 aku.. time cuti2 ni takde ke mana2.. yerlah kan.. aku ni ibu prihatin.. huhuhuhu... dengar dek Amiera ni mau dia buat action muntah2 depan aku... grrrr..

So, tempat yang dekat dan seronok untuk anak2.. kebetulan pulaks tempat ni kami tak pernah pergi.. tersangatlah sesuai ok..

Genting Strawberry Leisure Farm.. aku baru tau masa aku google pasal strawberry farm.. rupa2nya dah lama ada strawberry farm kat genting nun.. selalu gaks lalu masa nak gi stesen cable car.. ada jugaks aku perasan.. tapi tak tau lah pulaks tempat tu rupa2nya strawberry farm.. huhuhuhu...

Perjalanan yang tak sampai sejam dari Putrajaya ni.. tapi makan masa 2 jam gaks.. maklumlah kan.. nak singgah makan2 dulu.. kami ni kalau keluar mesti nak makan.. dengan terlepas simpang bagai... hahahhahaha.. lawak betul.. dok borak2 dalam kereta sampai terlupa nak masuk simpang.. tau2 dah lalu Genting Sempah.. pastu ntah ke mana haluannya.. last2 kami stop.. google maps ler.. sib baik ada 1 bar.. terpaksa patah balik..

Akhirnya sampai jua.. kat sini bukannya ada strawberry farm sajork.. macam2 ada.. tu nanti aku story mory kat n3 lain kay..

Layan dulu gambar2 kami di strawberry farm..



Hasil Menabung

Ingat tak n3 aku pasal duit tabungan Amiera yang dikumpul sendiri untuk membeli mainan check-out tu.. duit tu memang dah terkumpul rm64.90... huhuuhuu.. dia ingat ok harga mainan tu..

Tapi minggu lepas.. masa kami pi pasar malam.. lalu kat gerai jual ikan.. tiba2 Amiera teringin nak beli ikan tu.. memang dari dulu pun dia teringin.. tapi aku boh layan jerk... hahhahaha.. jahat kan.. so, bila dia kata nak beli ikan.. aku bagi syarat kat dia.. boleh kalau dia nak ikan tu.. tapi dengan syarat.. guna duit yang dia kumpul.. termangu2 dia.. antara setuju dan tidak.. so, aku cakap ngan dia.. daripada beli mainan check-out yang tak sesuai ngan umur dia tu.. baik beli apa yg dia nak.. kalau nak beli lain2 mainan ke apa.. kakak kumpul lagi duit.. huhuhuhuhu.. kasi dia cair sket.. last2 jadik jugaks beli aquarium kecil utk permulaan membela ikan... tok sah nak beli hat besar2.. tak terjaga nanti.. hat kecik ni pun papa dia jugaks yg kena uruskan..

update : ikan moli (bukannya ikan emas) 8 ekor.. 




Jom Ceria ~ Kayuhan Ceria

Assalamualaikum..

Ahad lepas kami terjah sekejap Jom Ceria tu.. bersekali dengan program Kayuhan Ceria.. program ni di gabungkan kerana minggu ke-3 ada program 1 Million Purple Walk tu.. kebetulan pagi tu aku bangun awal sebab malam sebelumnya aku tidur awal sebab keletihan.. lepas sarap buka fb.. sekali opismate update tentang Jom Ceria.. nampak cam tak ramai jerk..

Tiba2 gatal pulaks nak pi join sekali.. huhuuhhu.. sampai2 jerk PM tengah berucap.. lepas perasmian.. kami chow cin chaw ler sebab dah panas.. tak larat pulaks nak join 10,000 langkah.. ramai beb..

orang ramai berkumpul di hadapan pentas utama..



Aktiviti Cuti Sekolah ~ Muzium Diraja

Salam..

Selepas kami keluar dari sukan CIC dalam kul 12 tu.. kami singgah lunch dulu.. on the way nak balik Putrajaya.. masa tu masih berada sekitar KL.. tiba2 datang idea nak lawat istana negara yang telah menjadi muzium diraja.. cepat2 aku google cari info.. masih dibuka utk orang ramai datang melawat..

Lalu jerk jalan istana ni.. teringat aku kenangan silam.. masa aku mula ditawarkan kerja.. aku kerja kat jalan belakang istana ok!! tapi bukannya keje kat istana.. huhuhuhu.. gilos nak kerja dalam istana!! dan aku pernah tinggal tak jauh dari belakang istana.. dan aku pernah berjiran dengan salah seorang Menteri Kabinet pada waktu tu.. pergh!! hebatkan.. walhal aku duk rumah ala2 setinggan jerk.. pejabat kerajaan dolu2 dijadikan kuarters.. tapi sayang.. kami diarahkan keluar 24 jam (huhuhuhuuu.. geram pun ada).. selepas menteri tersebut dinaikkan pangkat menjadi TPM.. rumah kami diperlukan untuk dijadikan rumah pengawal dan kakitangan.. kalut lah kami masa tu nak cari rumah sewa.. alhamdulillah dapat jugak di kajang.. berbungkus bangkas lah kami pindah ke kajang dalam tempoh sehari tu.. huhuuhuhu... sian aku kan..

Ok.. tak mau cedih2.. jom kita tengok muzium diraja ni.. dapat jugaks aku tengok istana Melayu zaman sekarang kan..

alollooo... seronok nampak..



Sukan CIC ~ Aku kaciwa

Assalamualaikum..

Huhuhuuhu.. tajuk habis frust.. memang aku kaciwa pun.. buat penat jerk aku korbankan masa pagi aku... tidur lagi bagus... huhuhuuu...

Pukul 8.00 lebih kami dah sampai kat stadium.. semangat ok nak tengok Fateh masuk sukan..

Cari parking dulu.. pastu pi cari breakfast.. masa jalan2 kat tepi tasik titiwangsa tu.. nampak khemah perkahwinan.. ala perkahwinan dalam taman ditepian tasik.. cantik.. cantik.. cantik... pastu memang ramai orang jogging pagi2 ni.. pelbagai kaum.. bagus sungguh orang2 KL ni.. tak perlu buat apa2 acara.. tetap turun padang utk kesihatan..





100 Free Ticket Daily @ WaterWorld i-City Matta Fair Special

Assalamualaikum..

Attennnnnnnnnnnnnnnnnnnnntion!!

 i-City ada buat promosi 100 tiket percuma mulai 15 March sehingga 15 September.. ada jugaks promosi 400 tiket dengan harga serendah rm10.. walaupun tiket adalah percuma.. tapi kena bayar sewa loker rm5 seorang.. oklah kan.. daripada nak kena bayar seratus lebih utk family kecik aku ni..

Aku dah booking untuk sambut birthday Amiera ngan Fateh bulan Ogos nanti.. dah lama kami tak sambut besday kat waterpark.. last sekali masa Amiera 3 tahun.. masa tu sambut kat Desa Waterpark..

So korang2 nak booking bolehlah pergi kat website ni ya.. cepat2.. selamat bermandi-manda..


  

 pics credit to i-City


Pre-Sukan CIC

Hari Sabtu ni Fateh akan join sukan CIC kat KL.. apa yg aku difahamkan.. tak semua cawangan Putrajaya yg join sukan ni..


Bayaran utk sukan CIC tak de.. cuma kena bayar rm35 utk baju sukan dan kupon makan minum minimum rm25.. diorang jugak akan buat jualan merchandise CIC masa hari sukan..

So, semalam cikgu dah edarkan baju dan kupon..



Hmmm.. camnalah Fateh bersukan buat pertama kali ni.. harap2 dia faham arahan cikgu... huhuhuhuhu... next week aku update hari sukan Fateh ya.. daaaaaa...


Selamat Bersara Bos!

Assalamualaikum..

Semalam adalah hari terakhir big bos dept aku ni.. memang hari yang dinanti2kan oleh beliau.. berehat setelah berpuluh2 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam...

AJK kelab bertungkus lumus utk mengabadikan kenangan terakhir bersama beliau.. semua staff diminta menandatangani kad ucapan yg besar.. pastu sebelum SUB punch card utk kali terakhir.. kami diminta beramai2 utk melihat beliau punch card.. tapi aku tak tunggu pun.. aku nak balik daaaaa.. mau kejar bas..

masing2 bersemangat nak tulis kata2 akhir.. so sweet..

hadiah terakhir dari kami.. frame kenangan bersama semasa lunch di Putrajaya Seafood..

Untuk big bos.. selamat bersara dan selamat berhoneymoon around the world..


Tekanan Darah Rendah ~ Low Blood Pressure

Salam pagi Rabu..

Lepas breakfast tadi.. aku join opismate gi buat pemeriksaan kesihatan.. dah lama beb aku tak join.. since tahun lepas.. hehehhehe.. malas nak pi sebab asyik tak naik2 jer berat aku ni.. huhuhuhuhu...

Oh ya.. kat opis aku ni memang diorang sediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan setiap minggu.. memang ada staff yang bertugas.. aku jerk jenis kedegaq (tul ke eja?) tak nak pi check!

buku rekod kesihatan.. 

Keputusannya.... tekanan darah aku rendah!! oh NOOOOOOOOO...... what i'm supposed to do?? tak pernah2 weii aku kena...

Patutlah sejak 2 ke 3 minggu ni aku rasa semacam.. kepala aku rasa something.. bila aku bangun cepat2 masa baring or duduk kat sofa.. aku rasa macam nak pitam.. rasa gelap sekejap.. patutlah aku rasa cepat letih dan rasa mengantuk jerk..




Lunch @ Putrajaya Seafood

Salam petang Selasa..

Tengahari tadi kelab kebajikan opis ada buat jamuan perpisahan big boss kami.. dia akan mula berpencen akhir minggu ni.. since aku keje kat sini.. beliau adalah big boss yg ke-3.. walaupun aku tak pernah kerja direct ngan dia.. tapi setahu aku.. dia seorang yang cool tapi tegas.. pengganti dia nanti bos pompuan dari JPA.. hmmm... tatuttttttt oooo...

Dah lama kami tak makan2 kat luar.. last sekali kat Equestrian Club.. alhamdulillah rezeki utk hari ni.. dapat gaks merasa nak makan kat Putrajaya Seafood.. nak makan sendiri tu mintak mahaplah..

So, jom layan gambar2 kami bersantai dan makan2.. gambar ehsan kamera digi aku yg dah kehausan bateri, kamera hp aku dan ehsan kamera opismate..

 pemandangan yg indah.. ala2 kampung..



Mandi Manda @ Swimming Pool Putrajaya

Salam..

Alang2 kami dah keluar awal pagi masa Women Purple Walk haritu.. so, kami teruskan aktiviti untuk anak2..
mula2 kami pi taman.. konon2 nak suh diorang main2.. tapi turun jerk dari kereta.. kakak dah komplen sakit peruttt... haiiii.. dalam kereta tak maunya dia sakit perut.. dah keluar baru sibuk sakit perut..

Nak tak nak kami balik rumah dulu.. lepas tu bersiap semula bawak diorang mandi manda kat tasik Pullman.. tau2 jerlah dah kul 12 tu.. panas nak mampos!.. diorang ler kesian.. tapi ada diorang kesah?? nan ado.. ajak balik tak maunya diorang..

suka tengok muka kakak time ni.. macam muka adik dalam Sehangat Asmara tu.. mulut becok.. comey.. huhuhu..


Alang2 dah nak kul 1.. kami ajak diorang mandi kolam pulaks.. pergh!! lagi panas tak hengat!! sekejap jer lah.. tak lalu aku duk tengah2 panas tu.. diorang ok jerk sebab diorang mandi.. sampai legam pun tak kesah gamaknya.. bayaran nak masuk sini.. dewasa RM2.. kanak2 RM1 sajork.. murah kan?




1 Million Women Purple Walk

Assalamualaikum..

Baru2 ni semua staf2 opis aku ni diwajibkan hadir ke 1 Million Women Purple Walk.. huhuhu.. kalau tak wajib.. aku tak join ok! aku ni memang malas nak keluar pagi2 kalau bukan hari bekerja.. sebabnya hari Sabtu dan Ahad lah aku nak berehat..

Walaupun wajib.. tapi ada gaks yg tak datang.. bukannya diorang check pun sorang2.. hehehhehe... tapi aku ni jenis penakut sket.. kalau dah arahan wajib tu mesti aku serba salah tak pi.. takut malang tak berbau.. tak pasal2 kena tindakan displin.. yerlah kan kita ni SYMP..

Oklah.. tak mau komen banyak2.. jom layan gambar sepanjang aku berada di situ..



1 Million Purple Walk


huhuuhhu.. kat opis aku ni.. kehadiran semua penjawat awam adalah diwajibkan.. kecuali yg bertugas.. tak kira ko lelaki ke pompuan ke.. no excuse!

kenapa kaler Purple ek?? huhuhuhu.. aku takde baju purple weiiii... PINK boleh tak?? hahahahhaha...


Review Oz The Great and Powerfull

Jumaat lepas..

Kami bawa anak2 gi nonton wayang.. cerita Oz The Great and Powerfull.. tayangan kul 10.30 malam.. nak tau lah kan best sangat ke citer ni.. tengok trailer cam best jerk..

Movie ni ada jugaks dalam 3D.. tapi kami tengok hat biasa2 jerk..


Mula2 tu ingatkan salah tengok cerita sebab hitam putih jerk.. tapi pelakonnya betul dahhh.. skrin pulaks kecik jerk..

Pengembaraan Oscar seorang ahli silap mata bermula apabila puting beliung telah bawa dia meneroka Land of Oz.. masa kat sini barulah skrin wayang jadik besar dan penuh warna warni.. memang cantik.. kalau tengok 3D lagi best aku rasa.. kat situ Oscar akan berjumpa dengan 3 orang ahli sihir dan macam2 watak yang memang menarik perhatian budak2..

Jalan cerita.. not bad.. dan kelakar.. so, tak rugi bawak anak2 nonton walaupun ada scene kiss2 ni.. biasalah tu cerita barat.. tak sah kalau takde scene romance2 ni.. wayang habis kul 12 lebih.. Fateh masih berjaga.. maknanya dia layan cerita tu..

Happy Ending..  mungkin akan ada yang ke-2.. wallahualam..


Jakel+iCity


Assalamualaikum..

Salam pagi Jumaat... alhamdulillah.. walaupun blog dah kena block kat opis.. tapi aku still boleh update.. baru hari ni aku cuba.. rupa2nya.. boleh... tapi kena ada caranya.. huhuhuhuhuhu...

Terlebih dahulu aku ucapkan takziah kpd keluarga pejuang2 negara yang syahid di medan pertempuran... alFatihah...

Aku nak story pasal Sabtu lepas.. lewat petang kami ke Shah Alam.. ke Jakel.. mencari sesuatu.. hehe.. ada yg dpt.. ada jugak yg tak dapat... huhu..


Alang2 dah ke sana.. singgah lah kejap ke iCity..ingat nak masuk galeri.. tapi dah tutup.. nak bwk anak2 main tak kesampaian sbb aku accident kecil.. sobs..sobs..sobs...sakit woooooo...




Duit check-out

Baru2 ni.. Amiera bgtau aku dia dah kumpul duit rm50 utk beli checkout.. hahahaha.. cashout~checkout... mainan yg diidamkan. hahaha... aku dah pesan kat dia sblm ni.. kumpul duit sendiri kalau nak beli mainan tu.. bersungguh ok dia kumpul sendiri.. cerdik pun ya..  hari2 mintak belanja rm4.. baki duit masuk tabung... esoknya mintak lagi duit belanja.. pastu jumpa duit syiling papa dia.. cukup rm1 mintak tukar ngan aku..


Teringat zaman sekolah rendah aku dulu.. aku pun suka sangat simpan duit rm1.. tapi aku masuk dalam envelope.. byk jugaks aku kumpul.. hehe.. tapi bukan nak beli apa2..sampai besar ni.. tabiat menyimpan aku masih ada.. tapi aku ni boros... hehehe.. apa kes! tak sangka Amiera ikut perangai aku bab2 menyimpan ni.. jgn jadi boros cam aku sudah..

envelope tempat aku simpan duit rm1


Aku nak tgk berjaya ke tidak impian dia nak beli mainan check-out hasil usaha dia menyimpan..


Puding Roti Pisang+Kurma kukus

Niat di hati memang dah lama... tapi nak buat alahai malasnya..

Semalam google resepi.. byk sgt resepi.. aku cedok sana sini.. sampai rumah dah tukar resepi sbb malas singgah kedai membeli.. so aku guna apa yg ada sajork.. meh aku share resepi..


Bahan A:
8 kpg roti - di carik
1 ulas pisang - hiris nipis
2 biji kurma - hiris nipis
2 tbls butter - di sapu pada loyang

Bahan B :
1 botol susu segar Dutch Lady (450ml)
3 biji telur - aku guna telur omega
4 tbls gula
1 tsp esen vanilla tapi aku tak letak sbb dah habis stok
Secubit garam

Bahan Sos Kastard:
1 tin susu segar
2 tbls gula 
2 tbls tepung kastard

Cara

1. Panaskan kukusan
2. Susun roti berselang seli dgn pisang+kurma
3. Campur semua bahan B dan kacau perlahan.
4. Tuang ke dalam roti
5. Tekan perlahan pada roti. Biarkan selama 10 minit.
6. Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Untuk sos kastard, gaul semua bahan C dan panaskan dgn api sederhana.



selamat mencuba..




Karnival WOW Putrajaya 2013

Salam pagi Khamis..

Aku tgh cuba update guna hp.. opis dah block.. tak bleh nak create post.. susahlah wei update guna hp ni... kat rumah mmg malas sgt2 nak ngadap pc.. byk n3 tertangguh ni... awat tiba2 tulisan besar gedabak ni.. grrrr... seringkas mungkin lah yerk... mana yg tunggang langgang tu akan aku adjust kemudian..






 bergambar di pameran bomba..




Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (112) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty