Geng Terjah

Minggu Exam & Doa untuk Anak

Assalamualaikum..

Sekolah agama Amiera dah start exam semalam..

Sabtu, Ahad dan hari2 sehingga habis exam adalah hari aku dan Amiera bergaduh.. kwang3.. bukan senang ok nak ajar anak sendiri ni.. nak2 pulaks bila aku suh dia hafal.. haaa.. cabaran ok.. cabaran.. kadang2 bukan Amiera yang hafal.. aku yang hafal.. huhuhhu.. anak yg nak ambik exam ke maknya ni.. aduiiii.. tensi ok! tapi tension2 pun aku tetap ngadap dia.. buat2 merajuk pun ada... hahahhahaha.. ni semua gara2 nak suh dia faham dan ingat..

Alhamdulillah.. semalam dah lepas subjek Tajwid dan Feqah.. tak tau camna resultnya.. harap2 lulus cemerlang lahh.. risau beb.. dan malam semalam sampai kul 11 kami buat bising dalam bilik.. kelakar ok! kejap2 nak minum airlah.. kejap2 nak pi toilet laa.. ada jerk alasannya.. aku yang dari awal duk dalam bilik tak gerak2 bleh naik angin ok! mula2 baca sket subjek Tauhid (exam hari Rabu ni).. pastu baru ulang balik Akhlak dan Bahasa Arab yang dah dibaca hari Ahad lepas.. tu pun dia dah ingat2 lupa.. haaa.. tu pentingnya buat revision.. ecehcehceh.. cikgu Mama dah membebel ni..


Setakat Akhlak tu bolehlah lagi.. mana ayat2 yang Amiera tak faham.. aku akan kaitkan dengan kehidupan dia samada kat sekolah atau dirumah.. contoh topik Menepati Janji.. so, bila aku bagi contoh antara dia dan kawan.. cerita pulaks pasal aiskrim.. bila aku asyik bagi contoh pasal aiskrim.. boleh dia membebel kat aku balik... 'mama ni.. asyik aiskrim jer!'.. mulalah aku hangen... 'dah itu yang senang nak bagi mira faham.. '.. tersengeh2 dia.. aku bagi contoh hat kompleks kang tak pasai2 masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. bila masuk jerk subjek BArab.. berbelit2 lidah aku nak menyebutnya.. aku nak menghafal sekali mintak mahaplah.. mak tengok buku.. si anak terkulat2 nak menghafal.. hahahhaha.. nasiblah ko Amiera..

Dan semalam jugaks.. aku diberitahu yg sekolah kebangsaan pun ada exam.. aitttt.. dalam fb sekolah takde pulaks keluar jadual exam.. yg ada hanya utk Tahun 4 - 6 sajork.. haiiiiii.. so, memang tak boleh nak ajarlah sebab tak tau jadual.. aku memang tak faham konsep baru KSSR ni.. ada sesetengah sekolah masih amalkan peperiksaan dan ada sebaliknya.. tapi aku lebih prefer yg ada exam.. kita boleh tau keupayaan anak2 kita..

Apapun.. semoga Amiera dapat menjawab soalan exam dengan jayanya.. semoga Amiera sentiasa tenang dan dapat berfikir sebaik2nya semasa menjawab exam.. InsyaAllah..

Dan sebagai ibu bapa.. selain dari usaha kita membantu anak2 utk menghadapi exam.. lets do this.. InsyaAllah..




Aminnn... aminnnn.. ya rabbal alamin...


2 omelan:

inazamri said...

tak lama lg nk cuti sklh dah..si kakak tgk exam mggu ni.si adik belum lg.sama2 doa yg terbaik buat anak-anak

syalinda johari said...

perangai iris pun macam tu..wakakaka...time dok ajar membaca time tu lah nak p toilet, nak makan la...letih laaa...macam2..hahahaa

My Family

My Family