1 buah 3 juadah & Resepi

Kisah ni dah beberapa minggu yang lepas..

En hubby teringin nak makan raja segala buah.. apa lagi kalau bukan buah durian.. cam ngidam laks kan.. (opsss... no..no.. not yet!).. so, gigihlah cari.. kebetulan ada pasar malam kat Bangi hari Jumaat... sib baik ada orang jual.. 

Lepas dah dapat makan buah tu.. hat lebih2 tu aku plan nak buat kuah durian utk minum petang keesokan harinya...

Tapi pagi2 Sabtu tu aku terperasan ada 2 tin susu cair dalam lemari.. asalnya aku beli susu cair tu nak buat aiskrim jagung.. tapi tak terbuat... so, memandangkan adanya buah durian.. best jugaks kan buat aiskrim durian.. mulalah projek aku.. kali ni aku ikut cara aku.. tak ikut resepi sangat.. belasah jerk.. apa nak resepi?? alahai.. malu akak noks! kang tak sodap malu sendiri yo.. apa?? nak jugaks.. ok.. tapi kalau tak sedap jangan salahkan ahkak...

Resepi Aiskrim Durian

Bahan2:-
2 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
5 ulas durian (dibuang biji.. kalau nak masukkan boleh sajork.. hahahhaha.. pastu muka kelat jerklah makan aiskrim tu... hahhahahaha)
1 sudu teh esen vanilla (suka2 aku jerk letak.. ntah sesuai ntah tidak.. hahhaha)

Cara2:-
Masukkan kesemua bahan ke dalam blender.. Pastu korang blend sampai sebati dan dia akan nampak berbuih.. perghhh.. bau doghian tu toksah cakaplah.. mabeles.. pastu korang bekukan sehingga 4 - 5 jam.. lepas tu korang blend semula sampai nampak tekstur aiskrim tu jadi lembut.. then bekukan semula... biasanya keesokan harinya baru boleh ngap.. dari segi rasa pada aku sedaplah.. sebab durian kan.. yg penting licin..

hat choc rice kalerful ni peberet Fateh.. nak makan aiskrim mesti ada mendalah ni..

nota : byk resepi guna coffeemate.. aku pun tak tau apa fungsinya.. disebabkan takde coffeemate aku guna apa sahaja yg ada kat rumah..

Petangnya.. aku masak 2 juadah minum petang..  bubur kacang + durian, kuah durian dan lempeng... yang kelakarnya.. tengah nak rebus kacang tu.. carilah gula merah.. sekali ko... alamak.. dah expired!! cepat2 aku pi kedai runcit.. sib baik ada.. kalau tak jadi bubur kacang pucat.. hahhahaha...

peberet Amiera dan aku.. kena lebihkan kuah.. kalau tak nanti jadi kembang semangkuk..

peberet semua orang.. dimakan ngan lempeng.. perghh.. aku yg tgh dok masak lempeng geram jerk tengok.. letak jerk atas pinggan habis.. letak lagi.. habis.. berebut si Amiera ngan papa dia.. bancuhan terakhir lempeng aku punya.. kalau tak mama merajuk pi lari kat batu belah batu bertangkup.. hahahhahaha...


sekian terima kasih


Menang Lagi Wei..

Alhamdulillah.. hari ni baru rasa bertuah... huhuhuhuhu.. tuah lah sangat kannn.. apa yg bertuah??

Baru2 ni opis aku sekali lagi buat kuiz 5S... kuiz yang pertama tu pun aku pernah menang.. tapi dapat tempat ke-4.. baca disini..

Dan masa kuiz tu diadakan.. aku memang tengah sibuk ngan urusan tender... pagi tu dah dibuat pengumuman kuiz akan diadakan sebelah petang.. tapi aku lupa.. dah setengah jam berlalu.. member aku bagitau pasal kuiz.. baru terhegeh2 aku nak menjawab... huhuhuu.. dahlah lambat.. jawapan pun hantam kromo jerk..

Tapi tulah kan.. hari ni.. terkezut gaks sebab aku dapat tempat pertama ok!! waaaaa... memang tak sangka sebab ada jugaks jawapan aku salah... huhuuhu... ini baru dikatakan bertuah... tapi tuah aku ni pun mesti datangnya dari usaha aku sendiri.. kalau tak de usaha apa2.. memang susah nak bertuahnya..

tq to AJK 5S atas kuiz yg diadakan..


Syura Juara MasterChef Selebriti ke-2

Semalam siaran akhir Masterchef Selebriti Musim ke-2..

Masa semi-final.. aku agak Celina dan Che Ta yang masuk final.. tapi Che Ta dapat markah terendah..

So, aku agak Celina boleh menang dengan mudah sebab kepakaran dan teknik masak yang ada pada dia kalau compare dengan Syura.. walaupun Syura pernah menang beberapa kali sebelum ni.. tapi Celina pun tak kurang hebatnya..

Tuah ayam nampak di kaki.. tuah manusia tiada siapa yg tahu.. begitulah alkisahnya dengan pertandingan kali ni.. tuah kepada Syura.. mungkin berkat niat, azam dan semangat serta sentiasa berfikiran positif yang mampu menghasilkan masakan yang dapat menambat hati para juri..

Walaupun Syura agak terlewat sedikit untuk menyediakan desert.. dengan masalah tak jumpa cold kitchen sampai tersilap cakap cold chicken.. lawaklah Syura ni.. nak2 pulaks bila dah sampai kat cold kitchen Celina tgh buat desert.. memang tertekan Syura ok! tapi dia cuba motivate diri dia.. bagus3..

Selalu bila ada selingan komen setiap selebriti tu.. Syura sentiasa positif dan redha menerima cabaran seterusnya..itulah Syura yang suka tersenyum dan merendah diri.. sedih bila dia bagitau niat dia kalau dia menang.. nak tunaikan hasrat mak dia utk mengerjakan umrah.. alhamdulillah Allah permudahkan..

Apa pun tahniah buat Syura yang dapat pergi ke Paris.. waaaa... seronoknya.. bleh honeymoon gitew...

hasil sumbangan yang berjaya diraih..

yeah!!

Juadah yang Syura sediakan untuk final.. nampak simple jerk kan tapi plating dia cantik..

appetizer

main course

desert

all pics kredit to Astro MasterChef Selebriti


Ribut kah? Gempa kah?

Hahahhaha...

Semalam ribut ok.. aku ngan Amiera dok berdua dalam rumah dah risau.. bergegar2 pintu sliding kat balkoni.. tengok kat luar rumah banyak barang berterbangan jatuh ke bawah.. bunyi angin toksah cakaplah.. pastu bunyi hujan pun lain macam jerk... kereta tak putus2 bunyi alarm.. haishhhh... risau ok.. apa lah cerita kereta aku.. dan yg paling aku risau en hubby ngan Fateh yang tak sampai2 lagi.. nasib baik ribut tu sekejap jerk... kalau tak ngan apartment2 tu bleh tercabut... agak2lah kan.. huhuhuuu... tapi manalah tau kan.. ciptaan manusia tak bleh nak setanding ciptaan Allah...

Bila en hubby balik.. dia risau kereta.. mula2 ingatkan hilang ke apa.. rupa2nya kereta kami masih dok ada kat tepi jalan.. betul2 sebelah pokok besar... en hubby tak alihkan lagi sejak malam Ahad lepas.. aduhhhh.. sib baik pokok tu tak tumbang... kalu tak nanges aku..

Dan khabarnya.. ribut semalam juga memuntahkan hujan batu.. aku memang tak perasan.. sebab tak berani nak tengok dekat2 dan rabun pun ya.. dan yang paling penting... IPU jerebu dah berkurangan.. syukur alhamdulillah...

Ok.. aku tak nak cerita panjang lebar tentang ribut.. tapi aku nak cerita kisah di awal2 pagi hari Sabtu..

Sedang kami 4 beranak tidur lena dibuai mimpi... tiba2 gedegang!!.. pecingggggg!! bunyi sesuatu yang jatuh pecah berderai... alahai... apa lagi yang jatuh ni... aku dengar macam dalam mimpi2 gitu.. en hubby dengar tapi dia malas nak bangun...

So, subuh tu aku bangun tengok.... serpihan kaca berwarna putih.. adakah hiasan2 vantage aku tu jatuh!! oh tidak!! tapi mana lemarinya.. dalam mamai2 tu.. aitttt... elok jerk masih melekat kat dinding... tengok pulaks sebelah kanan.. sib baik pasu bunga vantage aku tu pun masih melekat kat dinding... tapi apa yg pecah kat dapur tu???

dah macam ropa orang baling2 barang kalau bergaduh... hahahhahaha...

Oh no!! gelas peberet aku tu... beli kat Romantika.. pecah berderai... chedihnya... cawan KitKat pun jatuh tapi tak berderai... tapi apa yang banyak2 kaler putih ni??? sekali tengok... laaaaaaaaaaaaaaaa.... tile dinding dapur hat paling atas sekali tercabut dan menghentam rak kabinet kat sinki.. nasib baik dia tak hentam pinggan vantage yg tersusun baekkk punya... kalau tak nanges lagi aku... huhhuuhhuhu...

dua tile tu yg tersembam ke lantai.. hat sebelah kanan tu pun tgg masa nak ikut sekali..

Sib baik dua cawan tu jerk yg jadi mangsa.. nasib baik kejadian berlaku sewaktu kami tidur lena.. bayangkan kalau kejadian berlaku masa anak2 aku duk kat dapur tu.. aduhhhhh... sungguh bahaya!!

Bila en hubby check.. tiles di dinding dapur tu kebanyakannya kosong.. so, boleh jatuh bila2 masa jerk... aduhhhhh.. camnalah kontraktor kuarters kerajaan ni buat keje.. nak tak nak en hubby terpaksa tanggalkan tile2 yg bersebelahan utk mengelakkan jatuh lagi.. (dengan sangat mudah... nampak sangat tak berkualiti) 

dgn mudah en hubby cabut tile bersebelahan.. tiles di bawah bila di ketuk memang kosong..

Rasa2 koranglah kan.. apa yerk punca selain kerja cincai pihak kontraktor.. adakah gempa di tengah2 malam... huhuhuuu... aku rasa tak..

So, uols yang duk kat kuarters tu.. rajin2lah ketuk dinding dapur or mana2 dinding yg bertiles kat dalam rumah tu.. malang tak berbau ok!


Magic of the Night - Floria 2013

Assalamualaikum..

Malam Ahad lepas.. kami bawak anak2 tengok kapal berhias dan bunga api sempena Floria 2013..

Sebelum tu singgah dulu kat Tutti Frutti.. beria2 si Amiera request kat papa dia.. anak papa kan.. haruslah ditunaikan...

anak2 seronok.. kami pun seronok..

suke ler tew..

alolo.. adik.. dap ke?

sekejap jerk dia duk diam.. pastu mulalah macam2 aksi..

Kami parking kat Masjid besi.. pastu jalan kaki sepanjang tepi tasik.. kelihatan bot2 sedang belayar utk ke kawasan pentas utama.. cepat2 aku jalan.. tak nak lepaskan peluang snap gambar bot yang cantik tu.. cari tempat yang sesuai seperti tahun lepas.. sebanyak 14 bot berhias kesemuanya.. tapi tak semua dapat aku snap.. semuanya cantik2.. terpegun Fateh nengok bot2 tu..

So, layan gambar lah yerk..




Sukan & Report Card Amiera 2013

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. setengah hari sibuk ngan meeting tender... kul 3 baru settle siapkan laporan.. dan dah email kat semua AJK utk disemak.. Aku ada masa 10 minit utk update blog kesayangan aku ni sebelum balik..

Ok.. kisah sabtu lepas... ada dua aktiviti iaitu sukan sekolah kebangsaan dan ambik report card sekolah agama..

Lepas hantar Amiera pi sekolah... aku balik rumah dulu nak siapkan anak bujang.. kul 8.30 baru gerak ke sekolah agama..

Kul 9.30 baru ustazah sampai.. tengok result Amiera kali ini agak tidak memberangsangkan.. ada beberapa subjek result dia jatuh dan ada yg sebaliknya... tahun 3 hanya ada satu kelas sahaja.. means.. masa Amiera tahun 2 ada 2 kelas.. masa tahun 3 pulaks pelajar2 dari dua kelas tu telah digabungkan... so, Amiera kena bersaing dengan kelas yg satu lagi.. Amiera dapat no. 5... aduiiiii... no. 1 hingga no. 4 semuanya dari kelas yg lain sebelum ni... hebat2 jugaks pelajar dari kelas satu lagi tu... nak kena perah lagi otak Amiera supaya dapat kejar budak2 yg hebat2 tu... huhuhuhuhuu...

Pastu kami pi sukan sekolah rendah... sukan sedang berlangsung... pergilah cari Amiera kat rumah sukan dia.. tapi ntah ke mana perginya.. rupa2nya dia pi beli makanan... tak lama lepas tu kami balik sebab Amiera tak masuk pun mana2 acara yang dipertandingkan...





pasukan merah mendahului..


Alahai...

Fuhhhhh... baru boleh tarik nafas sket...

Since pagi aku kesibukan nak settlekan dokumen penilaian teknikal tender.. esok nak meeting ni... tu la.. keje kat sini  bukan setakat buat coding jerk.. jadi urusetia sana sini.. arghhhh.. tensi!

Dah lah sibuk ngan urusan keje.. dua orang hero heroin aku ada sekali kat opis ni okay!! tak duk diam.. semua sekolah di kl, putrajaya dan selangor diarahkan tutup.. huhuhuhuuh... kalau tak disebabkan kerja2 tender ni.. aku rasa baik aku cuti duk umah sajork... risau ok tahap kesihatan anak2 dengan keadaan jerebu yg semakin teruk di luar sinun tu..

Lagi setengah jam nak balik... yahooooo... ni risau nak angkut budak2 ni naik bas pulaks.. adoiiiii...

Actually.. ada byk nak update ni.. tunggulah lepas settle keje2 tender ni... ok see ya..


Perlukah?

Assalamualaikum..

Selamat beristirehat buat yang tengah landing baekkk punya... dan selamat menjamu selera buat yang sedang menikmati juadah tengahari..

Aku tak tau nak update pasal apa harini... so, pagi tadi sibuk ngan keje2 coding... masa lunch hour ngadap fb sebelum kena sekat kul 2 jap lagi..

Sambil2 aku ngadap fb tu.. ternampak one of friends aku komen kat kawan sekolah yang aku tak add sebagai friends.. hehehhehehe... bila aku search.. hmmm... rajin sungguh diorang ni add friends.. mengeratkan sillaturrahim semula setelah masing2 buat haluan lepas SPM... yg best lagi.. abang aku pun add kawan2 aku yg setingkatan.. huhuhuuh.. aku jerk missing in action.. mungkin diorang cuba cari.. tapi tak jumpa2... hahhahahahhahaha...

Sebab apa aku tak mau buh nama sendiri?? one of the reason... security.. aku dah cuba utk elakkan informasi aku mudah dicapai oleh orang luar yang tak berkenaan.. dari segi setting privasi tu hopefully ok kot.. connection ngan keluarga terdekat pun limited..   apatah lagi nak Add Friend... utk rekod jumlah Friends List aku cuma 117 sajork.. huhuhuu.. itupun masa mula2 diperkenalkan fb.. time tu teruja nak add kawan2 opis walaupun takdelah kenal sangat pun.. orang lain beratus2.. beribu2.. aku memang susah sket nak pi cari kawan2 lama pastu Add diorang... hahahhaha.. biasanya aku di 'add' kan.. setakat ni ada 25 request yang masih pending... ada yg aku kenal dan ada yang aku tak kenal..  aku tak tau kenapa aku agak kurang bersosial.. mungkin rasa rendah diri dan malu... huhuhhuhu.. poyos jerk kan aku ni..

Bilangan friends yang tak berapa nak ramai ni pun rasa jenuh nak tengok News Feed yang dah campur ngan status2 terkini menda2 yang aku LIKE (macamlah byk yg aku LIKE).. hahahhahaha... tu tak termasuk iklan2 fb... huhuhuhuhuh... tapi aku suka tengok info2 terkini menda2 yang aku LIKE.. saja release tension.. nak2 pulaks bila tengok barang2an / koleksi yang cantik2... wahhhh.. segar mata bolat ku...

Tapi kan.. bila dah buat macam2 security pun.. rasa susah jugaks nak fully secure.. kadang2 terjoin jugaks application fb.. sedangkan dah sah2 tau diorang akan collect info kita.. kadang bila kita komen or like sesuatu pun.. tag friends ke.. orang akan tau jugaks sapa kita.. tul tak??

Jawapan yang paling senang kalau nak jadi macam katak bawah tempurung... tutup akaun fb.. habis cerita... no one knows u.. tapi... ko ada blog.. ingat orang tak tau ke?? yeah.. orang akan tau aku tapi tak secepat fb.. ramai orang suka layan fb dari baca blog.. blog hanya orang akan baca utk dapatkan informasi.. dan tak ramai yang singgah ke blog aku yang suam2 kuku ni.. nak2 pulaks kawan2 sekolah yg dulu.. diorang ada masa ke nak baca?? hahahhaha..

Oklah.. berbalik pada topik.. perlu ke aku letak full name aku sendiri kat fb?? ishh... ishhhh... aku rasa comey dah nama sedia ada tu.. kang tak pasal2 ramai pulaks kawan2 lama add aku... aku bukannya tak suka nak berkawan ngan kawan sekolah dulu! tapi malu ahhhh... aku kan low profile... huhuhu.. lenkali lah yerk... hehehehhe...


ANDA STRESS???

Assalamualaikum...

Sihat semua?? aku kurang sihat sket.. since diserang selesema bulan lepas.. masih tak elok2 lagi.. hingus masih pekat.. yarkkk... pipi rasa sakit.. kepala rasa berat.. pinggang sakit2.. kaki lenguh2.. aduiiii...

Oh ya.. aku nak share kaedah terbaik utk hilangkan stress dan kebosanan... hehehhehe.. limited edition ni tau!

pic fr google


Tapi sebelum tu.. uols kena ada hp yg ada kamera canggih sket.. ala yang boleh kuar gambar sendiri kat skrin tu.. macam cermin.. takde kamera tu pun takpe.. bleh jerk guna cermin.. tapi tak syoklah.. tak bleh nak review balik.. tapi kalu nak review gaks.. buatlah banyak mana pun.. tapi lotihlah kan.. kalau korang buat kat opis... pelik pulaks orang sekeliling tengok nanti.. gilo ko!

Oklah.. tak nak membebel.. so, uols can practise ni kat mana2 sajork.. pastu uols tengok balik apa yg uols snap.. mesti comey... selamat mencuba..



Wishlist ~ Emas : Pelaburan vs Hiasan

Assalamualaikum..

Topik pagi hari ini.. emas.. sapa tak tau emas.. anak emas, ikan emas, barang emas etc.. semuanya ada harga dan nilai yang tersendiri..

Dan.. sejak beberapa bulan ni.. harga emas turun mendadak..

So, adakah anda mengambil peluang turunnya harga emas ni?? menambahkan koleksi barang kemas atau menambah koleksi jongkong/syiling emas atau pun menambah pelaburan emas di bank?

Yang mana satu pilihan di hati?? barang kemas kah?? jongkong/syiling emas kah?? pelaburan emas di bank kah??

pic credit to infolib.bernama.com 

pic credit to jeehan75.blogspot.com

pic credit to www.bluedianthus.com

Aku bukannya pakar dalam emas ni.. cuma aku teruja untuk menambah koleksi dan menambah pelaburan sedia ada... masa harga menurun ni lah aku sedaya upaya untuk menambah koleksi yang aku impikan.. tidaklah banyak dan besar mana.. cukup utk menjadi perhiasan emas aku dan mengikut kemampuan aku sajork.. cehcehceh...

Tak terkecuali juga hasrat aku utk menukar dan menambah koleksi emas Amiera.. alhamdulillah.. tercapai jua.. ada satu lagi belum aku tukar.. mungkin tidak buat masa ni sebab dah kekeringan... kwang3..

Tapi... aku bukannya sesuka hati utk menukar dan membeli... aku kaji dan nilai dulu dengan harga yang lama.. kalau berbaloi dengan keuntungan.. aku trade-in.. dan yg paling utama.. aku cari kedai yang boleh menawarkan harga yang rendah.. aku pernah ada experience dulu.. silap aku jugaks.. beli kat kedai yang ada Jenama.. walhal emas tu sama jerk.. kalau jual balik harga tetap ikut harga pasaran semasa.. cuma masa tu aku untung sket sebab aku trade-in dengan harga yang tinggi jugaks.. kalau masa tu aku trade-in dan beli yang baru kat kedai2 biasa.. mungkin aku akan dapat harga upah yang lebih murah...bertambah2 jimat..

So, kini aku lebih berhati2 dan cuba untuk tidak terpengaruh dengan diskaun2 yang ditawarkan..

Pada pemerhatian dan kajian aku sendiri... kalau kedai tu menawarkan harga jualan emas yg bezanya setakat 1-5 gram... tengok pada kos upah.. kalau harga emas semasa yang ditawarkan rendah/mengikut pasaran, kebiasaannya kos upah yang dikenakan agak tinggi... dan begitulah sebaliknya.. tapi tak semua kedai macam tu... ada jugaks yang menjual pada harga semasa dan kos upah pun rendah.. dan ada juga yg menjual lebih tinggi dari harga semasa dan harga upah pun mahal jugaks.. so, kena rajin bertanya laaa... macam ler aku ni rajin bertanya...  kalau dapat yang takde kos upah.. lagi jimat...

Aku suka buat kajian dari internet.. dari fb.. kan dah banyak biz emas secara online kat fb.. dari situ kita boleh buat kajian harga emas turun naik dan konsep pelaburan yang sesuai..

Dan terkini juga.. ada kaedah pelaburan emas yang terbaru.. melabur 100gm.. setiap bulan akan dapat keuntungan.. macam menarik jerk biz ni.. tapi sebab modal aku tak cukup.. so, tengok jerlahhhh...

Oklah.. sekian dulu utk topik pagi ini...


MasterChef Selebriti 2, Misiku Kuza, Teduhan Kasih, Sebenarnya Saya Isteri Dia, Epilog Cinta Kirana

Wahh..wah..wah... panjangnya tajuk... huhuhuuu.. tu antara tajuk drama dan rancangan masakan yang aku tengok buat masa ini.. tapi tak semua jugaks aku dapat follow setiap episod cerita tu.. sebelum ni follow cerita Adam Hawa, Sehangat Asmara, Jodoh...

MasterChef Selebriti 2

Semalam.. tinggal 5 peserta jerk lagi setelah Michael Ang membawa pulang rm8k untuk disumbangkan kepada rumah amal/badan kebajikan yang diwakili.. Syanie, Che Ta, Celina, Kenchana dan Syura..

Dalam rancangan semalam.. Che Ta sebak bila Michael Ang terkeluar.. dia nak menggantikan Michael pulaks.. sebab dia terasa hati dengan komen2 peminat di fb... huhuhuhuhu... cam budak2 laks aku nengok.. be profesional la Che Ta.. lumrah dalam kehidupan golongan artis ni.. kena terima dengan hati terbuka setiap komen tu... mana yang baik dijadikan panduan.. mana yang tidak tu dijadikan sempadan.. dan sebagai umat Islam pun tak salah saling tegur menegur.. tapi secara berhemah yer tuan2.. puan2.. dan kalau dah memang ditentukan Michael Ang terkeluar.. nak wat camna.. dan yg lain2 tu buatlah yg terbaik utk mengumpul dana bagi menyumbang kepada badan kebajikan yg uols wakili..


Misiku Kuza

Drama menggantikan Jodoh.. setiap Isnin pukul 10 malam.. lepas layan MasterChef Selebriti aku sambung layan cerita ni pulaks.. aku suka layan cerita ni sebab karakter Dr Aaron, Kuza dan Ariel.. mesti nurse2 ramai gaks yg ada feeling2 ngan Dr kannnn... nak2 pulaks bila dapat tau Dr tu single mingle, hensem, bergaya... hahahhahahha... berebut2... tapi sesama nurse jerlah kecoh2 nya... lalu jerk Dr.. terus senyap... tatuttttttt...


Teduhan Kasih

Lagi drama bersiri diadaptasi dari Novel.. Pada awal cerita ni aku tak layan sangat sebab masa tu aku sibuk nak uruskan hal anak2 yg nak exam.. dengar cerita cam best jerk kan.. tapi bila tengok pelakon... aku ni memilih pelakon gaks kalau nak tengok... hehehhehe... walaupun pada hakikatnya tak semua pelakon yg aku suka tengok cara dia berlakon tu jalan cerita dia best.. tul tak?.. so, pernahlah tertengok sekali tu.. kelakar bila part Along (Zarina Zainudin) dan mak dia.. memang havoc.. so, cerita tu jadi menarik pada aku.. sempoi jerk..


Sebenarnya Saya Isteri Dia

pic credit to www.sumarz.com

Pun drama bersiri adaptasi dari Novel.. cerita ni pun aku tak follow dari awal.. kadang2 tengok.. kadang2 lupa nak tengok... menariknya drama ni adalah watak Firash (Izzue Islam) dan Shaf (Tiz Zakyah) sebagai suami isteri yang terpaksa kahwin.. macam2 hal.. hahahhaha...

Epilog Cinta Khirana

Pun drama bersiri adaptasi novel.. cerita ni aku tak layan sangat... apatah lagi dari awal cerita.. langsung aku tak follow.. cuma kadang2 bila tertukar channel tu.. tengok jerlah.. dahlah tengok di tengah2 cerita.. pada awal memang tak faham.. lama2 baru tau... huhuuhuuh... jalan cerita not bad..


CPUV Campaigns

Assalamualaikum...

Sihat semua?? aku kesejukan kat opis ni macam duk kat Antartika pulaks... huhhuuuhu.. dahlah semalam rasa nak demam.. sakit urat dan sendi aku... apa ke hei nya pun aku tak tau.. yg aku tau kesejukan melampau kat opis ni buat aku sakit2 badan...

Oh ya.. nak cerita sket tentang CPUV ni... ramai bloggers dah tau pasal ni.. nak2 pulaks yg dah famous de amous tu kannn..

Sejak aku open pada public blog aku since Ogos tahun lepas.. adalah jugaks beberapa iklan yg masuk.. dan income nuffnang pun naik sket tak seperti dolu2... kalau dulu tu nak dapat 50 sen pun susah.. nak cukupkan utk Cash Out tu... mmmmmm... berjaman... bertaun2 aku nunggu... kwang3... lanni bolehlah.. alhamdulillah... takdelah banyak mana pun.. rezeki masing2 kannnn...

Alhamdulillah jugaks.. walaupun income yg aku terima tu sket jerk bagi setiap iklan.. tapi CPUV Campaigns tu tak pernah putus..

takde nak malunya aku nak show amount tu.. dah memang tu pun yg aku dapat.. sesuailah ngan blog suam2 kuku ni... setakat ni masih ada 3 iklan yg masih running... utk rekod, tahun ni saja dah ada 14 iklan CPUV yg masuk.. alhamdulillah... nampak jerk banyak iklan tapi amount dia ciput2 jerk.. bolehlah kannn... tq Nuffnang..
 
aku bukannya kejar sangat duit iklan2 tu.. nak cepat masyuk banyak cara sebenarnya.. tapi aku tak berminat... sebab tujuan utama aku berblogging kerana utk menitipkan setiap kehidupan aku dan family.. aku lebih suka bercerita dalam blog.. puashati.. apa yg nak aku ceritakan tu dapat disampaikan dengan jelas.. sebab aku tak pandai bercerita secara lisan.. dan pada pandangan aku juga.. tak semua orang adalah pendengar yang terbaik... daaaaa...


Kenduri Kawen..

Sabtu lepas kami menghadiri jemputan perkahwinan jiran sebelah rumah di Nilai.. anak lelaki jiran kami tu kawen.. nak kata kami rapat tu tak lah sangat.. sebab masa kami duk Nilai.. jiran kami tu tak pindah lagi.. diorang datang kadang2 jerk jenguh rumah.. then bila kami pindah ke Putrajaya.. baru diorang pindah... huhuhuuuhu... takde rezeki nak berjiran.. InsyaAllah akan berjiran juga bila tiba masanya..

Walaupun kami sampai agak lewat.. tapi masih ada ramai tetamu yang berkunjung... hehehhee.. takdelah malu sangat kannn...

kelihatan pengantin sedang bergambar dengan sanak sedara dan rakan taulan..

persekitaran dalam dewan Majlis Perbandaran Nilai..

close-up pelamin.. comey2.. aku suka nengok pelamin2 ni.. 

Sebelum balik sempatlah bersalam2an dgn pengantin tapi nak ambik gambar malu sihhh... huhuhuuu.. anyway.. Selamat Pengantin Baru.. semoga berbahagia di dunia dan di akhirat... aminnn...


Selamat Hari Bapa

Assalamualaikum.. Bersiaran di rumah tika dan saat ini.. hari ni aku El.. Amiera cirit birit since semalam.. tak tau dia makan apa.. dia sorang jerk yang kena.. tak sampai hati nak suh dia pi sekolah hari ni.. takut lagi melarat..

Aku nak cerita kisah Jumaat lepas.. misi aku dan Amiera untuk en hubby.. penghargaan kepada seorang insan yg bergelar suami dan bapa kepada anak2 aku..

Mula2 kami design kad sendiri.. berebut2 aku ngan Amiera nak buat.. .caitttt... jeles ngan mama ler tue..

hat kiri kad dari aku dan Fateh.. hat kanan kad dari Amiera..

Pastu masa rehat.. kami pi Alamanda cari hadiah utk papa.. Habis satu Alamanda kami round.. last2 jumpa jugaks hadiah yg nak dicari.. alhamdulillah...

hope u like it my dear..

Kemudian beli a slice of cake.. strawberry cake.. yummyyy..

masam2.. rm10 per slice..


Perginya Seniman Negara

Assalamualaikum...

Tertarik utk menulis tentang pemergian seniman negara arwah S Samsudin atau nama sebenarnya Samsudin Dali pada usia 84 tahun semalam.. semoga roh arwah dicucuri rahmatNya dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman... aminn... Al-Fatihah..

credit to bharian.com.my

Siapa yang tak kenal beliau.. dan sejak kebelakangan ni pun Astro Prima ke Ria ek.. aku tak sure.. selalu siarkan cerita2 arwah Tan Sri P.Ramlee.. dan ada jugak watak2 arwah S Samsudin berlakon sekali macam cerita Ali Baba Bujang Lapok, Seniman Bujang Lapok dan lain2..

credit to cinema.my

credit to google

Teringat keletah arwah dalam filem Seniman Bujang Lapok yang mencuit hati... heiii...heeiiiii... Jebat.. bla..bla.. kenapa kau tak mau turun haa? sudah lama aku tunggu sampai nak buang air besar.. bla... bla..bla.. tapi aku tahan Jebat.. kali ni dah masuk 4 kali... CUTTTT... hehehhehehhehe.... aku tak ingat daa skrip dia.. bih kurang cenggitu laaa... dengan topi yang tutup mata.. menggigil ala2 Parkinson... terbaekkkk!!

Walaupun aku bukannya peminat setia filem2 arwah Tan Sri P Ramlee.. tapi kalau dah en hubby bukak cerita tu aku layan jugaks.. huhuhuhuhu...

Serangkap pantun penutup bicara..

Bujang Lapok Tiga Sekawan..
Ramlee dahulu meninggalkan kawan..
Kini Sudin mengadap Tuhan..
Tinggal Ajis Keseorangan ..
Keletah Kalian Tidak Akan Kulupakan..

Al-FATIHAH..


My PINK Power Bank!

Alhamdulillah... sampai jugaks akhirnya power bank yang aku beli melalui MyDeal.com.my

Istimewanya dan kenapa aku beli kat MyDeal... hmmm... sebab kaler dia.. PINK ok!! PINK yang sangat HOT!! harga pun pada aku reasonable pada kapasiti 30000mAh.. apa?? harga?? RM125.00 sahaja.. aku tak ingat berapa less yang diorang bagi.. kos pos pulaks adalah percuma ok..

voucher yang aku terima.. masuk akal tak harga asal tu?

tadaaaa... sweet kan kaler dia..

pasni senang sket kalau nak gi travel mana2.. tak yah susah2 bila hp dah kehabisan bateri.. power bank kan ada!!


Hadiah Kuiz 5S

Jumaat lepas..

Pelancaran semula program 5S kat opis aku ni.. tapi aku coti ok.. en hubby tak sihat.. so, aku cuti nak jaga Fateh.. dah takde sapa nak pi hantar dia ke CIC.. harapkan en hubby lah yg boleh drive.. aku??? hohohohoho.. tatuttttttt... alang2 dah cuti tu kena jaga semua laaa.. sampai sakit2 aku hari Sabtu dibuatnya... huuhuhuhuhuu... tu baru 2 hari menjaga.. kalau sebulan.. pengsan aku kot!! kwang3...

So, masa program tu ada juga penyampaian hadiah bagi pemenang kuiz dan ikon 5S..

Pagi tadi masuk keje.. ada hadiah atas meja... hoyeeee... aku menang kuiz ok!.. ingatkan tak menang.. yerlah masa jawab kuiz tu confident jerk betul semua.. sekali ko!! hambek ko.. salah satu soalan rasanya... huhuhuhuuhu... terus down sebab careless masa jawab soalan.. mencik tau.. tapi alhamdulillah.. mungkin faktor markah dan masa aku menang gaks.. lagipun bukannya aku sorang jerk.. ramai lagi yg dapat hadiah tu... huhuhuhuh.. aku kalau bab2 cenggini.. peluang nak menang tu mungkin cerah kalau aku jawab betul.. apa pun semuanya kena usaha sendiri.. tak macam lucky draw.. manjang tak bertuah.. huhuhuu...

Oklah.. ni lah hadiah yg comel tu..

cute kan? hat dalam dia pun cute..


Riadah bersama keluarga ~ Signature Garden

Lepas main boling kami pi Signature Garden.. yg bersebelahan ngan MidValley.. parking penuh beb!! sib baik tinggal beberapa parking..

Ni lah first time aku jejak kaki ke The Garden.. selama ni hanya pi MidValley sajork.. sian aku kan... huhuhuhhuh...

suweet sangat2..



Riadah bersama keluarga ~ Flamingo Superbowl

Assalamualaikum...

Hampir seminggu aku tak update blog.. since aku cuti Rabu lepas.. baru hari ni aku masuk opis.. ni pun masih tak sihat.. selsema dan sakit tekak menyerang Sabtu lepas.. aduiiii.. tersumbek hidung aku.. semalam lah hari paling teruk.. setiap kali nak baring makin menjadi2 dia.. aku toleh ke kiri.. tersumbat kat belah kiri.. aku ngiring ke kanan.. tersumbat pulaks sebelah kanan.. bila aku baring terlentang.. dua2 tersumbat... haaa ko.. susah nak bernafas... grrrrrrrr... siksanya.. aku just ambik vit C sajork.. ingatkan ok.. tapi macam tu jugaks.. mula2 tak nak ambik ubat selesema.. takut lagi teruk sebab pernah ada exp.. tapi memandangkan esoknya (hari ni) nak gi keje.. terpaksalah aku telan ubat selsema.. malam semalam.. nak tidur tu aku rasa semacam.. tidur ke aku?? mimpi ke aku?? resah semacam.. macam berkhayal pun ya.. dah macam ropa menelan dadah pulaks.. huhuhuuu.. kejap2 rasa macam nak kena tarik... tau tarik tu apa?? alah.. kaki jadi kejap2 tersentap.. tapi yang penting.. hidung aku aman dari bersin!

Oklah.. aku nak cerita aktiviti kami sekeluarga minggu lepas.. hari Rabu.. aku ambik cuti sebab CIC cuti.. oh ya.. utk pengetahuan uols ya.. tuan2 puan2 .. CIC akan ambil sehari cuti setiap tahun (kebiasaannya hari bekerja) kerana cikgu2 kena pergi kursus.. diorang akan buka satu cawangan sekiranya uols nak hantar anak2.. tapi confirm Fateh tak mau sebab bukan tadika dia.. meraung dia karang.. so, jalan terbaik adalah aku ambil cuti.. memandangkan kami semua cuti.. en hubby pun cuti sekali.. huhuhuu... so, daripada duk rumah sajork2.. aku pandang en hubby.. en hubby pandang aku.. kwang2.. ehhh... ehhhh... no.. no.. no.. baik kami buat aktiviti luar.. so, en hubby suggest main bowling.. bagus jugaks.. lama dah tak main.. walaupun aku tak minat tapi kenalah main jugaks demi anak2.. aku pulaks suggest tengok wayang lepas main boling..

Tempat yang dituju adalah sekitar KL sajork.. tak nak lah kat sini kan.. alang2 dah cuti.. gi jauh sket jerk..

Kami main bowling kat Ampang Superbowl di Flamingo.. murah sajork.. promosi 1 game.. rm7.50 per pax.. teringat en hubby main kat situ masa zaman dolu2.. masa tu Amiera kecik lagi.. eiiii.. kalau tidak disebabkan ada Romantika kat sebelah Flamingo tu dulu.. nan ado aku nak bawak Amiera pi tengok en hubby main bowling.. huhuuhuu...

us..



Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (49) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (72) Biskut (1) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (148) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (2) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (2) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (68) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (16) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty