Juadah AidilAdha

Assalamualaikum...

Semalam agak kebzan sket nak siapkan coding... tinggal satu spec lagi belum siap.. pastu aku akan sibuk ngan urusan penilaian tender... ni yang paling aku tak suke.. aku pun tak sure macam mana pusingan kerja jadi urusetia dilaksanakan.. asyik2 nama aku jerk naik jadi urusetia penilaian teknikal tender.. penilaian sebutharga pun sama.. asyik kena bab2 teknikal jerk... aduiiii.. tensi!.. baru jerk bulan Jun tempohari jadi urusetia teknikal tender.. ni kena lagi.. dah macam tak de orang lain gamaksnya.. bagilah jadi urusetia penilaian harga ke.. pembuka ke.. kan.. takde lah rumit sangat keje2 penilaiannya...

Bukan aku nak berkira dari segi kerja.. tapi masalahnya.. bukannya tak ramai staff yg sama gred ngan aku.. dahlah pulaks.. dalam ramai2 tu hanya 3 orang jerk yg buat coding... yg lain2 cuma maintain system, jaga network, buat portal, latihan... aduiiiii... tak sesusah keje2 coding yg macam aku buat ni... aku pun heranlah... gaji sama jerk banyaknya.. tapi beban keje aku yg lebih!! tension!!!!!!!

Oklah.. taknak emo2 time preggy ni..

Nak cerita sket pasal persiapan menyambut hari raya aidiladha tempohari.. ceh3.. macamlah raya sakan...

Petang Isnin tu.. kami ke pasar tani.. kebetulan diorang ada jual sarung ketupat yg dah siap dianyam... hehheheheh.. teringin laks nak buat.. dah lama tak makan ketupat nasi cenggitu.. masa arwah nenek aku ada.. dia yg rajin buat.. aku tau makan jerk.. huhuhuhuu.. pastu tak nak belajar menganyam.. padan muka aku!

So, malam tu.. dalam keadaan aku yang masih tak berapa nak sihat... muntah tok sah cakap.. rasa nak pengsan pun ada tau!.. gagahkan jugaks masak sambil dibantu en hubby.. kalau en hubby tak tolong... aku rasa boleh pengsan kat dapur tu... Amiera tolong aku masukkan beras dalam sarung ketupat.. rajin sayang Mama... masa tengah masak rendang ayam.. kejap2 aku baring kepenatan.. memang tak boleh nak berdiri lama2.. kul 11 baru siap rendang ayam.. bila nak sambung buat rendang kambing... aku dah lembik... nak tak nak en hubby kena fokus tolong kacau rendang dalam kuali... tau2 aku dah bau hangit!!! arghhhh... cepat2 aku lari ke dapur.. huhuhuhuhuhuhu....

Alhamdulillah siap jugaks.. bolehlah makan di pagi raya...


Petang raya tu.. tekak aku tak sedap... dah muak makan rendang... aku masak puding buah2an pulaks.. sib baik ada stok bhn masakan.. jadiklah.. dapat hilangkan rasa loya... ingatkan bleh tahan 2 ke 3 hari.. tau2 petang tu.. si Amiera dah bantai tak hengat punya... makanlah nak oiii selagi boleh makan.. jangan muntah sudah!

Petang tu jugaks.. ada jiran yg juga tak balik kampung bagi kami daging korban anjuran Parlimen Putrajaya.. alhamdulillah... rezeki en hubby dan anak2.. aku tak makan daging ok!


Salam Aidiladha

Assalamualaikum...

Masih bersiaran di opis tika dan saat ini... sunyi sepi.. ramai yg dah balik kampung gamaknya... syoklah yer..

Esok semua umat Islam di Malaysia akan menyambut hari raya Aidiladha atau dikenali juga sebagai Hari Raya Qurban dan Hari Raya Haji...

Kami sekeluarga tidak pulang ke kampung mana2 pun... first time tak balik raya.. huhuhuhuu... beraya kat Putrajaya jerlah... maaflah yer semua sanak saudara.. aku memang tak larat nak berjalan jauh... nak balik rumah mak aku yg paling dokek pun aku tak larat apatah lagi nun jauh di utara... huhuhuhuu... dalam keadaan aku yang masih tak sihat sepenuhnya... apa pun tak boleh!..

Kesian en hubby.. tak dapatlah nak makan sedap2 especially sup tulang masakan MIL... huhuhuhuhu... takpe.. nanti kita masak sama2 yer bang...

Di kesempatan ini aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha.. buat semua yang pulang ke kampung.. berhati2 di sepanjang perjalanan.. semoga selamat pulang dan selamat kembali... dan yang tak balik kampung tu.. jangan risau yer.. kat Putrajaya ni pun ada majlis dan acara2 Qurban dijalankan..

pic asal cari kat google..


JJCM : Padi House Cyberjaya

Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. lunch hour tadi kami ramai2 ke Padi House Cyberjaya... dah lama tak gi makan ramai2.. plan asal hendak ke Warung Bunian tapi terpaksa dibatalkan kerana kedai tutup atas perkara yang tidak dapat dielakkan..

Sebelum decide utk ke Padi House.. macam2 jugak kedai yang kami survey.. last2 ke Padi jugaks sebab tak tau nak pi mana... Padi House ni bersebelahan dengan Old Town White Coffee..

pic credit to www.isaactan.net

So, layan gambarlah yerk..

Geng2 yang hadir... bloggers.. Su, Ima, Sya, Naim, Edy dan rakan2 lain Wawa, Nora, Nita, Zahir dan Hafidz..


Beverages & Deserts

Fresh Orange pilihan Ima, Chewy Chocky Fancy pilihan Nora dan Carrot Orange pilihan Su

Passion Fruit Soda.. pilihan Edy.. pun menarik.. bebola gas tu glup3.. dapnya...

Strawberry Ice Tea.. pilihan Hafidz.. nampak menarik.. 

Watermelon.. ini air aku yg punya..

Nutty Bonanza Bowl.. pilihan Sya dan Zahir

import dari kedai sebelah.. choc shake kot..

Main Course

 Grilled Fillet Steak Rice.. pilihan Zahir..

Sweet and Sour Chicken Ric.. pilihan Hafidz..

 Cincinnati Fine Way (Chilli Mince Beef Pasta).. pilihan Nita dan Ima.. sedap gaks..

 Mexican Beef Taco.. pilihan Nora.. cam menarik jerk kan..

Chicken Chop with Cafe de Paris - pilihan aku.. pun sedap..

Traditional Fish and Chips.. pilihan Su.. sedap jugaks..

total utk 11 orang makan termasuk yang dibungkus.. 

Overall.. makan kat sini memang sedap.. berbaloi dengan harga dia.. next time kalau teringin boleh datang lagi.. 


3rd Pregnancy ~ I'm back!

Asssalamualaikum...

Apa khabar semua?? sihat ke??

Lamanya aku menyepi kan.. dah hampir sebulan kalau tak silap...

Ni pun aku gagahkan diri gaks nak update blog kesayangan ni.. first n3 for Oct..

Mesti uols tertanya2 kan.. kenapa aku tak update blog... macamlah aku ni famous sangat khannnn... hahahahhaa... ada aku kesah!

Actually aku dalam mood MALAS... dan ia disebabkan oleh perubahan pada diri aku.. jeng3.. uols mesti bleh dapat agak kan... hahahhahahahha....

Yes!! I'm pregnant! what??? u pregnant Faina??? percaya atau tidak... itulah hakikatnya... dah 9 minggu ok!...

pic credit to www.babycenter.com

Masih dalam trimester pertama... lamanya nak habis... aku mengalami morning dan evening sickness... nanges!!! hari2 rasa nak nanges!! faktor usia aku yg dah tue ni lagi buat aku rasa teruk sangat!! angin tu toksah cakaplah... waktu pagi nak bangun gi kerja so far tak de masalah sangat... cuma bila aku isi perut aku dengan something... mulalah badan rasa semacam dan tekak dah mula loya... sampailah ke malamnya... aku lembik!!

Tanda2 keloyaan tu bila kandungan dah berusia 5 minggu.. sampailah sekarang... tak sanggup rasanya nak menghadapi saat2 macam ni next time.. cukuplah ini yang terakhir.. tak sanggup!

Meh aku nak cerita sket kisah pregnant aku kali ni..

3 minggu selepas hari raya.. aku ada rasa perubahan pada diri.. tapi aku anggap tu biasa sebab benda yang sama juga berlaku bila aku nak period.. then bila tiba masa tarikh period.. aku tak period2 jugaks.. hati dah rasa tak sedap... sehari selepas tu aku buat pregnancy test sendiri kat rumah... walaupun 2 jalur keluar tapi masih kabur.. so, aku sangsi! lagipun masa tu aku test waktu petang... then beberapa hari kemudian.. aku cuba lagi tapi disebelah pagi... pun keputusan yang sama... tanda2 loya semua takde... yerlah kan.. elok jer aku sampai boleh celebrate Anniversary kat Fraser Hill.. cuma aku cepat lapar..

ujian pertama..

ujian kedua..

10 Sept.. aku pi check kat klinik pulaks.. bila dr scan.. memang tak nampak apa2... mungkin sebab masih baru.. bila aku tunjuk kat dr hasil test yg aku buat... dr mengesahkan memang aku pregnant! dr suggest test sekali lagi kat rumah lagi beberapa hari... aku akur!

Dan.. jalur agak ketara kelihatan walaupun warna tak terang sangat..

ujian ketiga..

Semenjak itu.. aku mengalami perubahan besar seperti loya dan lemah2 badan... tak sanggup weiiiiii.... aku tak larat nak keluar jalan jauh2.. rasa nak duduk dan baring jerk sepanjang masa.. nak masak apatah lagi.. susah sangat2.. kesian en hubby ngan anak2... en hubby yg banyak menguruskan hal2 rumah... tq laling atas pengorbanan dan bersabar dengan perubahan ur wife.. bila waktu cuti.. en hubby ngan anak2 jerk keluar rumah... aku terperap jer kat rumah coz itu yang mampu aku buat setakat ni..

 4 Oct.. dah 8 minggu.. aku check lagi kat klinik.. mungkin dah boleh nampak heartbeat baby... tapi sayangnya.. mesin scan tu ada masalah kekaburan sket... aduiii laaa... dr belek punya belek.. nampak juga heartbeat baby tapi aku tak berapa jelas.. dr suh datang lagi 2 minggu utk dapatkan pengesahan usia baby yg sebenar..

Nasihat aku kat semua adik2 yang bakal berkahwin atau sedang menanti kehamilan atau yg sedang merancang.. kalau boleh hamillah sebelum usia menjangkau 35 ke atas... tapi ikut badan seseorang jugaks kan.. lain orang lain caranya... jangan jadik cam aku ni.. lembik! 

Oklah... setakat ni dulu.. tak bleh lama2... aku nak m^#!@$...


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (112) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty