3rd Pregnancy ~ Persiapan Barangan Baby

Assalamualaikum..

Alhamdulillah... dah hampir lengkap semua keperluan barang nak sambut baby baru.. cuma tinggal botol susu yg aku dah order belum dapat lagi... maybe awal Mac.. dan susu formula sebagai backup kalau aku tak boleh nak breastfeed.. based on pengalaman sebelum ni.. anak2 aku tak dapat penyusuan ibu sepenuhnya..

Beg baby aku dah siap pack.. cuma tinggal beberapa barang jerk untuk disumbat.. beg aku belum prepare lagi.. kalau ikut pengalaman deliver anak2 sebelum ni.. so far takde masalah sangat dengan kandungan.. nak2 pulaks aku kan kena caesar.. so, dah tahu masa untuk bersalin.. harap2 kandungan kali ni takde masalah.. keluar pada minggu yg sepatutnya..

Berbalik pada topik.. rasanya dah banyak blogger yang buat senarai keperluan barangan baby ni.. aku cuma update apa yg aku beli lah yer.. nak tulis senarai lengkap tu rasanya tak semuanya perlu disediakan.. ikut cara masing2.. kalau ikut aku yg dah ada pengalaman ni.. rasanya tak semuanya perlu dibeli.. kadang2 membazir pun ado.. walaupun dalam hati tu meronta2 nak beli itu ini.. huhuhuhu... alhamdulillah.. so far utk barang2 baby ni aku cuma spend dalam 1k.. sangat jimat.. compare ngan anak first kan.. huhuhuhuh..

Senarai keperluan:-

1. Katil baby - aku tak beli katil baru.. guna katil warisan sejak Amiera lagi.. dah jimat beratus2 kat sini..

penuh barang baby dalam katil ni.. hahahhaha.. baby dah kuar nanti baru susun molek2..

2. Set tilam baby - tilam pun tak beli.. guna set tilam kekabu Fateh jer.. aku cuma beli set comforter sajork.. pun dah jimat sket.. jimat ke?? hahahaha.. rasanya tak sebab harga set comforter tu mahal gaks..

set bantal kekabu yang dah dicuci.. guna jerk sarung bantal masa zaman Amiera dulu.. meriah ngan bantal lah baby kali ni.. sib baik Fateh tak mengamuk bila aku cakap bantal ni untuk baby... huhuhuhu...

3. Kelambu - hat Fateh masih elok lagi.. pun dah ready incase kalau nak guna..

4. Set Pakaian baby - set baju lengan panjang, lengan pendek, baju lobang2, romper, baby tight, mittens, booties, barut dan topi.. ada yang aku beli baru dan ada yg guna hat  lama Amiera dan Fateh.. bakul nak letak baju2 baby ni guna hat dolu2 jerk..

5. Beg - beg baby guna hat Amiera punya sahaja.. masih cantik lagi.. cuma aku beli diaper bag utk gi jalan2.. kebetulan ada sale kat Lazada..

beg yg dah berusia 10 tahun.. satu set ngan warmer bag yg dijahit sekali ngan beg dan warmer bag yang berasingan.. pun masih elok cuma tak muat utk botol Avent.. warmer bag masa Fateh pun masih ada lagi.. bolehlah guna walaupun kaler tak sesuai.. huhuhuuhu..

diaper bag.. suker sangat ngan kaler beg ni.. dalam gambar comel lote.. bila dah beli besar gedabak.. huhuhuhu.. sesuai lah kalau en hubby yg bawak.. hehehe.. Amiera pulaks yg ngendeng2 nak bawak pi sekolah... manyak cantik!

6. Tuala, napkin & selimut - Kain napkin guna hat Amiera ngan Fateh sajork.. masih elok lagi.. tuala dan selimut beli baru.. selimut Amiera ngan Fateh pun ada lagi.. pun akan diguna semula..

7. Set penjagaan baby :-
  • tab mandian - guna hat turun temurun dari Amiera
  • mandian, losyen, bedak, baby oil, baby wipes, minyak telon
  • tuam baby - first time beli yg dah siap sebab comel... masa zaman Amiera ngan Fateh buat bunjut sendiri.. MIL yg ajarkan.. bunjut tu masih disimpan sampai sekarang..
  • nappy rash - nak elakkan ruam
  • cotton bud, kapas & pin
  • gripe water - standby kalau baby kembung perut
  • nasal aspirator - memang kena ada sebab keturunan aku memang berhingus
 

dah siap masuk dalam box.. 

8. Set cucian - cucian baju beli hat Pureen HAD.. kalau baby dah besar sket baru beli hat Pureen ABD.. bila dah besar beli hat Pureen KiddiWash.. cucian dan berus botol jangan di lupa...


9. Sterilizer - guna yg dibeli masa zaman Fateh.. masih elok lagi.. jimat duit aku..

  

10. Bouncher - pun guna Fateh punya.. jimat lagi.. sib baik kaler maroon.. aksesori pun ada lagi 2 ketui.. akan digantung semula..


11. Stroller - Memang dalam perancangan nak beli.. tapi mungkin lepas habis pantang sebab time tu mesti nak gi jalan2 kannn... stroller Amiera dulu aku dah bagi kat adik, stroller Fateh pulaks ok lagi cuma tang kaler tu tak sesuai laaa... huhuuhu..

12. Car seat - tidak akan dibeli sebab masa Amiera dulu dah ada.. langsung tak guna masa Fateh.. masih elok lagi..

13. Baby Carrier - akan dibeli bila baby dah besar sket.. senang kalau malas nak bawak stroller.. tukang bawak en hubby ler.. hehehehhe...

14. Breastpump - aku tak beli pung! masa Fateh tu aku ada beli jenama Pureen.. tapi pengeluaran susu tak menggalakkan.. sakit adolah!.. so, masih disimpan.. harap2 boleh guna lagi.. kalau masa dalam pantang pengeluaran susu menggalakkan.. mungkin akan difikirkan utk beli hat baru.. huhuhu.. yo yo ooo jerk aku ni..

15. Lain-lain - bekas susu utk travel, botol susu utk breastmilk, termos guna hat Fateh jerlah.. malas nak beli yg baru..

Oklah kot.. mana yg tak tersenarai tu... maknanya takde keperluan lagi untuk di beli pada waktu ni.. nanti aku sambung n3 untuk keperluan ibu untuk bersalin dan berpantang laks..


Tersentuh hatiku..

Assalamualaikum...

Hari ni genap kandungan aku 28 minggu.. tinggal lagi 10 minggu.. pada jangkaan akulah sebab kalau ceaser biasanya dalam 38 minggu.. maknanya dalam 2 bulan lebih jerk lagi aku akan cuti panjang.. yabedabedu...

Perut aku masih comel lote.. tapi baby aktif tak hengat.. perut nipis aku ni lagi buat aku rasa sakit..

Berbalik pada topik hari ni..

Takde kaitan dengan kandungan aku... tapi ianya tentang niat murni seorang anak... huhuhuhu...

Alkisahnya...

Ahad lepas..

En hubby join sukan badminton ngan kawan2 rumah lama.. sebelum ni en hubby pernah bawak anak2 pi sekali.. kat situ pulaks macam2 game ada cam bowling etc.. so, budak2 ni sibuk dok ajak en hubby pi main bowling.. tak fokus en hubby nak main badminton..

So, haritu.. bila diorang tau papa nak pi main badminton.. terus si Fateh ajak main bowling... walhal en hubby memang tak nak bawak diorang..

Yang buat aku rasa terharu.. bila mana en hubby bagitau... Fateh ambik duit syiling dalam wallet aku... pastu dia bagi kat en hubby dan bagitau... bih kurang cenggini lah ayat dia... 'papa.. nah duit.. kita main bowling..'

Apa perasan korang kalau anak2 buat cenggitu?? sedih ok!.. si kecik nak main bowling.. dan dia tahu akan dikenakan bayaran... cuma dia tak tahu nilai wang ringgit untuk permainan sebegitu...

Bayangkan kalau kanak2 dari keluarga yang miskin yang cakap macam tu kat mak ayah diorang... lagi diorang sedih.. tak mampu nak tunaikan hasrat si kecil..

Dan kalau dari kumpulan sederhana dan kaya raya.. mungkin takde masalah untuk memperuntukkan wang ringgit utk permainan sebegitu... tapi bermasalah dari segi peruntukan masa untuk anak2.. fikir2kan...

syiling yg Fateh ambik dari wallet aku..


3rd Pregnancy ~ Set Comforter Baby

Alhamdulillah...

Set comforter yang ditempah dah pun siap.. jangkaan 3 minggu.. tapi tak sampai seminggu dah siap.. pergh!! express.. kenalah korek duit mana yg ada nak bayar baki tengah2 bulan ni.. nak tunggu gaji macam tak sedap hati laks.. aku ni jenis tak suka lama2 nak bayar duit orang.. so, sapa2 nak berjual beli ngan aku.. memang untung sangat.. sebab aku ni jenis yg tak suka tangguh2.. kalau ada duit.. akan aku usahakan bayar on time..

Berbalik semula kepada cerita comforter.. kenapa tak beli tilam???

Actually.. tilam kekabu yg aku beli masa Fateh masih elok lagi.. dah jemur kekabunya.. dah siap basuh sarungnya.. dah siap jahit balik.. sarung guna sarung tilam Amiera dulu2.. memang muat2.. lagipun tilam span Fateh pun masih elok lagi.. semua aku dah basuh.. dah standby dalam katil.. cuma tak tau nak guna hat mana satu.. hat kekabu tebal gedabak.. hat span ngam2 soi.. so, bila aku beli comforter ni sesuailah jadi alas kepada tilam span tu.. tujuan beli comforter ni senang kalau nak balik kampung.. tak yah nak bawak tilam kekabu tu..

Aritu masa pi GM pun ada satu kedai ni jual set comforter baby.. price pun murah.. rm80 sajork.. tapi design tak memenuhi citarasa aku..

InsyaAllah.. dalam minggu ni sampailah set comforter ni.. lalalala.. mesti Amiera suker..

comey tak??

close-up..



Rawatan Gigi Fateh

Assalamualaikum..

Jumaat lepas.. bawak Fateh jumpa dr gigi..

Kesian ngan Fateh setiap kali kalau dia makan benda2 manis.. mesti dia akan jerit sakit2 sambil tekan dagu kuat2.. nanges toksah cakaplah.. mula2 ingatkan dia tergigit lidah ke kan... bila dah selalu jadi cenggini baru perasan.. gigi dah berlubang.. 2 ketui laks tu..

So, sebelum semakin parah.. bawa jumpa dr gigi.. first time ok.. harap2 dia ok lah hendaknya..

Alhamdulillah.. masalah tak kritikal.. gigi cuma kena tampal sajork.. Fateh sangat baik hari tu.. diam jerk.. ikut arahan dr..

hati debar2 ler tew..

nganga!! aaaaaa... kejap2 dia ketap gigi.. hehe..

keras kejung jerk.. bagus3..

settle.. pasni dah tak sakit yer sayang... tapi kena rajin gosok gigi tau! jangan malas2...


3rd Pregnancy ~ Cuti CNY : shopPINK barang baby

Assalamualaikum..

Cuti tahun baru Cina baru2 ni kami tak balik ke mana2.. sebab ada agenda yg perlu aku utamakan dahulu.. usia kandungan dah 6 bulan.. so, kena prepare barang2 keperluan baby dan keperluan berpantang.. aku tak suka shopPINK last minute.. di samping tu nak kena cuci baju baby dan lain2 keperluan yang nak diguna semula.. after 5 years.. fuhhh!! semangat nak sambut baby baru..

Jumaat ~ 31 Jan 2014

Pergi Manjaku Bangi.. sebab dekat.. so, pergi lepas Asar.. bila dah tau jantina.. memang lajus jerk nak membeli..

shopPINK kan! 

alhamdulillah.. apa yg aku impikan Allah tunaikan.. syukur ya Allah.. Amiera pun seronok bila dapat tau baby girl.. dia banyak tolong aku memilih baju.. dia pulaks yg terlebih excited..

p/s: bakul merah tu takde kaitan ok! tu turun temurun since Amiera lagi.. dah pudar warnanya.. lain2 keperluan cam baby wipes, pencuci, body syampo, losyen etc.. aku dah beli masa ekspo kat MidValley tempohari..

Hasil pembelian ni.. kiranya dah 70% barang keperluan yang nak dibeli..


Ahad ~ 2 Feb 2014

ShopPINK seterusnya.. GM Klang..

Memang aku nak pi kat sini utk cari romper dan baby tight.. tak nak beli online.. tak puas hati.. aku nak belek2 sendiri.. memandangkan CNY.. so, GM Klang tutup sampai hari Sabtu.. hari terbaik nak pi adalah hari Ahad.. Isnin aku tak mau pi mana2.. byk nak uruskan sebelum nak gi keje keesokannya..

Konsep pembelian di GM Klang lebih kepada borong.. kalau beli selai dua.. memang tak dapatlah murah giler.. murah cukup makan jerk.. kalau murah kat kedai2 online pun.. tapi campur kos pos.. bih kurang jerk regenya.. tapi kalau online susah nak dapatkan design yg cantik2.. kalau ada pun dah kena rembat! tapi kat GM Klang bleh pilih2 gitew.. syokkkk.. sampai lupa masa yg berlalu.. en hubby lah bosan.. hehehhehehe.. aku ok jerk.. cergas.. sihat.. pompuan.. kalau shopPINK.. lupa sakit bagai..


sweet tak?? kasi borong.. beli siap2 utk raya.. hehehhe..

Tapi.. nak raya sok.. confirm kami pergi lagi.. shopping utk raya laks.. hehehhee..

Oklah.. rasanya cukup dah pakaian utk menyambut kelahiran baby.. keperluan yg lain2 aku dah tempah.. insyaAllah.. awal Mac semua dah ready.. lepas baby kuar nak beli keperluan lain laks..

Semua keperluan yang perlu di cuci dan diuruskan.. katil pun dah siap pasang..

Ada masa nanti aku update post senarai keperluan sebelum bersalin.. insyaAllah..


3rd Pregnancy ~ Detail Scan & 4D @ Klinik Kasih Putrajaya

Assalamualaikum..

Dah masuk bulan Februari.. 3 months to go... huhuhuhu...

Rabu minggu lepas buat detail scan dan 4D kat klinik Kasih.. sampai jerk kat klinik ada lagi 2 orang nak buat detail scan.. ingatkan malam2 tu takde orang.. hehehehe.. so, tunggu giliran.. sib baik ada tmpt mainan.. takdelah anak2 aku bosan nunggu...





Tak sampai 15 minit.. nama aku dipanggil..

Kesian tengok dr yg nak buat scan tu.. dari pagi sampai malam.. dalam hati berharap sangat mood dia tak down masa nak scan perut aku.. hehehhe...

Dr tanya sejarah aku.. bla3.. rupa2nya dr buat juga detail scan kat Annur.. cuma aku yg tak perasan.. hehehhe..

Hasil detail scan.. alhamdulillah baby dalam kandungan sihat walafiat.. syukur ya Allah..
baby pulaks malu2 nak tunjuk muka.. jenuh dr nak dapatkan pic muka yg jelas..

ni lah ropa baby dalam perut ni.. macam muka Fateh pun ada.. cam muka Amiera pun ada... hehehhehe...

satu penemuan baru yg dr nampak.. dr tanya if ada darah or cecair yg keluar.. baby mengeras ke.. so far ok jer.. cuma rasa berat kat bawah tu kadang2 jer.. baby mengeras?? huhuhuhu.. aku tak tau camna rasa baby mengeras.. sebab takde pengalaman ok!  dr bagitau something wrong pada pintu rahim aku... adoiii laaa... ingatkan semua ok.. aku pulaks yg problem.. dr suggest panggil dr pakar utk check.. dr rasa tak sedap hati kalau nak abaikan penemuan tu..

dr pakar pulaks takde.. baru jerk balik.. tapi nasib baik rumah dia dekat.. so, nurse call suh dr datang semula.. yg tak bestnya.. dr lelaki... huhuhuhuhu.. malu beb! tapi terpaksa.. nak wat camna.. kalau aku nak pi KPMC esok pun.. confirm dr lelaki jugaks.. pasrah jer lah..

bila dr pakar check.. takde pulaks penemuan tu... aduiiii.. serba salah aku jadiknya.. dr suh datang lagi 2 minggu.. nak sahkan sekali lagi... alahai malehnya aku.. update terkini.. nurse call suh datang hari ni.. dr risau.. pulaks.. nervous aku dibuatnya..

cd dan susu2 dari klinik sempena promosi detail scan..

Uppps... jantina baby?? hehehheheh.. aku dah tahu.. lalallalallalala... hope detail scan menjelaskan segala2nya dengan benar dan tepat... walaupun dr bagitau 99% adalah benar.. so, uols nak tau?? tunggu next n3 tentang barang2 keperluan yg dah 90% dibeli..


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (269) Ana Muslim (2) Anniversary (11) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (75) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (193) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Homemade (1) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (116) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Para Asean (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (38) Riadah (24) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (2) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty