Resepi Kek Minyak Kukus

Assalamualaikum..

Apa khabar semua? sihat ka?? aku alhamdulillah.. masih diberi kesempatan utk menghirup udara pinjamanNya..

N3 ni utk kawan blogger yang baru dikenali.. Miz Eija.. nak resepi kek minyak.. tapi sebelum tu aku nak cerita sket..

Cuti hari minggu aritu.. aku balik umah mak aku.. dah 2 bulan ko tak balik... bukannya jauh pun.. dokek yo haa.. tak sampai sejam bleh sampai..

Borak2 ngan mak.. ntah macam mana bleh terborak pasal kek yg aku buat.. siap tunjuk lagi gambar kat mak aku.. pastu mak aku tanya.. dialog bermula..

mak : ko pukul pakai apo??
aku : pakai tangan yo.. tak boli pun mesin puku tu. bukan eh selalu buek kek pun..
mak : ko ambiklah mesin tu..
aku : mesin apo eh?
mak : mesin buek kek tu laa..
aku : mak ado ko?
mak : apo tak ado eh lak.. kan kau yang boli maso kau bujang dulu..
aku : erk.. (bila masa aku beli).. bilo lak oghang boli..
mak : adooo.. kau boli kek somban.. maso tu kau kuar ngan adik kau.. mak telepon kau suh boli mesin tu..
aku : yo ko?? tak ingatlah.. (sah!! aku memang tak ingat langsung.. aku mudah lupa lah weiii... aduiii.. banyak menda aku tak ingat ok!! sindrom apa kah ini??)

alhamdulillah.. rezeki jangan ditolak.. mak aku bagi mesin tu memandangkan aku ni terlebih rajin buat kek.. lagipun mak aku tak reti nak guna mesin tu.. kalau aku tau... dah lama aku mintak mesin tu kat mak aku..

masa mak ngan abah aku ambik mesin tu dalam kotak besar.. merangkap mini stor.. terjumpa mini oven.. mak offer kat aku lagi.. perghh.. cantik sangat2lah.. blehlah aku membako apa yg patut..

bila Amiera tau mak aku nak bagi mixer ngan mini oven tu.. terus dia suh aku buat kek ngan biskut petang semalam.. amboi3.. banyak cantek.. kek jerk boleh.. biskut lain kali.. bahan2nya nggak ada..

Oklah.. back to main story.. kek minyak kukus.. ni versi ke-3.. kali ni aku just guna 2 kaler jerk.. maleh nak buat byk2 kaler.. dan resepi ni aku ubah sket.. sket jerk pun.. Miz Eija.. jangan lupa salin.. tak pun snap guna hp jerk.. hehehehe..

Bahan2:-

4 biji telur.. aku guna gred B kot kalau tak silap.. * resepi asal 5 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri.. * resepi asal guna tepung gandum

1 cawan minyak.. aku guna minyak kelapa jerk..
1 cawan susu pekat manis.. aku guna F&N bervitamin
1/2 cawan gula castor
1 st esen vanilla
1 sb ovalette
1 st baking powder.. * aku tak guna coz aku guna tepung naik sendiri.. kalau nak guna jugak standby lah kek tu melimpah2 keluar loyang
Pewarna

Cara2:-

1. Pukul telur, gula dan ovalette sampai kembang

lalalala.. kerja aku dah senang.. alhamdulillah mesin ni masih berfungsi dengan baik walaupun dah lebih sedekad tak diguna..

2. Masukkan minyak, susu pekat dan esen vanilla.. pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil gaul rata.. kacau hingga sebati
4. Bahagi adunan dan warnakan ikut citarasa masing2.. resepi kali ni aku bahagi adunan kepada dua.. satu adunan guna pewarna merah.. satu adunan lagi aku tak warnakan..
5. Panaskan pengukus.. so, bila proses susun warna tu dah siap.. air pun dah menggelegak.. memang canteklah..
6. Proses susun warna.. mula2 tuang adunan warna asal ditengah2 loyang sebanyak 4 sudu besar.. pastu masukkan 4 sudu besar adunan berwarna merah diatas adunan tadi.. ulang sehingga semua adunan habis.. kalau uols guna 4 warna.. blehlah guna 2 sudu besar setiap warna.. kalau nak ikut cara sendiri pun boleh..


kalau byk warna berpinar2.. rasa berpusing2 biji mata..
7. Kemudian.. ambil lidi dan lorekkan kek tersebut.. ikutlah uols nak gaya cemana pun.. asal berlorek.. tak nak susun dan lorek pun no hal laaa.. rasa kek totap samo..

siap utk dikukus 

8. Kukus selama 45 minit.. kalau boleh uols bungkus penutup pengukus ngan kain.. tapi aku maleh.. boleh aja.. cuma jgn bukak penutup masa kek tengah dikukus.. bila dah cukup waktu.. tutup gas.. pastu aku bukak penutup kukus.. biarkan kek sejuk.. dalam 10 minit dah bleh potong kek.. nak makan time tengah suam2 tu pun sedap gaks.. nak makan time sejuk pun sodap!

kek naik dengan cantiknya.. nampak tak ada kesan lembab di tengah2 kek.. tu adalah kesan dari air dari penutup pengukus.. tak kisahlah.. aku bukannya nak menjual pun.. makan sendiri jerk..


siap utk dingap!

Ulasan : tekstur kek kalau guna tepung gandum agak berbeza sket jika dibandingkan dengan tepung naik sendiri.. kalau guna tepung naik sendiri kek tu naik cantek dan tekstur kek tu ada ropa macam kek span.. kalau guna tepung gandum.. agak padat sket.. sket jerk pun.. rasa tetap sama..

So, Miz Eija.. selamat mencuba!


Makluman : MyKid Hilang??

Assalamualaikum..

Untuk makluman semua yang mengenali empunya MyKid or parents anak ini..


Sila hubungi sms/whatsapp 0192630365 utk mendapatkannya..


Lelong!! Lelong!!

Assalamualaikum..

Seronok tengok orang menang contest ni kan.. memang bertuah sungguh! jeles i tau!

Orang yang tak bersungguh nak join.. yang selalu tak bertuah cam aku ni tumpang gembira jerlah.. tumpang bertuah pun yer gaks.. dapat beli barang yang dilelong dengah harga murah dari harga pasaran..

Sapa tak nak weiii.. berebut orang nak beli..

kebetulan krim pelembab nak habis.. cantik sangatlah kan.. rm15 sajork setiap item..

Zura.. joinlah lagi banyak2 contest yerk.. dapat menang banyak hadiah best2.. pastu jual lelong kat kami.. hehehehehe..


Al-Fatihah ~ Kanser Darah

Assalamualaikum..

Semalam terima berita sedih dari group whatsup.. salah seorang x-staff sini telah kembali kerahmatullah.. arwah mengidap kanser darah.. meninggalkan seorang anak lelaki yang masih kecil.. sedih rasanya..

Aku tidak mengenali arwah sepenuhnya.. cuma tahu nama dan bertugas di Unit mana.. kemudian arwah berpindah ke Melaka..

Khabarnya arwah dapat kesan penyakitnya masa dia mengandung.. kanser arwah dah stage 4..

Sedih mengenangkan anak yang masih kecil dan ibu bapa arwah.. takziah buat keluarga arwah..

Semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..

Al-Fatihah..


Koleksi Knotted Headband Arissa

Assalamualaikum..

Tak sah kalau anak pompuan takde headband.. tul tak?? kalau ada pun maybe maknya tak suker nengok anak dia comel lote kot.. oppps... takdelah.. ikut masing2lah yer..

Tapi aku suker.. aku suker tengok anak2 pompuan aku comel2.. lagi geram nak geget2 jerk..

Sebelum raya aritu.. keje aku mengorder headband through online.. hehehehe.. aku suka knotted headband.. sweet jerk.. dan sangat sesuai ngan Arissa..

Lanni stop kejap.. nanti kalau ada yg comel2.. aku beli lagi..

kotak comel ni dapat masa beli set romper 7 days..

koleksi headband Arissa selamat disimpan dalam box.. buat masa ni aku byk beli hat knotted headband jerk.. headband biasa tu ada orang hadiahkan dan satu jerk aku beli utk majlis aqiqah..

dalam byk2 knotted headband tu.. aku suker yang kain dia keras sket sebab senang dibentuk compare kalau kain dia lembut.. asyik merelet nak jatuh ke depan jerk..


rainbow knotted headband hat pic ke-4 hilang masa jenjalan kat Jusco.. mungkin tercicir.. tapi bila aku patah balik cari.. nan ado!! dah kena cilok lah tu... grrrr... tu pun diorang nak ambik... eiiii... tinggal kenangan jerlah..

headband hat biasa..

InsyaAllah nak tambah lagi koleksi headband tema Frozen laks.. tangan dah gatal nak submit order ni.. gaji oh gaji.. hehehhe...


Kenduri Kawen

Assalamualaikum..

Kisah sabtu lepas..

Kami ke Kuang.. ada kenduri kawen kawan en hubby.. kawan baik masa belajar dolu2..

Sampai dah nak kul 1 kalau tak silap.. pengantin sampai dalam kul 2 lebih.. jenuh gaks nunggu sampai tertidur Arissa... huhuhuhu.. sib baik hujan.. takdelah panas sangat..

Layan gambar kay..

awat muka camtu mucuk ma?? 

bunting..

 guest book..

simple and sweet.. 

mini reunion.. sambil nunggu pengantin sampai..

dua beradik ni tak sah tak main game..

mucuk ma dah lena.. yippiee.. 

pengantin.. 

unik.. bukan kek... bukan pulut kuning.. tapi burger 3 tingkat..

en hubby ngan geng2 dia..

us.. tengok si Fateh tu.. kes malas nak bergambar..

sebelum balik.. berselfie ngan pengantin dulu ya..

gift utk tetamu..

anyway.. tahniah kepada pengantin.. moga kekal ke jannahNya.. aminn..


Hadiah Birthday!

Assalamualaikum..

Balik dari fair kiddie & mom Jumaat malam yg lepas.. dengan wajah masam mencuka si Amiera tak dapat mainan.. eiiii.. tak sudah2 nak mainan..

En hubby ajak singgah Toys R Us Alamanda.. itupun lagi sejam nak tutup.. en hubby nak belikan hadiah besday anak2.. kemain suker korang yerk.. melilau cari mainan.. tapi bersyarat ok! huhuhuhu..

Last2 pening kepala Amiera.. nak itu tak boleh.. nak ini tak boleh.. harga melebihi syarat yang dibenarkan.. aku suggest beli kasut roda.. tak mau pulaks.. tak pandai katanya.. aduiii.. takkan nak mainan utk budak 3 tahun kot.. agak2lah.. payah2 sangat... last2 aku suggest set kaler jerk.. macam2 jenis ada.. baru lah dia macam setuju tak setuju.. tapi dalam hati tu suker..

 
utk si tecik pun aku bodek kat en hubby lagi.. hehehe...



One Kiddie & Mom Fair Putrajaya

Assalamualaikum..

Tengahari tadi aku, Amiera dan kawan2 opis pi PICC.. ada jualan2 kat sana.. produk khususnya utk ibu dan anak..



dah balik baru sempat nak bergambor yer!

Sebelum tu singgah dulu kat booth PICC.. ambik gift.. just LIKE page fb PICC..

gift yg cute..

Pastu singgah kat booth KKM.. suh Amiera join aktiviti kat situ.. pusing roda tu pastu jawab soalan.. akan dapat gift..
Amiera kena jawab soalan berkaitan dengan gigi.. sib baik petugas tak suh Amiera buka mulut cek gigi.. kalau tak haru!!

ada juga mainan teng-teng kat situ utk kanak2 7 tahun ke atas..

Ada juga booth Pa&Ma.. boleh join ambil gambar anak2 bawah 4 tahun.. terma dan syarat penyertaan bleh baca kat situ ya.. aku lupa nak snap pic lor..

Overall ok lah.. yg tak bestnya salesgirl / salesman yg nak jual produk bahan bacaan utk kanak2 tu.. naik rimas aku.. lalu jerk depan diorang mesti tanya anak paling kecil umur berapa tahun.. 5 minit jer puan... aduiiii... akak tak minat dek non!! lagipun produk korang mahal sangat!! akak tak mampu!!

1st pic free goodie bag.. 
hasil belian time tengah bulan.. x mampu nak borong byk2.. 
2nd pic mainan utk Arissa dan Amiera..
3rd pic semuanya utk Arissa..
last pic.. set romper.. pun utk Arissa.. bodek kat en hubby masa pergi waktu malamnya.. hehehe.. 

Arissa ngan toy dan romper..

So, uols.. pergilah Fair ni hujung minggu ni.. isi masa lapang ngan family..


Vaksin Pneumococcal & Rotavirus

Assalamualaikum..

Isnin baru2 ni.. bawak Arissa ke klinik utk dapatkan vaksin pneumococcal dos pertama dan rotavirus dos kedua..

Sepatutnya masa awal usia dia masuk 4 bulan.. tapi sebab dia selesema, batuk dan demam tempohari yang menyebabkan pengambilan vaksin tertangguh..

Alhamdulillah.. lepas suntikan tu Arissa tak demam... risau gaks kalau dia demam kan..

Oh ya.. berat Arissa masa usia dia dalam 4 bulan 3 minggu ni.. 6.1kg.. oklah kot kan.. 

mucuk ma ni dah pandai pegang botol sendiri yo! 

suka sangatlah masukkan jari dalam mulut.. mucuk tau!

kelakar nengok muka Arissa time ni.. dah cam anak cino.. ngan headband yang dah serabai lepas kena cucuk dan telan vaksin... huhuhuhuh.. 

Aku menitikberatkan pengambilan vaksin optional ni start masa Fateh dulu.. sebab masa Amiera.. tak ada jadual optional suntikan dalam kad kelahiran dia.. cian Amiera.. tapi nasib baik alhamdulillah.. dah besar panjang pun.. membesar dengan sihatnya walaupun tidak dapat suntikan optional ni.. huhuhu..

Jadual imunisasi wajib

Jadual imunisasi tambahan.. pic credit to emasha.blogspot.com

Tapi once aku dah tau.. kenalah ambik utk Arissa pulaks walaupun tiada dalam jadual kad kelahiran Arissa..

Apa itu pnuemococcal?? alahai.. aku bab2 nak menorang ni lomah lah sket haa... korang google lah yerk.. secara ringkasnya.. aku copy paste dari laman web MyHealth..

Penyakit Pneumokokal

Apa itu jangkitan Pneumokokal?

Penyakit Pneumokokal adalah disebabkan oleh sejenis kuman bakteria yang biasa menyebabkan jangkitan pada tekak dan telinga. Ia boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius seperti jangkitan paru-paru dan radang selaput otak.

Apakah yang menyebabkan jangkitan Pneumokokal?

Kuman penyebab penyakit ini ialah Streptococcal pneumoniae atau Pneumokokus yang terdapat dalam lapisan hidung dan tekak orang yang sihat (pembawa kuman). Kuman ini boleh merebak melalui batuk dan orang yang berada di persekitaran secara langsung.

Apakah vaksin yang ada dan bagaimana ia diberikan?

Vaksin terdahulu ialah pneumococcal polysaccharide vaccine (PPV) yang mengandungi 23 antigen pada lapisan yang telah ditulenkan. Vaksin yang terbaru ialah pneumococcal conjugate vaccine (PCV) yang telah diubahsuai dengan menggabungkan 7 lapisan kapsul polisakarida yang telah ditulenkan dan setiap satunya digabungkan dengan toksin difteria yang telah di nyah aktifkan, untuk mempertingkatkan keberkesanan vaksin ini. Polisakarida adalah kandungan gula kompleks yang merupakan sebahagian daripada kuman bakteria itu sendiri. Vaksin ini harus diberikan melalui suntikan ke dalam otot. Vaksin diberi mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh pengeluar vaksin tersebut.

Siapa yang patut menerima vaksin ini?

Ibubapa boleh memilih untuk memberi vaksin ini kepada bayi-bayi mereka yang sihat. Vaksin ini adalah disarankan untuk kanak-kanak yang mengalami daya tahan badan yang lemah termasuklah mereka yang telah menjalani pembedahan pembuangan limpa atas sebab-sebab tertentu, contohnya seperti pesakit Talasemia (penyakit darah yang kronik).


Jangkitan Rotavirus

Apakah jangkitan Rotavirus?

Ini adalah jangkitan usus yang biasa berlaku pada kanak-kanak yang berusia kurang daripada 3 tahun. Gejala-gejala jangkitan ini ialah cirit-birit, muntah dan demam. Kekurangan cecair badan disebabkan cirit birit dan muntah ini boleh membawa maut jika gantian cecair tidak diberi dengan segera.

Apakah yang menyebabkan jangkitan ini?

Rotavirus adalah salah satu penyebab utama cirit birit dan muntah di kalangan kanak-kanak. Ia merebak melalui pencemaran najis.

Apakah vaksin yang ada dan bagaimana ia diberikan?

Ia adalah vaksin oral jenis hidup yang mengandungi 5 jenis rotavirus yang dihasilkan daripada rangkaian rotavirus manusia dan lembu.

Ia juga tidak menyebabkan teleskopi pada bahagian usus (intussusception) yang pernah terjadi sebagai kesan sampingan daripada vaksin rotavirus terdahulu yang pernah diluluskan. Vaksin tersebut dihasilkan daripada rangkaian rotavirus monyet. Teleskopi pada bahagian usus (intussusception) jarang berlaku pada kanak-kanak secara amnya di mana usus menjadi tersumbat disebabkan usus itu sendiri termasuk ke dalam atau teleskopi ke dalam, kesan daripada pergerakan usus.
Terdapat 2 jenis vaksin rotavirus di Malaysia iaitu 'RotaRix' dan 'RotaTeg'. Pemberian vaksin adalah mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh pengeluar vaksin masing-masing.

Siapa yang patut menerima vaksin ini?

Ibu bapa boleh memilih untuk memberi vaksin ini kepada anak mereka untuk mencegah jangkitan ini.


Oh ya.. ada juga parents yang menolak suntikan imunisasi ni.. mereka ada sebab tersendiri.. ada yang melibatkan hukum hakam ni.. tu aku tak mau pertikaikan.. tu masing2 punya pendapat.. pada aku.. aku tahu sejarah keluarga aku.. sejarah kesihatan anak2 aku.. aku nak anak2 aku sihat.. aku bukannya dari golongan mewah yg boleh dapatkan rawatan homeopathi atau yang sewaktu dengannya sepanjang masa.. aku tak sanggup tengok anak2 aku masuk wad.. cucuk sana sini.. sebab sesuatu penyakit yang kita tahu ada vaksin disediakan..

Tepuk dada tanya poket masing2... ngeeeeeee... takdelah ikut korang lah weiiii...

Selamat berimunisasi utk kepentingan kesihatan anak2 tersayang...


Happy Anniversary to Me!!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. tanggal 6 Sept 2014.. adalah tarikh ulang tahun perkahwinan kami yang ke-11 tahun..


Syukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaNya ke atas kami sekeluarga.. walaupun antara kami ada kekurangan dan kelebihan.. kadang2 ada juga tidak sependapat.. tapi dengan izinNya kami cuba memahami dan melengkapi antara satu sama lain.. lumrah dalam kehidupan berumahtangga.. bak kata lirik dalam lagu.. sedangkan lidah lagi tergigit.. cer tlg sambungkan!

Doaku.. semoga ikatan kami semakin utuh dan tabah dalam mengharungi arus kehidupan berumahtangga..

Tiada celebrate bagai.. lagipun Arissa masih tak sihat masa tu.. hanya ingatan sesama kami pun dah cukup..


 

Anyway.. to my dear hubby.. a simple poetry just for u my love.. cewah.. cewah.. feeling2 pulops!

Puisi Titipan Kasih

Sayangku..
Hadirmu penyuluh hidupku..
Tatkala kelam melamar hatiku.. 
Tatkala sepi dijendela kalbu.. 
Tatkala cinta memenjaraku..

Sayangku..
Kaulah imamku..
Yang sentiasa membimbingku..
Tatkala leka dalam titianku.. 
Tatkala hanyut dalam anganku..

Sayangku..
Maaf andai ku hiris hatimu..
Maaf andai ku cabar imanmu..
Maaf andai ku goda sabarmu..
Maaf andai ku duga cintamu..

Sayangku..
Terima kasih..
Kerna menyayangiku..
Kerna keihklasanmu..
Kerna pengorbananmu.. 
Terima kasih atas segalanya..

Sayangku..
Diulang tahun ikatan ini..
Tiada yg istimewa..
Hanya..
Titipan kasih buatmu.. 

Sayangku..
Doaku..
Harapanku..
Atas jalinan suci ini..
Moga diberkatiNya..
Moga dilindungiNya..
Moga kekal ke JannahNya..
Aminnn.. aminnn..
Ya rabbal alaminnn..


:: Salam Seindah Puisi ::
 ~ 06 Sept 2014 ~
Arina Melissa Idayu


Kek Minyak

Assalamualaikum...

Masa aku cuti jaga Arissa aritu.. sempatlah jugak try buat kek minyak.. teringin nak buatnya sebab Fateh suka makan masa kenduri umah sepupu en hubby..

Resepi google jerk.. berlambak.. dah zaman IT ni semuanya semudah ABC.. so, tak yahlah aku tulis resepi ya.. sama jerk mana2 pun..

Apa?? version aku?? tak de version aku ok! sebijik sejibon aku guna resepi yg aku cari kat google..

ingatkan jadi peberet Fateh.. rupa2nya jadi peberet Amiera.. siap request suh aku buat lagi..


ni hasil kali kedua aku buat.. kali ni tukar susunan kaler pulak..

next time nak buat just guna dua kaler jerk.. suka pulak buat kek yang main ngan kaler2 ni.. anak2 pun seronok..


Demam Panas Pertama Arissa ~ Roseola Infantum ~ Testimoni Minyak Habbatussauda Minsyam

Assalamualaikum..

Hari ni baru dapat ke udara... huhuhuhu..

Minggu lepas.. ada kursus.. pastu pulaks kat opis line internetnya problem..

Isnin aku terpaksa el coz pengasuh Arissa cuti.. huhu..

Awal bulan aritu.. Arissa diserang demam panas.. berpunca dari selesema dan batuk yang tak hilang2..

Masa aku ambik dia petang Khamis tu... rasa badan dia hangat sangat... bila check suhu.. dah 38 lebih... cepat2 aku mandikan dia..

Ingatkan tak nak bagi ubat demam.. so, aku guna kaedah alternatif.. lepas mandikan dia.. aku rendam stokin dengan air perahan lemon pastu pakaikan kat kaki dia.. sapu kunyit kat hidung utk keringkan selesema..

Menjelang 10 malam.. suhu dia naik mendadak ke 39.1... uwaaa.. tak bleh jadi ni.. aku jelum ngan kain basah.. nak tak nak pi emergency gak ni...

Bergegas kami bersiap ke emergency.. sampai di emergency.. staff check suhu Arissa.. turun sket ke 38 lebih.. semua staff yang nampak Arissa tegur aku.. apa kuning2 kat hidung dia... hehehehhe... jenuh nak explain sorang2... pegawai bertugas suh bagi ubat demam dulu sementara mendapatkan rawatan.. aku risaukan akan usia Arissa yang baru 4 bulan kena telan ubat demam yang pada aku banyak gaklah kuantitinya... dalam 2.5ml kalau tak silap masa tu.. tak ingatlah pulaks.. so, aku tanya kat MA samada boleh ke Arissa telan ubat demam coz usia dia yg masih kecil.. katanya.. boleh kecuali ubat batuk dan selesema.. so, lega sikit kerisauan di hati..

Masa bagi ubat tu.. Arissa pi muntahkan balik ubat tu... mungkin telan sket jerk.. huhu.. tak sedap kot!

Kul 1 pagi lebih kalau tak silap baru dapat jumpa dr.. punyalah lama menunggu.. nasib baik Arissa tak merengek sangat.. bila dia ek..ek jerk.. aku sumbat susu... huhuhuuhu...

Dr check tekak Arissa dah merah... katanya tonsil dia bengkak.. alamak.. ni lah yang buat aku lemah.. risau kalau demam tak surut2 nanti kena tahan wad..


Masuk hari ke-2, hari ke-3.. Arissa masih demam!! suhu tak turun2.. masih dalam range 38.. so, tanya member tentang rawatan alternatif ni..


Abang Fateh yang sentiasa menjadi peneman..

Sorang kakak kat opis ni suggest minyak habbatussauda.. so, Sabtu malam suh en hubby carikan ubat tu kat Warta..

Selain ubat demam yang perlu diambil setiap 6 jam.. aku bagi juga minyak habbatussauda.. aku campurkan setengah kapsul ke dalam susu Arissa..


Hari ke-4 demam.. cadangnya nak check darah Arissa coz demam still tak turun2.. tapi klinik panel tutup.... aduiii.. so, plan esok nya pulaks..

Hari Isnin.. hari ke-5 demam.. hari ke-3 pengambilan minyak habbatussauda.. suhu Arissa dah menurun.. alhamdulillah.. petangnya keluar ruam2 kat badan dia.. Arissa dah tak demam!! yes!! alhamdulillah... dengan izinNya Arissa sembuh dari demam.. so, tak jadi pi ambik darah..

dalam proses nak sembuh..

ruam di bawah kulit.. ruam yang keluar selepas demam panas.. dikenali Roseola Infantum.. aku sapu dengan minyak zaitun Minsyam..



Kebaikan Habbatussauda.. seperti dalam ungkapan sabda Rasulullah..

Abu Hurairah pernah mendengar Rasulullah Muhammad SAW bersabda:
“Pada Habbatus sauda ada ubat bagi segala jenis penyakit kecuali Al-Sam, iaitu maut”.

Walaupun demam Arissa dah surut.. selesema dan batuk masih ada.. so, aku still cuti untuk memastikan ruam, selesema dan batuk dia reda.. alhamdulillah pada hari ke-7.. ruam di badan hilang.. selesema pun dah tiada.. aku sapu kunyit kat hidung Arissa.. yang tinggal cuma batuk yang masih degil nak hilang..


 So, hari ke-8 dengan lapang dadanya aku hantar Arissa ke pengasuh.. 

Aku cadangkan.. kalau anak2 uols demam ke.. blehlah cuba juga rawatan alternatif ni.. InsyaAllah..


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (49) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (72) Biskut (1) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (148) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (2) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (2) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (68) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (16) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty