Al-Fatihah ~ Prof Jamil KPMC pulang kerahmatullah

Assalamualaikum...

Semalam 3 khabar mengenai pulangnya hamba Allah kerahmatullah yg aku dengar..

Pertama sekali..

Terima msg dari pakcik aku mengenai tarikh pulangnya kerahmatullah ayahanda tercinta pada 38 tahun yang lalu yg tak pernah aku jumpa.. tapi tetap kekal abadi namanya dlm hidup aku.. seriusly memang aku tak tahu exactly tarikh arwah meninggal dunia.. apa punya anak.. huhuhuu.. tapi doa dan ingatan sentiasa kupanjatkan buat arwah..

Tak dapat aku bayangkan dugaan berat yang terpaksa mak aku tanggung ketika usia masih muda.. kehilangan suami tercinta..

Semoga roh arwah ayahanda dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.. aminnn...


Kedua..

Pakcik opismate juga kembali kerahmatullah.. khabarnya kena kanser darah.. takziah buat my prend, keluarga dan sahabat handai arwah.. semoga arwah tenang di sana bersama orang2 soleh..


Ketiga..

Berita yang amat terkejut bila aku terima.. sesuatu yang agak sukar diterima dek akal fikiran aku yang tak berapa nak cerdik ni.. terima info dari opismate.. aku google utk dapatkan info2 lain tapi nan ado!

Pakar O&G selaku CEO merangkap pemilik KPMC iaitu Prof. Jamil telah pulang kerahmatullah petang semalam akibat komplikasi buah pinggang..

bestnya.. satu keluarga bergelar dr.. pic credit to bharian.com.my

Serius memang aku terkejut.. sukar utk dipercayai sebab beliau seorang Dr.. ya aku akui.. dr bukannya Tuhan.. tapi sedikit sebanyak Dr agak cerewet dari segi pemakanan untuk menjaga kesihatan.. hmmm.. apapun ajal maut ketentuan dariNya.. walaupun sukar diterima tapi itulah hakikatnya..

Hampir 10 bulan yang lalu.. arwah lah yang czer aku untuk keluarkan Arissa.. arwahlah yang menetapkan aku di czer pada hari aku contraction kuat.. sakit nak mampos..

Aku respect dengan arwah sebab dia sangat menjaga adab sebagai dr lelaki Islam semasa melayan pesakit wanita.. dan arwah juga sangat pemurah.. sesiapa yang pernah consult dengan dia tahulah betapa pemurahnya dia.. kos setiap kali consult dengan arwah memang kurang dari rm50.. mana nak dapat kos semurah tu dengan mana2 pakar perbidanan yang lain.. apatah lagi kos keseluruhan czer aku yang sangat murah compare dengan mana2 hospital bersalin swasta yang lain..

Semoga dengan kebaikan, jasa dan sifat yang sangat mulia pada arwah.. Allah tempatkan beliau ditempat yang mulia disisiNya bersama2 para syuhada..


 Al-Fatihah..

pic credit to dienislam.files.wordpress.com


Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..

design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 

pandangan dari depan..

Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??

Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang tak bertuah sungguh lahhh... pastu dapat sms suh upgrade ke 1200 sqft.. nak ke tak?? discuss punya discuss ngan en hubby.. last2 upgrade.. tawakal jerlah..

Mungkin permohonan 1200 sqft tak ramai.. tgk list kat bawah ni.. byk sungguh unit rumah utk 1200 sqft.. tu yang senang dapat kot... apapun semuanya ketentuan dariNya.. dah tertulis aku akan dapat kat apartment Pudina ni.. huhuhu...

JUMLAH UNIT (1,500 UNIT) :
  • 585 UNIT (1,000 KP)
  • 600 UNIT (1,200 KP)
  • 300 UNIT (1,500 KP)
  • 15 UNIT (OKU)
Tak taulah aku dapat rumah jenis yang mana satu utk 1200 sqft ni..

pelan lantai utk 1200 sqft Jenis B1.. pic credit to PPA1M

pelan lantai utk 1200 sqft jenis B2.. rumah tepi kot.. 

Untuk lain2 pelan lantai dan info yang lain bleh pi laman web PPA1M


p/s : Permohonan utk Fasa ke-2 dah buka ya.. blehlah sapa2 nak mohon..


Biskut Hello Kitty ~ Percubaan Pertama

Assalamualaikum..

Addict sungguh aku ngan Hello Kitty ni...

Actually ada projek akan datang.. tapi sebelum nak buat betul2 kenalah try test and error.. kot2 tak jadi.. masuk tong sampah.. memang taklah aku nak buat lagi..

As usual.. google resepi.. jumpa beberapa resepi.. snap pics.. pastu bila aku google balik dah tak jumpa blognya... yg ada link dah tukar warna (means aku pernah klik sebelum ni) pun takde bila aku klik kali ke-2.. stress ok!! takkan nak klik satu2 page kot.. memang taklah aku nak klik..

Anyway.. kepada pemilik resepi tq sangat2 kongsi resepi.. walaupun bukannya 100% aku ikut.. tapi yg penting asasnya sama..

Resepinya uols carilah yer.. maleh lah aku nak taip2 ni..

Aku tunjuk gambar sambil cerita ceriti ya..

doh yang dah diperap dalam fridge selama 3 jam.. nipiskan doh kemudian terap dengan cookie cutter..

bahan doh => butter, tepung gandum, tepung jagung, esen vanilla, gula, telur

waktu membakar ni lah azabnya.. mini oven aku ni comel lote lah katakan.. agak mencabar sket masa ni sebab nak pastikan biskut masak garing tu bukannya senang.. kalau guna oven canggih manggih tu.. letak jerk pastu set masa 10-15 minit.. siap masak dengan cantik.. oven aku ni unik sket.. cer ko letak jerk pastu set masa spt oven canggih.. memang hitam legamlah hasilnya.. huhuhu.. haaa.. tulah beli oven tak mau... huhuhuu..

hasilnya tak mengecewakan.. cuma kalau biskut agak tebal.. biskut tak rapuh.. huhuhu.. nak kena pandai nipiskan betul2.. 

royal icing.. bahan cuma telur putih, lemon dan gula icing.. putar sehingga pekat

hasil deco yg agak kurang menjadi... keras sungguh tangan ku ini.. huhuhu..

Oklah itu sajork projek aku sepanjang hari ahad.. cian anak2 aku especially arissa.. mama tak banyak habiskan masa dengan dia.. huhuhuhu.. sorry yer sayang.. bukannya selalu pun..


Arissa 9 bulan ~ Menu Makanan Bayi ~ Bubur + Sup Ayam dan Sayuran

Assalamualaikum..

Cuti hari minggu bleh buat makanan lain sket untuk Arissa..

Menu kali ni.. bubur beras perang dan sup ayam sayuran.. kalau nak mencuba boleh cuba resepi spt di bawah..


Bahan2:-

* Beras Perang segenggam - boleh makan 2 atau 3 kali
*  Sup :
  • Ayam
  • Stok ayam
  • Kentang
  • Sayur2an - ikut suka hati - aku guna carrot, sawi, bronkoli dan tomato
  • Batang seleri - nak bagi wangi

Cara2 :-

1. Masak beras perang sehingga menjadi bubur / nasi lembik - ikut citarasa anak2

2. Sup ayam sayuran
  • Tumis bawang putih, bawang holland dan halia dengan POO
  • Masukkan ayam yang dipotong kecil
  • Masukkan kentang
  • Masukkan air
  • Bila mendidih masukkan stok ayam
  • Bila kentang dah agak masak masukkan carrot dan batang seleri
  • Kemudian masukkan sawi, bronkoli dan tomato
  • Siap!

Masa nak bagi Arissa makan aku hancur2kan sayur2an tu... kang tercekik pulaks Arissa.. gigi tak mau kuar2 lagi ni... aduiiii..

So, selamat mencuba..


Cuti2 Malaysia ~ Bukit Merah Laketown Resort : Day 2 ~ Rekreasi

Assalamualaikum..

Hari ke-2 di Bukit Merah..

Gi sarapan.. sarapan disediakan utk 2 pax.. so, utk kanak2 tambah rm18 per pax.. tapi en hubby bayar utk sorang jerk sebab Fateh tu bukannya makan sangat pun..


 


Lepas sarapan.. kami jalan2 sekitar Bukit Merah dengan mengayuh basikal.. Fateh yang beria2 nak naik basikal.. huhuhu...


bayar pun belum.. dah sibuk naik.. amboi..

jalan2 akan jumpa kampung air, waterpark dan ecopark..




 Selepas penat mengayuh.. balik bilik.. bersiap utk check-out..

Sekian.


Cuti2 Malaysia ~ Bukit Merah Laketown Resort : Day 1 ~ Pulau Orang Utan

Assalamualaikum..

Sebelum aku meneruskan n3..

Semalam dan hari ni.. satu Malaysia termasuk negara2 jiran bersedih atas kehilangan tokoh ulama' terkemuka negara.. Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat.. kehilangan beliau amat dirasai semua rakyat khususnya negeri Kelantan... sukar untuk mencari pengganti seperti beliau.. mungkin 10 thn akan datang.. mungkin juga 20 thn.. 30 thn.. wallahualam..

Salam takziah diucapkan kepada ahli keluarga dan sahabat handai allahyarham.. semoga arwah ditempatkan bersama para mujahid yang sangat mulia di sisiNya atas jasa dan pengorbanan beliau dalam menegakkan syiar Islam.. Allahuakbar!!

Al-Fatihah..

Aminnn... aminnn... ya rabbal alaminnn...

*************************************************************************

Berbalik kepada topik asal..

Seperti yang dimaklumkan sebelum ini.. masa Arissa kena HFMD.. kami ke Bukit Merah.. cuti2 Malaysia lah kononnya.. tapi cuti tu aku tak rasa happy sangat coz keadaan Arissa buat aku bimbang.. kesian sangat ngan keadaan Arissa yang merengek jerk..

Hari pertama kami sampai.. sebelum checkin kami jalan2 dulu tengok kawasan sekitar..



map.. macam2 aktiviti yang boleh disertai.. 

 
 view pemandangan tasik.. silaulah pulaks..

 
Harga tiket

Dah kul 3 kami ke kaunter checkin.. ramai siot tgh beratur.. oh ya.. kami menginap di Laketown Hotel.. senang sket sebab ianya dekat..


ruang menunggu yg selesa disediakan.. 

lega dapat rumah bawah.. tak yah naik tangga bagai.. dan sangat dekat dengan kawasan rekreasi..

deluxe room.. sangat selesa..

Lepas checkin.. kami ke Pulau Orang Utan dulu.. sebab kalau nak ke waterpark memang tak sempat sebab tutup kul 5.. oh ya.. waterpark beroperasi pukul 12 tgh - 5 ptg.. so, mmg tak sempat..

Memandangkan first time kami di sini dan tak tahu jadual bagai.. so, kami terpaksa singkatkan aktiviti.. mungkin akan datang lagi utk cuba aktiviti yg lain..

Di sini kami cuma pergi ke pulau Orang Utan, beriadah dgn basikal dan melawat kawasan..

InsyaAllah next trip.. kami akan ke Eco Park dan Water Park.. tapi percutian perlukan 3H 2M.. baru boleh join semua aktiviti.. kalau setakat 2H 1M.. memang terkejar2 sbb jadual aktiviti di sana yg singkat..


harga tiket

waktu operasi

apalah yg nak ditengok tu ya.. ada jerk ragam si Fateh ni..

us

Fateh yg sangat happy.. bising kenapa tak naik2 lagi bot.. huhuhu..

Arissa yg resah gelisah.. meleleh2 air liur.. sian dia.. 

 kelihatan Kampung Air dari kejauhan..


dalam 10 minit kot sampai..

Kedatangan kita akan disambut oleh pegawai yang bertugas.. mereka akan memberi penerangan tentang penjagaan dan kehidupan orang utan..

Utk pengetahuan uols.. orang utan pun ada surat beranak ok! cuma tak de bin dan binti.. ehem2..


sib baik patung jerk.. cer kalau betul2.. memang tak lah si Fateh nak bergambar..

macam2 nama gelaran diorang ni.. 

Untuk pengetahuan uols.. orang utan ni 90% DNA hampir sama dengan kita.. yang membezakan cuma akal fikiran..

Orang utan juga akan mengalami penyakit macam manusia.. orang utan betina juga mengandung selama 9 bulan dan melalui proses kelahiran yang sama macam manusia..

Macam2 nama yang diberi spt Adam, April etc.. lupa sudah..

di sini juga ada hospital mini dan taska..

 Lepas penat menerokai pulau orang utan.. anda boleh menonton video dalam bilik yang disediakan sementara menanti bot utk pulang.. kalau nak makan minum pun ada disediakan kedai serbaneka.. nak menderma pun boleh bagi membantu menyara kehidupan dan habitat orang utan..

semoga berjumpa lagi!

Oklah.. itu sahaja aktiviti kami di Pulau Orang Utan..

Tiada aktiviti di malam hari.. coz why??

Balik dari pulau orang utan.. Amiera dan Fateh gi mandi kat kolam hotel.. lepas mandi.. masing2 letih dan mengantuk.. kejut2 ajak kuar gi makan pun tak mau.. huhuhuh..

bilik ni sangat sesuai utk family kecik aku ni.. sangat selesa.. tak yah bising2 nak berebut tempat tidur..

cian Arissa.. demam mucuk ma ni.. tidur pun terganggu..

Nantikan n3 seterusnya mengenai aktiviti keesokan hari di Bukit Merah Laketown Resort..


Arissa 9 Bulan ~ HFMD

Assalamualaikum..

Phewwww... seminggu aku bercuti sejak cuti hari wilayah baru2 ni.. baru berkesempatan nak update blog hari ni.. 2 hari lepas ada masalah teknikal sket..

Dahlah nak dapatkan mood mengarang ni bukannya senang..

Memandangkan cuti hari wilayah berturutan dengan cuti thaipusam.. kami ambil kesempatan cuti2 malaysia lah kononnya.. haaa... ko ambek!! cuti terus seminggu.. sib baik 3 hari jerk aku ambik cuti rehat jaga Arissa..

Ikuti kisah Arissa dijangkiti HFMD..

Jumaat 30 Jan..

Aku macam biasa ambil Arissa yg sedang lena dalam buaian rumah pengasuh.. huhuhu.. tapi aku rasa lain sebab badan Arissa hangat sket.. balik rumah check suhu Arissa.. dah nak sampai 38 darjah celcius.. lepas bagi makan aku bagi Arissa ubat demam..

Esoknya.. Arissa cam tak selesa jerk.. merengek jerk.. walaupun dah bagi ubat demam.. kami bersiap utk pulang ke kampung en hubby.. tapi sebelum balik kami singgah kat klinik panel utk standby antibiotik andai kata demam dia melarat sebab Arissa macam ada masalah tekak.. kurang minum susu.. nasib baik sempat jumpa dr.. aku suh dr check tekak Arissa.. dr kata ada ulser.. ulser??

Mungkin panas dalam.. itu pemikiran aku.. kalau demam tak kebah2 lepas 3 hari aku akan on antibiotik spt saranan dr..

Cuma aku curios.. ada satu bintik di bawah mulut Arissa.. huhuhu..

Sebelum meneruskan perjalanan pulang ke kampung.. singgah lunch dulu kat restoran Upin Ipin di sebelah pejabat Les' Copaque..

nampak tak seketul bintik bawah mulut yg tidak ketara jelasnya

Lepas makan.. bawak dulu anak2 gi store Upin Ipin.. aduiii.. macam2 anak2 aku ni.. layan jerlah..



Sampai di kampung.. masa nak mandikan Arissa.. aku tengok.. dah keluar ruam kat kaki.. kat mulut pun dah bertambah.. aduiii.. aku dah naik risau.. risau kalau penyakit HFMD jangkiti Arissa..

ruam di kaki tak berapa ketara banyaknya.. di tapak kaki pun ada sket jerk.. mungkin bukan HFMD.. mungkin campak biasa.. ntahlah...

Esoknya.. kami ke Bukit Merah Laketown Resort.. terpaksa jugak pergi sebab dah bayar kan... sayang lah pulaks nak cancel.. cerita ceriti Bukit Merah akan aku update kemudian.. sepanjang di Bukit Merah air liur Arissa asyik meleleh jerk..

Sehari kemudian.. ruam semakin ketara di tapak kaki, tapak tangan, siku dan lutut.. demam tak kebah2 juga.. Arissa masih merengek.. Arissa pun kena cirit birit.. kami bergegas balik ke Ipoh.. singgah umah MIL.. kemas2 barang.. terus balik ke Putrajaya.. singgah ke klinik sebab nak pastikan penyakit Arissa.. adakah campak atau hfmd.. tapi hati aku kuat mengatakan HFMD berdasarkan simptom2 yg ada.. 

Dr sahkan Arissa dijangkiti HFMD.. dari mana dia dijangkiti tak pula diketahui.. tapi mengikut pemerhatian aku dan gambar2 kat google.. kes Arissa ni takdelah teruk sangat..

Simptom2 HFMD yg Arissa alami:-

1. Demam
2. Ulser di mulut dan tekak
3. Ruam di tapak kaki, lutut dan sekitar kaki.. ada sedikit lepuhan kecil yg tak ketara
4. Ruam di tapak tangan, penggelangan tangan dan siku.. ada sedikit lepuhan kecil yg tak ketara
5. Air liur meleleh (ekoran dari sakit ulser)
6. Cirit birit (bukan simptom tapi Arissa kena.. bau tak hengat!)

Maklumat lanjut boleh rujuk di MyHealth


Balik klinik singgah farmasi beli ubat spray mulut.. nasib baik kebetulan ada ahli farmasi yang bertugas.. sangat2 membantu..

mahal siot ubat ni.. aku spray sekali jerk dalam mulut Arissa.. nanges2 dia.. esoknya aku tengok Arissa dah boleh nak makan minum.. pic credit to google

Hari Rabu 4 Feb.. nampak Arissa dah kembali ceria.. makan minum semua ok.. cuma ruam kat kaki dan tangan masih ada kesan.. nak tak nak aku kena cuti jugak jaga dia.. tak boleh hantar ke rumah pengasuh takut berjangkit dengan budak2 lain..

Selama aku menjaga Arissa di rumah.. aku sentiasa pastikan rumah sentiasa bersih.. aku basuh baju Arissa campur sekali ngan dettol, rendam mainan Arissa juga dengan dettol dan mop lantai juga dengan dettol utk membunuh kuman2 yang kita tak nampak.. risau jugak takut berjangkit dengan abang dan kakak dia.. tak sanggup wei ambik cuti lama2..

So, Isnin baru2 ni.. aku hantar Arissa ke rumah pengasuh selepas aku yakin akan kesihatan dia.. alhamdulillah.. 

Yang menjadi kebimbangan aku.. walaupun dah ada 3 orang anak.. ni first time aku menghadapi pesakit HFMD.. dan sangat2 risau di hari2 kemudian kerana penyakit ni bukannya datang sekali seumur hidup.. huhuhu..

sepanjang tempoh dijangkiti HFMD



Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (112) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty