Iftar 12 Ramadhan ~ Kafe Kayu Delivery

Assalamualaikum..

Pagi2 dah dapat job.. sib baik senang.. tak yah aku nak memikir pening2 bulan pose ni.. memang takde mood kalau nak buat keje yang banyak kena fikir.. boleh jadi stress aku..

As usual tajuk pun dah tau kan.. semalam menu utama berbuka beli jerk kat Kafe Kayu Delivery.. cam sodap yo kan bila dipromote.. lajus jerk aku mengorder.. balik aku cuma masak nasi dan tambah sket lauk pauk..

Menu Kafe Kayu Delivery -> Rendang ayam + telur berkuah RM5 dan Sup ikan merah rm10
Menu masak sendiri -> Terung pipit goreng podeh + Sambal tempoyak nogori

Tengah2 syok makan..dahlah podeh!! Arissa menangis non stop.. sembelit ko... aduiiii.. hilang selero... kesian dia sejak tukar ke Enfagrow ni.. asyik sembelit jerk.. lanni dalam proses nak tukar ke Friso.. harap2 oklah hendaknya pasni..

Ok.. selamat berpuasa semua!!



Iftar 8 - 11 Ramadhan

Assalamualaikum..

Iftar untuk Ramadhan ke-8 ni cuma beli kat bazar Uniten.. beli nasi tomato dan nasi beriani.. giler besar lauk ayam dia.. pastu beli air dan kuih sket.. cukuplah... no photo moto ok..

Iftar Ramadhan ke-9 pulaks.. plan asalnya nak ke bazar Putrajaya ni.. tapi bila jalan kat Kiblat Walk tu.. terus rasa malas nak pi bazar.. kami just berbuka kat situ jerk..

western dan makanan melayu.. nyum2..

Iftar Ramadhan ke-10.. berbuka di rumah my mom lagi.. sebab nak ambik durian punya pasal.. kali ni kami ke bazar Nilai pulaks.. amboiii.. mentang2 dah gaji.. ke bazar aje keje aku kan.. hehehhehe..

Iftar Ramadhan ke-11.. migrain menyerang.. so, aku tak larat nak masak lauk.. beli kat bazar Uniten.. huhuhu..

Tak mau citer lama2.. keje coding aku dah menunggu ni.. penyelia ni memang tak nyempat2.. keje senang boleh laa.. main arah2 jerk.. cer buat sekali coding ni.. maunnya tak bangun2 dari tempat duduk tu... maun pitam muntah doplohpatjam.. hahahahhahahaha... haippp.. tak baik bulan puasa ni.. hehehhe.. tak ngumpat ok.. luah perasaan jerk.. see ya!


Iftar 7 Ramadhan

Assalamualaikum..

Pagi ni hujan selebat2nya.. syukur alhamdulillah.. hilang sket kepanasan di pejabat dan di luar sana.. kesian anak2 sekolah yang berpuasa.. berpanas terik membawa beg berat.. dugaan sungguh.. nasib baik Amiera masih mampu bertahan.. petang semalam masa tunggu van dia call aku.. menyatakan hasrat dia yang sangat tak larat.. dengan nada suara yang sebak.. aduiiii.. sedih aku dibuatnya.. tapi nak buat camna.. itu dugaan di bulan Ramadhan sayang.. mama pun pernah laluinya dulu.. untuk mengubat lara di hati.. aku tanya menu untuk dia berbuka.. terus semangat sket nada suara dia.. huhuhuhu..

So, petang semalam aku masak simple dimple jugak.. nak2 pulak Amiera request menda yang paling senang... hehehehe..

Nasi Putih + Telur masak kicap +  Sambal Kerang + Kambas goreng + Ikan Goreng 
Desert.. Pisang Nangka kukus ditaburkan gula atasnya.. nyum2.. aku ngan Fateh yang dok perabih..
Ice Lemon Tea jadi rebutan diorang.. Fateh yang tak puasa pun sibuk nak pulun sama..

Hari ni hari gaji ya.. kalau staf gomen gaji kecoh seantero dunia.. macamlah berkepuk2 masuk dalam bank tu.. huhuhuhu... kedai2 online berebut2 nak keluarkan design baru dan restock design lama.. amboiiii... dan aku telah terjebak membelinya... uwaaaaaaa... pandai uols yerk.. peniaga2 pulak berpusu2 booking tempat kat kompleks kerajaan nak menjual pelbagai barangan.. ni pun satu.. memang tempat perabih duit pompuan jerk.. orang lelaki jerk relax.. tak yah pening2 nak memikior pasal keperluan raya..

Sebut pasal keperluan raya.. esok2lah aku update.. ada beberapa lagi yang belum dibeli ni.. huhuhu... hehehhe...


Iftar 2-6 Ramadhan & Fateh

Assalamualaikum..

Sekejap jerk kan masa berlalu.. dah hari ke 7 Ramadhan.. esok gaji weii.. tetiba!

Pagi ni takde mood nak buat keje.. panas weiii.. ada kebocoran saluran bekalan air-cond.. terkepap rasa duk dalam opis ni.. bagilah cuti weiiii.. libang libu rasanya..

Nak memikir coding tu memang taklah tengah2 panas ni.. sabarlah wahai teman2 yang berpuasa.. dugaan puasa ke 7 Ramadhan...

So, nak bagi datang mood tu.. meh update blog sat.. lama dah aku tak update kannnn..

Bulan puasa ni kalau update blog mesti citer pasal makan.. citer pasal raya blum mai.. gaji tak masuk lagi.. huhuhu..

Oklah.. ni menu2 berbuka sejak 2 Ramadhan sampai semalam.. simple jerk.. nak masak canggih2 mak tak reti nak.. walhal berlambak orang share resepi kat fb bagai.. hahahahha... alasan!

Nasi putih + daging goreng kunyit + ayam masak kicap masak sendiri..
Pucuk ubi masak lemak cili padi beli ngan Kafe Kayu Delivery.. 
Pizza beli ngan pakcik kafe kat opis.. peberet Amiera..

Bila anak2 dah puasa ni nak tak nak kena masakkan jugak ikut selera diorang.. kang kalau ikut selera kita hat pedas2 ni kesian pulaks ngan anak2.. tak sanggup tengok diorang sedih bila berbuka.. 
So, menu iftar 3 Ramadhan.. 
Nasi Putih + Kurma Ayam + Siakap 3 rasa sendiri

Ahad.. abah aku call suh ambik durian.. sedap tu.. hmmm.. tapi kami balik sebelum waktu berbuka.. sempatlah ngemas rumah dan masak utk juadah berbuka.. masak.. masak.. masak.. pastu masuk ke dalam mangkuk tingkat.. jimat.. tak yah gi bazar ramadhan..

Menu : Nasi Limau Purut + Rendang Kerang + Udang Masak Lemak Cili Padi + Ayam Bakar Kenny Rogers..

Ayam bakar tak sempat nak snap pics coz aku bakar kat rumah my mom.. dah nak berbuka agak kalut sket..

Menu : Nasi Putih + Ikan Selar goreng taucu + Kangkung goreng belacan + Udang salut tepung + cekodok durian..

Menu Semalam :- 
Nasi Putih + Lala masak lemak cili padi + Ayam masak merah + Tempe goreng berlada

Itu jerk menu yang mampu aku masak setakat ni.. hari demi hari.. naik pening nak fikir nak masak apa.. hari2 dok belek resepi cari idea nak disesuaikan dengan bahan2 yang ada kat rumah.. nak diselerakan dengan tekak en suami dan anak2..

Kisah Fateh pulak.. dapatlah 2 hari puasa penuh.. alhamdulillah.. itupun masa cuti jerk.. memang aku control habis.. nanges2 dia nak candu dia tu.. haippp..!! kalau kat sekolah memang cikgu susah nak control budak2 ni.. hmmm.. acaner?

Selamat Memasak Ibu2..
Selamat Berpuasa & Berbuka Puasa Uols..


Iftar 1 Ramadhan ~ Kafe Kayu, Nasi Limau Purut & Perihal Fateh & Sahur

Assalamualaikum..

Alhamdulillah semalam berbuka puasa dengan family kecik aku.. aku cuma masak nasi limau purut.. ada member opis bagi daun limau purut.. so, sebelum daun tu kering baik aku buat sesuatu.. harum semerbak satu rumah bau limau purut.. makan dengan asam pedas daging dan ayam golek.. waaaa... menarik.. tapi beli jer kot... hahahahha.. asalnya nak masak ayam masak hijau tapi ayam lupa nak bawak turun masuk chiller.. so, beli jerlah..

aku takde masa nak hias molek2.. snap nasi dalam periuk jerk.. huhuhu..

Selain menu utama aku beli jugak juadah lain macam roti john, kebab dan bubur kacang.. hmm.. dapnya.. semudah ABC nak order.. taip..taip..taip.. SEND.. haaa.. kul 4 makanan sampai.. senang banget.. tak payah2 nak berpanas berpeluh achem kat Bazar Ramadhan..

Kat mana nak beli?? Kafe Kayu.. family biznes opismate aku.. so, bulan Ramadhan ni diorang tak buka kedai.. just jual di depan kafe.. opismate berbesar hati nak tolong kami2 yg malas nak masak cam aku ni.. hehehehhe.. so, dia ambik order sapa nak beli.. nanti ada orang yg akan hantar.. waaa.. senang gitu.. yg penting kena ada pulus mulus..

macam2 menu ada.. bukan yg ni jerk tau..

Oh ya.. utk pengetahuan uols.. kafe kayu baru beroperasi.. di Dengkil.. konsep Kayu di kafe sangat unik bertemakan desa.. walaupun ada di Indonesia.. tak salah kalau kita perkenalkan di negara kita sendiri.. lain dari yang lain.. semoga biz family Kafe Kayu semakin maju.. InsyaAllah tak lama lagi akan masuk JJCM.. lepas Ramadhan nanti bolehlah uols nak JJCM kat sana.. aku pun tak sampai2 lagi.. nak juga rasa makan kat situ..

Puasa pertama Fateh tewas di tadika.. terpengaruh ngan kawan2.. main tak hengat... bila kawan teguk air dia pun sama teguk air... lupalah tu dia puasa.. aduiiii.. nanges dia bila aku tegur kenapa dia minum..

Pastu sibuk nak candu dia.. per lagi susu lah.. aku tak bagi.. aku nak dia tunggu sampai azan Maghrib.. hehhehehe.. nak tak nak kena ajar jugaks.. manja lebih! kejap2 buka peti ais belek apa yg nak ditelan.. haip!! no! aku sergah dia.. hehehehe.. memberontak! aku buat bodo jerk.. boh layan..

Sampai masa berbuka.. aku dah siap2kan susu botol dia tu.. letak atas meja.. eiii.. susah sungguh nak pisahkan.. bagi dia minum air milo ais.. amboi.. dua tiga kali menambah.. sampai lupa candu dia.. Amiera hangen jerk tengok air milo peberet semakin berkurangan.. ajak makan tak mau.. suap sket nasi ngan ayam.. baru rasa nak makan.. susah tul layan anak laki sorang ni.. kalau dia sendiri yang hadap nasi tu.. sah2 memang susah nak perabihkan.. malam nanti kalau dia rasa lapar dia akan cari roti.. itulah Fateh Azfar.. anak teruna aku nan sorang.. sangat susah bab2 makan ni.. sebab tu cekeding cam mak dia.. huhuhuhu... tapi mak dia makan not bad ok! cuma badan ni jerk tak mau naik2.. acaner?

Alhamdulillah.. selesai hari pertama berpuasa..

Pagi tadi.. kejut Fateh utk bersahur.. tak mau bangun.. pujuk2 pun tak mau jugaks.. masa berlalu.. aku angkat dia letak kat sofa.. bagi minum susu.. tup2 bila aku ke dapur.. hilang dah.. patah balik masuk bilik.. aduiiii.. ajak nengok kartun pun tak mau.. letih gamaknya.. hmmm.. sampai ke sudah tak bangun2.. tak taulah hari ni macam mana kat sekolah.. kalau di larang tak minum dan makan kang pengsan pulak kat sekolah.. layan jerlah.. risau sebenarnya.. nak tak nak kena latih jugak sebab tahun depan dah sekolah rendah.. tak kan tak puasa kot.. kantin tak buka ok.. ko nak makan apa nak oii.. takkan nak bawak bekal.. malulah dah besar!

Harap2 hari ni dia boleh bertahan dan ingat pesanan aku.. walaupun aku tahu harapan itu sangatlah tipis... uwaaaaaaaaaaa... anyway.. selamat berpuasa dan berbuka puasa ya..


Salam Ramadhan Al-Mubaraq

Assalamualaikum..

Hampir sebulan aku tak update blog.. malas rasanya..

Hari ni hari pertama semua umat Islam menunaikan ibadah puasa.. semoga diberi kesihatan, kekuatan dan kelapangan untuk menunaikan ibadah yang berlipat ganda ganjarannya..

Alhamdulillah.. tahun ni tahun pertama Fateh berpuasa.. beberapa hari sebelum puasa aku dah terangkan kepada dia akan ibadah puasa.. pagi tadi aku kejutkan dia jugak untuk bersahur.. sib baik dia nak bangun.. tapi kena sumbat susu dulu baru segar biji mata dia sambil layan kartun.. pastu baru bleh suap makanan.. kalau nak suh dia makan sendiri tu memang taklah.. hmmm.. awatlah anak lelaki manja sangat ni haa... bertuah betul!

Kenapa baru tahun ni nak latih Fateh? sebabnya dia ni memang susah sangat nak bangun pagi.. dan sebelum ni nampak dia kurang matang.. dan masih minum susu di sekolah.. eiii.. tak malu kan..

So, bila dah menjangkau umur 6 tahun ni nampaklah matang sket walaupun masih jauh ketinggalan dari segi pelajaran.. huhuhu..

Amiera macam biasa.. dah faham.. cuma tahun ni agak kurang sket keletihan sejak dah tukar sekolah agama.. senang sket hati aku.. takdelah dia keletihan nunggu van lama2..

Biasanya hari pertama, pertengahan dan penghujung Ramadhan besar sket ujianNya.. huhuhu.. semoga kita semua tabah dan kuat dalam menghadapi ujian tersebut.. semoga Fateh dan Amiera kuat dalam menunaikan ibadah puasa.. InsyaAllah.. aminnn...

Tak lupa juga jutaan kemaafan dimohon andai ada salah silap dari tuan tanah.. :)

Selamat Berpuasa!


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (74) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (114) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty