Cuti-cuti Malaysia ~ Pulau Langkawi ~ Day 2

Assalamualaikum..

Bersambung semula cerita ceriti Cuti2 Malaysia baru2 ni..

Selepas sarapan di kedai yang berhampiran RPP.. kami gi ambik kereta sewa.. oh ya.. kereta sewa ni pun mengenakan deposit rm100..

Nak gi isi minyak satu hal.. kena tunggu pukul 10 pagi baru boleh.. ada masalah teknikal katanya.. aduhaiii.. nunggu lagi.. nak ke stesen minyak yang lain takut nanti tak jumpa satu hal.. takut minyak tak cukup.. tak pasal2 kena tolak kereta tu.. oh tidak.. aku rela menunggu..

Yeahh.. minyak dah isi.. so, jom kita round satu Langkawi.. hehehehhe..

Mula2 kami ke Oriental Village.. cadangnya nak naik cable car.. tapi mak aiiii.. ramainya orang.. kami round2 dulu kat situ..

ape ke hei nya si Fateh posing camtu..

si kakak takut2 nak lalu jambatan tergantung ni..

suh en hubby bawak Amiera dan Fateh masuk sini


 boleh tengok aksi diorang dari luar

  

jam baru pukul 12.. dapat tiket naik skycab pukul 3.30 petang.. lepas masuk cinemotion kami ke Beras Terbakar.. saja jalan2 cari kain batik.. sib baik tengahari tu hujan selebat2nya.. sapalah yg naik cable car waktu hujan tu.. mesti seram sejuk naik.. ke dibatalkan.. wallahualam.. lepas lunch kami gerak semula ke Oriental Village..

sambil menunggu untuk masuk ke SkyDome.. ingatkan apa lah skydome.. best jugak naik skydome ni... huhuhuhu..

Arissa tidur sepanjang naik cable car.. letih gamaknya..

sekejap jerk kami pusing2 di hentian pertama.. terus naik semula cable car utk sampai ke kemuncak..

yeahhh.. kami dah sampai.. Amiera takut2..

pemandangan dari atas.. sayup jerk..

us..

suka tengok ragam dua beradik ni.. ada jerk nak digaduhnya.. 

Jam dah menunjukkan hampir pukul 5.. kami bergegas ke Pekan Kuah.. kami ikut jalan jauh.. saja nak explore Langkawi.. nak juga singgah kalau jumpa pantai pasir hitam.. tapi sampai ke sudah tak jumpa.. hahahhaha.. nak ke Kilim Park takut tak sempat..last2 kami meneruskan perjalanan tanpa henti di mana2 utk ke Pekan Kuah.. InsyaAllah.. kalau datang ke Langkawi lagi nak juga explore Kilim Geoforest Park..

Kompleks Haji Ismail Group.. sebelahnya ada hotel HIG.. kawasan ni agak besar jugak.. parking pun banyak.. kat luar kompleks ada surau... ada kedai makan..

Lepas tu round Pekan Kuah.. pergi kedai HIG yang lama coz nak cari coklat yang aku nak.. pastu nak cari kedai yg jual beg tarik yang comel2.. huhuhuhu..

hasil mencandat.. harga coklat makin mahal beb.. dapat jugak beli beg Hello Kitty utk Arissa..

Lepas tapau dinner.. kami bergegas pulang ke RPP.. hujan sangat lebat.. dan ada peristiwa pahit pada malam kejadian.. malas nak cerita.. buat sakit hati aku jerk... uwaaaaaaaaaaa....

Bersambung hari terakhir di n3 seterusnya..


Cuti-Cuti Malaysia ~ Rumah Peranginan Persekutuan Pulau Langkawi ~ Day 1

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. percutian yang dibatalkan pada bulan Ogos yg lalu.. akhirnya dapat juga ditunaikan awal bulan baru2 ni..

Kami bertolak dari Ipoh dalam pukul 9.30.. biasalah.. kalau stay umah MIL ni.. memang lambatlah budak2 nak bangun.. nak bersiap bagai.. kalau tak mulut ni membebel tak bergeraklah diorang ni.. pastu nak singgah kedai makan untuk sarapan lagi.. nak singgah beli kudap2 lagi.. tu yang jadi lambat..

Perjalanan memakan masa hampir 3 jam ke utara.. asalnya nak naik feri dari Kuala Perlis.. tapi memandangkan dah lewat.. so, kami decide naik dari jeti Kuala Kedah.. lagipun tak pernah lagi naik dari Kuala Kedah..

Sampai jerk kawasan jeti.. pasti ada runner yang tanya nak parking kereta ke mana.. so, parking berbumbung laa.. mahal beb!! sehari diorang caj rm20.. grrrr.. risau parking kat luar sebab takut banjir..

Sementara menunggu en hubby.. aku check tiket feri.. mak aiiii.. ramainya orang.. tiket pukul 1 hingga pukul 3 dah sold-out.. aduhhhh.. camno.. terpaksa lah beli tiket pukul 3.30.. kematu lah punggung menunggu kat ruang legar..

habis bosan Arissa ngan Fateh.. lari sana sini.. kakak jerk yang setia sebelah Mama..

Bila diumumkan ketibaan feri pukul 3.. kami dimaklumkan juga.. feri utk tiket pukul 3.30 dah sampai.. waaahhh.. lega..

feri bergerak pukul 3.30..

Kami dapat sit tingkat bawah.. aduhaiii.. tak nampak laut.. bosan siot.. dahlah sejuk nak mampos.. aircond kuat giler.. nasib baik diorang pasang citer Polis Evo.. layanlah.. dah nak habis movie.. tengah baik punya action.. dah sampai ke jeti Langkawi.. movie stop.. hahahhaha.. semua orang bising sebab citer tengah best...

Jam dah menunjukkan pukul 5 lebih.. keluar jerk dari feri.. pasti ada orang bertanya tentang kereta sewa.. mmg plan asal nak cari kereta sewa bila sampai Langkawi.. tapi tak sangka pulak ramai orang time kami pergi tu.. so, kereta banyak yg dah habis dan harga diorang markup.. grrrr..

Paling murah ikut bajet kami.. ada kereta Wira.. proses menunggu kereta tu sampai hampir sejam.. sampai jerk kereta.. aku terus hangen.. kereta dah macam nak terbarai korang bagi kami.. hello.. aku bayar mahal gaks kot.. agak2 aa nak sewakan kereta.. terus kami minta refund duit..

Memandangkan hari pun dah lewat.. dah nak pukul 7 malam.. so, aku malas nak argue ngan pemilik kereta sewa yang lain.. naik teksi ke RPP.. caj rm30.. then pakcik teksi tu tunjuk kat kami kedai kereta sewa yang berdekatan dengan RPP..

Lepas check-in.. dpt bilik kat blok Selang.. RPP adalah Federal Villa ya bukannya Holiday Villa.. bloknya di belakang sedikit.. oh ya.. untuk info Holiday Villa akan mintak depost rm100 ya.. kami rehat sekejap.. bersihkan diri.. pastu keluar balik utk dinner dan booking kereta utk aktiviti esok..


Kedai kereta sewa tu tak jauh dari RPP.. jalan kaki tak sampai 3 minit.. 12 jam (9 pagi - 9 malam) diorang caj RM80 utk kereta Viva.. memang agak mahal tapi takdelah terbarai macam kereta Wira tu.. lagipun 12 jam tu kira ok dah.. nak kuar lewat malam pun nak gi mana kan..

Lepas kenyang kami patah balik.. jalan2 sekejap di sekitar Holiday Villa..

seronok yer main chess besaq!

Bersambung next n3 utk hari seterusnya.. see ya!


Keputusan UPSR 2015

Assalamualaikum..

Hari ni keputusan UPSR 2015 diumumkan..

Tahniah kepada semua adik2 yang menduduki UPSR..

Khususnya buat anak sedara aku, anak sepupu aku dan anak kawan aku yang berjaya mendapat 5A.. u deserve it!

Semestinya adik2 yang berjaya mendapat keputusan cemerlang di luar sana sedang meraikannya bersama keluarga tersayang.. untuk yang kurang bernasib baik.. usah berputus asa.. cabaran masih banyak lagi di hadapan.. UPSR bukan penentu kehidupan kita.. banyak lagi exam besar yang harus ditempuh.. jadikan keputusan pada hari ini satu suntikan semangat untuk lebih berjaya dalam bidang yang hendak diceburi..

Dan kepada semua ibu bapa yang terlibat.. tahniah juga buat kalian..

Semoga kejayaan mereka ini akan menjadi suntikan semangat buat anak aku Amiera untuk meraih kejayaan pada tahun hadapan.. takut weiiiii.. aku pulak yang terlebih risau.. dahlah tahun depan ada 6 subjek.. pengsan mak eh!


Resepi Brownies Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum..

Sabtu malam minggu.. memang plan asal nak buat brownies kedut pada belah petang,... tapi ada urusan pagi ke petang tu.. jadi aku letih lah sangat2.. so, esok lah kononnya nak buat.. petang tadi baru singgah Yummy beli coklat kompaun dan loyang yang boleh muat pemanggang ajaib aku.. tapi Amiera suruh jugak aku buat.. tak sampai hati pulaks rasanya tak buatkan.. kang takut tak jadi satu hal.. hehehhehe.. tapi bersyarat jugaks.. dia kena tolong aku timbang bahan2..

Kenapa tetiba nak buat brownies?? sebabnya.. aku stress bila ada budak opis jual brownies yang kawan dia jual.. mahal beb!! rasa cam tak berbaloi beli.. makan ngap2 sekejap jerk habis.. huhuhuhu..

first time baking ikut sukatan gram.. sblm ni pakai sukatan cawan jerk.. sib baik ada penimbang dari Susta Club.. tak rugi aku redeem..

Bila fikirkan balik.. nak buat brownies ni kena ada oven.. tapi aku takde oven.. camno?? so, cuba try test guna pemanggang ajaib.. alhamdulillah jadik.. cuma yang tak jadiknya.. tang kedut tu... grrr.. dah 3 kali aku buat.. dah ikut sejibik sejibon arahan dalam resepi.. pun tak jadik jugak kedut.. lantak pilah.. yang penting boleh makan dengan aman dan dengan banyaknya.. tak yang nak pening2 fikir.. nak suap seketul dalam mulut tapi dok bayangkan.. arghhh mahalnya... hehehehehe.. nak2 pulaks si anak dara tu.. makan tak hengat!! kalau boleh satu tray tu dia punya.. grrrr..

Sebab kedutnya tak jadi.. so, panggil brownies jerlah walaupun resepi asal brownies kedut.. huhuhu..

 So, inilah hasilnya...

percubaan pertama.. tgh2 malam minggu makan brownies.. gemuklah anak aku..

batch kedua.. buat lagi sebab batch pertama punya dah habis awal pagi.. so, buat minum petang..

batch ketiga buat lewat petang.. nak bagi kawan2 kat opis..

Resepi?? nak ke?? resepi asal aku ambik dari fb Kathy Kay.. tapi aku tak ikut 100% bahan2nya dan aku bahagi bahan2 tu kepada 2 sebab loyang aku guna saiz 7 inci..

Bahan2:-

200gm coklat kompaun (aku guna jenama Beryls extra dark.. saja gatal nak try yang dark2 ni.. hehehhee...)
75gm butter (aku guna unsalted butter jenama Anchor)
50gm gula kastor
50gm gula perang
50gm tepung naik sendiri
15 gm serbuk koko
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanila
secubit garam

Cara buat:-
1. Potong kecik coklat kompaun.. then cairkan bersama butter.. guna kaedah double boiler..
2. Tapis tepung dan serbuk koko
3. Panaskan pemanggang ajaib
4. Satukan telur, gula perang, gula kastor dan esen vanila.. gaul sebati guna hand whisk atau senduk kayu.. aku guna senduk kayu jerk.. senang..
5. Masukkan coklat yang dah dicairkan.. gaul sebati..
6. Masukkan tepung dan serbuk koko yang dah ditapis sedikit demi sedikit.. gaul rata..
7. Masukkan garam..
8. Tuang ke dalam loyang yang dah dialas dengan kertas minyak
9. Bakar dalam pemanggang ajaib guna api kecil selama 30 minit..
10. Lepas 30 minit, tutup api gas dan buka penutup pemanggang ajaib dan sendal dengan senduk kayu.. sket jerk terbuka.. biar selama 30 minit.. kononnya kaedah ni nak dapatkan kedut tu.. tapi tak menjadi pun.. kalau guna oven betul2 jadi kot..

Oklah selamat mencuba!



Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (112) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty