Arissa Jatuh ~ Retak tulang belakang kepala

Assalamualaikum..

Dah seminggu lebih kejadian berlaku.. redha jerlah dengan apa yang telah berlaku walaupun ada rasa terkilan.. sedih bila melihat keadaan anak kecil yang tak tahu apa2.. tiba2 di timpa musibah.. bila diingatkan semula.. baru aku perasan.. sebelum kejadian berlaku.. aku ada terlepas bekas air masa nak masukkan ke dalam fridge tengahari tu.. licin gamaknya tangan aku.. banjir dapur aku!! adakah itu petanda sesuatu musibah akan berlaku?? kebetulan agaknya.. huhuhu..

Aku tiada semasa Arissa jatuh.. kejadian berlaku pukul 8 malam lebih kurang.. aku tak boleh nak describe cerita sebenar.. tapi yang pasti Arissa jatuh terlentang.. impact yang kuat tersebut menyebabkan Arissa diam terpaku tanpa suara tangisan.. bila aku tahu Arissa jatuh cepat2 aku tengok dia.. rasa nak luruh jantung bila tiada suara Arissa menangis.. yang kedengaran cuma suara en husband memanggil nama Arissa dan dikerumuni saudara mara yang mengusap kepala Arissa.. aku jadi panik.. aku cuma ingat nak bawa Arissa ke hospital.. sebab kalau budak2 jatuh tapi tiada tangisan adalah petanda yang tidak baik.. bila aku berhadapan dengan Arissa baru Arissa menangis.. memeluk aku dengan sekuat2nya... hampir sejam untuk aku meleraikan tangisan dia..

Ingatkan Arissa dah ok.. 2 jam kemudian Arissa muntah.. satu lagi petanda yang tidak baik.. cepat2 kami bawa dia ke kecemasan Hosp Putrajaya.. sampai di hospital Arissa muntah sekali lagi.. aku dah risau sangat2.. hanya Allah yang tahu apa yang aku alami.. apa yang aku rasa.. hati seorang ibu sangat tersentuh dengan kejadian tersebut.. Arissa diletakkan di zon merah.. nasib baik dapat cepat.. berdasarkan keterangan kami dan keadaan Arissa waktu itu.. dr arahkan Arissa di tahan di wad kecemasan buat sementara waktu sehingga pukul 3 pagi.. ct scan akan dijalankan untuk melihat sekiranya ada berlaku sesuatu dalam kepala.. nasib baik Arissa tidur nyenyak selepas makan ubat yang membuat dia mengantuk walaupun ubat tu dimuntahkan semula.. proses ct scan berjalan dengan lancar..

Pukul 3 lebih dr yang merawat memaklumkan terdapat retakan di belakang kepala Arissa.. sedih hati aku mendengarnya.. luluh jantung aku.. pakar bedah akan dipanggil untuk memantau keadaan Arissa..

  Arissa mengalami keretakan lebih kurang 3-4 inci (dr tunjukkan anggaran menggunakan jari) di sebelah kanan Occipital Bone.. itu yang dikhabarkan dr pakar.. sob3..

Beberapa minit kemudian dr pakar bedah pun sampai.. selepas mendengar kisah yang menimpa Arissa.. dan melihat hasil ct scan.. dr arahkan Arissa di tahan wad untuk di pantau.. dan Arissa dikehendaki berpuasa.. Allah.. ni yang buek aku lomah nak duk dalam wad.. dahlah Arissa kena puasa.. aku risau sebab kalau dia bangun tidur mesti nak susu.. apa aku nak jawab???

 buat pertama kalinya dalam sejarah kehidupan si kecilku..

Pukul 8 pagi Arissa dah sedar.. perkara pertama yang dia sebut adalah 'nak chuchu'.. terpaksa aku menipu kata susu dah habis.. bagitahu papa belum sampai bawa susu.. aku ajak dia mandi.. huh.. selamat dia lupa sekejap susu dia..

Paling buat aku rasa sedih.. bila dia mengadu kesakitan sambil memegang kepala.. ya Allah.. ujian apakah ini.. kenapa anak kecik ini harus diuji sedemikian rupa.. apa salah anak kecil ini..

walaupun ada 4 katil tapi aku berdua jerk dengan Arissa dalam bilik ni.. huhu..

Pukul 10 dia mintak susu lagi.. aku leka kan dia dengan video dan gambar dalam hp.. sampai dah nak habis bateri aku.. kemudian dia terlena sendiri..


Pukul 12 lebih Arissa bangun semula.. semestinya susu yang dinanti.. Arissa dah meraung kelaparan.. sedihnya hanya Allah yang tahu.. melihat anak yang tidak makan dan minum hampir 9 jam..

Mungkin tangisan Arissa didengari nurse.. cepat2 nurse call dr.. alhamdulillah.. memandangkan dalam tempoh 9 jam tu Arissa tidak muntah2.. Arissa dibenarkan untuk minum susu.. fuhh.. lega hati aku.. habis 2 botol susu bersaiz 9 oz diminum..

dapnya ya..

Arissa kembali bertenaga.. alhamdulillah dengan respons positif dan keadaan Arissa yang kembali aktif.. Arissa dibenarkan keluar wad pukul 5 lebih.. syukur kepada mu ya Allah..

Aku perlu monitor perilaku dan keadaan Arissa di rumah.. sekiranya menunjukkan simptom yang tidak baik kami perlu segera bawa Arissa ke hospital..

Alhamdulillah.. sepanjang seminggu aku menjaga dia.. Arissa cergas seperti biasa.. aku kena pantau supaya Arissa tidak jatuh lagi.. kesannya sangat bahaya..

  
wajah ceria Arissa selepas musibah yang menimpa..

Minggu ni aku dah hantar Arissa ke pengasuh.. semoga Arissa dilindungi Allah dari sebarang bahaya dan mala petaka.. semoga keretakan di belakang kepala Arissa cepat sembuh.. aminn.. ya rabb.. aminn..

Mohon sahabat2 semua doakan anak kecilku ini cepat sembuh... tq so much!


Kecik-kecik dah Specky

Assalamualaikum..

Musim cuti sekolah.. sunyi jerk opis ni.. aku masih setia di opis.. tak cuti pi mana2 pun.. kesian anak2.. bih nak buat camno.. nak gi jalan2 hujung minggu ada kenduri kawen.. nak gi jalan2 time weekday.. cuti en suami tak banyak.. so, bawak anak2 bercuti kat opis aku jerlah..

Hari2 asyik bertekak ngan anak2.. especially si Fateh.. huh! kalau nak suruh buat latihan.. banyak sangat alasan dia.. stress aku.. suka sangat bazir masa dengan dunia angan2 dia tu..

Amiera senang sket nak handle.. arah jerk suh buat itu ini.. cuma kadang2 bila time moody dia.. asyik nak main tablet jerk.. mulalah aku start membebel..

Oh ya.. berbalik pada topik.. kecik2 dah pakai spek.. si Fateh lah ni.. Fateh mengalami rabun silau.. banyak faktor yang menyebabkan Fateh rabun.. antaranya banyak main game hp dan tablet, duk dekat2 depan tv dan suka gosok mata.. aku tahu dia mengalami rabun ni sejak Fateh masuk darjah 1.. ada jugak dia komplen tak berapa nampak bila duduk di belakang.. kemudian bila nurse datang sekolah buat pemeriksaan kesihatan.. baru sah Fateh rabun.. kami ke Hosp Putrajaya untuk check keadaan rabun Fateh.. agak tinggi silaunya..


Baru2 ni kami ke Warta Bangi.. jumpa satu kedai cermin mata.. asalnya nak survey dulu.. tup2 terus buat cermin mata Fateh.. huhuhu.. pandai Cina tu tackle customer.. tapi memang betul pun.. sebab sebelum2 ni masa buat spec Amiera.. takde cadangan dan nasihat apa-apa pun.. mereka ikut jerk cakap customer..

makin encem hero aku ni..


Sukan Tahunan Sekolah

Assalamualaikum..

Ahad lepas ada acara sukan tahunan melibatkan pelajar2 Pendidikan Khas, Pra Sekolah dan Tahun 3-6.. manakala bagi pelajar tahun 1 dan 2 aktiviti sukaneka telah diadakan beberapa hari sebelum.

Fateh dan rakan sekelas mendapat tempat ke-2 dalam acara sukaneka..

Acara temasya sukan hanya melibatkan acara perbarisan, olahraga 100 meter dan 4x100 m, acara tarik tali akhir.. manakala acara sukan yang lain telah diadakan beberapa hari sebelum..


kreatif cikgu2 hias rumah sukan..

Kami sampai dah kul 9 lebih.. ingatkan Amiera dah ready nak berlari.. oh ya.. Amiera masuk acara 4x100 m mewakili rumah Merah.. go merah go! hehee.. tapi rupa2nya tak start lagi.. diorang baru nak senamrobik.. huhuhu..  Amiera juga masuk acara 4x200 meter dan acara lompat jauh.. tapi tak berjaya mendapat apa2 pingat.. takpe.. bukan rezeki..

Dalam pukul 10 baru start acara olahraga.. aku memang suka tengok acara olahraga.. bermula dengan acara 100 m tahun 3 - 6.. diikuti acara 4x100 m tahun 3-6.. semestinya nak tengok rumah mana yang menjuarai setiap acara.. aku support warna Merah lah kan.. alhamdulillah rumah Merah banyak memenangi acara.. tak rugi aku tepuk tangan.. he eh..
 


si kecik ni pun tak duk diam.. lari sana sini.. panas nak oiii..

Amiera merupakan pelari yang ke-4.. sedang menunggu giliran utk pecut ke garisan penamat.. almalangnya.. pelari pertama team Amiera terjatuh dan ketinggalan jauh ke belakang.. nak menunggu pelari ke 3 sampai ke Amiera dah terlambat.. susah Amiera nak pecut kejar pesaing lain yang dah mendahului di hadapan.. huh.. sian Amiera.. takde rezeki nak oii..

Acara keseluruhan tamat hampir pukul 2 petang.. 

Rumah Merah menjuarai markah keseluruhan diikuti rumah Kuning, Biru dan Hijau.. Rumah Biru memenangi acara perbarisan dan rumah tercantik.. Rumah Kuning menjuarai acara tarik tali..

ada jugak kenangan Amiera bergambar dengan team Merah.. ni pun kena paksa rela dengan aku.. payah bebenor nak ambik gambar..

Sekian..


Gerhana Hati ~ Perginya seorang teman seperjuangan

Assalamualaikum..

Harini gerhana matahari... subhanallah.. aku berpeluang melihat gerhana tersebut sewaktu pergi bersarapan pagi tadi..

 
bih kurang cenggini lah yg aku nampak.. pic credit to google.


Dan hari ni juga di pejabat kami dikhabarkan berita sedih akan pemergian rakan seperjuangan yg telah kembali kerahmatullah awal pagi..

pic credit to fb arwah 

Sedikit mengenai arwah.. beliau ditempatkan di unit kami setahun yang lalu.. seorang yang sangat ceria.. tekun membuat keje2 coding.. cuma tidak banyak berbicara mengenai peribadi especially dengan rakan perempuan.. beliau anak yatim piatu.. masih bujang.. dengan aku arwah tak banyak berborak sangat melainkan bertanya mengenai permasalahan coding.. arwah suka pada budak2.. arwah tidak pernah menunjukkan atau mengadu kesakitan yang dialami kepada kami.. mungkin teman yang rapat lebih mengetahui..

Untuk rekod.. arwah dimasukkan ke Hosp Putrajaya pada pertengahan bulan Februari.. masa tu doktor masih belum dapat mengenalpasti penyakit arwah.. beberapa ujian dan MRI dibuat.. dr masih belum dapat memberi keputusan yang tepat.. hari demi hari.. arwah masih di hospital.. keadaan amat lemah.. kami dimaklumkan bahawa jangkitan kuman telah menyerang saluran darah.. mata arwah agak kekuningan.. atas permintaan keluarga arwah ditukarkan ke hospital di Kedah pada 1 Mac yang lalu..

Sebelum ditukarkan ke hospital Kedah.. kami mengambil peluang untuk melawat arwah.. maklumlah kalau dah jauh tu agak susah nak melawat lagi..

menunggu giliran untuk masuk melawat.. maklumlah bukan waktu lawatan.. tapi memandangkan arwah akan ditukarkan ke hospital lain.. maka pihak hospital berbesar hati memberi kebenaran untuk kami melawat.. sedih sangat tengok keadaan arwah yang lemah.. dimasukkan antibiotik untuk melawan kuman yang menyerang..

dalam ambulans.. masa ni arwah dah sedar sikit dari mamai.. 

Semalam.. 8 Mac.. kami dimaklumkan oleh abang arwah.. arwah dimasukkan ke ICU kerana tidak sedarkan diri.. 

Dan hari ni.. 9 Mac.. hari ke-9 arwah di Hosp Kedah.. arwah telah meninggalkan kami buat selama2nya.. kembali kepada Pencipta..  salam takziah buat keluarga arwah.. semoga arwah adik Mohd Aidil tenang disana dan di tempatkan dikalangan org2 yg beriman.. al Fatihah...

Mohon sahabat yg membaca nukilan ini untuk sedekahkan al-Fatihah buat arwah..


Secebis puisi buat teman dlm memperjuangkan dunia programming..

Puisi Gerhana Hati

Harini..gerhana matahari..
Gerhana juga dihati Kami di sini..
Kau teman sejati pergi menghadap ilahi..
Meninggalkan kenangan dihati Kami..

Harini..tanggal 9 Mac 2016 dinihari..
Semua org enak dibuai mimpi..
Kau telah pergi selama-lamanya meningglkan dunia yg fana ini..
Unit programmer kehilangan ahli..
Pergimu tiada ganti dihati..

Disini..aku kirimkan DOA..
Semoga kau tenang dn bahagia disana wahai teman Mohd Aidil b. Nayan..
Alfatihah.. Takziah diucapkn kepada keluarga arwah..semoga tabah menghadapi dugaan..

Nukilan : adik comel, Zainimar Zulkifli



Kisah Cuti Tahun Baru Cina : Padang Besar & Cameron Highlands & Nasi Bamboo Sungai Klah

Assalamulaikum..

Citer dah lama baru nak update.. huhu.. hp aku problem.. uwaa... so, kenangan cuti2 tak dapat diabadikan guna hp aku.. harap tab anak aku jerk..

Tujuan utama ke Perlis nak tengok pengantin baru.. sambil tu bleh makan angin gaks.. dah lama tak ke Padang Besar.. 

Ni jerlah kenangan yang sempat aku abadikan sebelum hp aku ko!

merpati dua sejoli ni tomei sangat.. hai Epul.. hi Suria.. congrate yer!! tahniah jugak Syalinda.. dapat adik ipaq.. tak sempat nak bergambar ngan mak buyung aritu.. anyway thanks yer atas undangan..

Memandangkan rumah pengantin tak jauh dari Wang Kelian.. saja gatal ajak en suami ke sana.. tapi takde apa yang best pun... huhuhuhu.. perjalanan diteruskan ke Padang Besar.. pergh.. ramai siot orang.. maklumlah cuti sekolah kan.. takde gambar kenangan di sini.. 

Sampai semula ke Ipoh dah nak pukul 12 tengah malam... hahahhaha.. yerlah mana tidaknya.. kami gerak balik dari Padang Besar dalam pukul 7.00 kalau tak silap.. pastu berhenti rehat.. makan2.. solat..

Keesokannya pulaks.. tahun baru cina.. perjalanan diteruskan lagi ke Cameron Highland.. maklumlah dah booking RPP.. kami gerak pun dah nak dekat kul 12 kalau tak silap.. ikut jalan Simpang Pulai.. dari bawah memang tak jem.. tapi bila nak masuk ke Brinchang.. siksa.. sampai ke RPP dah pukul 4.. dengan tak lunch lagi.. sib baik kaunter RPP masih dibuka.. kalau aku sampai lepas pukul 5.. memang diorang akan tutup.. tak merasalah duk RPP.. sib baik Allah permudahkan..

 
  
selesa lah utk kami anak beranak.. tapi sojuk wei malam2..

Lepas check in.. kami singgah makan dulu kat Tanah Rata.. pastu konon nak ke Big Strawberry Farm.. sekali kau jalan jem nak mampos.. terpaksa patah balik.. hari pun dah nak maghrib.. malam jerlah ke pasar malam Brinchang..

 
Sebelum tu singgah dulu ladang strawberry di sebelah RPP.. nak makan aiskrim dan strawberry.. nyum2..

Esoknya kami plan nak breakfast kat ladang teh Sg Palas.. tapi check out pun dah kul 10 lebih.. huh! memang susahlah nak ke sana.. masa nak ke Brinchang tu kami nampak signboard Big Strawberry Farm.. belakang pasar malam Brinchang jerk.. huhuhuhu.. terus ke sana.. breakfast ke sana jerlah.. 

Ni first time kami ke Big Strawberry Farm.. walhal dah selalu kami ke Cameron.. boleh tak perasan tempat ni.. huhuhu.. menarik jugak tempat ni.. macam2 ado..





alolo amoiii...

nyum3.. 


kat sebelah cafe ada macam2 produk keluaran Big Strawberry Farm..
Ingat nak ke Kea Farm beli sayur2 sket.. last2 hasrat dibatalkan.. sebab tak sanggup nak menempuh jem ke sana.. aku cuma beli sayur ngan strawberry kat pasar malam Brinchang tu jerk.. kat situ mahal sket..
 
 Singgah di Taman Agro Al Mashoor utk lunch dan beli aiskrim Malaysia perisa strawberry..

Lepas tu kami berpatah balik ikut jalan Tapah untuk balik ke Putrajaya.. sebelum tu kami singgah dulu di Lata Kijang menikmati keindahan air terjun sambil minum petang.. sedap jugak laksa kat situ.. nyum3..

Fateh nak mandi.. tapi lain kali lah yerk.. huhu..

Dari Tapah ikut jalan lama terlebih dahulu sebelum masuk highway di Tanjung Malim..

Semasa dalam perjalanan di Sungkai.. ternampak Nasi Bamboo Sungai Klah.. tepi jalan jerk.. terus ajak en hubby singgah.. nak gak merasa kesedapan nasi spt yang diwar2kan..

kami sampai dah nak pukul 6

kat sini self service ya.. tengok lauk pauk banyak yang dah habis.. komen aku pasal nasi bamboo ni.. hmmm.. nasi tak masak dengan sempurna.. ada rasa mentah lagi.. huhuhu.. lauk oklah not bad..

menu2 yang di paparkan tu semuanya dah habis.. dah nak tutup kedai dah pun.. ada pengunjung yang nak datang terpaksa berpatah balik..

Next time boleh singgah kalau nak merasa menu lauk yg lain..

Oklah itu jerk.. bubaii..


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (51) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (74) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (153) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (114) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (4) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty