N3 Terakhir 2016 ~ Beca Berlampu Ayer 8

Assalamualaikum..

Aktiviti hujung tahun..

Kebetulan adik ipar datang ke sini.. so bawa diorang jalan2 kat Ayer 8.. lepas makan bawak anak2 tengok beca berlampu.. ni kali kedua kami tengok beca berlampu.. kunjungan kali ni kami tengok jerk.. adik ipar dan family pulak yang naik beca tu..

Amiera join adik ipar naik beca.. Fateh main basikal.. Arissa main belon.. mak pak main hp.. elok lah tu.. ngeee..

Layan gambar lah yerk utk kenang2an dalam blog ni..


macam2 design beca ni.. kalau family besar boleh naik yg macam mini van tu..

gambar ni masa kami naik beca berlampu..

Arissa syok giler main belon.. tak terjangkau dek akal yg Arissa boleh main mcm ni.. dikumpulnya semua buih2 tu.. lepas tu dia pijak.. seronok tgk dia main..

kreatif juga Arissa ni..

tercapai hajat Fateh nak kayuh basikal ni..

Oklah.. itu sahaja aktiviti kami hujung tahun..


Kuih Keria Antarabangsa Versi Putrajaya

Assalamualaikum..

Kuih keria antarabangsa di Melaka yang jadi viral tu dah menjelajah ke beberapa buah negeri.. ramai dah kot yang cuba buat sendiri.. tak susah mana pun kan.. aku jerk yg tak reti2 lagi.. ngeh3.. tak tau kenapa aku failed nak buat sira dia tu.. resepi dah ikut sejibik sejibon pun tak menjadi2.. nak kena nuntut ngan mak aku ni.. hahahaha.. takpe.. akan aku cuba usahakan utk buat sampai jadi.. lalalalalla..

Kali ni tak yah susah2 nak beratur kat Melaka ya.. kat mana2 pun dah ada.. keluarkan pulus jerk.. huhu.. nak2 pulak orang cam aku yg takde transport ni... harapkan driver bas tu jerk kan.. nasib baik lah kat opis aku ni ramai pakar memasak.. so, kalau nak makan order jerk.. yg penting sodap!

manis di luar lembut di dalam.. sedap wei.. nyum3..

berpeket2 ko.. haaa..  

Ni baru viral kat geng2 pompuan dlm department aku.. kalau satu opis.. satu blok.. satu kementerian.. mmg tak cukup tangan nak terima order.. hahahahha.. murah rezeki akak tu.. 

air tangan orang dulu2 memang sodap!


JJCM Kuala Kangsar

Assalamualaikum..

Cuti Krismas baru2 ni kami balik kampung en suami..

Alang2 cuti ke sana.. en suami ajak ke Kuala Kangsar.. nak ke Taiping jauh bebebor.. lagipun belah petangnya family en suami ada program main bowling.. saja suka suki bila semua family berkumpul..

So, dengan masa bih kurang 3 jam.. kami ke Kuala Kangsar jerk.. macam menarik.. dah lama aku tak ke Kuala Kangsar.. last sekali masa aku bujang trang tang tang.. ada kursus Profesionalisme Kepegawaian masa aku kerja kat BTN di kem Ulu Kenas..

Macam jauh jerk kan Kuala Kangsar.. walhal dalam setengah jam jerk dah boleh sampai dari Ipoh.. dah 13 tahun kawen wei.. baru dapat pergi.. huhuhuhu... sabor jerlah..

Pada awalnya en suami ajak ke Kellie's Castle.. tapi aku agak keberatan nak bawak anak2 ke sana.. seremmm.. tunggu Arissa besar sket baru boleh pergi melawat ke tempat bersejarah tu..

Jom layan gambar lah yerk..

akhirnya.. jejak jua kaki ini di Kuala Kangsar Bandar Diraja..


labu sayong antara daya tarikan di Kuala Kangsar..

menara jam.. 

Destinasi pertama.. kami ke Masjid Ubudiah di Bukit Chandan.. en suami bagitau.. ni lah masjid masa azan berkumandang kat tv masa zaman kami kecik2 dulu...

Subhanallah.. memang cantik masjid ni.. berkubah emas..
 
sampai jua kami di sini.. 

Aku tak singgah pun kat istana.. masa tak mengizinkan.. just lalu jerk tgk..

Lepas tu misi jjcm kami.. laksa kuala kangsar.. adik ipar bagitau laksa sedap kat kedai bawah pokok kekabu.. hmmm.. cari2 tak jumpa.. hahahaha.. mungkin tutup agaknya.. so, kami singgah makan kat Laksa Pokok Limau..

laksa telur sarang.. rasa pada aku biasa2 jerk.. sedap lagi laksa kat Tapah..

labu sayong.. 

Singgah cuci mata kat kedai jual labu sayong tapi tak beli pun.. ahaks..

Oklah.. ada rezeki insyaallah boleh datang lagi..


Kenduri Kawen ~ Lemang To'Ki Bentong ~ Genting Leisure Farm

Assalamualaikum..

Sabtu lepas.. kami ke Nilai dan Bentong untuk menghadiri kenduri kawen.. di Nilai anak jiran sebelah rumah yang kawen manakala di Bentong staff en suami yang kawen..

Majlis Perkahwinan di Nilai..

mucuk aku ni tak leh duk diam.. mesti nak turun dari kerusi..

ada gaya bakal mak pengantin nak sambut menantu tak? ahaks..

anak dara sorang dah besar.. lagi 10 tahun dah boleh terima menantu ni... 

Tak sempat nak bergambar dengan pengantin sebab kami sampai awal sebelum pengantin tiba.. Dalam pukul 1 lebih kami dah bergerak untuk ke Bentong pulaks..

Sampai di Bentong dah pukul 3..


Majlis Perkahwinan di Bentong..

lagi setengah jam majlis nak tamat.. sempatlah juga bergambar dengan pengantin..

Selesai majlis.. kami singgah dulu di Lemang To'ki.. khabarnya salah satu daya tarikan di Bentong.. pekena lemang dan cendol..



cendol ni murah jerk rm2.. banyak siot.. jenuh aku nak perabihkan.. last2 surrender sebab perut masih kenyang lagi..

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Genting.. saja bawak anak2 jalan2 di Genting Leisure Farm..

Banyak gak perubahan kat sini.. oklah.. takdelah rasa bosan sangat dengan pemandangan yang sama.. layan gambar lah ya..












suruh Amiera dan Fateh masuk aksi gempa bumi dan tsunami.. akhirnya Fateh tumpas juaa.. tu baru action gempa bumi yang dibuat2.. dah menggigil tangan.. tak sanggup nak meneruskan aksi seterusnya tsunami.. caiiitt... buat rugi duit aku jerk.. sabor jerlah..

Oklah itu sajork aktiviti hari minggu.. sambil nyelam minum air lagi..


Don Hu Jurassic Park Muar

Assalamualaikum..

Bersambung lagi agenda jalan2 sekitar Muar.. kali di mencari dinasour.. huhuhu.. nama spesifik tempat ni ialah Don Hu Jurassic Park.. kenapa nama dia camtu.. wallahualam.. leh tanya tuan kedai..

Nak ke sana.. kami ikut Muar Bypass.. dalam 5-10 minit dah nampak dari tepi jalan dinasour yang menakutkan.. hehehhe..

Oh ya.. buat masa ni masuk ke jurassic park ni adalah percuma.. tak taulah kalau dah femes nanti.. diorang kenakan fee ke tak..

ala2 jambatan pulau pinang..

standby yerk korang nak kena ngap! hahahahaha..

sayup yo tengok hat tinggi tu..

arissa tak berani duk dekat2 natang tu.. hahahha.. len macam yo ngoman eh..

ngeri siot renungan si hitam..

montang2 tak real.. sopan yo posing dopan trex.. cer kalau boto.. maun tak lintang pukang lari.. hahahaha..

macam2 spesies dinasour ada.. kalau yang real terlepas ni.. huiii.. tak cukup tanah masing2 lari..

diorang sangat kreatif dalam mempamerkan dinasour.. setiap dinasour akan bergerak macam real..

teringat kata2 Fateh.. dia nak tengok dinasour real.. teruja ok dia tengok dinasour tu bergerak.. hahahaha..
 
oveall.. tempat ni ok.. sangat sesuai bawa anak2 jalan2.. boleh create idea lagi yang dapat beri impak atau kesan ke atas hati pengunjung.. contoh boleh buat game 4d untuk kanak2 meneroka dunia dinasour yg penuh cabaran.. budak2 sekarang ni suka pada cabaran.. kalau macam budak2 bawah 6 tahun tu boleh tunggang dinasour yang bergerak2.. dah banyak dah aku tengok kat Mall.. takpun buat rumah seram dinasour.. haaa.. terkojut boruk kalau sekali yang keluar tu kepala Trex.. hahaha.. atau something else yang buat pengunjung teruja nak explore Jurassic Park Muar ni.. moga jurassic park ni dapat berkembang lagi..

oh ya.. kat sini juga diorang ada jual mainan dinasour dan barangan cenderahati.. so, parents sila siapkan duit.. hahahhaha.. 

Sekian.


JJCM Mee Bandung Muar & Jeti Tanjung Emas

Assalamualaikum..

Jumaat lepas.. kami ke Muar.. ada urusan di sana..

Selesai urusan di sana.. kami pun jalan2 sekitar Muar.. memandangkan kami sampai pun dah tengahari.. kononnya nak pekena mee bandung Muar lah.. so, tanyalah mak guard kat situ.. katanya kat Tanjung Agas.. tapi yang aku google namanya lain.. Mee Bandung Abu Bakar Hanipah.. so, malas nak cari.. dahlah hp aku problem.. malas dah nak waze bagai.. so, jumpa kat Tanjung Agas.. nama kedai Mee Bandung Muar.. kalau time perut tengah kosong.. hanya nasi jerk aku balun dulu.. pastu baru nak rasa kesedapan Mee Bandung Muar.. memang sedap.. pelanggan tak putus2 datang.. disebabkan terlalu lapar.. sampai lupa nak snap gambar kedai dan mee bandung tu.. huhuhu.. sorry yerk..

Kat kedai tu juga ada jual paste mee bandung muar.. so, kalau kempunan nak makan lagi.. bolehlah beli paste.. masaklah sendiri ikut arahan yang diberi... totap sodap!.. tu komen pengasuh Arissa.. hehehehe.. aku pun tak sempat nak masak lagi..

Perut dah kenyang baru boleh jalan2 sekitar Muar.. so, kami ke Bandar Muar.. nak cari Tanjung Emas.. otw ke Tanjung Emas.. baru jumpa kedai Mee Bandung Abu Bakar Hanipah kat Jalan Abdullah.. tapi kedai tutup daa.. mungkin sebab hari Jumaat..

Kami singgah dulu di Masjid Sultan Ibrahim..

cantik masjid ni..

banyak sungguh burung merpati.. Arissa suka sangat tengok burung banyak2 ni.. 

Kemudian tak jauh dari masjid.. akan jumpa jeti Tanjung Emas..

Memang aku plan nak naik cruise menyusuri sungai Muar.. alang2 dah sampai ke Muar kan.. rugilah tak naik.. nak datang ke sini lagi tu tak tahulah lagi bilanya.. walhal aku ada jerk sedara belah arwah ayah aku kat sini.. 

 


jeti ni macam masih dalam proses penyelenggaraan.. kaunter pun takde lagi.. ada sorang brother jerk duduk di sebuah meja kecil sambil menanti pengunjung yang nak naik cruise..

macam2 pattern anak2 aku ni..

besar jaket dari orangnya.. ahaks..

my mucuk.. senyum aja ya.. suka ya gi jalan2..

si abang yang sangat sporting bila bergambar.. mood baik oklah..

sepanjang sungai Muar.. besar gaks sungai Muar ni..

serupa tapi tak sama.. aku pun confuse.. yg atas Masjid Sultan Ismail.. yg bawah Masjid Jamek Sultan Ibrahim..

Hampir sampai di bawah jambatan.. hujan turun.. lebat gak lah.. asalnya cruise nak patah balik.. tapi semua penumpang takde masalah dengan hujan yang lebat.. yerlah kan.. diorang kena maklumkan kot2 ada penumpang yang takut dengan keadaan hujan yg lebat.. 

Sebelum nak ke destinasi seterusnya iaitu Don Hu Jurassic Park.. kami singgah semula kat Tanjung Agas utk minum petang.. pekena murtabak Singapore..

rasa ok.. tapi tak sesedap murtabak Malaysia.. ahaks..

Sekian.. tunggu next n3 pasal Don Hu Jurassic Park.. see ya!


Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (50) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (73) Biskut (2) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (151) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) LIMA (1) Lovely Song (7) Luahan (3) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (3) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (69) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (18) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty