Skip to main content

Backup blog!

Salam pagi semua...

Pepagi ni asyik dok baca kisah pasal blog yang kena remove tanpa sebarang alasan.. so, sebagai inisiatif.. aku dah backup blog aku kat WordPress... alhamdulillah... so, url backup blog aku http://faina7748.wordpress.com

Uols dah backup lum?? baik backup cepat2... hehehheheh.. tak tahu cemana nak buat?? meh saya tunjuk sikit2 yer.. tapi saya tak ubah lah background design bagai.. saya cuma transfer post aja.. maklumlah.. yang ada ni pun makan masa nak mendesignnya.. hehhehe..

Mula2 uols kena Sign Up dululah.. takkan sign up tu pun nak kena ajarkan..

Pastu kalau nak transfer post2 lama dulu ke Wordpress.. uols pergi kat sini yer macam dalam gambar ni..

Kat sidebar kiri tu, uols klik kat Tools... pastu klik kat Import...



Nanti kuar skrin cam bawah ni yer..


Kat column Import tu.. uols pilihlah Blogger.. make sure uols ada akaun google.. sahkan sebarang pengesahan.. pastu uols bleh transferlah.. kalau dah selesai dapatlah skrin cam gambar kat bawah ni..

Comments

br sign up..malam ni buat kat umah..sebab kat opis ni..tak leh buat menda yang bukan2 nanti naik nama..glamer la plak ehhehe....
Faina Arisya said…
vogue.. bagus2.. sediakan payung sebelum hujan kan..
Ogy said…
aler..apa ke bengap sgt g ni....
faina..g tak jumpalah command tools tu...
masuk website ni kan --> http://wordpress.com/
g dah daftar dah...dah ade nama blog baru...tapi cari punya cari tak jumpa pun command tools tu...kat mana ek.?
Faina Arisya said…
g..

lepas g sign in tu kan.. klik kat My Dashboard.. dia kat atas sekali belah kiri.. pastu kat site kiri tu ada senarai macam2 tools yang leh kita buat.. pastu cari Tools -> Import.. ikut cam dalam n3 tu yer..
hi sis..
atiqah here...
nak tye kan.. bile saya da click kat import then dea kua blogger click kat situ.. tapi nape tak kua cam akk ajar ni eak? saya tak paham laa.. leh bitau x?
Faina Arisya said…
atiqah..

lepas klik blogger tu.. dia akan suruh buat pengesahan mcm email add.. so, adik kena sahkan dulu lah apa2 yang patut.. pastu baru kuar page dalam gambar tu.. yer.. try ur best.. harap2 berjaya ya..

Popular posts from this blog

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…