Skip to main content

Ustazah Pilihan Minggu ke-2

Uols tengok tak semalam Ustazah Pilihan?? aku tengok gak tapi tak fokus sebab urusan rumah tak selesai2..

Untuk minggu ke-2 ni diorang diberi tugas ke tirai besi aka Penjara Wanita.. satu kumpulan 2 orang kalau tak silap.. menemuramah penghuni tirai besi dengan macam2 kisah yang dipaparkan.. sedih.. tapi sekurang2nya paparan ni dapat menyedarkan kaum2 wanita diluar supaya berhati2 supaya tidak melakukan sesuatu yang boleh mengheret kita ke kancah jenayah..

Bila Mudirah menanyakan soalan kepada ustazah2.. bab ni yang aku suka sekali sebab bilamana seseorang ustazah tu bijak berbicara dengan iringin ayat-ayat Al-Quran.. sebutan.. dengungan.. sedap jerk dengar...


Bila selesai semua ustazah2 membuat ulasan.. tiba masa penyingkiran..

4 orang nama telah disebut (kalau tak silap aku Ustazah Masfira, Faizah, Nina dan Hidayah)... kalau salah tolong betulkan aku eh.. dan selebihnya hendaklah meninggalkan bilik perbicaraan.. hehhehe... macam orang bersalah lah pulaks..

Antara 4 orang tu, seorang Ustazah telah dipilih sebagai Ustazah Terbaik bagi minggu ke-2 ni dan memenangi hadiah percutian 3H2M ke Langkawi untuk 2 orang.. waaa... tahniah kepada Ustazah Hidayah..

tahniah!

Tinggal lagi 3 orang.. dan antara mereka salah seorang akan terselamat.. dan yg terselamat ialah Ustazah Masfira..
terselamat..

Kini tinggal 2 ustazah.. Mudirah meminta masing-masing memberi pandangan kenapa mereka masih perlu berada di dalam rancangan Ustazah Pilihan.. Mudirah minta diorang keluar dan kemudian keputusan dibuat.. Ustazah Faizah telah disingkirkan..


terselamat..
tersingkir..

Wanita kan kaya dengan air mata... masing2 dah bergenang air mata dan tersedu sedan.. aku pun turut tak terkecuali... bab2 sedih ni memanglah aku sensitip sangat2.. sentap aii tau... huhuuuhuhuh...

Comments

Popular posts from this blog

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…