Skip to main content

LIMA 17 Langkawi

Assalamualaikum..

Dah 3 minggu berlalu baru nak update.. sibuk yang amat dengan tugas hakiki.. hari ni free sket.. server down sepanjang hari.. diorang nak upgrade server.. bolehlah nak tarik nafas sket dari memikirkan coding..

Perancangan nak ke LIMA ni since tahun lepas lagi.. masa RPP (Rumah Peranginan Persekutuan) open for booking.. nasib baik aku booking RPP hari ke-3 LIMA.. kalau booking masa hari perasmian LIMA.. memang tak sempatlah nak tengok LIMA.. pameran LIMA hanya dibuka kepada public pada hari ke-4 dan ke-5.. bayaran dikenakan rm10 untuk dewasa sahaja..

LIMA diadakan di dua tempat.. satu di MIEC dan satu lagi di Resorts World Langkawi..

Kami bertolak dari Putrajaya lebih kurang pukul 10 malam pada hari Rabu.. target nak sampai di Kuala Perlis bih kurang pukul 8 pagi.. memang ngam2 sampai dlm pukul 8.. orang dah ramai kat Jeti.. ingat nak sarapan dulu tapi parking memang susah kat sebelah jeti.. so, kena cari tempat makan jauh sket... lepas sarapan baru kami beli tiket feri.. ambik kau.. kul 11.30 baru ada feri.. uwaaaa.. 2 jam lah kena menunggu kat jeti..  

Sampai di Langkawi sejam kemudian.. pastu kami tunggu kereta sewa.. kemudian kami ke HIG.. lunch dulu kat luar HIG.. pastu terus shopping coklat... tak nyempat yerk!

baru 2 tahun tak pergi.. macam2 berubah..

Habis shopping terus ke RPP.. lepas check-in berehat dulu.. letih travel jauh2.. malam baru kami keluar utk dinner.. makan kat tempat yg berdekatan sajork.. tak larat dah.. esok nak kena gerak awal ke LIMA.. kononnya lah kan.. hahahahha..

pantang jumpa coklat..

Esoknya kul 9 baru nak gi sarapan.. acano.. nak menyuruh si anak teruna bersiap memang liat..

Otw ke MIEC.. dah kedengaran jet melakukan aksi.. so, kami stop kat tepi jalan nak tengok aksi.. takut kalau ke MIEC tak sempat dah.. mesti ramai yg tengah beratur beli tiket..

gambar tak berapa cantik.. snap dengan hp jerk.. masa rakam video pun susah gak.. panas terik.. aku tak nampak apa pun kat atas.. 

Lepas tengok aksi jet buat bentuk Love.. kami bergerak ke MIEC.. dah tak jauh dari tempat kami berhenti tadi.. kena parking jauh sket sebab polis dah block jalan.. orang dah ramai berpusu2 masuk utk beli tiket..

Lupa nak bawa stroller magic Arissa.. jenuh aku mendukung dia.. sakit oo pinggang.. minah kecik ni bukannya boleh jalan lama2.. dahlah cuaca panas..

So, layan gambar lah yerk.. tak banyak sangat gambar..

dah macam kapal terbang mainan aku tengok..

  
tak lepaskan peluang suruh Fateh bergambar dengan abe pilot..

macam2 jentera udara dipamerkan.. 

makcik kenit dah kepenatan..

muka tara senyum.. sudah panas..

black eagles from Korea.. 

 
  
bergambar dengan tentera Barat..


Fateh seronok dapat masuk kapal terbang besar..

kapal terbang besar2 ni kalau terhempas hancur orang sekeliling..

 
jgn salah tembak bang oiii..

suka yer naik heli..

ramah sungguh abe pilot ni.. yeke pilot.. ntahlah.. idak aku nak menanya.. dia suka tengok rambut Arissa yang curly cam maggi tu.. yerlah.. sebab 3 orang anak dia semua lelaki.. soon dalam perut insyaAllah pompuan kot.. tapi ada org tak faham.. sob3..

lepas habis round pameran di luar.. kami masuk ke dalam pulak.. ada air-cond.. tapi aku tak larat dah nak explore semua kat dalam.. besar siot.. dengan pinggang aku sakit.. aku just duduk kat tepi pintu masuk.. ramai jugak orang melepak kat situ sebab keletihan.. 

Lepas lunch kami ke Resorts World Langkawi nak tengok kapal laut pulak.. tak jauh pun dari RPP..



bila aku tengok gambar ni.. aku rasa macam pernah alami peristiwa ni.. hmmm... 

lewat petang tu ada pertunjukan Maritim.. tapi orang ramai siot.. nak mencelah dengan anak2 ni susah.. dengan badan dah berlengas.. huh..

 Overall Lima 17 ni best.. tapi masa jerk tak cukup nak tengok sepenuhnya kedua-dua pameran..

Comments

Popular posts from this blog

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…