Skip to main content

Aktiviti Riadah di Bukit Melati, Nilai

Assalamualaikum..

Baru hari ni berkesempatan nak update.. minggu lepas sibuk lah pulak..

Beberapa minggu yg lepas kami naik bukit Melati di Nilai.. dah lama en suami mengajak aku dan anak2 untuk naik bukit tu.. tapi aku malas sebab Arissa.. tak larat aku nak jaga dia.. kalau setakat  jaga diri aku sendiri InsyaAllah aku boleh..

Ntah macam mana.. aku setuju juga akhirnya nak naik bukit Melati tapi kena tabah jerlah kalau Arissa meragam nak dukung bagai.. memang aku serah kat en suami dukung Arissa.. aku tak sanggup nak dukung dia dalam hutan tu..

So, hari kejadian.. pukul 8 lebih kami gerak dari Putrajaya.. sarapan dulu kat kedai tak jauh dari bukit Melati.. baru kami naik bukit.. mula2 tengok bukit tu agak mencabar jugak sebab darjah ketinggiannya lebih 45 darjah.. dengan keadaan jalan yg tak rata.. perghh.. takut tersadung kena akar kayu.. jatuh tergolek berpusing2.. hahhahaha..

sebelum naik wajib bergambar dulu.. semangat tul en suami sampai tertinggal kasut.. so, berselipar jerlah naik bukit.. risau aku dibuatnya..

 tengok dak kenit tu... siksa ok nak bawak dia..

baru jalan sket aku dah mengah.. mengah sebab pegang dak kenit ni takut dia jatuh..

bertukar tangan laks.. risau tengok en suami berselipar jerk.. ngan Arissa pun leh jatuh sekali kalau tak hati2.. 

dah tak nampak bawah.. eiii.. seram.. tak mau aku naik sorang2..

rehat kejap ambik udara..

akhirnya sampai lah kami ke puncak pertama.. ada 5 lagi puncak untuk sampai ke atas bukit Melati.. 

wajib posing dulu tanda kami dah sampai..

En suami tanya samada nak meneruskan pendakian atau tidak.. Aku ngan Fateh takde masalah nak naik lagi.. bila tanya Amiera dia tak mau.. bila tanya dak kenit.. nak balik katanya..aduhaiii.. tak nak tanggung risiko kami stop takat tu jerk.. kami turun semula.. nak turun tu pun mencabar jugak.. sebab agak curam.. huuhuhu..

InsyaAllah kalau larat dan berkesempatan leh naik lagi tapi nak bawak dak kenit tu cam malas jerk.. hahahaha...

So, uols yg suka aktiviti lasak ni lehlah cuba naik Bukit Melati ni.. 

See Ya!

Comments

Popular posts from this blog

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…