Lagi Mangsa di Acacia Park

Malam semalam hubby dapat call dari jiran menyatakan salah seorang jiran di situ telah menjadi mangsa pencuri.. rumahnya telah dipecah masuk oleh pencuri yang bijak sesungguh laaaaa... pencuri masuk melalui tingkap dan dari rumah kosong di sebelah..

Apa yang aku dengar cerita dari hubby.. pemilik rumah (suami) tiada di rumah kerana out-station.. yang tinggal hanya isteri dan anak2.. masa anak balik dari sekolah.. dia boleh tak perasan rumah dah kena masuk pencuri.. dia ingat ayah dia yang sepahkan..

Jumlah kerugian belum dipastikan lagi.. tapi yang aku tahu barang kemas dicuri..

Kes yang melibatkan pecah rumah di Acacia ni kebanyakannya berlaku di sebelah siang... tu lah.. bila kita suggest sediakan guard.. ramai tak setuju.. so, ini lah akibatnya ramai yang tak sokong untuk upah guard di waktu siang.. dalam setahun lebih dah 6 kes pecah rumah..

InsyaAllah.. tahun ni akan ada banyak rumah yang siap.. dan makin ramai penghuni di sini.. makin seronok ler pencuri tu nanti.. masyuk maaaa..

Pada aku.. apalah salahnya kalau kita upah guard di waktu siang.. at least pencuri2 ni tak berani sangat nak pecah rumah.. kalau setakat bayar RM30.. takkan tak mampu kot.. beli rokok atau prepaid boleh jer.. nanti kalau rumah dah kena masuk tak ke rugi banyak... dengan barang2 yang hilang.. nak baiki rumah yang dah rosak.. lagi banyak pakai kos.. tapi tu lah kan.. kita hanya mampu merancang.. kalau dah ditakdirkan memang ada jugak rumah kena pecah masuk walau dah upah guard tu dah takdir lah.. tak semestinya kita upah guard adalah 100% jaminan yang rumah kita tak kena pecah masuk.. bank yang canggih manggih pun kena rompak.. so, lu pikirlah sendiri..


17 omelan:

Hot Mummy said...

alamak, makin gerun nak pindah ke acacia. rase mcm menyesal plak beli umah kat sane.
kenape dorang x setuju nak upah guard? ni x pelah die merompak walaupun tuan umah byk kerugian, kalo die membunuh ke, merogol ker? sanggup ker?
eloklah wat meeting semula kak, pujuk penduduk kat acacia untuk upah guard. betulla akak cakap, x semestinye ade guard 100% xkan ade perompak. at least, kita amik langkah berjaga2. tp, jgnlah upah guard yang 2x5 ngan perompak tu.
harap suami akak dapat buat tindakan secepat mungkin utk atasi masalah ini.

bOnda said...

kak, umah saya pun baru jek kena pecah masuk masa saya balik kg last week..lagi sedih bila 2 Org jiran saya pasan ada mOtO park kat umah..takap cakap cam tu je lah..saya dh bagitau yg saya balik kg! huhuhu.. duit, brg kemas, pepium, kunci mOtO (mOtO alhamdulillah selamat..), dan banyak lagi..sempat makan kek plak tu kat dapur ngan minum 100+!!!

umah depan jalan besar pun tak jamin jugak rupenye..siang hari plak tu prOjek!huhuhu

mrs. k said...

aiyakk.. ada kes lagi ke kak?? adoii.. tu la, kan byk lagi umah baru nak buat..indon2 yg ramai tu, dorang byk je alat nak pecah umah.. dorang yg buat umah tu dan of coz dorang tau lubang2 nak masok umah..

Hot Mummy said...

lagi satu kan K, mcm kite yg selalu tgk progress umah kite kan, jgn la msk umah kite tu, umah org lain pun jgn masuk. just tgk je dari luar. kalo indon2 tu perasan nanti, die taulah umah kite yg mane. ni just nak beringat jer, tapi kalo Allah nk duga kite, terima je lah.

PuteriSatu said...

Tapi jalan yg terbaik... Upah security la.... klu akak dok sana..confirm akak upah security... klu diorang tak nak...pakat2 mana yang nak je faina... pedulikanlah orang yang tak nak tuh... akak klu 100 sebulan pun akak sanggup... keselamatan kan... apakata...discus dengan security... round umah orang yang bayar je..habis citer...

Abang ipar ada keje ngan syarikat securitu nih... husband ada utarakan cadangan kat dia ri tu... dia kata... ok je... nanti bincang balik....

Hish...dah cuak dah akak nak pindah ke sana...? apakah patut akak sewakan aje umah akak tuh...? adoiyaii...camno ni...?

kirana said...

alahai..awat la tak setuju..rm30 jer...dari nak pasang alarm beribu2 dan monthly fees yg dah tentu lebih rm50
at least kan ada guard..mencegah atau mengurangkan dari berlaku..lagipon..guard tu bukan dok jaga kat pintu masuk jer..derang ronda setiap jam,

pulak tu..dikala kata kite dirompak time ada kat umah ker..at least leh call pak guard dtg..kalau2 suami takda

nak balik2 kg..leh pesan pak guard tgk2 rumah ..

PuteriSatu said...

faina...on je upah guard faina.... kumpulkan sesapa yang nak.... tak leh tunggu lagi faina... nanti lagi ramai yang jadi mangsa...

Hot Mummy said...

betul n setuju ngan cadangan mama aqilah. kalo masih x de guard lagi, kene lah pindah lewat skit. tggu construction kt bahagian depan2 tu dh siap, baru leh pindah.

PuteriSatu said...

Tul tu...akak pun sama cam Hot Mummy... tak leh pindah dulu ...kena tunggu consturction siap...dan tunggu ada guard dulu... tapi...walau akak lum pindah... akak setuju aje upah guard... apa2 payment...just contact aje akak...

Hot Mummy said...

betul, sokong ngan mama aqilah! UPAH PAK GUARD!!

Faina Arisya said...

amboi.. banyaknya komen.. hehehhee.. kak Puteri.. Hot Mummy.. Mrs K.. nanti kita pakat ramai2 suh hubby kita upah guard yer..

bonda.. takziah sebab rumah kena pecah masuk.. sedih dan marah pun ada kan.. diorang ni takde keje lain.. ambik jalan mudah jer nak carik makan.. kita haramkan apa yang diorang ambik tu.. biar susah hidup diorang..

PuteriSatu said...

faina...

confirm ye... fasa 11 masuk je nanti... upah guard... dapat dalam 50 biji umah yang setuju....dah boleh upah guard dah faina.... nanti husband akak bincang lagi dengan abang ipar....dia kata boleh!... dia akan ronda siang malam....

Hot Mummy said...

maunye x hot, ni bakal2 penghuni acacia park la katekan.

Faina Arisya said...

kak puteri..

nanti lepas akak masuk umah nanti.. suh hubby akak join meeting.. leh bagi cadangan pasal guard tu sekali lagi.. hubby saya akan sokong 100%..

PuteriSatu said...

faina...ok..no problem... sekarang berapa orang je yang setuju nak upah guard ni????

Hot Mummy said...

ina stuju walaupun blum pindah lagi.

SUZIE APAI said...

aduhai...malaysia sudah tidak selamat..bukan kt acacia sajer wei..maner2 ajer ader pencuri ni

Geng Kitty

Sangkut Paut

3D (1) 5S (3) Acacia (4) Aduan Rakyat (13) Aidijuma (1) Aku dan Dia (60) Amiera (268) Ana Muslim (2) Anniversary (10) Anugerah (11) Aqiqah (5) Ariani (3) Arissa (49) ASB (3) ASUS (1) Avatar (1) Award (6) Bajet (2) BBQ (2) Big Bad Wolf (3) Birthday (72) Biskut (1) Biz (3) Blogger (12) Car (1) Carlo Rino (6) Ceramah (3) CERT (1) ChurpChurp (2) CIC (12) Cloth Diaper (1) Contest (8) Cuepacs (1) Dari Dapur Mama (1) Denggi (1) Diaper Cake (1) Dinner (1) Drama (5) EKSA (1) Exam (2) Expo (2) Family Gathering (22) Fareeda (17) Fateh (192) Floria (1) Frozen (1) Gajet (1) Gift (10) Giveaway (1) Handbag (2) Handphone (4) Hari Raya (148) Hello Kitty (2) HFMD (1) Hobby (2) Holiday (115) Hot Air Balloon (4) Iftar (1) Impian (9) Info (31) Isu Semasa (9) JJCM (12) Juadah (111) Jurnal (4) kak Rose (8) Kecantikan (1) Kenduri (15) Kesihatan (2) Kuarters (11) Kuiz (2) Kursus (19) Lawak (2) Lazada (1) Lovely Song (7) Luahan (2) MAFIST (5) Majalah (4) MasterChef (6) MeadJohnsons (4) Memori (2) Muffin (2) MyDeal (1) Nilai3 (1) Novel (3) Nuffnang (7) Nuri (5) OnAir (1) Panggung (1) Pekeliling (1) PINK (8) PotLuck (2) PPA1M (4) Pre Loved (1) Pregnant (28) PRU (2) Prudential (2) PTK (2) Puasa (68) Puisi (9) Putrajaya (32) Qaisara HB (3) Ramadhan (16) Resepi (37) Riadah (22) Rumah Peranginan Persekutuan (3) Sad Song (1) Saham Akhirat (5) Sales (5) SBPA (4) Sejarah (1) Seminar (5) Shabby Cottage (66) SimplySiti (3) SkullMate (1) Sogo (3) Solid Food (5) SSPN (3) Streamyx (3) Sustagen (4) TAG (5) Taman Raudhah (13) The Movie (21) Tips (2) Tupperware (2) UPKK (9) UPSR (3) Ustazah Pilihan (6) VAIO (2) Vantage (6) Villa Raudhah (47) Viral (2) watermark (1) Wishlist (2)

Yg Suka Bercerita

Sitting and Blinking Hello Kitty