Posts

Salam Aidilfitri 1441H ~ Raya Kedua

Image
Assalamualaikum...

Hari ni dah 6 Syawal.. hari ni giliran aku ke pejabat.. hari yang ke-4 bekerja di opis selepas penggiliran kerja 70% kehadiran dikuatkuasakan di pejabat aku.. hari2 yang lain kena bekerja dari rumah...

Berbalik kepada topik.. alkisah raya.. masa raya ke-2.. bawa anak2 jalan2 sekitar Putrajaya.. di tempat yang tak ramai orang.. kesian diorang.. dah lebih 2 bulan asyik terperap dalam rumah.. kalau keluar pun setakat corridor dan balkoni jerk.. plannya nak ke Taman Wetland jerk.. sebab kat situ nyaman sikit dan tak ramai orang..

muka happyyyy...
Sebelum ke taman.. kami ke IOI Mall dulu.. aku nak tapau makanan... aku biarkan anak2 tunggu dalam kereta.. tak sanggup nak pertaruhkan kesihatan anak2 aku untuk ke tempat awam dan crowded.. biarlah diorang menangis dari aku yang menangis melihat diorang kena angkut naik ambulans.. oh tidakkkk...

nak masuk mana2 kedai dalam mall kena check suhu dan scan QR Code utk register.. bagus.. adanya SOP social distancing..
Lepas tapau c…

Salam Aidilfitri 1441H : 2020M ~ Raya Pertama

Image
Assalamualaikum...

Takabballahu minna waminkum...

Syukur kehadrat Ilahi masih dipanjangkan umur dikurniakan kesihatan untuk meraikan hari lebaran yang mulia setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan... walaupun lebaran kali ini sangat berbeza namun raya tetap raya ok! sambutan secara sederhana sahaja dalam tempoh PKPB ni.. kami pun tak pergi mana2 beraya even ada saudara mara husband sekitar Lembah Klang..

terasa cam permaisuri laks.. diiringi dayang2 dan panglima2.. hehehehe...
So as usual.. pagi2 memang sibuk memasak dan mengemas.. dah siap semua barulah nak menyiapkan diri dan memulakan sesi bermaaf2an dan bergambar...

Sebelum raya sempatlah aku buat kudap2 dan kek marble.. tak lengkap raya kalau takde kek kannn... ceh3...

salted egg cornflakes.. kudap2 di hari raya..
marble cake.. yummy...
Antara juadah di pagi raya..
rendang ayam..
lemang jagung..
masak lodeh.. pekena ngan nasi impit dan sambal sotong.. mmm.. konyang..
sambal sotong..
marble cake.. 
So, raya pertama.. aktiviti.. …

Salam Ramadhan ~ Musim PKP ~ Biskut Raya

Image
Assalamualaikum...

Lamanya tak bersiaran.. malas nak update kalau dah duduk rumah... tak menang tangan dibuatnya masa PKP ni.. dgn nak buat keje2 coding.. maklumlah musim PKP kena work from home.. dengan nak layan homework anak2.. aduhaiiii... kita pulak kena ambik tugas2 cikgu.. cikgu cuma hantar  nota dan tugasan yg anak murid kena buat.. setakat baca dan tengok video.. aku rasa ramai anak2 yang tak berapa faham.. so nak siapkan tugasan kenalah kita mengajarnya.. nak ajar anak sendiri ni tau2 jerlah.. banyak sangat songeh nya..

Bila masuk bulan Ramadhan... lagilah liat anak2 nak buat homework.. mencabar keimanan sungguh..

Walaupun negara sedang berusaha sedaya upaya memerangi pandemik covid-19.. raya tetap raya ok! hehehhe.. raya kat rumah sendiri jerlah.. asal ado.. kesian anak2.. dahlah terkurung lama... tak leh keluar mana2.. at least kita raikan lah kemenangan berpuasa dengan menyambut hari raya secara sederhana..

Salah satu cara nak meriahkan perayaan dan semangat anak2... as u…

Kudap-kudap ~ Cornflakes Salted Egg

Image
Assalamualaikum..

Selain kuih muih jadi hidangan minum petang.. kudap2an yg dibuat pun dijadikan juadah petang atau snek ringan di waktu malam..

Snek yg since tahun lepas aku buat sentiasa mendapat permintaan dari anak2.. sebab senang so blehlah aku buatkan... snek yg dimaksudkan adalah cornflakes salted egg.. aku buat merujuk kepada resepi dari fb.. tapi aku tak ikut exactly sukatan especially salted egg tu.. sebab rasa macam terlalu masin.. dan aku lebih prefer guna cornflakes jenama Kellogs..

hasilnya.. setiap 200gm yg dibuat boleh licin sekejap jerk kalau tak di control.. abaikan rupa yg tak menarik sebab aku guna cili api hijau.. kalau guna cili api merah mesti pedas zassss... kesian laks anak2 aku yg kurang suka makanan yg terlalu pedas.. 
Resepi.. alah uols cari jerk kat google atau fb.. berlambak orang share.. bahan2 semua sama.. yg berbeza cuma sukatan jerk.. ikut tekak korang camna..
Selain tu.. pernah sekali tu aku buat kuih siput ikut resepi fb gaks.. makcik kenit tu suh a…

Teroka Pulau Misteri ~ Pulau Besar Melaka ~ Tapak Bersejarah Day 2

Image
Assalamualaikum...

Bersambung lagi n3 pasal Pulau Besar Melaka... hari terakhir kami di Pulau Besar..

Kejadian malam yg tak lena nak tidur tu.. dengan panasnya.. akhirnya terlelap seketika dan terasa sejuk sebab dah masuk ke pagi.. then.. dalam pukul 6.30 pagi aku tersedar.. dengar macam bunyi something bawah rumah.. aduhai.. apa pulak pagi2 ni.. lama2 bunyi tu hilang.. mungkin ayam kot... kwang3.. usai solat subuh.. aku dah tak boleh lena nak tidur.. so, kejut anak2 bangun sebab nak gi sarapan awal pastu jalan2 lagi... kononnya nak cari tapak sejarah yg belum dijumpai..

Sampai di cafe yg sama... makanan belum siap kata peniaga tu.. dia suggest kami ke medan selera.. ada satu gerai dah bukak.. ada jual nasi lemak dan roti canai.. oklah...

gerai yg buka pada pagi Ahad tu.. sib baik tak ramai orang.. 
tengok matahari terbit.. cantik sangat pemandangan..
Dalam pukul 8 lebih.. kami meneruskan aktiviti riadah sambil mencari kesan sejarah..
ni batu yang tak jauh dari perigi tempayan pecah..…

Teroka Pulau Misteri ~ Pulau Besar Melaka ~ Tapak Bersejarah Day 1

Image
Assalamualaikum...

Bersambung lagi cerita mengenai Pulau Misteri di negeri Melaka.. ceh3.. misteri lah sangat ya...

Selepas kami berjalan2 membaca informasi di dalam Muzium.. kami meneruskan perjalanan ke makam Sultan Al-Arifin.. pun tak berapa jauh dari muzium.. jalan kaki bih kurang 5 -10 minit.. ikut cara korang berjalan.. nak lenggang kangkong ke.. nak jalan cam itik pulang petang sambil menikmati keindahan pulau ke.. nak jln macam lipas kudung tak ambik port apa yg ada dikiri kanan ke.. terpulang.. jgn jln macam kura-kura sudah.. setengah jam belum tentu boleh sampai... hahahhaha...

Sepanjang perjalanan kami ke makam.. suasana agak meriah dengan kehadiran golongan2 yang diperkatakan oleh blogger mahupun youtuber.. sangat ramai.. nak2 musim cuti sekolah ni.. nak jumpa yg seangkatan dengan kami tu boleh dikiralah.. dan disepanjang pesisir pantai yang berdekatan dengan makam dipenuhi khemah2 golongan2 tersebut.. 

akan jumpa makam Syarifah Rodziah di tepi jalan.. pelbagai sumber ten…