Skip to main content

3rd Pregnancy : 2nd & 3rd Check-up

Assalamualaikum...

Dah masuk November ya.. sedih aku tengok n3 bulan Sept dan Okt... huhuhuhuhu... masih takde mood sangat nak update blog...

Alhamdulillah.. kandungan dah nak masuk 13 minggu.. tapi boncit perut aku ni dah macam 5 bulan.. huhuhuhu...

pic credit to www.babycenter.com.my

Oh ya.. sebelum tu aku nak bagitau adik aku dah selamat melahirkan anak ke-3 pada 2 Nov yang lepas dengan berat 3.3 kg di Hosp Seremban.. Muhammad Isyraf Haziq.. anak lelaki yang ditunggu2.. syukur alhamdulillah...

Setakat ni... loya2 tu masih ada.. lemah2 badan pun masih ada.. bilalah nak hilang agaknya.. sedih aku... dugaan sungguh mengandung kali ni...

Meh aku nak cerita pasal check-up kandungan aku ni..

Masa 2nd checkup.. dr masih tak berapa nampak baby.. yerlah masa tu kalau tak silap aku 8 minggu rasanya... lagipun masa tu mesin scan tu problem sket.. aku lagi tak nampak apa.. tapi dr nampak heart beat baby... kad rawatan ibu mengandung pun dah dibuka.. dan darah aku pun dah diambil..

Hasil ujian darah menunjukkan bp aku agak rendah.. 11.6.. tekanan darah aku pun masih rendah... huhuhuhu.. sebab tu aku letih.. asyik tak bermaya jerk..

Masa 3rd checkup.. mesin pun takde masalah.. cuma aku jerk yg ada masalah kekaburan.. lagipun monitor tu lebih ke arah dr.. aku tak berapa nak nampak sangat... dr tunjukkan tulang belakang.. tangan, kaki dan kepala baby... dan lebih buat aku rasa teruja.. dengan tiba2 baby berpusing-pusing... subhanallah... dengan izin Allah.. dapat jugak aku nampak baby...

Oklah... itu sajork n3 kali ni.. ada masa aku cerita lagi..

Comments

Popular posts from this blog

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…