Skip to main content

3rd Pregnancy ~ 1st Checkup @ KPMC ~ 7 months

Assalamualaikum..

Panjangnya tajuk... hehhehehe..

Sihat semua?? aku alhamdulillah.. sihat2 sahaja.. cuma sakit kepala sket.. mungkin effect selesema baru2 ni.. baby dalam perut pun ok.. makin aktif.. letih aku menahan sakit...

Khamis lepas...

Pi KPMC Kajang..

First checkup dan first time kat sana... asalnya nak jumpa Dr Mimi... tapi almalangnya.. surat rujukan dari klinik sebelum ni suh refer ke Dr Pakar... huhuhuhuhu.. nak tak nak.. alang2 dah sampai.. jumpa Dr Jamil lah jawabnya.. kalau ikutkan aku nak Dr pompuan..

Sebelum ke KPMC ni.. banyak jugak aku dengar dan baca dari pengalaman blogger2 kat KPMC ni.. especially pasal Dr Jamil.. gerun laks aku..

Meh aku cerita sket pengalaman aku di KPMC dan berjumpa Dr Jamil..

Memandangkan kami sampai ngam2 kul 9.. so, dapat no yang ke 14.. friendly speaking... staff yg jaga kaunter pendaftaran agak tidak mesra alam.. nasib baik ada sorang staff nurse yg explain kat aku.. bla3.. baru aku faham sket prosedur kat situ.. tapi tu no hal laaa... aku tak kisah sangat..

Dalam 10 minit kemudian kalau tak silap.. nama aku dipanggil utk check berat, tekanan darah dan ambik urine.. nurse tu pun serius jerk.. cuma aku tak berapa selesa lepas ambik urine tu.. sebab nak kena bawak bekas tu kat makmal.. kena lalu kat tempat orang yg sedang menunggu..

Tunggu lagi dalam 15 minit... baru no yang ke-3... hmmmmm... rasanya lama lagi no aku nak dipanggil.. tapi staff kat situ bagitau kalau ngan dr Jamil no cepat jerk dipanggil.. kata mereka selang 2 minit.. wallahualam.. tapi kami gi sarapan dulu.. perut dah lapar weiii.. tak larat nak tunggu.. kalau terlepas no pun takpe.. nanti diorang akan panggil semula..

Lepas sarapan.. tengok no baru yang ke 7 kalau tak silap... lorrrr... lamanya... mungkin dr ada patient yang perlu dirawat pagi tu... tunggu punya tunggu... 2 jam jugak laa baru sampai turn kami..

Masuk2 bagi salam.. dr baca surat reference dari klinik.. dr tanya history anak2 aku dulu kenapa czer kedua2nya.. bla2... pastu bila en hubby bagitau pasal ikat peranakan.. dr terangkan.. utk kes czer.. boleh sampai anak yang ke-5 jika tiada masalah.. pastu dr tanya aku.. nak anak berapa orang??? hehehhe.. dalam perbualan kami tu ada juga lawaknya dr ni.. takdelah seperti mana yang digambarkan.. mungkin betul kata sesetengah orang.. kena banyak bertanya kalau nak suruh dr Jamil bercakap..

Pastu dr suh aku baring.. oh ya.. ada sorang staff nurse yg membantu dr.. dr Jamil scan sekejap jerk.. katanya baby ikut perkembangan... tak sempat aku nak bertanya lebih lanjut.. yg sempat aku tanya.. cuma kesahihan jantina.. pastu ko pandai2lah sendiri lap gel tu.. nurse tu buat dono jerk.. mula2 terkedu jugaks aku sebab tak pernah2 ok aku lap sendiri... dr Jamil memang tak sentuh pun aku... bagus3..

Lepas tu aku ngadu kat dr pasal baby aktif yg buat aku sakit dan kadang2 timbul benjolan kat bawah dada yg buat aku sesak nafas.. tapi dr buat dek jerk... eiiiii... dr ni... aku gigit kang!! mungkin pada dr itu adalah perkara normal yang berlaku ke atas wanita hamil... mencik aaaa...

Kalau ikutkan due.. 13 Mei.. pergh!! peristiwa bersejarah tu!

Tapi memandangkan aku czer.. dr bagitau date aku kena czer 29 April... tapi kami request nak czer 28 April... hehehhehe... alah selang sehari jerk pun.. dr cam peliks.. pastu dr tanya kenapa hari Isnin sambil senyum2??? hahahhahha... en hubby bagitau senang nak cuti direct seminggu... hehehehhe...  so, lagi 8 minggu aku bekerja... pastu cuti 3 bulan... seronoknya...

Alhamdulillah... dr setuju... memang aku yg pilih tarikh tu... no 2.. no 4.. no 8 seringkali ada dalam kehidupan kami... dan tercapai jugak hasrat aku supaya baby kali ni lahir pada bulan sama ngan bulan kelahiran en hubby... sebabnya Amiera dan Fateh lahir pada bulan kelahiran aku..

Next appointment.. lagi sebulan... insyaAllah... nak ngadap dr Jamil yg susah senyum tu... hahahhahaha... kelakar lah dr ni..

Comments

syalinda johari said…
kak iena,take care..moga semuanya okey...aminn

Popular posts from this blog

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…