Skip to main content

Alkisah Udang

Assalamualaikum..

Beberapa hari sebelum hari raya.. aku ke Aeon Alamanda.. nak beli barang keperluan sket.. pastu gi ke area barang basah.. nampak ada beberapa orang tengah kerumun sesuatu.. apa yang direbutkan tu?? oooo.. udang rupanya.. aku pun usha.. udang harimau ropanya.. murah ke tu?? tertanya2 aku dengan en suami.. pastu sempat aku bertanya kat sorang kakak ni.. katanya murah sangat2.. biasanya sekilo cecah rm60.. tapi hari tu rm29.90 sekilo.. murah banget!!

sekali aku nak mencelah.. tengok2 udang dah habis.. huhuhuhu... aku standby 2 plastik siap2.. harap2 ada lagilah udang tu.. kami ngan beberapa orang bukan orang tempatan yang dah grab berkilo2 udang tu setia menunggu.. dan kebetulan memang ada sebaldi lagi udang.. letak jerk terus aku grab banyak2.. ngeh3.. sampai keras kejung kesejukan tangan aku.. kebas2 rasanya.. udang punya pasal sanggup.. dapatlah dlm dua plastik tu.. anggaran dalam 2 kilo.. puas hati aku.. hehehe..

baki udang yg sempat aku snap.. yg lain dah selamat masuk dalam perut.. hahahhaha..

actually.. tujuan aku beli banyak2 tu utk buat makan2 masa hari raya.. tapi memandangkan aktiviti tu dibatalkan.. so, hari2 aku masak udang tu sampai muntah nak memakannya.. takdelah muntah weiii.. sodap yo!!

udang masak lemak cili api campur nenas.. slurpp!

udang goreng special utk Amiera.. suka nau ratah udang..

butter prawn.. menjilat jari weiiii..

udang sambal ala resepi shell out.. bih kurang cenggini lah rupanya.. cuma kering sket aku buat.. tak sempat aku nak snap pics walhal semalam masak dah plan nak snap pics.. terlupa sudaaa.. 
pic credit to aziejaya.blogspot.com

Ada baki lagi beberapa ketul.. hari ni nak kasi perabihkan.. Amiera dah macam fanatik ngan butter prawn.. tapi kena kurangkan kepedasan.. kalau tak karang.. bercawan2 air dia minum..

 Selamat Hari Raya!

Comments

Popular posts from this blog

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…