Skip to main content

Cuti2 Malaysia ~ Taman Negara Tanjung Piai

Assalamualaikum..

Bersambung kembali kisah cuti2 kami.. sebelum aku bz dengan keje coding.. nak dapatkan mood mengarang blog ni aduhaiiii.. siksanya..

Ok.. selepas sarapan pagi.. kami mula gerak ke Taman Negara yg tak jauh dari resort.. bih kurang dalam 5-10 minit jerk.. ikutlah korang nak gi naik apa..

Sampai kat parking.. hanya beberapa buah kenderaan jerk di luar.. hmmm.. mungkin kami antara pengunjung yg terawal.. wajib bergambar di pintu masuk..




Kemudian gi kaunter utk beli tiket masuk.. dewasa RM5 manakala kanak2 RM3.. cukup murah!


 

waktu operasi Taman Negara Tanjung Piai.. 

Sebelum nak memulakan perjalanan.. wajib bergambar di kawasan sekitar.. seronok bila awal pagi ni takde pengunjung yg datang lagi selain kami.. so, heaven takde gangguan..


tugu Taman Negara Tanjung Piai..

Fateh naik seram nak bergambar dengan patung monyet tu.. lain macam jerk ropanya..

mucuk ma ni pun nak posing gak.. kang kalau tak ambik gambar.. dengarlah jeritan dia yg sangat dasyat tu..

pengembaraan bermula.. cewahhh.. macam jauh jerk perjalanan..

Kami ke Jejak Tanjung dulu.. balik nanti baru singgah ke Jeti.. sebab nak bersesi gambar di globe sebelum orang ramai..

jenis pokok kayu bakau

hmmm... setakat ni tak jumpa apa2 yg menakutkan.. cuma cicak dan binatang yg macam ikan..

pemandangan sini sangat nyaman.. sejuk jerk..
 
kelihatan dari jauh kapal2 besar..

binatang ni memang banyak sangat di kawasan paya bakau.. nak kata ikan bukan ikan.. ntahlah..

my sweet gals..

seronok tengok pemandangan ni.. simple but meaningfull..

mmm... 

anak beranak ni sempat rehat lagi.. maklumlah kami ni pompuan jalan lenggang kanggung.. sambil jalan sambil snap gambar..

opsss.. sila faham sendiri ya!

yeah! kami hampir sampai ke penghujung selatan tanah besar Asia..

dah nampak nun jauh di sana.. yeah!

akhirnya.. kami dah sampai!!

with kiddos..

Fateh nak beryoga pagi2 ni.. penat sangat kot berjalan.. ngeh3..

dah penat berjalan.. meh kita rehat seminit dua sebelum berpatah balik.. sib baik Arissa masih teruja dengan smart stroller tu.. senang hati aku.. tak yah nak dukung2 lagi.. penat weii dukung dak kenit ni..

yes kakak.. u did it!

Kemudian kami berpatah semula untuk ke Menara Pemerhati..

cam best jerk.. Fateh semestinya suka aktiviti lasak ni..

ewahhh.. makcik semangat nak panjat menara ni.. si kakak sampai ke sudah tak naik2.. masa nak naik tu ok lagi.. tapi bila turun... fewww.. takut gaks.. 

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Jeti Tanjung..

cuaca mendung.. so.. nyaman jerk rasa dengan angin sepoi2 bahasa.. 

anak sulong yang sangat berbakti kepada keluarga! sayang kakak selamanya..

alahai.. omeyy.. angin kat sini kuat.. 

uols nak ke Pulau Kerimon Indonesia pun boleh.. tapi bukan naik bot kat sini ya.. hehehhe...

Pulau Kerimon nun jauh di depan Fateh.. nampak tak?


kelihatan di laut ikan2 kecil bergerak dalam kumpulan.. mancing seronok ni! teringat aku cerita Legend of the Blue Sea.. tetiba!

family kecik aku.. si kakak takde.. susah nau kalau suh bergambar..

kami meneruskan perjalanan utk keluar dari sini.. tak larat dah nak ke Menara Pemerhati yg satu lagi dan wakaf.. sebab masa sangat mencemburui aktiviti kami.. ecehceh..

sebelum balik posing dulu kat mana2 yang sesuai..

Fateh nampak monyet ke tu?

sambil makan aiskrim bleh layan video dulu tentang Taman Negara di Johor..

fridge magnet sebagai tanda ingatan.. 

Taman Negara di Johor.. Tanjung Piai kami dah sampai.. 

Selepas check-out kami akan ke Pulau Kukup pulaks.. 


Next Cuti2.. ke Endau Rompin laks.. en hubby yg cakap.. bukan aku.. ngeh3.. nak kena study dulu pasal Endau Rompin ni...

Next n3 pasal cuti2 kami ke Pulau Kukup.. see ya!

Comments

Popular posts from this blog

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…