Skip to main content

Melawat Tempat Sejarah ~ Kellie's Castle

Assalamualaikum..

Lamanya tak update blog.. malas sungguh nak mengarang...

Musim cuti sekolah ni.. opis pun agak lengang.. kesejukan kian terasa.. menyucuk2 sampai ke tulang.. hidung dah sok sek.. aduhhhh...

Baru2 ni kami balik kampung.. then en hubby ajak gi tempat bersejarah.. actually aku seram nak ke sana.. sebab tu walaupun dah berbelas tahun kawen.. masih lagi tak jejak kaki ke sana.. huhuhu.. tapi diorang kata takde apa yg nak dirisaukan dan waktu siang.. so, pergi jugaklah..

Tempat bersejarah yang dimaksudkan adalah Kellie's Castle.. jom layan gambar lah yerk sambil story mory..

cantik sungguh pemandangan istana ni..

alkisahnya.. nak tahu kisahnya dgn lebih lanjut klik sini..

family kecik aku..

makin dekat makin seram.. hehehehe.. takdelah.. panas terik weii.. kalau boleh nak cepat sampai cari tempat berteduh.. 

Kellie bersama isteri.. 


rumah Kellas yang pertama..


panjang jugak serambi ni.. di sepanjang serambi ni ada beberapa buah bilik..

tangga spiral ni menuju ke bawah tanah.. golap weiii.. memang tak de lah aku nak masuk..

ngeri weiii duk kat atas ni.. especially budak2 kecik macam Arissa.. tak boleh dilepaskan macam tu jerk.. utk naik ke atas ni korang kena lalu tangga yg agak sempit..

pemandangan dari atas.. kelihatan rumah pekerja Kellie di belakang istana kalau tak silap..

merenung nasib kalau duk sorang2 kat istana ni.. pengsan tak bangun2 lah gamaknya.. ahaks..

si kecik pun nak interprem gaks..

bersama keluarga en hubby..

Itu sahaja cerita lawatan kami di Kellie's Castle .. ada lagi gambar.. tapi malas aku nak tepek..

Comments

Popular posts from this blog

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…