Skip to main content

Happy Birthday Amiera & Fateh

Assalamualaikum..

Bulan ni bulan kelahiran aku dan anak2 aku.. jenuh en suami nak sponsor macam2.. ngeh3.. nasiblaaa... hahahahahaha...

Kelmarin 20 Ogos.. birthday Fateh.. so, hari Sabtu aku buat kek choc moist.. semua orang suka makan.. anak2 tak suka makan cream2 colorfull tu.. so, aku buat simple deco jerk.. asal ado.. tak reti aku nak deco ala2 pakar kan..

cake topper.. buek sendiri yo.. jimat.. 

konon nak letak atas kek.. ngeh3.. hat pagar jerk jadi.. hat nama tak boleh.. kena menuntut ilmu ngan google lagi ni..

choc moist.. nyum3..

susun jerk strawberi ngan coklat atas kek tu.. sonang jo baitu.. 

pastu cucuk jerk cake topper.. 

cucuk jerk lilin.. dah siap.. simple..

so, tengah malam tu kami buat surprise utk Fateh.. jenuh suruh papa ajak Fateh main sementara nak tunggu 12 tgh malam.. huhuhu.. aku kalut buat preparation kat luar.. si Arissa pun excited.. aku suruh senyap2 jangan bgtau abang dia.. berlari sana sini dia sebab tak sabar nak buat surprise.. hahahaha.. belum sampai kul 12 diorang dah penat.. nak tak nak buat gaklah sebelum ngam2 jam 12 tengah malam.. hahahahhaa.. kami padam semua lampu.. hanya bernyalakan lilin jerk... huhuhuhu.. pastu aku standby remote kat tangan nak pasang lagu Selamat Hari Jadi Upin Ipin.. ngeh3.. sekali Fateh keluar dari bilik.. lain macam punya gelap.. sekali Surprise!!! punya suka Fateh.. seronok sangat.. sayang sungguh lah dia kat kami malam tu sebab sambut besday dia... hahahahha.. kalau tak tu asyik nak nangis jerk..

besday boy tengah happy! birthday girl asyik tutup muka jerk.. nyampah!

si kecik sibuk nanya Icha.. Icha.. nanya pasal birthday dia laks.. aduiiii..

happy birthday sayang!!

cian si kecik ni.. sibuk lagi menanya mana pisau dia.. kenapa takde pisau.. aduhaiiii.. sodih laks.. kelu nak jawab.. so, next year kena standby gak utk dia..

raikanlah anak2 anda selagi mampu walaupun simple.. hargai2 anak2 anda ya.. mereka anugerah Allah yg tiada bandingannya.. sob3.. 

Hari ni  22 Ogos besday si kakak pula.. so, kakak request nak bagi kawan2 kelas dia makan brownies.. so, semalam gigihlah aku buatkan..

ni kalau kami hadap kejap jerk habis.. especially Arissa.. 

nak bagi semua kawan2 dia dpt makan brownies ngan strawberi.. gigih aku susun strawberi atas tu..

pastu kita salutkan nutella.. bertambah2 sodap eh..  

semoga kawan2 dan cikgu kakak suka dgn hasil tangan mama ni ya..

Oklah.. utk anak2 mama.. semoga menjadi anak yang soleh solehah.. senantiasa dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.. semoga perjalanan hidup di dunia fana ini dan di akhirat sana sentiasa dalam rahmatNya.. aamiin..

Comments

Popular posts from this blog

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…