Geng Terjah

Demam Panas Pertama Arissa ~ Roseola Infantum ~ Testimoni Minyak Habbatussauda Minsyam

Assalamualaikum..

Hari ni baru dapat ke udara... huhuhuhu..

Minggu lepas.. ada kursus.. pastu pulaks kat opis line internetnya problem..

Isnin aku terpaksa el coz pengasuh Arissa cuti.. huhu..

Awal bulan aritu.. Arissa diserang demam panas.. berpunca dari selesema dan batuk yang tak hilang2..

Masa aku ambik dia petang Khamis tu... rasa badan dia hangat sangat... bila check suhu.. dah 38 lebih... cepat2 aku mandikan dia..

Ingatkan tak nak bagi ubat demam.. so, aku guna kaedah alternatif.. lepas mandikan dia.. aku rendam stokin dengan air perahan lemon pastu pakaikan kat kaki dia.. sapu kunyit kat hidung utk keringkan selesema..

Menjelang 10 malam.. suhu dia naik mendadak ke 39.1... uwaaa.. tak bleh jadi ni.. aku jelum ngan kain basah.. nak tak nak pi emergency gak ni...

Bergegas kami bersiap ke emergency.. sampai di emergency.. staff check suhu Arissa.. turun sket ke 38 lebih.. semua staff yang nampak Arissa tegur aku.. apa kuning2 kat hidung dia... hehehehhe... jenuh nak explain sorang2... pegawai bertugas suh bagi ubat demam dulu sementara mendapatkan rawatan.. aku risaukan akan usia Arissa yang baru 4 bulan kena telan ubat demam yang pada aku banyak gaklah kuantitinya... dalam 2.5ml kalau tak silap masa tu.. tak ingatlah pulaks.. so, aku tanya kat MA samada boleh ke Arissa telan ubat demam coz usia dia yg masih kecil.. katanya.. boleh kecuali ubat batuk dan selesema.. so, lega sikit kerisauan di hati..

Masa bagi ubat tu.. Arissa pi muntahkan balik ubat tu... mungkin telan sket jerk.. huhu.. tak sedap kot!

Kul 1 pagi lebih kalau tak silap baru dapat jumpa dr.. punyalah lama menunggu.. nasib baik Arissa tak merengek sangat.. bila dia ek..ek jerk.. aku sumbat susu... huhuhuuhu...

Dr check tekak Arissa dah merah... katanya tonsil dia bengkak.. alamak.. ni lah yang buat aku lemah.. risau kalau demam tak surut2 nanti kena tahan wad..


Masuk hari ke-2, hari ke-3.. Arissa masih demam!! suhu tak turun2.. masih dalam range 38.. so, tanya member tentang rawatan alternatif ni..


Abang Fateh yang sentiasa menjadi peneman..

Sorang kakak kat opis ni suggest minyak habbatussauda.. so, Sabtu malam suh en hubby carikan ubat tu kat Warta..

Selain ubat demam yang perlu diambil setiap 6 jam.. aku bagi juga minyak habbatussauda.. aku campurkan setengah kapsul ke dalam susu Arissa..


Hari ke-4 demam.. cadangnya nak check darah Arissa coz demam still tak turun2.. tapi klinik panel tutup.... aduiii.. so, plan esok nya pulaks..

Hari Isnin.. hari ke-5 demam.. hari ke-3 pengambilan minyak habbatussauda.. suhu Arissa dah menurun.. alhamdulillah.. petangnya keluar ruam2 kat badan dia.. Arissa dah tak demam!! yes!! alhamdulillah... dengan izinNya Arissa sembuh dari demam.. so, tak jadi pi ambik darah..

dalam proses nak sembuh..

ruam di bawah kulit.. ruam yang keluar selepas demam panas.. dikenali Roseola Infantum.. aku sapu dengan minyak zaitun Minsyam..



Kebaikan Habbatussauda.. seperti dalam ungkapan sabda Rasulullah..

Abu Hurairah pernah mendengar Rasulullah Muhammad SAW bersabda:
“Pada Habbatus sauda ada ubat bagi segala jenis penyakit kecuali Al-Sam, iaitu maut”.

Walaupun demam Arissa dah surut.. selesema dan batuk masih ada.. so, aku still cuti untuk memastikan ruam, selesema dan batuk dia reda.. alhamdulillah pada hari ke-7.. ruam di badan hilang.. selesema pun dah tiada.. aku sapu kunyit kat hidung Arissa.. yang tinggal cuma batuk yang masih degil nak hilang..


 So, hari ke-8 dengan lapang dadanya aku hantar Arissa ke pengasuh.. 

Aku cadangkan.. kalau anak2 uols demam ke.. blehlah cuba juga rawatan alternatif ni.. InsyaAllah..


Demam Frozen ~ Softtoy Frozen

Assalamualaikum..

Demam frozen x habis2 lagi.. huhuhuhu...

Anak dara nan sorang.. tak habis2 mintak patung soft toys Anna dan Elsa..

So, sebagai hadiah birthday dia.. aku belikan jugaklah.. asalnya nak beli masa birthday dia tempohari.. tapi tak de sepasang.. dan harga pun tak berbaloi.. beli kat fb.. dapatlah murah.. sepasang bleh dapat rm90.. sekarang ni ada yg jual lagi murah kot!

Tapi..

Uols jangan tertipu yaa.. sebab soft toys tu ada saiz kecil dan besar.. so, tanya betul2 sebelum beli ok!

saiz 50cm dan 48cm

muka puashati dapat yang diinginkan..


Kursus Modal Pembangunan Insan

Assalamualaikum..

Sorry lama tak update.. aku cuti lama lah weiiii.. Arissa demam panas.. nanti aku update pasal Arissa yer.. sebelum tu aku nak update cerita yang tak habis2 lagi sebelum aku bercuti..

Rabu lepas.. aku ngan kawan2 kat opis ada kursus ala2 team building tapi ni kursus indoor.. masing2 lengkap berpakaian sukan..

Kursus bermula jam 8.30 pagi.. dimulakan dengan ucapan pengerusi, doa dan kata aluan dari SUB..


3 orang tenaga pengajar di datangkan khas dari INTAN.. memang best!! game diorang pun tak de lah stress mana.. huhuhuuu.. kiranya kami yang hadir tu sporting giler... mungkin sebab tak melibatkan bos2 atasan.. so, memang tak malu2 kucing laaa..


peserta lebih kurang 60 orang..

 
  
antara game yang diadakan.. mula2 kena susun dob mengikut tahun,bulan dan hari kelahiran turutan menurun.. pastu penat2 dah susun.. suh susun balik ikut abjad nama.. aduiiii.. pening ko!! masing2 takut nak merentasi kerusi2 tu.. takut terjatuh! kaum pompuan jerk yg susah nak beralih.. kaum lelaki senang jerk..

  
sompek laie berposing.. caiyok!

wajah berseri ibu2 mengandung.. 

Lain2 aktiviti takde gambar yo.. x sempat nak snap.. sibuk dengan game..

Overall... terbaik!!


Kiosk Ramly Halal Mart @ Putrajaya

Assalamualaikum..

Cerita minggu lepas..

Ramly halal mart ada buat promosi sempena pembukaan kiosk kat Putrajaya.. wow! menarik.. kiosk terletak di deretan kedai di belakang Tomyang Kung.. aku nak cerita detail pun aku tak pernah sampai lagi.. en hubby aku dah pernah sampai.. itupun sebab aku suh dia singgah beli burger sempena promosi ni kan..


pics ehsan kawan opis..

officemate ngan family dia gi makan kat sana.. pinjam pic yer..

haa.. ni baru pic sendiri.. burger ayam.. nyum2.. dari segi rasa oklah.. yg penting Halal.. nanti nak try oblong ayam laks.. bismillahirahmanirrahim..


Pizza Pemanggang Ajaib

Assalamualaikum..

Cuti2 Merdeka aritu.. ambil kesempatan buat pizza.. buat simple pizza jerk..

Resepi?? google jer.. byk dah blogger2 yg buat pizza sendiri.. so, aku pun try lah kan.. kalau jadi lain kali bleh buat lagi.. tu pun kalau teringin nak makan dan ada stok bahan kat rumah..

Oh ya.. lainnya resepi aku ni.. aku guna pemanggang ajaib.. maklumlah kan aku takde microvawe.. alhamdulillah hasilnya tidaklah mengecewakan..

Ni aku tuliskan resepi yg aku dah olah ikut cara aku.. resepi asal aku tak ingat ambik kat mana.. main google jerk aritu.. so kepada pemilik resepi asal.. akak pinjam resepi ye..

Bahan2 doh:-

200gm tepung gandum
125 ml air suam
1 peket mauripan
1 sudu besar gula
secubit garam
1-2 sudu besar butter
1-2 sudu besar shortening

Bahan2 topping:-

Sos spaghetti - aku guna jenama Kimball
Hot dog potong nipis
1-2 ketul dada ayam dicincang - goreng bwg putih dan bwg merah.. pastu aku masukkan dada ayam tu.. pastu aku letak oregano.. tu jerk stok yg ada kat rumah.. pastu aku masukkan hotdog.. dah masak aku sejukkan..
Capsicum potong nipis
Cendawan butang - stok yg ada kat rumah dah rosak - so, tak masukkanlah.. huhuhu
Mozarella cheese

Lain2 bahan terpulang kepada citarasa masing2.. kuantiti bahan ikut lah nak banyak mana pun.. jangan sampai melimpah ruah sudah!

doh yang dah siap diuli.. utk doh ni bancuh mauripan dan gula ngan air suam.. tepung tu aku campur ngan garam siap2.. pastu buat ruang kat tengah2 then tuang mauripan dan air suam sambil uli.. bila doh dah sebati.. masukkan shortening dan kemudian butter.. uli sampai doh tak melekat pada tangan..

doh yang dah diperam hampir sejam.. akan naik 2 kali ganda.. pastu tumbuk2 doh tu then uli balik.. pastu siapkan doh utk dibakar..

memandangkan pemanggang ajaib aku tu comel jerk.. so, aku guna loyang yang kocik.. lepas doh dibakar.. bila dah sejuk sket.. aku sapukan sos spaghetti dan tabur semua bahan yg aku nak..

last sekali aku taburkan mozarella cheese 

bakar dalam 20-30 minit.. guna api gas hat perlahan.. siap! 

 Sedap makan panas2.. nyum3..


My Family

My Family