Happy 1st Birthday Arissa!!!

Assalamualaikum..

Pergh... lama giler tak update blog.. malas siot...

Oklah.. tak nak citer merapu.. hari ni genap setahun usia Arissa.. cepat jerk masa berlalu.. dahlah kelmarin dia demam... hari ni masih ada rasa kehangatan badan dia.. tapi aku hantar jugak ke rumah pengasuh.. bekalkan juga ubat demam.. harap2 ok.. sebab semalam aku dengan dia seharian.. so far demam dia tak tinggi.. biasanya kalau demam dia tinggi.. something wrong with her throat.. mungkin nak beralih bulan kot..

Anyway.. to my dear mucuk.. mama doakan yang terbaik utk anak mama.. semoga menjadi anak yg solehah.. dipanjangkan umur.. dimurahkan rezeki.. menjadi penyejuk hati mama, papa, kakak Amiera dan abg Fateh.. menjadi kebanggaan kami sekeluarga.. membesar dengan sihat.. bijak dan cemerlang dunia akhirat.. amiinnn...

Mama sayang Arissa sangat-sangat..  

N3 ni include sekali utk n3 di usia 11 bulan.. perubahan pada usia 11 bulan dan dah masuk setahun ni.. Arissa dah boleh setapak dua berjalan tapi masih takut2.. gigi tak muncul2 lagi ni.. huhuhuu.. sodih den.. dah pandai main2 lidah.. dah pandai panggil aku Ma.. pantang nampak kelibat aku.. tak suka dah duk kat walker.. nak bebas bergerak.. dah pandai turun naik sofa.. amboiii... bab menjerit no.1.. giler kuat.. bingit telinga aku.. berat tak timbang lagi.. akan di update lepas jumpa dr utk suntikan setahun.. pemakanan.. hmmm.. memandangkan gigi tak ada lagi.. aku masih masak bubur tapi sayur aku tak buat puri.. potong kecik2.. masuk jerk dalam bubur.. masak sekali.. senang sket keje aku.. stok ayam pun aku tak buat dah.. malas..


Arissa pun dah beralih susu dari Enfalac ke Enfagrow.. jimat siot.. jimat banyak! mula2 tu agak susah jugak Arissa nak terima.. mungkin sebab aku ikut sukatan yg betul.. ntahlah manis kot.. sebab aku nengok dia geli geleman nak telan susu tu.. pastu aku kurangkan sket sukatan susu.. alhamdulillah Arissa boleh terima..




Fateh diserang kayap..

Assalamualaikum..

Lamanya tak update blog.. malas...

Hari ni baru nak update tu pun sebab ada isu.. huhuhu..

Petang semalam ambik Fateh dari tadika..

Cikgu inform Fateh kena selepas bangun dari tidur.. ingatkan gegata ke kan.. sekali tengok.. macam kudis pun ya.. hmmm.. mlm tu aku just sapu krim jerk..

  
kayap bermula dari bahagian ketiak hingga ke lengan.. akan merebak ikut saraf..

Hari ni baru bawak Fateh gi klinik.. dr inform Fateh kena virus daripada chicken pox.. virus tu aktif semula disebabkan immune system badan lemah.. tapi kebiasaannya jarang menyerang kanak2.. penyakit ini dikenali sebagai kayap atau shingles..

Info umum tentang kayap boleh di baca di laman web http://www.myhealth.gov.my

Jumpa info yang boleh dikaitkan dengan Fateh dalam laman web http://www.thetole.org


Virus Kayap (Hesper Zoster)
Apakah Virus Kayap (Shingles)? Kayap (Shingles) adalah sejenis ruam tetapi penghidap akan merasa sakit disebabkan virus Varicella Zoster (Herpes Varicellae), di mana virus itu menyebabkan cacar air.

Virus Kayap disebabkan oleh orang yang mempunyai cacar air dan di aktifkan kembali oleh virus dormant.Virus Kayap selalu berlaku selepas yang pada mulanya daripada jangkitan cacar air mungkin bertahun. Virus Kayap adalah berbahaya dan mungkin boleh menyebabkan cacar air. Walaubagaimanapun, berhubung secara terus dengan orang yang mempunyai virus kayap atau cacar air tidak boleh menyebabkan virus kayap.
Punca Virus kayap
Selepas cacar air itu terkena, ia akan bergerak daripada kulit melalui laluan saraf ke akar saraf di mana ia akan menjadi aktif. Virus cacar air kemudian akan "hibernasi". Selepas itu virus itu akan di aktifkan, ia akan bergerak daripada laluan saraf ke kulit. Ia dikenali sebagai faktor picu kepada pengaktifan virus tersebut.Virus Kayap umumnya mempengaruhi orang dewasa tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan kanak-kanak yang mempunyai cacar air pada masa tahun pertama di dalam hidup mereka dan orang yang mempunyai ketahanan imun yang rendah.
Virus Kayap boleh menjadi punca kelemahan imun di sebabkan oleh HIV atau kemotherapi dan tekanan, sebagai contoh sakit yang terlalu lama tetapi orang yang mendapat virus kayap mempunyai sistem imun yang normal.
Apakah Simptom bagi Virus Kayap?
Antara gejala-gejala yang dihadapi ialah gatal pada kulit, gelembung-gelembung merah pada bahagian kulit, bernanah atau berair pada permukaan kulit dengan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dan apabila sembuh kurap ini akan meninggalkan parut pada permukaan kulit. Lepuh ini biasanya sangat sakit.
Mudah menjangkiti orang lain apabila lepuh pecah. Lepuh akan kering dan berkeruping. Badan akan terasa sakit dan sengal-sengal kadangkala boleh mengakibatkan demam.
____________________________________________________________________

Berdasarkan pembacaan dari google..  boleh aku rumuskan.. Fateh di serang kayap disebabkan Fateh pernah diserang virus chicken pox semasa umur 3 bulan.. baca n3 di sini..

So, dari segi daya ketahanan badan.. ntahlah.. tengok Fateh pun dah tau.. keding.. kurus.. macam tak cukup zat.. makan sayur memang susah.. tapi buah memang dia suka.. apa pun memang dah ditakdirkan Fateh kena kayap.. huhuhuhu...

Terpaksalah cuti sekolah buat seminggu ni.. dan terpaksalah berpantang bagai.. huhuhu..

Hope Fateh cepat sembuh dan tidak berjangkit dengan Arissa.. risau ok!! sebab virus kayap boleh menyebabkan virus chicken pox kepada yang tidak pernah mengalami chicken pox.. dahlah lagi 3 minggu Arissa baru nak dapatkan vaksin chicken pox.. oh tidak!! Nauzubillah..

Rawatan buat masa ni.. dr klinik kerajaan suggest beli 'acyclovir cream' kat farmasi.. untuk rawatan tradisional ni agak susah sket nak dapatkan daun2 bagai..

krim yg member tolong belikan di farmasi.. tq Banu! 

En hubby ckp.. ahli farmasi bagitau ada ubat cecair minum yang boleh diambil utk mempercepatkan penyembuhan.. hmmm.. nak kena pi cari ni.. tak sanggup tengok Fateh sengsara lama2..

Uols ada petua2 yang pernah dicuba kepada diri sendiri, sanak sedara ke.. inform me pls.. tq!

Doa2kan semoga Fateh cepat sembuh ya..


Keluarga Kecilku

Keluarga Kecilku
Sitting and Blinking Hello Kitty