Resepi Ais Krim Jagung Simple

Assalamualaikum..

Actually aku tak de mood nak update blog.. nak bercerita panjang lebar.. so, update pasal makanan lah baru rasa ada mood sket..

Isnin lepas aku mc.. migrain menyerang.. nyut2 kepala.. lepas sarap telan ubat migrain.. dalam petang tu dah ok..

So.. bila dah ok.. perut pun lapaq.. bila tgk peti.. aduhh.. tinggal ayam sajork.. apo nak buek ni?? pening gaks memikirkan nak masak apa kan.. last2.. guna bahan yg sedia ada.. kita buat nasi arab ayam mandhi..


Malamnya.. buat aiskrim jagung.. pun simple jerk.. guna bahan apa yg terlintas kat otak aku ni.. ni resepi yg sukatannya agak2 jerk ya..

Resepi Ais Krim Jagung Simple

Bahan2:
1 cawan jagung
1/2 botol susu segar 450ml *boleh jugak guna susu sejat
1 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1/2 sudu besar ovalette
*boleh letak esen vanilla kalau suka

Cara2:
Kukus jagung. Blend halus lepas jagung sejuk.
Putar susu,gula,ovalette sampai kembang
Masukkan jagung kacau sebati
Tuang ke dalam acuan
Bekukan semalaman



 

~ Selamat Mencuba ~


WhatsApp Web

Assalamualaikum..

Pagi2 opismate bgtau WhatsApp boleh bukak kat pc.. wuhuuuu.. best2.. senang sket.. 

Utk arahan selanjutnya bleh baca di sini..

Kat situ ada detail penerangannya.. nak login pun senang.. tak yah id dan password bagai.. scan jerk QR code tu.. tadaaa... dah boleh masuk... suke3... tapi make sure uols guna browser Chrome ya.. dan make sure hp uols connect ke wifi ok.. kalau nak guna jugaks mobile data.. sila jangan malu2 nak bayar bil tinggi2 eh... satu lagi tak semua ia support yer..

besar.. terang.. luas mata memandang.. sedap mata rabun aku ni melihat.. huhuhuu... dan senang.. menaip msg macam menaip kat blog.. wakakaka.. oppss.. ada gambar kak Jem lah kat situ... sorry yer Mah.. itu jerk yg sesuai utk dipaparkan.. bleh tolong promote sekali kan.. ahaks.. i pun dah pakai tau.. jgn jelez..

Cuma yg meragukan aku kat sini.. hmmmm.. agak tidak selamat kalau ada info2 yg kita tak nak orang lain baca.. tup2 org lepak kat tempat kita buka whatsApp web kita tanpa pengetahuan kita.. fuhhh... naya..

Lain2 function kat whatsApp web ni aku tak explore habis lagi.. uols explore sendiri lah yer..

Apa pun.. pandai2lah yerk nak cover bagai..

Dan satu lagi.. kalau ianya dah jadi satu fenomena baru.. sah2 kat opis aku ni akan kena block.. wakakakaka... nasib lah... huhuhu...

Anyway.. Selamat mencuba!


Keluarga Kecilku

Keluarga Kecilku
Sitting and Blinking Hello Kitty