Geng Terjah

Sticker Botol @ Alamanda

Assalamualaikum..

Semalam ikut member gi Alamanda.. so aku join lah sekali.. kebetulan memang nak sangat buat sticker botol susu Arissa.. letih dah asyik dok tulis guna marker pen.. lepas basuh botol 2 ke 3 kali.. hilang balik.. solution.. beli sticker.. sonang kojo den.. tampal jo! habih sok.. boli jo lain..

Ada 2 kedai kat Alamanda tu.. satu kedai kat area escalator.. kalau tak silap antara tingkat 4 dan tingkat 5.. belah Utara ok!

Hat kedai satu lagi kat area Selatan.. kedai kiosk kat tengah2.. tak jauh dari Parkson..

Banyak jenis sticker yang dijual.. kebanyakannya water proof.. so, uols bleh pilih nak yg mana.. nak berkaler.. nak plain.. nak striking.. nak shining2.. semua ada.. duit jerk uols kena sediakan.. huhuhuhu...

Untuk Arissa aku pilih hat yang transparent.. tak comei pulaks kalau ada background.. huhuhuu.. itu taste aku laa.. lagipun botol susu Arissa tu dah ada kaler PINK kan.. so, sticker transparent pada aku sesuai lah..

Kebetulan pulaks.. aku nampak satu contoh sticker tu comel sangat bila dilekat kat cawan.. so, aku rembat 3.. kalau beli 1 rm5.. beli 3 rm10.. baik aku beli 3.. karakter kartun Disney.. bleh pilih nak yang mana.. 

kononya.. si Princess utk Amiera, si kucing utk Arissa dan of coz batman utk Fateh..

transparent sticker.. cute tak??

hasilnya.. homey tak? homey tak?? 
si kakak tak mau Princess.. nak si kucing jugak.. layan jerlah..


Owh!! Arissa Selsema!! ~ Vicks Baby Balsam

Assalamualaikum..

Semalam..

Pengasuh bagitau Arissa selsema.. aduiii.. ni yang lomah ni.. kelmarin memang ada dengar hidung cam tersumbat sket.. tapi takdelah pulaks dia meragam..

So, keje aku memastikan hingus dia berkurangan.. jenuh gaks nak sedut guna alat penyedut hingus tu.. agak kureng sket lah jenama ni.. sebab agak keras.. rugi laks rasanya beli.. mentang2lah kaler PINK.. main rembat jerk aku ni kan!! huhuhuhu..


Masa Fateh rasanya aku guna jenama yg sama.. sama jugak keras.. huhuhu.. pastu aku tukar jenama lain.. ingatkan dah bertahun2 ni kualiti berubah lah kan sesuai dengan kenaikan harga tu.. huhuhuhu.. nan ado!

Pasni aku nak beli hat yang kita sendiri sedut tu lah.. guna kat rumah.. hat sedia ada bagi kat pengasuh.. takkan nak suh pengasuh yg sedut kot! agak2 lah kan.. kalau dah beli nanti aku buat testimoni.. berkesan ke tak?

Malam semalam.. alang2 en hubby nak kuar beli barang Amiera.. ada jerk keperluan sekolah yg nak dibeli.. macam2.. sib baik dah gaji.. aritu pernah sekali.. dah nak ke hujung bulan cikgu nak kertas warna ngan bendera.. aduiii.. hat yg berekonomi sederhana cam kami ni bolehlah korek kat mana2.. hat yang susah tu camno!! aduiii.. nak kena bawak isu ni ke PIBG ni.. uiitt.. dah melalut ke cerita Amiera laks.. sambung kisah Arissa.. suh en hubby pi farmasi beli apa2 ubat yg sesuai utk redakan selsema Arissa.. diorang suggest vicks baby balsam..

sesuai utk bayi berumur 3 bulan ke atas.. 

Harap2 kuranglah sket selsema Arissa.. kalau tak ok jugaks.. kena cuba ubat lain laks..

Antara produk lain yang dicadangkan..

tropika baby herbal cream.. agak mahal sket..

21st Century - Children's Vapor Balm.. ni murah rm8.95.. ramai gaks yg syorkan produk ni.. nak beli gaks lah.. standby satu kat rumah..
 

Ada jugaks aku jumpa info pasal buat terapi kat bilik.. sediakan air panas pastu letak setitik dua minyak kayu putih.. try lah jugaks semalam.. memang bau dia sedap.. tapi.. huhuhuhu.. kejap jerk pun.. bila air dah suam.. hilanglah bau dia... huhuhuuhu...

Aku tau petua pasal sapu ibu kunyit kat batang hidung baby.. tapi aku tak nak buat.. kunyit pun takde.. serbuk kunyit adalah.. kwang3.. lagipun kang susah laks nak hilangkan warna kuning kat hidung Arissa.. dah tak omey dah.. huhuhuhu.. heyy!! nak comel ke nak sihat?? huhuhuhu.. nak dua2.. boleh gitew?

Oklah.. uols ada petua atau apa2 produk utk kurangkan selsema baby?? kalau ada share yerk.. thanks!


Sukan Tahunan Mafist & Tafist

Assalamualaikum..

Kisah Sabtu lepas..

Acara sukan tahunan sekolah agama Amiera..

Hampir 7.30 pagi dah gerak ke Presint 8.. lepas daftarkan Amiera.. kami pi breakfast dulu.. tinggalkan Amiera ngan kawan2 dia.. Amiera dah sarap kat rumah.. makan cereal + susu jerk pun..


Lepas sarap.. singgah 7e beli air ngan roti.. incase budak2 ni lapar..

Sukan bermula jam 9 pagi..

Acara dimulakan dengan perbarisan..

Amiera rumah kuning yo!..  

Amiera and the gang standby nak beraksi..

 antara acara yg dipertandingkan.. tengok pic no.4.. terkial2 si Amiera jalan bwk tempurung kelapa.. sianlah hai anak.. tak biasa ngan suasana kampung.. punyalah lambat.. aku nengoknya pun aduiii.. sodih!! kawan2 dah jerit nama dia.. Fareehaaa... cepat... 

tapi sib baik.. ingatkan dia yg paling lambat.. team biru lagi lambat!! hehehehe.. dan nasib baik juga.. 2 dari team Amiera pantas cergas.. lajus jerk jalan bwk tempurung tu.. hebat!!

at last.. team Amiera dapat no berapa? cer teka.. cer teka..

aku dukung si kecil ni sampai sakit2 pinggang aku.. 

ada juga acara utk kaum ibu..

 acara kemuncak.. tarik tali antara tenaga pengajar dan kaum bapa..

medal dan hadiah saguhati

alhamdulillah.. team Amiera dapat no.2... huhhuhu.. kalau tak dapat tupperware jerk nak oii..

ngan kawan..


Karnival tamat dalam pukul 11 pagi..


Hanis Fara Arissa ~ 4 Bulan

Assalamualaikum..

Arissa dah masuk 4 bulan..

Apa yg dia boleh buat?? menyembur dah makin kerap.. dalam percubaan utk meniarap.. asyik terganggu jerk.. asyik terbaring kat bouncher jerk.. camno nak praktis banyak kali.. huhuhu..

Dah boleh ketawa kalau diagah.. tapi bukan sebarangan agah.. agah yg kena gayanya maka akan ketawalah dia.. kalau tak.. senyum jerk manjang.. huhuhhuu...

Kalau mandi pulaks.. dah ada hati nak melompat2.. suka lah tew.. Arissa memang susah nak nanges kalau mandi.. melainkan air tu sejuk yang amat..

Berat.. akan aku update kemudian lepas ambil suntikan imunisasi Phenumococcal..

baju yang sama.. yang mana satu Arissa?? Arissa x pakai headband.. dah cam muko baby boy laks..

sayang mucuk mama ni!

Semoga Arissa membesar dengan sihat.. sentiasa senyum.. menjadi penyeri buat mama, papa, kakak Amiera dan abang Fateh yer sayang..


Simple birthday celebration for Amiera

Assalamualaikum..

Jumaat lepas.. simple celebration for her..

Memandangkan Amiera tak mau bwk kek ke sekolah.. so, aku tak tempah lah kek utk dia.. 
tapi camna nak celebrate?? takkan tak nak celebrate apa2.. mesti Amiera akan rasa sedih nanti.. aku takde idea ok.. yg aku tau.. aku nak cari hadiah utk dia.. itu jerk..

So, tengahari tu.. aku plan nak pi kat peniaga yg jual barangan baby.. kebetulan peniaga tu pun ada jual mainan.. tapi almalangnya.. peniaga tu tak buka lah pulaks kedai dia.. aduhaiii.. camno?? nak pi alamanda memang aku surrender.. letih menapak ke Tmn Warisan pagi tu.. dgn mengantuk dek kekenyangan dan keletihan..

Kebetulan ada satu peniaga tu jual kek.. hmm.. datang idea!!

Sampai kat rumah petang tu.. cepat2 aku keluarkan butter dan shortening.. sambil nak nunggu dia cair sket.. buatlah keje2 dapur.. aku kena cepat2 buat icing sebelum Amiera sampai.. 

Biasanya kalau hari Jumaat Amiera akan sampai awal.. tapi.. masih tak muncul2.. cepat2 aku gi ambil Arissa.. kebetulan Arissa tidur.. memang cantik sangat2.. letak Arissa dalam bilik.. pastu aku sambung keje memukul icing.. bila dah kembang.. cepat2 letakkan pewarna.. 

Misi mendeco.. 

Aku kebuntuan idea nak deco camno!! aku ni bukannya kreatip pun.. aduhaiiii... buka kabinet tengok apa menda yang boleh diguna pakai.. 

Peralatan mendeco pun terhad.. aduhaiii... hantam sajalah labu.. jam dah kul 6.30.. Arissa dah bangun.. bagi Arissa susu dulu.. aduiii.. kelam kabut aku nak deco.. tak siap2 lagi ni..

Tak lama pastu Amiera balik.. 

Buat macam biasa.. borak2 pastu suh dia jaga Arissa.. bagi alasan aku nak ngemas dapur.. nak panaskan lauk.. pastu buatkan milo ais peberet Amiera..

Cepat2 aku deco.. senget benget aku kejekan icing tu.. lantaklah asal ado! 

Tak lama kemudian en hubby pulak balik.. ahh sudah!.. nak kena sorok dari Fateh.. jangan bagi dia nampak.. kang kecoh pulaks.. layan Fateh suh dia main game dulu.. sambung balik deco.. dah nak habis.. aku tak tau apa dah jadi ngan deco aku.. hantam jerlah labu..

En hubby pun buat dono jerk.. macam takde apa2..  hehehhe..

Settle.. hasil deco yang ntah apa2.. huhuhu.. 

Bila kek dah ready atas meja.. suh en hubby pasang lagu selamat hari jadi.. 

Heheheh.. malu2 Amiera.. 

Alhamdulillah.. walaupun simple.. aku nak anak2 aku ingat sampai bila2.. mama dan papa tak pernah bezakan anak2..

Happy birthday sayang!



My Family

My Family