Geng Terjah

Aktiviti Minggu Lepas

Assalamualaikum..

Minggu lepas minggu byk aktiviti di Putrajaya dan kawasan sekitar yg berhampiran..

Antaranya :-

1. Pembukaan rasmi IOI City Mall

2. Karnival Upin & Ipin di PICC

3. Formula E

4. MAHA di Serdang
 

Hanya 3 aktiviti ni jerk aku terjah...

Alkisahnya..

Aktiviti melawat tapak IOI City Mall yg tak 100% kedai dibuka ni adalah pada hari Jumaat lepas.. sehari selepas perasmian.. ikut member opis jerk.. alang2 rehat lama hari Jumaat kannn... so, window shopPINK jerlah.. gaji pun tak masuk lagi kan.. nak makan pun susah sket masa tu.. food court tak buka lagi.. restoran fast food banyaklah.. ngan restoran jepun korea bagai.. ehem.. tak lalu dek tekak aku ni.. lain2 pada aku oklah.. mesti ramai hujung minggu..

Animation world.. comey3..

singgah lunch kat sini jew.. siap ada belon2 bagai..


Karnival Upin dan Ipin berlangsung selama 3 hari mulai 21 - 23 Nov.. memandangkan dah cuti sekolah.. sah2 hari minggu confirm ramai.. so, ajak en hubby bawak anak2 pi tengok Jumaat malam... nak bagi Fateh tengok Upin Ipin live kononnya.. tapi..  bila maskot Upin Ipin dan kawan2 lalu depan Fateh.. Fateh cakap kat papa dia.. 'dalam tu orang kan Papa?'... hahahhahahaha.. Fateh dah besar ok! tak sesuai nengok Upin Ipin... hehehhehe... Arissa dah start meragam bila maskot tu dah nak sampai.. sumbat susu.. terus zzzzzzzzzzzzzzz.... hehehhehe... so, plan nak tengok Ultraman hari Ahad.. cancel!! kang Fateh cakap benda yang sama.. ngan crowded nya!! oh tidakkk..


meriah atas pentas.. nyanyi lagu Sahabat Selamanya..


Aktiviti ketiga pulaks.. Formula E.. alang2 dapat tiket Free.. tq Su.. ajak lah jugak en hubby.. dapat tengok sekejap pun jadiklah.. kalau saja2 nak pi tengok dengan bayaran yang tak masuk dek akal tu memang taklah kan.. kami datang tengok acara final.. sampai pun dalam kul 2.30 ptg..

4 keping dah rm200.. pergh.. kalau dapat naik berbaloi lah kot.. kwang3.. 

laju2 keretanya.. nak ambik gambar pun kena standby betul2.. huhuhuhu..

Tak sampai setengah jam.. kami balik.. hari pun dah nak hujan.. plannya nak ke IOI Mall.. tapi tak jadi.. cam maleh jerk.. lagipun takde tujuan sangat.. last2 pi Bangi.. tukar tayar ngan mekap kereta.. maklumlah kan.. beli kereta recond merangkap first hand kat Malaysia tapi pada hakikatnya adalah second hand.. huhu.. macam2 nak kena tukar.. fenin!! pulus oh pulus..

Ahad.. aktiviti mengosongkan stor.. nak kata kosongkan 100% tu taklah.. tapi lebih kepada mengurangkan kepadatan dalam stor tu.. hehehe.. dan antara jalan yg terbaik adalah jual barang2 yang tak digunakan lagi.. so, let go pada kawan2 opis.. alhamdulillah ada yang membeli.. dan byk barang adalah kepunyaan Fateh.. huhuhu.. sian dia.. tapi aku dah janji.. aku akan gantikan barang2 yang dijual tu dengan sesuatu yang dia pasti suka..


available! kalau berminat bleh pm aku.. harga kasih sayang..

so, itu sajork aktiviti kami..


JJCM : Lunch @ Warung Bunian Again

Assalamualaikum..

Lunch hour tadi aku ngan adik2 programmer pi jjcm kat warung bunian.. program yang tak dirancang.. bila sorang member aka blogger Eida tu ajak pi makan kat sana.. adalah beberapa org lagi yg nak join termasuk aku.. so, cukup 6 orang.. geng2 yg lain ada hal masing2.. yerlah kan.. last minute punya planning.. call warung bunian utk tempahan.. sib baik ada sit.. mungkin belum gaji sebab tu tak ramai yang nak pi makan kat sana..

Ni kali ke-2 aku lunch kat sini.. last sekali aku makan setahun yang lalu... sila baca disini..

  
aku as blogger wajib klik2 gitew.. cik puan wawa pun ado.. pregnant jugak lunch kat sini kali ni.. hahahha.. and blogger Eida

menu untuk hari Rabu.. dah tak banyak mcm tahun sudah.. tapi ok gaks ada ikan masin.. penaik selera.. mmm.. sedap!

kasi close-up sket menu!

sambal udang galah!! mabeles..

ayam masak lemak cili api.. tak pedas pun.. sesuai utk semua peringkat umur..

 terung goreng.. sedap gaks.. aku memang suker makan terung.. especially terung goreng sambal.. nyum3..

sambal belacan, ikan masin dan timun..

ice lemon tea.. 1 jug.. rasa tak cukup utk 6 org..

total utk 6 orang makan.. rm88 termasuk 1 desert.. dadih kot.. tak ingat.. 
terima kasih juga kepada tuan besar En Hafiz.. kerana support half daripada harga makanan.. murah rezeki..

masa nak balik.. nampak banyak kera berkeliaran kat kawasan kampung tu... erkkk.. bahaya tul..  nak2 pulaks kalau kera tu tengah lapar.. tak pasal2 pecah masuk rumah.. takut kalau ada baby jerk.. nauzubillah.. mintak dijauhkan..


AMARAN : Credit Card Fraud!! Hati2 dengan penggunaan credit card untuk transaksi online..

Assalamualaikum...

Topik hangat hari ni.. kenapa topik ni??? sebabnya aku dah terkena yaaa... so, uols hati2 lah bila buat pembelian online menggunakan kad kredit..

Alkisahnya...

Awal pagi tengah syok2 tidur.. aku nampak hp aku lip lap.. ada msg masuk tapi aku abaikan aja.. malas nak layan msg pagi2 ni..

Kul 6 lebih bangun pagi tadi.. terus aku check.. dapat msg macam ni..

giler ke aku buat transaksi pagi2 buta.. matawang Euro tu.. agak2 lah kan..

Hati banyak tak sedap maa.. sampai opis terus check akaun kad kredit.. tak de pulaks transaksi direkodkan pada hari ni.. 

Then borak2 ngan kawan terus tergerak hati nak call customer center.. 

Selepas membuat pengesahan diri sebagai pemilik kredit kad.. diorang bagitau memang ada transaksi berlaku tetapi belum dikreditkan dalam akaun.. katanya transaksi masih di awang2an..

So, kad aku telah di block! kad baru akan diproses beberapa hari..

Katanya lagi.. sekiranya transaksi telah dikreditkan.. aku kena isi 'dispute form' dalam masa 7 hari..

Aku google 'db bahn'.. di mana transaksi dilakukan..  

 pergh!! orang tu nak naik rail rupanya.. suka2 hati ko yerk nak guna kredit kad aku!! hampagas punya orang!!

Aku cek pulaks amount EUR52 kat Currency Converter utk dapatkan amoun dalam RM..

pergh.. RM218.68 ko!!! banyak tu!! boleh beli 3 helai dress ko!

Macam mana kad aku boleh diceroboh??

Lately.. dalam tempoh 2 bulan ni.. aku ada buat 2 transaksi kredit kad kat satu laman web yg memang hot giler!! bukan Lazada yerk.. lazada aku bayar cash! website ni memang hot dengan dress dan pakaian perempuan..

hmmm... patut ke aku buat report ke sykt yang mengendalikan jualan online ni?

 Berdasarkan pemerhatian aku.. berkemungkinan sistem yang terlibat dalam transaksi online kena hack.. so, kemungkinan besar data2 peribadi pemilik kredit kad telah diceroboh.. 

Logik ke??

Ya.. sebab aku pernah attend kursus secured coding dan cikgu tu ajar macam mana hackers buat keje.. dan salah satu yg pernah berlaku adalah system online yang ada system cart.. tapi cikgu tu ajar macam mana hackers boleh kurangkan amount yang perlu di bayar.. memang semudah abc.. percayalah!!

Tapi tak pulaks aku alert sampai kredit kad pun boleh diceroboh.. ingatkan secured lah sebab setiap transaksi perlu ada pengesahan code by sms..  huhuhuuu.. pengajarannya!!! no online transaction through credit card anymore!!!

 dan satu lagi!!! jangan nak gatal2 beli barang secara online... hehehhehe.. boleh kew??

boleh jerk kan...

bak kata en hubby aku..

"ada pulus.. ada lulus"  

dan nak lagi selamat...

TUTUP KAD KREDIT

owhhhh.. no!! hehehhehe...



Pucuk dicita ulam mendatang

Assalamualaikum..

Petang semalam dapat 2nd parcel yg dibeli kat Lazada.. maklumlah kan.. company lain2.. so, penghantaran pun asing2..

Item yang aku beli ni adalah Baby Food Storage Cup.. senang nak isi puri utk disejukbekukan.. memang aku nak sangatlah produk ni.. masa review kalernya warna putih ok..

pic credit to www.galerikeluarga.com


Nak tau kaler apa yang aku dapat???



 ..









 ..









 ..









..











..









 ..











 ..









 ..










..










TADAAAAAAAAAAAAAAAAAA...



i LIKE!!

Nota : Kena ke ek ngan tajuk n3 hari ni?? huhuhu


Aktiviti Hujung Minggu ~ Indoor Pool

Assalamualaikum..

Salam pagi Isnin.. sebelum nak start sambung coding aku yg akan due 3 hari lagi.. update dulu blog kesayangan aku ni..

Aktiviti hari Sabtu lepas.. macam biasa.. basuh baju yang banyak nak mampus.. lipat mana yang belum lipat.. tu jerk yang mampu aku buat..

Sambil tu layan anak2.. nak bawak diorang mandi kolam kat luar agak tak berapa sesuai.. risau dengan macam2 kes.. especially kes penyakit berjangkit sedang berleluasa kat Putrajaya ni.. hmmm..  cegah dahulu sebelum terkena.. so, kami just beli kolam biasa jerk.. sib baik bilik air besar.. asalnya nak beli utk Arissa... kononnya nak bagi Arissa main2 air.. siap beli patung itik bagai.. tapi sah2 Fateh ngan Amiera nak join gaks.. pelampung guna hat yg ada sajork..

exercise dulu! awwww.. checkci laaa..

ultraman pun ultraman laaaa.. Fateh siap sound.. tu Fateh punya.. huhu.. alaaa.. bagi adik sekejap jerk.. bukannya lama pun adik mandi..

Mini kolam ni muat 2 org jerk satu masa.. si Amiera nengok jerk.. yg kelakar.. bila Fateh tanya kakak nak mandi tak.. aku cakaplah.. tak muat.. terus Amiera tarik muka.. sentap.. lari masuk bilik!! aduhhhhh... sensitip sungguh.. merajuk terus mandi kat bilik air lain.. pastu buat perangai.. malas nak layan.. last2 sedar salah sendiri.. minta maaf.. haaaa... ngades!

Walaupun dah mandi.. aku suh dia join Fateh.. huh! pantang disuruh.. terus capai towel... hahahhaha.. Amiera.. Amiera... walaupun Amiera ni dah tinggi.. dah besar.. tapi jiwa dia masih belum matang sepenuhnya.. masih nak main2 lagi..

Dah setengah hari.. siap pulaks barang2 nak balik umah mak aku.. plan kami nak bawak mak abah aku pi jalan2 umah abang aku.. asalnya nak nengok abang aku meniaga.. tapi tak kesampaian.. abang aku tutup kedai awal.. hujan lobek!

Esoknya.. ahad.. dah nak kul 8 pagi.. pi pasar pagi Beranang.. best gaks pasar ni.. dah macam pasar malam pun ya.. tujuan nak beli barang basah.. stok byk dah habis kat rumah.. lepas tu en hubby ngan abah aku menyambung projek bercucuk tanam..

Itu saja aktiviti hujung minggu kami... 


My Family

My Family