Geng Terjah

Terima kasih Mr. V atas jasamu.. welcome Mr. W again in our family..

Assalamualaikum..

Hari ni adalah hari terakhir Mr. V bersama kami sekeluarga... huhuhuhu.. hampir 5 tahun dia berkhidmat dengan kami.. berpanas berhujan.. sedihlah pulaks.. setiap kenangan terindah bersama Mr. V tak akan kami lupakan.. sebagaimana ingatan kami masih kukuh pada Mr. W yang dahulu.. huhuhuu...

Esok pemilik bakal bertukar tangan.. hope bakal pemilik baru menjaga Mr. V dengan sebaik2nya..

Harapan yang tinggi juga buat Mr. W yang baru.. eh...eh.. tak sangka dapat balik nama Mr. W... huhuhuhu... semoga Mr. W yang baru dapat berkhidmat dengan kami tanpa ada sebarang masalah.. cuma bermasalah dengan Mr. J pulaks nanti.. aduiii... fenin!!

Siapakah Mr. W yang dahulu?

Siapakah Mr. V?

Siapa pula Mr. W?




Review First Solid Food Arissa ~ Avocado with Baby Bullet

Assalamualaikum..

Cuti baru2 ni.. aku dah start bagi Arissa solid food.. dah 6 bulan baru aku nak bagi.. tak berani lagi nak bagi before 6 month.. kalau ikutkan dah boleh start bagi dari usia baby 4 bulan.. aku jerk yang malas.. risau pun yerk.. kang sakit aku jugaks yg susah..

Kali ni aku nak ikut panduan dari buku baby bullet tu.. kalau ikut buku panduan pemakanan dari Pa&Ma.. usia 6 bulan baby dah boleh makan bubur nasi.. tapi aku tak berani nak bagi lagi.. takut perut Arissa terkejut.. so, utk usia 6 bulan ni.. aku hanya bekalkan makanan yang tiada alergik..

all in english!! fenin aku nak memahamkan..

Makanan pejal pertama yang aku perkenalkan adalah avocado.. itupun berdasarkan pengalaman member2 opis dan bacaan dari buku yang dibekalkan dalam Baby Bullet.. avocado adalah antara makanan yang tiada alergik ke atas bayi..


Buah avocado aku beli kat Cold Storage.. beli 3 biji sekali.. huhuhuhuhu.. pastu peram dalam beras dalam 4 hari ke atas.. masak ngan cantiknya..

3 ketul avocado yang belum masak..

Aku nak ceritakan macam mana aku prepare solid food avocado utk Arissa.. masa mula2 tu aku main belasah jerk buat.. tak baca buku sangat.. dah salah.. huhuhuu.. so, bila tanya member dan baca balik buku.. baru faham... huhuuuhu...motip?? kena rajin baca buku ya!!

avocado yang dah masak.. belah 2 jadi cenggini.. masa mula2 tu aku tak tau nak tentukan buah ni dah masak ke belum.. bila google.. ada yg kata warna kulit buah tu akan bertukar kehitaman.. tapi aku tengok buah yg aku beli tu langsung tak bertukar warna kehitaman pun.. cuma jadi kaler hijau gelap sket jerk macam no. 2 dalam rajah dibawah.. yang meyakinkan aku buah tu dah masak bila aku rasa buah tu macam dah lembik sket.. tapi dari segi pemerhatian aku.. peram 4 hari keatas InsyaAllah avocado tu akan masak..

ni yang aku jumpa kat google..

aku korek2 isi avocado masukkan terus ke dalam baby bullet yg saiz sederhana tu.. pastu masukkan air agak2 dalam suku cawan..

hasil selepas di blend..  

masa mula2 nak blend tu.. jenuhlah aku cari On/Off punya punat.. nan ado!! tengok label push down then pusing kanan sbg On dan pusing kiri sbg Off.. tekan2 tak mau.. rupa2nya kena tekan kuat sket.. baru jalan.. huhuhuhu..

masukkan puri ke dalam bekas yg comel lote ni.. satu tu aku masukkan ke dalam freezer.. tahan 1 bulan.. hat satu lagi aku letak kat bawah jerk.. bleh tahan 3 hari.. 

bila nak bagi Arissa makan keesokan harinya.. aku cedok sesudu besar dan masukkan ke dalam bekas lain dan rendam bekas tu dalam air panas..

baki puri yang anak2 tak habis makan tu kena buang ok.. tak boleh dimakan semula.. sebab bakteria mudah merebak melalui sudu yang digunapakai..

Meh tengok muka Arissa bila di suapkan dengan avocado..

muka blur.. apo bondo eh ni?? hahahhaha... 

Pada awalnya hanya sedikit jerk Arissa makan.. mula2 kan.. mana nak makan sangat.. dijelir2 lidahnya.. pastu dikumpulnya avocado tu dalam mulut.. huhuhu.. ntah bila nak telannya.. sua ngan air sket barulah Arissa telan.. dapat rasa sket avocado tu pun ok dah..

Hasil dari pemerhatian selama 4 hari makan avocado.. tidur Arissa agak terganggu pada waktu malam.. biasanya Arissa akan tidur 5 jam baru dia terjaga nak susu.. pastu sambung tidur balik.. kali ni sejam sekali dia bangun.. ek..ek.. bagi susu sket dia lena balik.. pastu sejam kemudian bangun balik.. aduiii... tak tau naper.. adakah disebabkan makanan baru ni ataupun beralih bulan ni.. nak kata sakit perut dia tak nanges sepanjang masa.. just resah gitu jerk.. 

Oklah.. tamat sudah review tentang solid food avocado.. hari ni bagi puri buah pisang pulaks.. dah pesan kat pengasuh.. harap2 Arissa ok..


Knotted Headband & Dragonfly Hair Clip

Assalamualaikum..

Semalam parcel yang ditunggu sampai jua... pos ke opis en abe.. tu jerk tempat yang boleh terima barang yg aku beli online.. hantar kat opis aku memang poslaju tak diterima ya.. hantar kat rumah.. confirm dapat surat suh ambik kat poslaju centre.. baik toksah..

Knotted headband yang comel lote kali ni ada corak cupcake ok!! suke3.. tapi tak dapat design leopard.. huhuhu..


Hair clip pulaks aku pilih design hello kitty dan minnie mouse.. comel3.. kan..kan..kan??


Meh tengok Arissa menggayakannya.. ptg semalam aku kerjakan dia.. hehehhe.. jenuh ok nak snap gambar dia..


 
Lain2 pics headband bleh klik label Qaisara HB


Apa?? beli kat mana?? nak beli gak eh??

Uols search Qaisara Headband kat facebook.. atau boleh klik jerk link yg aku dah buat tu.. sonang!

Banyak sangat koleksi yang tomei2 utk anak2 korang.. so, selamat menjuling mata!! hehehe..


Pertemuan 3A

Assalamualaikum..

Kisah Ahad lepas.. ada majlis aqiqah kawan opis..

Kebetulan jumpa ibu2 satu unit yang lahirkan anak dalam tahun yg sama.. maka bergambarlah kita ya..

Layan pics yang tak berapa nak ada ni.. susah nak snap sebab 3A dah bergerak aktif..

 Dari kiri Ameer, Azfar (yang dirai) dan Arissa

 
dah besar nanti mesti malu2 nak jumpa! ahaks..


Penyepit??

Assalamualaikum..

Kisah minggu lepas.. baru nak cerita.. rasanya masih ada lagi ni kat tepi jalan...

Apa yg kat tepi jalan?? topik pulaks pasal penyepit.. apa kes??

Masa tu aku balik dari keje.. kan hari2 aku menapak dalam 5 minit gitu.. ye ke.. alah.. bih kurang jerk..

Nampak banyak sangat penyepit tergantung2.. aku ingatkan diorang nak bagi free ke apa kan.. hahahhaha.. nampak sekali imbas.. 1 orang = 10 penyepit..


 aku cuma baca sekilas lalu hat atas jerk.. tu yang suka2 hati buat tafsiran sendiri.. hehehehe..
1 penyepit = 10 orang ok!!! bukannya 10 penyepit = 1 orang... hahahhaha...
agak2lah kan..  sah2 aku ni rabun giler jauhnya... hahahhaha...

So, keesokan harinya.. laluan yg sama.. masih tergantung penyepit itew.. kebetulan tak ramai yg lalu.. cepat2 aku kuarkan hp snap gambar.. pi tengok dekat2... oooooo... baru fahamm..


Kempen rupa2nya...

Maklumat lanjut boleh pergi ke link dermaorgan.gov.my

Tapi kan.. apa kaitan dengan penyepit eh?? mungkin penyepit tu simbolik kempen derma organ ni.. sesuai dengan fungsi penyepit tu sendiri.. so, renung2kan lah.. aku sekadar share utk pengetahuan semua..


My Family

My Family