Geng Terjah

Big Bad Wolf ~ Midnight Sale!

Assalamualaikum..

Kisah kelmarin..

En hubby ajak ke big bad wolf.. itupun kesian ngan Amiera yg asyik dok ajak papa dia..

Kami gerak dalam kul 10 lebih kalau tak silap.. sambil2 tu usha fb bbw.. ada tambahan discount 10% yg buat pembayaran selepas 12 tgh malam sehingga kul 2 pagi.. cantik!

budak2 suka tul bergambar kat sini..

cantik!

pintu masuk utama..

Masuk kat situ.. macam2 buku yg ada.. tapi tulah.. nak cari yg kita nak tu susah sket laaa.. lagi pun buku2 tu byk dari luar.. kalau yg minat membaca tu sesuai lah kot.. aku kureng sket!

jutaan buku.. sib baik tak ramai sgt orang..

Fateh dah ready nak sambar buku.. mana Arissa yerk? ada sebelah aku ni haa.. sakit tangan aku.. sebelah pegang dia sebelah snap gambar.. huhuhu..
 
Cari buku latihan byk yg tak berapa sesuai.. cover buku tebal.. harga dlm rm5 - rm8.. rasa cam tak berbaloi.. baik pi Maidin beli yg singgit dua tu jerk.. yg penting aktiviti dalam buku tu..

So, beli buku utk bahan bacaan anak2 jerk.. itupun kalau baca! kalau tak kang.. bersepah merata2.. bacanya idak..


Percubaan pertama Cous cous

Assalamualaikum..

Petang semalam.. semangat nak bagi Arissa makan cous cous.. pesan kat member beli kat cold storage..


Kaedah masak cous-cous sangat senang.. ada yg suggest rendam ngan air panas.. tapi aku follow arahan kat kotak.. kena rebus.. tapi diorang suggest rebus ngan garam ngan evoo.. tapi aku tak follow pun.. garam tu.. mana boleh bagi Arissa makan garam lagi kan.. lepas rebus tapis dulu..

lembut jerk cous cous ni

lepas dicampur dengan puri.. 

Nak tau apa aksi Arissa masa makan?? mula2 tu telan jugaks.. tapi bila 4 kali suap.. dia dah main sembur2... hahahahahha.. kena ajar lagi kot makan menda ni.. mungkin kena blend dulu ke.. nak bagi dia serasi ngan rasa cous cous tu..  pastu kena pelbagaikan rasa.. campur dengan buah2an yg sedap ke kan..


Bubur dan Puri untuk Arissa

Assalamualaikum..

Alkisahnya.. pengasuh bagitau bubur yg aku bekalkan untuk lunch Arissa tak cukup.. sebab petangnya Arissa dah lapar.. erkkk.. camno ni.. so, kena bekalkan lebih bubur..

Lunch hour Jumaat lepas aku ngan Amiera gi alamanda cari bahan..

beras perang.. Arissa suka sangat.. bila aku bagi beras biasa macam tak berapa nak suka dah.. ooo.. demand ehh.. takpe.. good for ur health..

oat, sweet potato, epal, pisang kaki dan avocado.. gambar di snap beberapa hari kemudian.. sebab tu avocado dah hitam.. hehehhee.. dah cukup masak bila diperam dalam beras.. labu dalam peti sejuk malas nak snap.. 

Cuti hari minggu.. gigihlah aku buat puri utk stok 3 ke 4 hari.. dan kali ni stok perlu dibanyakkan sebab Arissa dah kuat makan.. hambek kau.. sampai 2 jam aku kat dapur nak menyiapkan puri lobak, keledek, kurma, epal, labu dan memblend beras perang yg dah direndam dengan air perahan lemon semalaman dan kemudian disangai..

keledek dan lobak utk diblend.. lain2 tak sempat nak snap.. kejar masa nak balik umah my mom..

Setiap pagi aku akan masak beras perang yg dah diblend separa halus.. proses masak bubur dalam 10-15 minit.. bila bubur dah masak aku campurkan dengan pelbagai puri, zafaran dan evoo.. siap!.. next time nak campur bubur ngan habbatusauda laks..

Untuk sarapan aku just bekalkan campuran puri.. bubur sebagai makanan tengahari dan petang..

zafaran beli kat pasar pagi Beranang.. herba paling mahal di dunia.. patutlah.. sepeket kecil ni rm15.. tapi sangat bagus dan berkhasiat.. pic credit to kurmamehr.com

aku guna evoo hat ni jerk.. murah!! tak mampu nak beli mahai2.. pic credit to niagaapasaja.blogspot.com

Memandangkan Arissa belum ada gigi ni.. kenalah bagi makan bubur dulu.. pastu aku bekalkan jugaks baby bites (yg pernah jadi isu sebelum ni).. tapi kena bagi sket2.. takut tercekik.. kesian nengok dia kemam2 keropok tu nak bagi lembut.. pastu Arissa telan jerk.. kalau dah ada gigi dan dah pandai gigit bolehlah aku bekalkan biskut jejari ke sebagai makan petang..

pic credit to sg.theasianparent.com

Next week plan nak selang seli bubur dengan Oat pulaks.. nak cari dulu tepung gandum yang tiada bahan peluntur untuk dijadikan bahan rendaman oat..

Pastu nak beli cous cous.. selang seli ngan bubur dan oat..

Dan banyak lagi makanan2 lain yang akan aku perkenalkan kepada Arissa bila usia semakin meningkat ni.. 

Seronok bila tengok Arissa makan tau.. nganga jerk kalau bubur tu kena dengan citarasa dia..

nyum..nyum..

Semoga membesar dengan sihat yer sayang!!


Arissa Demam & Stok Ayam

Assalamualaikum...

Dah 7 bulan lebih usia Arissa... dia demam lagi untuk kali ke-3 kalau tak silap.. demam yg on-off..

Arissa start demam hari Rabu minggu lepas.. Jumaat.. dah x demam.. awal pagi tu aku rasa badan dia tak panas.. so, aku tak bagi ubat demam.. esoknya Sabtu.. rasa badan dia hangat sket.. tak lama lepas tu naik tinggi mendadak.. suhu lebih 38.. start makan ubat demam.. Ahad pi klinik.. tekak Arissa merah dan tonsil dah bengkak... aduiiii.. bila melibatkan tonsil ni mesti makan masa yg agak lama nak sembuh.. dr bekalkan antibiotik.. aku kalau boleh tak nak bagi Arissa antibiotik.. tapi tak nak lagi melarat dan kesian dengan keadaan dia.. bagi jerlah.. tutup jerlah sebelah mata walaupun aku tahu ketidakbagusan bagi antibiotik especially kepada baby..

ni masa kat klinik.. menggayakan dress Holabebe hat usia setahun... huhuhu.. cam tak demam kan.. tapi suhu 38.4 masa ni..

Balik dari klinik singgah kedai Az-Zain Bangi beli ayam organik.. nak buat stok ayam untuk Arissa.. khabarnya bagus untuk rawat selesema dan demam baby... huhuhuhu.. so, tak salah utk mencuba kan.. lagipun Arissa dah 7 bulan.. dah boleh start makan ayam..

untuk permulaan aku cuma guna beberapa ketul tulang ayam, kaki dan kepak.. campur dengan rempah 4 sekawan, carrot, halia, seleri dan bawang..  rebus dalam 3 jam sajork sehingga air tinggal suku dan isi ayam jadi hancur..

hasilnya dapat banyak ni jerk.. simpan dalam freezer..

brown rice, chicken stock, carrot, sweet potato, dates, EVOO
rupa tak menarik kan? tapi habis setengah mangkuk Arissa makan.. Arissa memang suka makan bubur.. sebab tu berat badan dia naik mendadak dari 6.19kg - 6.98kg..


Sehari jerk bagi bubur yg dicampur dengan stok ayam.. naik ruam kat badan.. huhuhuhu.. stop lah kejap.. takut Arissa alergik.. atau pun ruam tu naik sebab demam dia dah nak kebah.. wallahualam.. nanti kalau dah habis makan antibiotik.. baru aku start semula bagi bubur ngan stok ayam.. nak tengok betul ke Arissa alergik ngan ayam..

Dan..

Andainya next time Arissa demam lagi.. aku nak cuba semula cara alternatif.. rawatan secara islam.. dengan mengamalkan pemakanan sunnah.. cuma mungkin makan masa yg agak lama nak sembuh.. so, memang kena standby cuti banyak2 nak jaga dia.. tapi kalau tak ok jugaks.. nak tak nak kena sumbatkan jugaks ubat demam.. cuma kalau boleh nak elak pengambilan antibiotik..

bila dah sihat... eiiiii.. geget kang!!

Semoga cepat sembuh dan sentiasa sihat yer sayang!! mama sayang Arissa ketat2!! muaaahhhhss..


Pembukaan dan Penambahan Akaun SSPN-i

Assalamualaikum..

Alkisahnya.. memang aku plan nak masukkan simpanan Amiera dan Fateh dalam SSPN.. tapi tak buat2 lagi.. dan kebetulan.. ada member bagitau ada kaunter SSPN kat Anjung.. dan yg menariknya ada macam2 hadiah ok! cam tak cayo ok.. sebab selama ni tak pernah dapat apa pun...

So, semangat ok nak dapat hadiah.. pagi2 kira duit anak2 yg mmg dah aku simpan.. cukup sorang rm500.. daftar sekali untuk Arissa.. asalnya nak masuk duit Arissa kat ASB.. tapi tertarik dengan SSPN dulu.. ASB tahun depanlah daftar..

Untuk dapatkan hadiah bagi penambahan atau pembukaan akaun..bacalah yerk whatsup ni..


Untuk tahu lebih lanjut mengenai SSPN-i.. bleh pi kat website dia ya..

hasil dari menabung untuk anak2.. hadiah pun untuk mereka juga.. alhamdulillah..


My Family

My Family