Hanis Fara Arissa ~ 10 bulan

Assalamualaikum..

Lagi seminggu Arissa nak masuk usia 11 bulan... baru sekarang aku nak update kisah 10 bulan.. huhuhuhu..


Boleh dikatakan hampir setiap bulan Arissa akan demam.. sedihnya.. masa 9 bulan aritu kena HFMD.. ni 10 bulan.. demam semula.. punca selesema dan infection pada tonsil menyebabkan bakteria menyerang dalam darah..

Hari Sabtu minggu lepas.. aku rasa badan Arissa panas.. tapi tak tinggi.. hari ke-2 pun sama.. tapi pada hari ke-3.. demam dia naik semakin tinggi.. Isnin aku ambik cuti jaga dia.. pi klinik.. dr bagitau tonsil dia bengkak dan ada putih2.. tang putih2 tu lah aku tak suka nak mendengarnya.. memang lambat nak sembuh melainkan antibiotik..


So, dr bekalkan antibiotik Augmentin.. memang aku tau sangat antibiotik ni since masa Fateh lagi.. ni lah antibiotik yg sesuai kalau anak2 aku ada masalah pada tonsil.. aku jugak ngadu pasal hidung Arissa tersumbat.. so, dr buat rawatan macam yg pernah kuar kat Youtube.. yang orang Cina ke Jepun.. wallahualam aku dah lupa.. yang dia guna air garam pancutkan air tu kedalam hidung anak dia guna picagari.. tapi Dr tak guna picagari.. memang ada yang khas.. menjerit2 Arissa.. huhuhu.. keluar2 hingus dia.. yarkkk...


Malamnya aku on antibiotik.. genap hari ke-2 pengambilan antibiotik.. demam Arissa tak kebah2 juga.. makin tinggi adalah.. suhu cecah 40 darjah.. Allah.. risau sangat.. hari Rabu pi klinik gomen laks.. nak cek darah.. ni satu hal.. 2 jam ok nunggu nak dapatkan rawatan.. sampai dr pun dah bising2 sebab lama sangat menunggu... bila no naik jerk dia suh pi ambik darah dulu.. bla2.. dr check demam suhu dah tinggi sangat.. nak kena pi bilik lain utk masukkan ubat punggung... aduiii.. kalau aku tau lah selambat ni nak terima rawatan.. aku standby ubat punggung siap2... grrr.. hasil ujian darah.. bakteria dalam darah masih tinggi.. hari ke-4 baru nampak keberkesanan antibiotik... cuma hidung Arissa masih tersumbat..

sebelum dan selepas penggunaan spray

Hari ke-3 pengambilan antibiotik.. muncul pulaks kulat dalam mulut.. aduiii.. pas satu.. satu yang datang..

Kecik2 dah telan antibiotik.. nak buat lagu mana.. dari melarat.. aku tak sanggup tanggung risiko..

Sehingga ke hari ini.. hidung Arissa dah kurang sumbatnya.. cuma tang mulut tu belum pulih sepenuhnya..

Berat Arissa di usia 10 bulan ni baru 7.5 kg.. sedih ok.. tu belum demam kali ni... aduiii.. makin turunlah...

Gigi Arissa pun belum tumbuh.. camno ni?? sian laks nengok dia kalau nak makan benda2 yang pejal sket.. guna gusi jerlah.. tu pun bukannya bleh hancur sangat..

Arissa dah pandai sebut 'papa'.. 'mama'.. yippie.. tapi lebih banyak 'papa'.. senang nak sebut kot.. cuma dia akan sebut 'mmmaaaa..mmmaaa..' bila nanges nak kat aku jerlah... huhuhuhu.. so suweeetttt.. geget kang!


Pendaftaran Tahun 1 2016

Assalamualaikum..

Hari pertama pendaftaran online kemasukan Tahun 1 2016 Wilayah Putrajaya dibuka.. aku dah daftarkan Fateh.. alhamdulillah.. dahlah time tu aku cuti.. gigih ok aku submit pendaftaran guna hp... lambat sket jerk system logoff.... grrrrrrrrrr... camno diorang buat sistem ni.. ada buat stress test ke tidak.. aduiii..

Hampir setengah jam baru berjaya daftar.. perghhhh.. 2 hari kemudian aku ngan en hubby gi sekolah pulak utk proses pengesahan di sekolah.. alhamdulillah.. settle.. tunggu keputusan jerk Julai nanti..

Berharap sangat Fateh dapat masuk sekolah sama ngan Amiera..

Dah nak masuk sekolah rendah dah Fateh.. cepatnya masa berlalu.. dah besar dah anak bujang aku nan sorang.. risau gaks ni nak sekolahkan dia.. nak kena bangun awal pagi.. nak biarkan dia bebas bergaul ngan kawan2.. lelaki ni lasak sket.. aduiii.. Fateh ni lain sungguh perangai dia dari Amiera..

rindu saat dia masih kecil dulu..

sekarang.. makin kurus.. suka cari gaduh ngan aku.. hehehe..
 

bila terlebih rajin.. tak yah suruh pun Fateh akan buat sendiri.. kalau tak tu.. bila disuruh buat dono jerk.. Fateh ni suka nolong aku ke dapur.. nak2 pulaks kalau time aku nak buat kek ker kan.. ada jerlah dia nak tolong.. untunglah future wife dia nanti.. tetiba..


Semoga tahun ni Fateh lebih matang utk menghadapi tahun hadapan yang lebih mencabar.. mama doakan yang terbaik untuk anak-anak.. berjaya di dunia dan diakhirat.. amiinn..


Keluarga Kecilku

Keluarga Kecilku
Sitting and Blinking Hello Kitty