Geng Terjah

JJCM : Lunch @ Warung Bunian Again

Assalamualaikum..

Lunch hour tadi aku ngan adik2 programmer pi jjcm kat warung bunian.. program yang tak dirancang.. bila sorang member aka blogger Eida tu ajak pi makan kat sana.. adalah beberapa org lagi yg nak join termasuk aku.. so, cukup 6 orang.. geng2 yg lain ada hal masing2.. yerlah kan.. last minute punya planning.. call warung bunian utk tempahan.. sib baik ada sit.. mungkin belum gaji sebab tu tak ramai yang nak pi makan kat sana..

Ni kali ke-2 aku lunch kat sini.. last sekali aku makan setahun yang lalu... sila baca disini..

  
aku as blogger wajib klik2 gitew.. cik puan wawa pun ado.. pregnant jugak lunch kat sini kali ni.. hahahha.. and blogger Eida

menu untuk hari Rabu.. dah tak banyak mcm tahun sudah.. tapi ok gaks ada ikan masin.. penaik selera.. mmm.. sedap!

kasi close-up sket menu!

sambal udang galah!! mabeles..

ayam masak lemak cili api.. tak pedas pun.. sesuai utk semua peringkat umur..

 terung goreng.. sedap gaks.. aku memang suker makan terung.. especially terung goreng sambal.. nyum3..

sambal belacan, ikan masin dan timun..

ice lemon tea.. 1 jug.. rasa tak cukup utk 6 org..

total utk 6 orang makan.. rm88 termasuk 1 desert.. dadih kot.. tak ingat.. 
terima kasih juga kepada tuan besar En Hafiz.. kerana support half daripada harga makanan.. murah rezeki..

masa nak balik.. nampak banyak kera berkeliaran kat kawasan kampung tu... erkkk.. bahaya tul..  nak2 pulaks kalau kera tu tengah lapar.. tak pasal2 pecah masuk rumah.. takut kalau ada baby jerk.. nauzubillah.. mintak dijauhkan..


AMARAN : Credit Card Fraud!! Hati2 dengan penggunaan credit card untuk transaksi online..

Assalamualaikum...

Topik hangat hari ni.. kenapa topik ni??? sebabnya aku dah terkena yaaa... so, uols hati2 lah bila buat pembelian online menggunakan kad kredit..

Alkisahnya...

Awal pagi tengah syok2 tidur.. aku nampak hp aku lip lap.. ada msg masuk tapi aku abaikan aja.. malas nak layan msg pagi2 ni..

Kul 6 lebih bangun pagi tadi.. terus aku check.. dapat msg macam ni..

giler ke aku buat transaksi pagi2 buta.. matawang Euro tu.. agak2 lah kan..

Hati banyak tak sedap maa.. sampai opis terus check akaun kad kredit.. tak de pulaks transaksi direkodkan pada hari ni.. 

Then borak2 ngan kawan terus tergerak hati nak call customer center.. 

Selepas membuat pengesahan diri sebagai pemilik kredit kad.. diorang bagitau memang ada transaksi berlaku tetapi belum dikreditkan dalam akaun.. katanya transaksi masih di awang2an..

So, kad aku telah di block! kad baru akan diproses beberapa hari..

Katanya lagi.. sekiranya transaksi telah dikreditkan.. aku kena isi 'dispute form' dalam masa 7 hari..

Aku google 'db bahn'.. di mana transaksi dilakukan..  

 pergh!! orang tu nak naik rail rupanya.. suka2 hati ko yerk nak guna kredit kad aku!! hampagas punya orang!!

Aku cek pulaks amount EUR52 kat Currency Converter utk dapatkan amoun dalam RM..

pergh.. RM218.68 ko!!! banyak tu!! boleh beli 3 helai dress ko!

Macam mana kad aku boleh diceroboh??

Lately.. dalam tempoh 2 bulan ni.. aku ada buat 2 transaksi kredit kad kat satu laman web yg memang hot giler!! bukan Lazada yerk.. lazada aku bayar cash! website ni memang hot dengan dress dan pakaian perempuan..

hmmm... patut ke aku buat report ke sykt yang mengendalikan jualan online ni?

 Berdasarkan pemerhatian aku.. berkemungkinan sistem yang terlibat dalam transaksi online kena hack.. so, kemungkinan besar data2 peribadi pemilik kredit kad telah diceroboh.. 

Logik ke??

Ya.. sebab aku pernah attend kursus secured coding dan cikgu tu ajar macam mana hackers buat keje.. dan salah satu yg pernah berlaku adalah system online yang ada system cart.. tapi cikgu tu ajar macam mana hackers boleh kurangkan amount yang perlu di bayar.. memang semudah abc.. percayalah!!

Tapi tak pulaks aku alert sampai kredit kad pun boleh diceroboh.. ingatkan secured lah sebab setiap transaksi perlu ada pengesahan code by sms..  huhuhuuu.. pengajarannya!!! no online transaction through credit card anymore!!!

 dan satu lagi!!! jangan nak gatal2 beli barang secara online... hehehhehe.. boleh kew??

boleh jerk kan...

bak kata en hubby aku..

"ada pulus.. ada lulus"  

dan nak lagi selamat...

TUTUP KAD KREDIT

owhhhh.. no!! hehehhehe...



Pucuk dicita ulam mendatang

Assalamualaikum..

Petang semalam dapat 2nd parcel yg dibeli kat Lazada.. maklumlah kan.. company lain2.. so, penghantaran pun asing2..

Item yang aku beli ni adalah Baby Food Storage Cup.. senang nak isi puri utk disejukbekukan.. memang aku nak sangatlah produk ni.. masa review kalernya warna putih ok..

pic credit to www.galerikeluarga.com


Nak tau kaler apa yang aku dapat???



 ..









 ..









 ..









..











..









 ..











 ..









 ..










..










TADAAAAAAAAAAAAAAAAAA...



i LIKE!!

Nota : Kena ke ek ngan tajuk n3 hari ni?? huhuhu


Aktiviti Hujung Minggu ~ Indoor Pool

Assalamualaikum..

Salam pagi Isnin.. sebelum nak start sambung coding aku yg akan due 3 hari lagi.. update dulu blog kesayangan aku ni..

Aktiviti hari Sabtu lepas.. macam biasa.. basuh baju yang banyak nak mampus.. lipat mana yang belum lipat.. tu jerk yang mampu aku buat..

Sambil tu layan anak2.. nak bawak diorang mandi kolam kat luar agak tak berapa sesuai.. risau dengan macam2 kes.. especially kes penyakit berjangkit sedang berleluasa kat Putrajaya ni.. hmmm..  cegah dahulu sebelum terkena.. so, kami just beli kolam biasa jerk.. sib baik bilik air besar.. asalnya nak beli utk Arissa... kononnya nak bagi Arissa main2 air.. siap beli patung itik bagai.. tapi sah2 Fateh ngan Amiera nak join gaks.. pelampung guna hat yg ada sajork..

exercise dulu! awwww.. checkci laaa..

ultraman pun ultraman laaaa.. Fateh siap sound.. tu Fateh punya.. huhu.. alaaa.. bagi adik sekejap jerk.. bukannya lama pun adik mandi..

Mini kolam ni muat 2 org jerk satu masa.. si Amiera nengok jerk.. yg kelakar.. bila Fateh tanya kakak nak mandi tak.. aku cakaplah.. tak muat.. terus Amiera tarik muka.. sentap.. lari masuk bilik!! aduhhhhh... sensitip sungguh.. merajuk terus mandi kat bilik air lain.. pastu buat perangai.. malas nak layan.. last2 sedar salah sendiri.. minta maaf.. haaaa... ngades!

Walaupun dah mandi.. aku suh dia join Fateh.. huh! pantang disuruh.. terus capai towel... hahahhaha.. Amiera.. Amiera... walaupun Amiera ni dah tinggi.. dah besar.. tapi jiwa dia masih belum matang sepenuhnya.. masih nak main2 lagi..

Dah setengah hari.. siap pulaks barang2 nak balik umah mak aku.. plan kami nak bawak mak abah aku pi jalan2 umah abang aku.. asalnya nak nengok abang aku meniaga.. tapi tak kesampaian.. abang aku tutup kedai awal.. hujan lobek!

Esoknya.. ahad.. dah nak kul 8 pagi.. pi pasar pagi Beranang.. best gaks pasar ni.. dah macam pasar malam pun ya.. tujuan nak beli barang basah.. stok byk dah habis kat rumah.. lepas tu en hubby ngan abah aku menyambung projek bercucuk tanam..

Itu saja aktiviti hujung minggu kami... 


Boon Squirt @ Lazada

Assalamualaikum..

Lamanya aku tak update blog... huhuhuhu.. nak kata sibuk bebenar tu tak jugak.. keje tu adalah.. hari2 keje tak habis kan.. sindrom M jerk yang lebih..

Berbalik pada topik.. aku nak cerita sket pasal produk yang sangat sesuai utk baby yang baru start nak makan.. especially yg berbentuk puri..

Aku berminat nak beli produk ni sejak Arissa dah start makan bubur nasi berbentuk puri.. kadang2 bila gi keluar jalan2 tu agak susah sket nak suap dia makan kalau bawak baby bullet yang comel lote tu..

First time aku survey kat Manjaku.. takde jenama Boon Squirt.. yg ada jenama Munchkin.. tapi harga mak aiiii.. mahal nak mampos...

So, cari kat tempat shopping yang selalu aku lepak.. ceh3.. lepak kat alam maya jerk.. apa lagi kalau bukan kat Lazada.. macam2 ada..

Jumpa Boon Squirt.. tengah ada promosi.. rm39.90 sajork.. murah.. cukup murah.. huhuhuu.. dan aku nak redeem voucher yg aku dapat dari pihak Lazada.. tq so much Lazada.. 

Takkan nak beli Boon Squirt jerk kot.. kena caj penghantaran rm15.. hmmm.. so, nak dapatkan free postage.. aku tambah lagi produk2 lain nak cukupkan rm70..

semestinya Pink utk Arissa.. ada jugak macam2 koleksi warna.. pasni senanglah aku nak suapkan Arissa kalau pi mana2..

harga pasaran rm49.90... harga Lazada.. rm39.90.. tolak dengan voucher.. so kena bayar rm20.29 sajork.. murah kan??

  so, kalau uols berminat nak dapatkan boon squirt dengan harga promosi bleh beli kat lazada..


My Family

My Family