Skip to main content

Majlis Khatam Al-Quran & Bacaan Yassin

Assalamualaikum..

24 Disember 2017

Majlis khatam ni utk meraikan anak2 yang telah khatam Al-Quran.. walaupun Mira dah lama khatam tapi tak berkesempatan nak buat majlisnya.. alang2 ramai sepupu sepapat ramai yg dah khatam.. so, senang buat majlis sekaligus..


Untuk buat majlis ni.. as usual maklah yang pening kepala.. anak relax jerk..

So, pencarian pertama.. of coz lah baju.. nak beli yg dah siap yg comey2 agak mahal.. so, aku beli online jerk.. senang.. murah pun ya.. cuma kena pandai mix match laa... jenuh jugak aku telek Shopee tu.. naik juling mata belek gambar satu2..

Dan akhirnya redha jerlah.. hahahhaha.. aku pun bukannya reti mix match ni.. sib baik mira tak banyak komplen.. dia ikut jerk pilihan aku.. ngeh3..

anak dara yg sangat pemalu.. gagahlah mak ko ni carikan niqab ok.. dah pakai niqab pun masih malu2.. aduhaiii.. tak de sapa nak tengok ko nak oiiii...

Goodies pulak kami share.. aku volunteer nak buat chocolate rice jar.. gigih jugak nak buat 200 bekas.. ngeh3.. mira lah jadi mangsa.. tu pun aku bebel2 sebab tak kena pada mata aku...

nyum3..

dah siap deco..

Untuk pelamin pulak.. kami tempah dengan kakak yg buatkan pelamin masa majlis aqiqah Arissa dulu.. aku suka dengan design pelamin yg ala english tu.. sweet sangat..

  
comey kan.. sweet sangat..

Jom layan gambarlah yerk.. malas nak taip panjang lebar.. 

posing dulu sebelum kumpulan marhaban datang

makpak pengantin pun nak interprem.. huhuhu..

mira dan sepupu sepapat.. makcik ni kan bukannya nak bergambar.. grrr.. 

bergambar kenangan dulu sebelum majlis dimulakan..

got you!! hehehehe.. susah ok nak ambik gambar time dia pandang.. 

bacaan di mulakan dengan Surah Ad-Duha hingga An-Nas secara bergilir2.. berdebar2 masing membaca surah Lazim.. ngeh2.. nak2 pulak bila makcik2 tu tegur bacaan masing2.. si Mira dah macam kartun.. laju jerk baca.. tak pasal2 kena tegur.. buek laie.. omak kau ni dah kobarkan.. baco polan2..
weewittttttt... ado makcik berkonan nak buek menantu ni... hahahahhaha..

tamat bacaan.. dongarlah ceramah makcik2 tu yooo...

alhamdulillah selesai sudah..

Pastu acara bagi manisan kat anak2.. aku pun tak tau.. dah orang marhaban tu suruh suap.. aku suap jerlah...

opah suap pulut kat cucu2..

alololo mucuk2.. nganga... aaaaaaa... malu2 kucing pulaks.. sekeh kang.. 

Tamat sudah majlis khatam Al-Quran.. kemudian disusuli majlis bacaan Yassin oleh orang2 lelaki pula..

Selesai majlis.. sesi berphotoshoot pulak.. jom posing kat pelamin comey..

Arissa ngan sebahagian sepupu..

abaikan kain songket tu ya.. 

Icha ni.. suka sangat bergambar ya..

kami..

ibu2 pengantin... mana ada aku disitu ada dia.. nak interprem sajork dak kecik ni.. 

susah ok nak bergambar ngan anak dara ni.. ntah pic ke berapa nak boleh jadi..

us.. sorang macam ni.. sorang macam tu.. haaa.. camtulah deh..

jemput makan..
 
~ The End ~

Comments

Sya Ahmad said…
rajinnye kak ina buat goodies2 tu.. seronok tgk..

Popular posts from this blog

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…