Skip to main content

PD Ostrich & ShowFarm

Assalamualaikum..

Lupa laks aku nak update pasal kunjungan kami ke mini zoo kat pd.. ostrich dan kawan2.. ngeh3..

en hubby tengah beli tiket..
 
Ingatkan murah sangatlah kan tiket nak masuk.. sekali.. amboi.. boleh tahan.. berbaloi ke tidak.. jom round..

ada pakej sekali kalau nak tengok dinasour..

Masuk jer ke sini.. akan ada camera man/woman akan snap gambar korang kat sudut yang disediakan.. senyum jangan tak senyum ya.. pastu kalau berkenan bleh beli gambar tersebut.. pandai sungguh diorang ni berbizness.. 

ada 3 keping semuanya..  aku beli sekeping dah ler.. utk kenangan..

Memulakan perjalanan di ostrich & showfarm..


Pertama sekali akan jumpa kambing.. garang noks kambing ni.. macam nak tanduk orang jerk.. sampai tersangkut kepala dia kat tali atas pagar.. naya jerk..

Pastu baru jumpa ostrich.. tingginya ostrich ni.. leher dia panjang.. jangan rapat2.. tak pasal2 jerk nanti.. huhuhuhu.. 

Pastu akan jumpa sekor unta.. cian unta tu.. cam sakit jerk..

Jalan lagi.. akan jumpa keldai.. cian dia.. ikut jerk masa kami jalan tu.. lapar kot..

amiera ngan fateh takut ngan ostrich tu..

my hero

wt my mucuk!

jalan lagi.. akan nampak cafe serta tempat menunggang kuda dan ostrich.. bayaran nak naik kuda / ostrich ni RM5 utk kanak2.. dewasa tak sure pulaks.. anak2 aku tak mau.. takut gamaknya..

relax jerk adik ni naik ostrich.. ostrich ni kena tutup mata.. kalau tak mahu jugaks dia lari sekuat hati.. huhuhu...

sebelah tmpt menunggang ni ada 2 biji telur ostrich.. mungkin yg dah diawet kot.. kalau uols nak try pijak pun boleh.. aku tak sanggup..

di hadapan tempat menunggang ni ada taman arnab dan haiwan2 kecil yg lain..

Fateh jerk beria2 nak masuk sini.. amiera macam takde mood jerk..

Kat cafe ada jual sate ostrich ok.. oh tidak.. aku tak sanggup nak makan.. sate arnab pun tak pernah.. ini kan pula sate ostrich.. memang taklah aku nak menerai.. so, sapa2 yg sukakan kelainan dan suka mencuba makanan2 baru.. bleh lah rasa sate ostrich di sini ya..

dan di kafe ni juga.. uols bleh dapatkan gambar2 yg di snap di awal tadi..

lepas tu akan jumpa haiwan lain spt angsa, ayam belanda, ayam hutan etc yg comel2.. 

Sebelum balik PASTIKAN!!

tak semua kami join.. jalan2 dan tengok jerk.. huhuhuhu.. 

Rumusan.. pada pendapat aku.. tempat ni menarik sekiranya lebihkan info mengenai ostrich.. kalau dapat tengok anak ostrich macam mana rupanya.. yerlah.. dari sebiji telur hingga besar kan.. barulah berani sket nak pegang... kwang3.. sebab haiwan2 lain tu kita boleh tengok kat zoo atau taman2 lain.. utk anak2 bandar memang seronoklah sbb tak kenal sangat haiwan2 ni.. tapi jenis kampung cam aku ni.. dah muak nengok eh!

coz why?? arwah nenek aku dulu suka bela haiwan.. ada arnab, itik, ayam toksah cakap, burung pun toksah cakap.. kampung kan, ayam belanda, lembu, kambing.. angsa ada orang kampung yg bela.. anti sungguh aku ngan angsa ni.. pantang aku nak pi kedai.. time tu lah dia nak melintas jalan.. aduiii.. seriau aku.. nak menyudu jerk kejenya.. tatuttttt... ular?? hmmm.. ada jerk mana2 kalau dah kawasan hutan kann..

haiwan spt unta, kuda dan haiwan comel2 ntah apa namanya yg takde.. tapi kat zoo kan banyak.. peace!

Dan aku berharap sangat supaya pihak yang bertanggungjawab menjaga sepenuhnya kebajikan haiwan2 peliharaan di sini.. kesian aku tengok.. thats all.. just my 2 cents..

Comments

Popular posts from this blog

Pra Majlis Aqiqah & Kesyukuran Baby Arissa ~ Projek DIY ~ Door Gift

Assalamualaikum..

Pening jugak sebenarnya memikirkan nak bagi apa utk 100 pcs door gift majlis aqiqah Arissa... door gift memang limited.. memang tak cukup nak bagi semua tetamu.. so, just bagi pada kaum hawa sahaja.. huhuhuhu...

Google punya google.. dapat idea.. ada yang aku tempah dan ada yg aku buat sendiri..

Check List :-

1. Paper bag
2. Yassin Customised
3. Tasbih Mini
4. Cookies
5. Manisan


Paper Bag

designed by ByAuni
wooden paper clip.. beli kat kedai DIY.. memang comel..


Yassin Customised

designed by Tempahan Yassin

Cookies

biskut coklat teddy bear.. beli satu tin pastu aku masukkan ke dalam bekas muffin dan ikat ngan plastik.. ni projek aku, Fateh ngan Amiera masa aku dalam pantang... seminggu before majlis.. keje budak2 ni ngap biskut yang reject..
bahulu choc chip tempah kat CT.. pastu aku letak 2 pcs dalam plastik.. hias dengan doily paper..


Manisan

marshmallow aku packing dalam bekas muffin..
gula2 packing dalam pouch kecil..



Tasbih Mini

Tasbih mini ni aku buat sendiri…

Persediaan Peperiksaan UPKK 2015 ~ Buku Rujukan dan Contoh Soalan

Assalamualaikum..

Meh aku nak share buku2 rujukan yang diguna sepanjang aku mengajar Amiera untuk menduduki exam UPKK..

Pada awal tahun.. en hubby ada belikan nota padat UPKK dan koleksi soalan UPKK.. dengan harapan Amiera boleh cuba menjawab sikit2..dan dalam 8 bulan sebelum ni.. memang minta bantuan ustazah untuk bimbing Amiera..  aku memang tak monitor sangat... sibuk dengan Arissa.. letih pun ya lepas balik keje.. banyak menda nak kena buat..

pic credit to mumtazenterprise.blogspot.com
Sebulan sebelum exam bertulis percubaan dan sebenar UPKK bagi 5 subjek.. tergerak hati aku untuk google contoh2 soalan lain kalau ada.. memang susah nak jumpa..

Ntah macam mana aku terklik kat satu laman web kedai buku ni.. jumpalah koleksi soalan2 UPKK.. yang menarik minat aku untuk membelinya ialah koleksi soalan tu diasingkan mengikut subjek.. so, senang sikit aku nak monitor.. yang paling penting pembelian secara online.. sangat mudah cepat..

menariknya buku2 ini.. ada 2 set soalan tambahan ma…

Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia (PPA1M) : Pudina ~ Alhamdulillah

Assalamualaikum..

30 Jan yang lalu...

Berdebar2 nunggu keputusan cabutan siri yang ke-5..

Lepas masukkan no kp... terkebil2 mata nengok ayat.. hmmm... alhamdulillah.. dapat juga walaupun dah siri ke-5..


Tgk pulaks surat tawaran.. terkejut tgk level rumah.. amboi!! pengsan... tinggi nau!! jenuh nak turun naik lif ni.. tapi terima jerlah.. takkan nak tolak kot.. rugi woooo... bukannya senang nak beli rumah kat Putrajaya ni.. lagipun aku fikir long term.. daripada aku duk sewa kuarters.. baik aku beli rumah sendiri..

Masa hantar surat tawaran tu.. sempatlah pi jengah model apartment Pudina ni..

 design lama..
design baru masa hari cabutan.. pandangan dari atas.. ada 8 blok kesemuanya.. 
pandangan dari depan..
Tak taulah yang mana satu pemaju nak bangunkan.. design baru ke lama.. any info pls??
Utk rekod aku sendiri.. dulu2 masa mula apply PPA1M ni.. aku cuma mohon utk 1000 sqft.. tak naklah rumah besar2.. tak mampu nak bayar mahal2.. tapi dah sampai siri ke-4 tak dapat2 jugak.. memang…